Prijavite se pomoću Microsoft naloga
Prijavite se ili kreirajte nalog.
Zdravo,
Izaberite drugi nalog.
Imate više naloga
Odaberite nalog pomoću kojeg želite da se prijavite.

Word 2016 je dizajniran tako da vam pomogne da kreirate dokumente profesionalnog kvaliteta. Word vam takođe pomaže da efikasnije organizujete dokumente i pišete u njima.

Kada kreirate dokument u programu Word, možete da odaberete da pođete od praznog dokumenta ili da dozvolite predlošku da veliki deo posla obavi umesto vas. Od tog trenutka nadalje, osnovni koraci za kreiranje i deljenje dokumenta su isti. Word moćne alatke za uređivanje i redigovanje mogu da vam pomognu da radite sa drugima kako biste dokument napravili sjajnim.

Savet:  Da biste saznali više o novim funkcijama, pogledajte članak Šta je novo u programu Word 2016.

Započinjanje dokumenta

Često je lakše novi dokument kreirati od predloška umesto od prazne stranice. Predlošci u programu Word su spremni za korišćenje sa temama i stilovima. Treba samo da dodate sadržaj.

Svaki put kad pokrenete Word, možete da odaberete predložak iz galerije, kliknete na kategoriju da biste videli još predložaka ili da potražite više predložaka na mreži.

Da biste detaljnije pogledali neki predložak, kliknite na njega da biste otvorili veliki pregled.

Ako ne želite da koristite predložak, izaberite stavku Prazan dokument.

Početni ekran programa Word

Otvaranje dokumenta

Svaki put kad pokrenete program Word u koloni sa leve strane videćete listu dokumenata koje ste nedavno koristili. Ako se dokument koji tražite ne nalazi na toj listi kliknite na Otvaranje drugih dokumenata.

Prikazana je lista nedavno korišćenih dokumenata.

Ako ste već u programu Word izaberite Datoteka > Otvori i zatim pronađite lokaciju datoteke.

Kada otvorite dokument koji je kreiran u starijim verzijama programa Word, videćete režim kompatibilnosti u naslovnoj traci prozora dokumenta. Možete da radite u režimu kompatibilnosti ili možete da nadogradite dokument da biste koristili Word 2016. 

Čuvanje dokumenta

Da biste dokument sačuvali prvi put, uradite sledeće:

 1. Na kartici Datoteka kliknite na dugme Sačuvaj kao.

 2. Pronađite mesto na kojem želite da sačuvate dokument.

  Napomena: Da biste sačuvali dokument na računaru, odaberite fasciklu u okviru stavke Ovaj računar ili kliknite na dugme Potraži. Da biste sačuvali dokument na mreži, odaberite lokaciju na mreži u okviru stavke Sačuvaj kao ili kliknite na dugme Dodaj mesto. Kada su datoteke na mreži, možete da delite, šaljete povratne informacije i zajednički radite na njima u realnom vremenu.

 3. Kliknite na dugme Sačuvaj.

  Napomena: Program Word automatski čuva datoteke u formatu .docx. Da biste dokument sačuvali u nekom drugom formatu, a ne .docx, kliknite na listu Čuvanje kao tip i izaberite željeni format datoteke.

Da biste sačuvali dokument dok radite na njemu kliknite na dugme Sačuvaj na priručnoj traci.

Ikona „Sačuvaj“ je prikazana na priručnoj traci

Čitanje dokumenata

Otvorite dokument u režimu čitanja da biste sakrili većinu dugmadi i alatki i prepustili se čitanju bez ičega što bi moglo da vas ometa.

Režim čitanja

 1. Otvorite dokument koji želite da pročitate.

  Napomena:  Neki se dokumenti automatski otvaraju u režimu čitanja, na primer zaštićeni dokumenti ili prilozi.

 2. Izaberite Prikaz > Režim čitanja.

 3. Da biste se u dokumentu premeštali sa stranice na stranicu, uradite nešto od sledećeg:

  • Kliknite na strelice na levoj i desnoj strani stranice.

  • Pritisnite tastere Page Down i Page Up ili razmaknicu i taster Backspace na tastaturi. Možete da koristite i tastere sa strelicama ili točak miša.

  • Ako koristite uređaj osetljiv na dodir, povlačite prstom levo ili desno.

   Savet:  Izaberite stavku Prikaz > Uredi dokument da biste ponovo uredili dokument.

Praćenje promena

Kada na dokumentu radite zajedno sa drugim osobama ili sami uređujete dokument, uključite Praćenje promena da biste videli sve promene. Program Word označava svako dodavanje, brisanje, premeštanje ili menjanje oblikovanja.

 1. Otvorite dokument koji treba da redigujete.

 2. Kliknite na Redigovanje i zatim na dugmetu Praćenje promena izaberite Prati promene.

  Kada kliknete na dugme za praćenje promena, dostupne opcije su istaknute

Pročitajte članak Praćenje promena da biste saznali više.

Štampanje dokumenta

Na jednom mestu možete da vidite kako će dokument izgledati kad ga odštampate, zadate opcije ispisa i odštampate datoteku.

 1. Na kartici Datoteka izaberite stavku Odštampaj.

  Stavka „Štampanje“ u prikazu „Backstage“

 2. Uradite sledeće:

  • U okviru Štampanje, u polje Kopije unesite broj kopija koje želite.

  • U okviru Štampač uverite se da je izabran željeni štampač.

  • U okviru Postavke izabrane su podrazumevane postavke štampanja za vaš štampač. Ako želite da promenite neku postavku, samo izaberite postavku koju želite da promenite, a zatim izaberite novu.

 3. Kada budete zadovoljni sa postavkama, kliknite na dugme Odštampaj.

Detalje potražite u članku Štampanje dokumenta.

Više od osnovnog

Dodatne informacije o osnovama korišćenja programa Word potražite u članku Novo u programu Word 2016.

Vrh stranice

Pomoću Word za veb koristite veb pregledač da biste kreirali, prikazivali i uređivali lične dokumente koje skladištite na OneDrive. Ako vaša organizacija ili fakultet imajuMicrosoft 365 ili SharePoint lokaciju, počnite da koristite Word za veb tako što ćete kreirati ili skladištiti dokumente u bibliotekama na lokaciji. Sačuvaj promene

Word automatski čuva promene. Pogledajte statusnu traku u donjem levom uglu stranice Word za veb. Prikazivaće Sačuvano ili Čuvanje.

Slika statusne trake u usluzi Word Online

Deljenje dokumenata na mreži

Pošto se dokument nalazi na mreži, možete da ga delite tako što ćete poslati vezu umesto priloga e-poruke. Ljudi mogu da ga pročitaju u veb pregledaču ili na mobilnom uređaju.

Izaberite stavke Datoteka > Deljenje > Deljenje sa drugim osobama.

Slika dugmeta „Deljenje sa drugim osobama“ u usluzi Word Online

Unošenje komentara u pregledaču

Balon sa komentarom prikazuje mesta na kojima su komentari uneti u dokument.

Slika balončića za komentar u programu Word Web App

Odgovorite na komentare i potvrdite stavke koje ste rešili.

Ulančani komentari u programu Word Online

Uređivanje u pregledaču

Ukoliko pokušate da kucate u dokumentu i ništa se ne desi, verovatno se nalazite u prikazu za čitanje. Prebacite se na prikaz za uređivanje: izaberite stavku Uredi dokument > Uredi u Word za veb.

Slika komande „Uredi u programu Word Web App“

Otkucajte i oblikujte tekst, dodajte slike, prilagodite raspored stranice i još toga. Za naprednije uređivanje, izaberite stavku Otvori u programu Word.

Stavka „Otvori u programu Word“ iz prikaza za uređivanje u usluzi Word Online

Zajednički rad na istom dokumentu

Da biste radili zajedno Word za veb, dokument uređujete kao i obično. Ako je i drugi uređuju, Word za veb vas obaveštavaju o njihovom prisustvu. Možete da vidite svakoga ko trenutno radi na dokumentu tako što ćete kliknuti na traku.

Autori u usluzi Word Online

Klikom na ime autora otići ćete na mesto na kome on radi u dokumentu. Tamo ćete videti promene u trenutku kad ih unose. Oni mogu da rade u programima Word za veb, Word 2010 ili novijim verzijama ili u programu Word za Mac 2011.

Dodavanje zaglavlja ili podnožja

Idite na Umetni > Zaglavlje i podnožje da biste dokumentu dodali zaglavlja i podnožja.

Slika dugmeta „Zaglavlje i podnožje“ u programu usluzi Word Online

Izaberite stavku Opcije da biste odabrali kako želite da one izgledaju.

Meni „Opcije zaglavlja i podnožja“ u usluzi Word Online

Dodavanje brojeva stranica

Izaberite stavke Umetni > Brojevi stranica, a zatim iz galerije odaberite gde želite da se pojave brojevi stranica.

Galerija „Brojevi stranica“ u usluzi Word Online

Izaberite stavku Uključi broj stranica da biste prikazali trenutni broj stranice zajedno sa ukupnim brojem stranica (stranica X od Y).

Pronalaženje i zamena teksta

Brzo potražite svako ponavljanje određene reči ili fraze u dokumentu tako što ćete izabrati stavke Početak > Pronađi (ili otkucajte kombinaciju tastera Ctrl+F). Rezultati se pojavljuju pored dokumenta, tako da ih možete videti u kontekstu. Klikom na rezultat pretrage otići ćete na to ponavljanje.

Okno „Pronađi“ u usluzi Word Online

Izaberite stavku Zameni (ili otkucajte kombinaciju tastera Ctrl+H) da biste pronašli i zamenili tekst.

Štampanje u Word za veb

Idite na stavke Datoteka > Štampanje. Word za veb kreira PDF pregled dokumenta koji zadržava sav raspored i oblikovanje dokumenta. Pošaljite PDF na štampanje i on će odštampati na očekivani način.

Dugme „Odštampaj u PDF“ u usluzi Word Online

Microsoft Word 2013 je program za obradu teksta dizajniran da vam pomaže u kreiranju dokumenata profesionalnog kvaliteta. Word vam pomaže da efikasnije organizujete dokumente i pišete u njima.

Prvi korak prilikom izrade novog dokumenta u programu Word 2013 jeste da izaberete želite li da pođete od praznog dokumenta ili da dozvolite predlošku da veliki deo posla obavi umesto vas. Od tog trenutka nadalje, osnovni koraci za kreiranje i deljenje dokumenta su isti. Moćne alatke za uređivanje i redigovanje pomažu da radite sa drugima kako biste dokument napravili savršenim.

Savet: Obuku koja će vam pomoći da kreirate prvi dokument potražite u članku Kreiranje prvog Word 2013 dokumenta. Da biste naučili više o novim funkcijama u programu Word 2013, pogledajte članak Novo u programu Word 2013.

Izbor predloška

Često je lakše novi dokument kreirati od predloška umesto od prazne stranice. Predlošci u programu Word su spremni za korišćenje sa temama i stilovima. Treba samo da dodate sadržaj.

Svaki put kad pokrenete Word 2013 možete da izaberete predložak iz galerije, kliknete na kategoriju da biste videli koje predloške sadrži, ili da potražite više predložaka na mreži. (Ako ne želite da koristite predložak kliknite na Prazan dokument.)

Početni ekran programa Word

Da biste detaljnije pogledali neki predložak, kliknite na njega kako biste otvorili veliki pregled.

Vrh stranice

Otvaranje dokumenta

Svaki put kad pokrenete program Word u koloni sa leve strane videćete listu dokumenata koje ste nedavno koristili. Ako se dokument koji tražite ne nalazi na toj listi kliknite na Otvaranje drugih dokumenata.

Otvaranje drugih dokumenata

Ako ste već u programu Word izaberite Datoteka > Otvori i zatim pronađite lokaciju datoteke.

Kada otvorite dokument koji je kreiran u starijim verzijama programa Word, videćete režim kompatibilnosti u naslovnoj traci prozora dokumenta. Možete raditi u režimu kompatibilnosti ili možete nadograditi dokument da biste koristili funkcije koje su nove ili unapređene u programu Word 2013

Vrh stranice

Čuvanje dokumenta

Da biste dokument sačuvali prvi put, uradite sledeće:

 1. Izaberite karticu Datoteka.

 2. Izaberite stavku Sačuvaj kao.

 3. Pronađite mesto na kojem želite da sačuvate dokument.

  Napomena: Da biste dokument sačuvali na svom računaru, izaberite fasciklu u okviru Računar ili kliknite na Potraži. Da biste dokument sačuvali na mreži, izaberite mesto u okviru Mesta ili Dodaj lokaciju. Kad su datoteke na mreži, možete da ih delite, pružate povratne informacije o njima i radite zajedno na njima u realnom vremenu.

 4. Kliknite na dugme Sačuvaj.

  Napomena: Program Word automatski čuva datoteke u formatu .docx. Da biste dokument sačuvali u nekom drugom formatu, a ne .docx, kliknite na listu Čuvanje kao tip i izaberite željeni format datoteke.

Da biste sačuvali dokument dok radite na njemu kliknite na dugme Sačuvaj na priručnoj traci.

Stavka „Sačuvaj“ na priručnoj traci

Vrh stranice

Čitanje dokumenata

Otvorite dokument u režimu čitanja da biste sakrili većinu dugmadi i alatki tako da možete da se upijate u čitanje bez ometanja.

Režim čitanja

 1. Otvorite dokument koji želite da pročitate.

  Napomena:  Neki se dokumenti automatski otvaraju u režimu čitanja, na primer zaštićeni dokumenti ili prilozi.

 2. Izaberite Prikaz > Režim čitanja.

 3. Da biste se u dokumentu premeštali sa stranice na stranicu, uradite nešto od sledećeg:

  • Kliknite na strelice na levoj i desnoj strani stranice.

  • Pritisnite tastere Page Down i Page Up ili razmaknicu i taster Backspace na tastaturi. Možete da koristite i tastere sa strelicama ili točak miša.

  • Ako koristite uređaj osetljiv na dodir, povlačite prstom levo ili desno.

   Savet: Izaberite stavku Prikaz > Uredi dokument da biste ponovo uredili dokument.

Vrh stranice

Praćenje promena

Kada na dokumentu radite zajedno sa drugim osobama ili sami uređujete dokument, uključite Praćenje promena da biste videli sve promene. Program Word označava svako dodavanje, brisanje, premeštanje ili menjanje oblikovanja.

 1. Otvorite dokument koji treba da redigujete.

 2. Kliknite na Redigovanje i zatim na dugmetu Praćenje promena izaberite Prati promene.

Praćenje promena

Pročitajte članak Praćenje promena da biste saznali više.

Vrh stranice

Štampanje dokumenta

Na jednom mestu možete da vidite kako će dokument izgledati kad ga odštampate, zadate opcije ispisa i odštampate datoteku.

Stavka „Štampanje“ u prikazu „Backstage“

 1. Izaberite karticu Datoteka i zatim kliknite na dugme Odštampaj.

 2. Uradite sledeće:

  • U okviru Štampanje, u polje Kopije unesite broj kopija koje želite.

  • U okviru Štampač uverite se da je izabran željeni štampač.

  • U okviru Postavke izabrane su podrazumevane postavke štampanja za vaš štampač. Ako želite da promenite neku postavku, samo izaberite postavku koju želite da promenite, a zatim izaberite novu.

 3. Kada budete zadovoljni sa postavkama, kliknite na dugme Odštampaj.

Detalje potražite u članku Štampanje i pregled dokumenata.

Više od osnovnog

Prevaziđite osnove sa dokumentima kreiranjem sadržaja ili čuvanjem dokumenta kao predloška.

Vrh stranice

Važno:  Office 2010 više nije podržan. Izvršite nadogradnju na Microsoft 365 da biste radili bilo gde sa bilo kog uređaja i da biste nastavili da dobijate podršku.

Nadogradite odmah

U ovom članku

Šta je Word?

Microsoft Word 2010 je program za obradu teksta, dizajniran da vam pomogne da kreirate dokumente profesionalnog kvaliteta. Uz najbolje alatke za oblikovanje dokumenata, Word vam pomaže da efikasnije organizujete i pišete dokumente. Word uključuje i moćne alatke za uređivanje i korigovanje kako biste lako mogli da sarađujete sa drugima.

Vrh stranice

Pronalaženje i primena predloška

Word 2010 vam omogućava da primenite ugrađene predloške, primenite sopstvene prilagođene predloške i pretražite mnoštvo predložaka dostupnih na vebu.

Da biste pronašli i primenili predložak u programu Word, uradite sledeće:

 1. Na kartici Datoteka kliknite na dugme Novo.

 2. U okviru Dostupni predlošci, uradite nešto od sledećeg:

  • Da biste koristili neki od ugrađenih predložaka, izaberite stavku Uzorak predložaka , izaberite željeni predložak, a zatim kliknite na dugme Kreiraj.

  • Da biste ponovo koristili predložak koji ste nedavno koristili, izaberite stavku Nedavni predlošci, izaberite željeni predložak, a zatim kliknite na dugme Kreiraj.

  • Da biste koristili sopstveni predložak koji ste prethodno kreirali, izaberite stavku Moji predlošci , izaberite željeni predložak, a zatim kliknite na dugme U redu.

  • Da biste pronašli predložak na lokaciji Office.com, u okviru Kancelarija.com predlošci izaberite željenu kategoriju predloška, izaberite željeni predložak i kliknite na dugme Preuzmi da biste preuzeli predložak sa lokacije Kancelarija.com na računar.

Napomena: Predloške možete da tražite i na lokaciji Kancelarija.com iz programa Word. U okviru Pretraga predložaka na lokaciji Office.com otkucajte termine za pretragu, a zatim kliknite na dugme strelice da biste pretražili.

Vrh stranice

Kreiranje novog dokumenta

 1. Izaberite karticu Datoteka, a zatim stavku Novo.

 2. U okviru Dostupni predlošciizaberite stavku Prazan dokument.

 3. Kliknite na dugme Kreiraj.

Dodatne informacije o tome kako da kreirate novi dokument potražite u članku Kreiranje dokumenta.

Vrh stranice

Otvaranje dokumenta

 1. Izaberite karticu Datoteka , a zatim kliknite na dugme Otvori.

 2. U levom oknu dijaloga Otvaranje kliknite na disk jedinicu ili fasciklu koja sadrži dokument.

 3. U desnom oknu dijaloga Otvaranje otvorite fasciklu koja sadrži željeni crtež.

 4. Kliknite na dokument, a zatim na dugme Otvori.

Vrh stranice

Čuvanje dokumenta

Da biste sačuvali dokument u formatu koji koriste Word 2010 i Word 2007, uradite sledeće:

 1. Izaberite karticu Datoteka.

 2. Kliknite na dugme Sačuvaj kao.

 3. U polje Ime datoteke unesite ime za dokument.

 4. Kliknite na dugme Sačuvaj.

Da biste sačuvali dokument tako da bude kompatibilan sa programom Word 2003 ili starijim verzijama, uradite sledeće:

 1. Otvorite dokument koji želite da koristite u programu Word 2003 ili starijoj verziji.

 2. Izaberite karticu Datoteka.

 3. Kliknite na dugme Sačuvaj kao.

 4. Sa liste Sačuvaj kao tip izaberite stavku Word 97–2003 dokument. Tako se format datoteke menja u .doc.

 5. U polju Ime datoteke otkucajte ime za dokument.

 6. Kliknite na dugme Sačuvaj.

Više informacija o kreiranju dokumenta koji je kompatibilan sa programom Word 2003 ili starijim verzijama potražite u članku Kreiranje dokumenta koji će prethodne verzije programa Word koristiti.

Vrh stranice

Čitanje dokumenata

 1. Otvorite dokument koji želite da pročitate.

 2. On the View tab, in the Document Views group, click Full Screen Reading

  Traka sistema Office 2010

 3. Da biste se u dokumentu premeštali sa stranice na stranicu, uradite nešto od sledećeg:

  • Kliknite na strelice u donjim uglovima stranica.

  • Pritisnite tastere PAGE DOWN i PAGE UP ili RAZMAKNICU i TASTER BACKSPACE na tastaturi.

  • Kliknite na strelice za navigaciju u gornjem centru ekrana.

   Savet:  Izaberite stavku Opcije prikaza, a zatim stavku Prikaži dve Slika dugmeta stranice da biste istovremeno prikazali dve stranice ili ekrane.

Više informacija o tome kako da prikažete dokumente potražite u članku Čitanje dokumenata u programu Word.

Vrh stranice

Praćenje promena i umetanje komentara

 • Da biste uključili praćenje promena, na kartici Redigovanje , u grupi Praćenje kliknite na dugme Prati promene.

  Tracking group

 • Da biste umetnuli komentar, na kartici Redigovanje , u grupi Komentari izaberite stavku Novi komentar.

Dodatne informacije o tome kako da pratite promene napravljene tokom korigovanje potražite u članku Praćenje promena i umetanje komentara.

Vrh stranice

Štampanje dokumenta

 1. Izaberite karticu Datoteka i zatim kliknite na dugme Odštampaj.

 2. Uradite sledeće:

  • U okviru Štampanje, u polje Kopije unesite broj kopija koje želite da odštampate.

  • U okviru Štampač uverite se da je izabran željeni štampač.

  • U okviru Postavke izabrane su podrazumevane postavke štampanja za vaš štampač. Ako želite da promenite neku postavku, izaberite postavku koju želite da promenite, a zatim izaberite željenu postavku.

 3. Kada ste zadovoljni postavkama, kliknite na dugme Odštampaj.

Više informacija o tome kako da odštampate datoteku potražite u članku Pregled i štampanje datoteke.

Vrh stranice

Da li vam je potrebna dodatna pomoć?

Želite još opcija?

Istražite pogodnosti pretplate, pregledajte kurseve za obuku, saznajte kako da obezbedite uređaj i još mnogo toga.

Zajednice vam pomažu da postavljate pitanja i odgovarate na pitanja, dajete povratne informacije i čujete mišljenje od stručnjaka sa bogatim znanjem.

Da li su vam ove informacije koristile?

Koliko ste zadovoljni kvalitetom jezika?
Šta je uticalo na vaše iskustvo?

Hvala vam na povratnim informacijama!

×