Prijavite se pomoću Microsoft naloga
Prijavite se ili kreirajte nalog.
Zdravo,
Izaberite drugi nalog.
Imate više naloga
Odaberite nalog pomoću kojeg želite da se prijavite.

Važno: 

  • Pre nego što radnu svesku verzije programa Excel 2007 ili noviju verziju sačuvate u starijom formatu datoteke, trebalo bi da rešite probleme koji mogu dozvati znatan gubitak funkcionalnosti kako biste mogli da sprečite trajan gubitak podataka ili neispravnu funkcionalnost. Excel kompatibilnosti može da vam pomogne da identifikujete potencijalne probleme.

  • Pre nego što nastavite sa čuvanjem radne sveske, podaci ili funkcionalnost mogu da se reše, ali ne morate da je rešite pre nego što sačuvate radnu svesku – podaci ili funkcionalnost se neće izgubiti, ali radna sveska možda neće izgledati ili funkcionisati na potpuno isti način kada je otvorite u prethodnoj verziji programa Microsoft Excel.

"Provera kompatibilnosti" će se automatski pokrenuti kada pokušate da sačuvate radnu svesku u Excel 97-2003 .xls formatu. Ako niste zabrinuti za potencijalne probleme, možete da isključite proveru kompatibilnosti.

Kontrolor kompatibilnosti prikazuje verzije za proveru

Više informacija o proveri kompatibilnosti potražite u Excel Čuvanje Excel radne sveske radi kompatibilnosti sa prethodnim verzijama programa Excel.

U ovom članku

Problemi koji dovode do znatnog gubitka funkcionalnosti

Problem

Rešenje

Ova radna sveska sadrži informacije o oznakama koje će biti izgubljene ili nisu vidljive ako se datoteka sačuva kao raniji Excel formatu.

Znače   Ako tu radnu svesku sačuvate .xls, oznake će biti trajno izgubljene. Ako je sačuvate .xlsx formatu, oznake će biti sačuvane, ali neće biti prikazane u prethodnim Excel 2016 verzijama.

Šta da radite   Da biste očuvali nalepnice, izbegavajte čuvanje radne sveske .xls formatu. Ako su vam potrebne osobe koje ne mogu da otvore .xlsx datoteke da bi mogli da otvore radnu svesku, razmotrite otvaranje radne sveske u programu Excel za veb i slanje URL adrese datoteke njima na adresu e-pošte koja je registrovana kao Microsoftnalog. 

Ova radna sveska sadrži samotne izvedene grafikone koji se mogu koristiti za prikaz podataka bez izvedene tabele na radnom listu. Standalone PivotCharts will be saved as static charts.

Znače   Od Excel 2013. godine, izvedeni grafikoni ne zahtevaju izvedene tabele na istom radnom listu. U prethodnim verzijama, izvedeni grafikoni mogu da čitaju samo podatke iz izvedene tabele na istom radnom listu. Ako sačuvate datoteku pomoću starije verzije, izvedeni grafikoni koji ne čitaju podatke iz izvedenih tabela na istom radnom listu biće sačuvani kao statični grafikoni.

Šta da radite   Ako je to izvodljivo, razmislite o dodavanju izvedene tabele kao Izvedeni grafikon izvora podataka na radnom listu sa Izvedeni grafikon. Ili razmotrite da zamenite Izvedeni grafikon grafikona skupom statičnih grafikona, po jedan za svaki izvedeni grafikon. Ako nijedna nije izvodljiva, razmislite koje podatke da koristite kao izvor za statični grafikon u sačuvanoj datoteci.

Neke formule sadrže reference na tabele u drugim radnim sveskama koje nisu otvorene u ovoj instanci programa Excel. Ove reference će pri čuvanju u Excel 97-2003 format biti konvertovane u greške #REF zato što ih nije moguće konvertovati u reference na list.

Značenje   Radna sveska sadrži neke formule koje uključuju strukturisane reference tabele kao što je =SUM(SalesWorkbook.xlsx! SalesTable[Iznos prodaje]), koje nisu podržane u verziji koju ste odabrali da sačuvate ovu datoteku. Radna sveska na koju formule upućuju nije otvorena, pa ako sačuvate i zatvorite datoteku, formule će biti konvertovane u =#REF!.

Radnja koju treba izvršiti   Preporučuje se da sačuvate ovu datoteku kao jedan od modernih formata datoteka koji podržava strukturirane reference tabele. U suprotnom, pre nego što zatvorite ovu radnu svesku otvorite povezanu radnu svesku. Zatim sačuvajte i zatvorite ovu radnu svesku dok je povezana radna sveska otvorena i Excel će konvertovati reference strukturiranih tabela u reference ćelija. Na primer, =SUM(SalesWorkbook.xlsx! Tabela prodaje[Iznos prodaje]) konvertovana bi u nešto poput =SUM([SalesWorkbook.xlsx]Prodaja! D2:D150). Više informacija o referencama strukturiranih tabela potražite u temi Korišćenje strukturiranih referenci sa Excel tabelama.

Neki listovi u ovoj radnoj svesci sadrže prikaz lista. Ovi prikazi će biti uklonjeni.

Znače Prikazi    lista su dostupni samo u Excel za veb. Ako otvorite radnu svesku koja ima prikaze lista Excel verziji radne površine, prikazi lista nisu dostupni. Ako sačuvate datoteku u Excel 97-2003 formatu, prikazi lista se odbačeni.

Radnja koju treba izvršiti   Ako želite da očuvate prikaze lista, nemojte sačuvati datoteku kao Excel 97-2003. Ako treba da koristite prikaze lista, otvorite datoteku u programu Excel za veb.

Dekorativna postavka za ovaj objekat će se izgubiti.

Značenje   Počevši od Excel 2019, objekat možete da označite kao dekorativni umesto da dodajete alternativni tekst. Primeri objekata koje bi trebalo označiti kao dekorativne su stilske ivice. Osobe koje koriste čitače ekrana će čuti da su ovi objekti dekorativni tako da znaju da ne propuštaju bilo kakve važne informacije. Opcija za označavanje kao dekorativna nije dostupna u Excel 2016 verzijama.

Radnja koju treba izvršiti   Dodajte alternativan tekst za sve osobe koje koriste čitače ekrana za svaki takav objekat.

Ova radna sveska sadrži vremenske ose koje mogu da se koriste za filtriranje izvedenih tabela, izvedenih grafikona i funkcija CUBE u okviru radne sveske. Vremenske ose neće raditi u prethodnim verzijama programa Excel.

Značenje   Vremenske ose su uvedene Excel 2013 i ne funkcionišu u prethodnim verzijama.

Radnja koju treba izvršiti   Ako datoteku delite sa osobama koje koriste starije verzije programa Excel, obavestite ih da neće moći da koriste vremenske ose i da bi trebalo da očekuju da koriste druge metode filtriranja podataka po vremenskim periodima.

Ova radna sveska sadrži vremenske ose koje mogu da se koriste za filtriranje izvedenih tabela, izvedenih grafikona i funkcija CUBE u okviru radne sveske. Vremenske ose neće biti sačuvane. Formule koje upućuju na vremenske ose daće #REF! grešku.

Značenje   Vremenske ose ne podržava format datoteke Excel 97-2003 (.xls). Ako radnu svesku sačuvate u Excel 97-2003 formatu, izgubiće se sve vremenske ose, a formule koje upućuju na njih daće grešku.

Radnja koju treba izvršiti   Uklonite sve reference formula na vremenske ose i planirajte da koristite redovne filtere za datume za filtriranje podataka po vremenskim periodima.

Ova radna sveska sadrži segmentatore koji mogu da se koriste za filtriranje tabela u radnoj svesci. Isečci tabele neće raditi u ranijim verzijama programa Excel.

Značenje   Ako datoteku delite sa osobama koje ne koriste Excel 2013 ili novije, one neće moći da koriste sekače.

Radnja koju treba izvršiti   Obavestite osobe sa kojima delite datoteku da neće moći da koriste segmentatore, ali mogu da filtriraju tabelu pomoću drugih metoda.

Ova radna sveska sadrži 3D modele koji će biti prikazani kao slika u prethodnim verzijama programa Excel.

Značenje   Ako datoteku delite sa osobama koje ne koriste Excel 365, one neće moći da koriste 3D modele – one će biti prikazane kao slike.

Radnja koju treba izvršiti   Ako je veoma važno da ljudi mogu da koriste 3D modele, moraće da otvore datoteku u Excel 365. Ako to nije važno, razmislite o tome da obavestite osobe da će se 3D modeli prikazati kao slike ako se ne otvore u Excel 365.

Ova radna sveska sadrži skalalne vektorske grafike (SVGs) koje će se prikazati kao Portable Network Graphics u prethodnim verzijama programa Excel.

Značenje   SVG-ovi su vektorski grafikoni i mogu lako da se razmere i izgledaju isto. PNG-e su raster grafike i loša razmera – dobijaće neoznačene ivice. Ako osobe koje koriste verzije programa Excel druge Excel 2019 otvore datoteku, dobijaju PNG-ove umesto SVG-ove.

Radnja koju treba izvršiti   Ako je veoma važno da slike mogu dobro da se podese, moraće da se otvore u Excel 2019 ili novijoj. Ako nije važno da mogu dobro da podese razmeru, razmislite o tome da obavestite osobe sa kojima delite datoteku da slike neće dobro da se razmere u programima Excel 2016 prethodnim.

Izvedena tabela ili veza sa podacima koja podržava analizu više tabela postoji u ovoj radnoj svesci i biće izgubljena ako se sačuva u prethodnim formatima datoteke.

Značenje   Funkcije podataka, kao što su izvedene tabele ili Veze za prenos podataka, koje koriste više tabela neće biti sačuvane ako radnu svesku sačuvate u Excel 97-2003 formatu. Ako datoteku delite u trenutnom formatu (.xslx) sa osobama koje koriste Excel 2007 ili 2010, one neće moći da koriste funkcije podataka.

Radnja koju treba izvršiti   Za svaku funkciju podataka kreirajte novi radni list sa tabelom koja sadrži sva polja koja su potrebna funkciji "Funkcija podataka", a zatim promenite izvor podataka za funkciju podataka u novu tabelu ili ponovo kreirajte funkciju podataka koristeći novu tabelu kao izvor podataka. Da biste napravili novu tabelu, možete početi tako što ćete umetnuti neku od originalnih izvornih tabela, a zatim kreirati preostala polja pomoću funkcije VLOOKUP da biste ih preuzeli iz ostalih izvornih tabela ili možete koristiti Access da biste ponovo kreirali model podataka za funkciju podataka kao upit, a zatim uvezite podatke upita u radni list u radnoj svesci kao tabelu.

Excel funkcijama za podatke (izvedene tabele, veze radne sveske, tabele, isečci, funkcije prikaza Power View i kocke) koje podržavaju analizu više tabela nisu podržane u ranijim verzijama programa Excel i biće uklonjene.

Značenje   Funkcije podataka koje koriste više tabela neće biti sačuvane ako radnu svesku sačuvate u Excel 97-2003 formatu. Ako datoteku delite u trenutnom formatu (.xslx) sa osobama koje koriste Excel 2007 ili 2010, one neće moći da koriste funkcije podataka.

Radnja koju treba izvršiti   Za svaku funkciju podataka kreirajte novi radni list sa tabelom koja sadrži sva polja koja su potrebna funkciji "Funkcija podataka", a zatim promenite izvor podataka za funkciju podataka u novu tabelu ili ponovo kreirajte funkciju podataka koristeći novu tabelu kao izvor podataka. Da biste napravili novu tabelu, možete početi tako što ćete umetnuti neku od originalnih izvornih tabela, a zatim kreirati preostala polja pomoću funkcije VLOOKUP da biste ih preuzeli iz ostalih izvornih tabela ili možete koristiti Access da biste ponovo kreirali model podataka za funkciju podataka kao upit, a zatim uvezite podatke upita u radni list u radnoj svesci kao tabelu.

Ova radna sveska sadrži podatke koji su uvezeni pomoću programnog programa Power Query. Starije verzije programa Excel ne podržavaju dobijanje & podataka za transformaciju (Power Query). Nije moguće osvežiti sve podatke radne sveske koji su uvezeni uz Power Query upite u prethodnim verzijama programa Excel.

Značenje   Počev od Excel 2016 funkcija, možete da koristite moderne mogućnosti "Get & Transform data" (Power Query) za uvoz, objedinjavanje i kombinovanje podataka iz više izvora. Ove mogućnosti nisu dostupne u programima Excel 97-2003.

Radnja koju treba izvršiti   Ako često čuvate radnu svesku u Excel 97-2003 formatu datoteke i treba da osvežite podatke, trebalo bi da koristite jedan od zatamnjenih čarobnjaka za uvoz podataka. Pogledajte opcije za uvoz i analizu podataka da biste preduzeli korake za vraćanje u prethodno stanje za zatamnjenih čarobnjaka za uvoz podataka.

Ova radna sveska sadrži podatke u ćelijama izvan ograničenja redova i kolona za izabrani format datoteke. Podaci izvan opsega od 65.536 redova i 256 kolona neće biti sačuvani. Reference formule na podatke u ovoj oblasti daće #REF! grešku.

Značenje   Počecima od Excel 2007. veličina radnog lista je 1.048.576 redova i široka 16.384 kolona, ali Excel 97-2003 je samo 65.536 redova i 256 kolona. Podaci u ćelijama izvan ovog ograničenja reda i kolone se gubiju u Excel 97-2003.

Radnja koju treba izvršiti    U alatki "Provera kompatibilnosti" kliknite na dugme Pronađi da biste pronašli ćelije i opsege koji se ne nalazi izvan ograničenja redova i kolona, izaberite ove redove i kolone, a zatim ih postavite unutar ograničenja kolona i redova radnog lista ili na drugi radni list pomoću komandi Isecii Nalepi.

Kontrolor kompatibilnosti

Ova radna sveska sadrži scenarije sa referencama za ćelije izvan ograničenja redova i kolona za izabrani format datoteke. Ovi scenariji neće biti sačuvani u izabranom formatu datoteke.

Značenje    Scenario u radnom listu odnosi se na ćeliju izvan ograničenja reda i kolone verzije Excel 97-2003 (65.536 redova i 256 kolona) i više nije dostupan kada nastavite da čuvate radnu svesku u prethodnoj Excel verziji.

Radnja koju treba izvršiti    U menadžeru scenarija, potražite scenario koji sadrži referencu koja je izvan ograničenja redova i kolona starije verzije programa Excel, a zatim promenite referencu na lokaciju u okviru ograničenja.

Na kartici Podaci, u grupi Alatke za podatke kliknite na dugme Analiza šta-ako > menadžer scenarija. U polju Scenariji pronađite scenario koji dovodi do problema sa kompatibilnošću i uredite njegovu referencu.

Ova radna sveska sadrži datume u formatu kalendara koji nije podržan u izabranom formatu datoteke. Ti datumi će biti prikazani kao datumi gregorijanskog kalendara.

Značenje    Počev od Excel 2007, možete da kreirate prilagođene formate međunarodnih kalendara, kao što su hebrejski lunarni, japanski lunarni, kineski lunarni, kalendar Šakaška, zodijački kineski, zodijački korejski, Rokuyou lunarni i korejski lunarni. Međutim, ovi formati kalendara nisu podržani u programima Excel 97-2003.

Radnja koju treba izvršiti    Da biste izbegli gubitak funkcionalnosti, trebalo bi da promenite format kalendara u jezik (ili lokalni standard) koji je podržan u programima Excel 97-2003.

Ova radna sveska sadrži datume u formatu kalendara koji izabrani format datoteke ne podržava. Ti datumi se moraju uređivati korišćenjem gregorijanskog kalendara.

Značenje    Od Excel 2007, možete da primenite tip kalendara koji nije zapadnjački, kao što su tajski budistički ili arapski hidžra kalendari. U programima Excel 97-2003 ovi tipovi kalendara mogu da se uređuju samo u gregorijanskom kalendaru.

Radnja koju treba izvršiti    Da biste izbegli gubitak funkcionalnosti, trebalo bi da promenite format kalendara u jezik (ili lokalni standard) koji je podržan u programima Excel 97-2003.

Ova radna sveska sadrži više ćelija sa podacima nego što to prethodne verzije programa Excel podržavaju. Ovu radnu svesku nećete moći da otvorite u prethodnim verzijama programa Excel.

Značenje    Počev od verzije Excel 2007, ukupan broj dostupnih blokova ćelija (CLB) ograničava dostupna memorija. U programima Excel 97-2003 ukupan broj dostupnih CLB-ova ograničen je na 64.000 CLB-ova u jednoj instanci programa Excel.

CLB uključuje 16 redova radnog lista. Ako svi redovi u radnom listu sadrže podatke, imaćete 4.096 CLB-ove u radnom listu, a možete da imate samo 16 takvih radnih listova u jednoj instanci programa Excel (bez obzira na broj otvorenih radnih svezaka u programu Excel).

Radnja koju treba izvršiti    Da biste se uverili da radna sveska ne premašuje ograničenje od 64.000 CLB-a i da može da se otvori u programima Excel 97-2003, trebalo bi da radite u režimu kompatibilnosti u programu Excel 2007 i na novijoj radnoj svesci kada radnu svesku sačuvate u Excel 97-2003 formatu datoteke. U režimu kompatibilnosti Excel prati CLB-ove u aktivnoj radnoj svesci.

Jedna ili više ćelija u ovoj radnoj svesci sadrže sparkline. Mini-grafikoni neće biti sačuvani.

Značenje    U Excel 97-2010, sparklines are not displayed on the worksheet.

Međutim, svi sparklines će ostati dostupni u radnoj svesci i primenjeni kada se ona ponovo otvori u programu Excel 2010 i navlače.

Radnja koju treba izvršiti    U kontroloru kompatibilnosti kliknite na dugme Pronađi da biste pronašli ćelije koje sadrže mini-grafikone i izvršite neophodne promene. Na primer, mogli biste da primenite uslovno oblikovanje umesto mini-grafikona ili uz mini-grafikone koji neće biti prikazani u starijoj verziji programa Excel.

Ova datoteka je prvobitno sadržala funkcije koje ova verzija programa Excel ne prepoznaje. Ove funkcije neće biti sačuvane.

Značenje    Funkcije korišćene u ovoj radnoj svesci nisu dostupne u verzijama programa Excel starijim od verzije Excel 2007 (Excel 97-2003) i biće izgubljene.

Radnja koju treba izvršiti    Ako znate koje funkcije možda dovode do ovog problema, uklonite ih ili zamenite ukoliko je moguće, a zatim sačuvajte datoteku u željenom formatu datoteke.

U ovoj datoteci prvobitno su se nalazile funkcije koje ova verzija programa Excel nije prepoznala. Te funkcije se ne zadržavaju pri čuvanju OpenXML datoteke u XLSB formatu datoteke ili obrnuto.

Značenje    Funkcije korišćene u ovoj radnoj svesci neće biti dostupne u programu Excel 2007 kada OpenXML datoteku sačuvate u formatu Excel binarne radne sveske (.xlsb) ili obratno. Kada nastavite sa čuvanjem datoteke, funkcije će biti izgubljene.

Radnja koju treba izvršiti    Ako znate koje funkcije možda dovode do ovog problema, uklonite ih ili zamenite ukoliko je moguće, a zatim sačuvajte datoteku u željenom formatu datoteke.

Ova radna sveska sadrži grafikone (kao što su "treemaps") koji nisu dostupni u prethodnim verzijama programa Excel. Biće uklonjene.

Značenje    Noviji tipovi grafikona, kao što su "treemap" koje su prvi put predstavljene u programu Excel 2016, koji su korišćeni u ovoj radnoj svesci neće biti dostupni u prethodnim verzijama. Kada nastavite sa čuvanjem datoteke, grafikoni će biti izgubljeni.

Radnja koju treba izvršiti    Excel ćete ukloniti sve novije tipove grafikona iz radne sveske ako nastavite da ih čuvate u starijem formatu datoteke. Ako znate da će korisnici u starijim verzijama morati da koriste radnu svesku, trebalo bi da razmotrite uklanjanje svih novih tipova grafikona iz radne sveske i da umesto toga koristite standardne tipove grafikona dostupne svim verzijama. Zatim možete da sačuvate datoteku u željenom formatu datoteke.

Vrh stranice

Problemi koji dovode do neznatnog gubitka tačnosti

Problem

Rešenje

Neki grafikoni u ovoj radnoj svesci sadrže objekte koji su filtrirani i sada su skriveni. Starije verzije Excel neće podržavati mogućnost filtriranja objekata nazad na grafikon.

Značenje   Počev od Excel 2013. godine možete da sačuvate datoteku koja ima skrivene objekte grafikona i da zadržite mogućnost da defiltrirate te skrivene objekte u sačuvanoj datoteci. U prethodnim Excel, svi filtrirani objekti grafikona postaju nedostupni kada se datoteka sačuva.

Radnja koju treba izvršiti   Defiltrirate objekte grafikona na koje se ovo utiče pre nego što sačuvate i otvorite datoteku u programu Excel 2010 i prethodnim verzijama.

Slicer u ovoj radnoj svesci sadrži postavke koje ne postoje u prethodnim verzijama programa Excel. Neke postavke programa Slicer neće biti sačuvane.

Značenje   Počejući od Excel 2010, segmentatori pružaju mehanizam filtriranja za izveštaje izvedene tabele. Dodatne postavke za sečiv su uvedene u Excel 2013. Ove novije postavke slicera neće se očuvati ako otvorite datoteku u programu Excel 2010 i "Slicer" neće raditi u ranijim verzijama Excel programa.

Radnja koju treba izvršiti   Uverite se da svi kojima su potrebne novije postavke slicera koriste Excel 2013 ili novije verzije. Nemojte čuvati datoteku u Excel 97-2003 formatu.

Ova radna sveska sadrži filtere datuma sa izabranom novom opcijom "Celi dani". Starije verzije Excel je ne podržavaju. Korisnici ovih verzija neće moći da osveže vezu za prenos podataka.

Značenje   Počecima Excel 2013. godine, kao opciju za mnoge filtere datuma. Ako primenite filter sa ovom opcijom na povezani opseg ili izvedenu tabelu, korisnici prethodnih verzija neće moći da osveže vezu.

Radnja koju treba izvršiti   Da bi datoteka bila kompatibilna, uklonite opciju "Celi dani" iz bilo kojih filtera sa datumima na koje ovo utiče.

Neki grafikoni u ovoj radnoj svesci sadrže linije vodilje koje nisu podržane u prethodnim verzijama. Ova funkcija će biti uklonjena sa grafikona kada se prikaže u prethodnim verzijama programa Excel.

Značenje   Počejući od Excel 2013. godine, možete da dodajete linije vodilje da biste povezali vrednosti oznaka grafikona sa odgovarajućim delovima grafikona. Ovi vizuelni predlošci se neće prikazati u prethodnim verzijama Excel.

Radnja koju treba izvršiti   Da bi grafikon izgledao isto u svim podržanim Excel verzijama, zamenite svaku liniju vodilju tako što ćete umetnuti oblik linije i ručno ga postaviti (izaberite stavke Umetanje >Ilustracije > Oblici ,a zatim izaberite liniju iz dostupnih opcija).

Neki grafikoni u ovoj radnoj svesci sadrže objekte koji su filtrirani i koji su sada skriveni. Ovi grafikoni zadržavaju punu tačnost u izabranom formatu datoteke, ali filtrirani delovi grafikona neće biti sačuvani.

Značenje   Počeka Excel 2007. godine, filtrirani delovi grafikona se zadržavaju i ostaju skriveni kada se datoteka sačuva .xlsx formatima datoteka. Međutim, skriveni delovi se ne zadržavaju ako se datoteka sačuva u Excel 97-2003 formatu datoteke.

Radnja koju treba izvršiti   Pre nego što sačuvate datoteku u Excel 97-2003 formatu datoteke, pronađite grafikone na koje ovo utiče i otklonite filtrirane delovi.

Ugrađeni objekat u ovom radnom listu nije moguće urediti jer je kreiran u novijoj verziji programa Microsoft kancelarija.

Značenje    Poče Excel 2007, objekti su ugrađeni u noviji metod. Ovi objekti su samo za čitanje ako je datoteka koja ih sadrži otvorena u programima Excel 97-2003.

Šta da radite    Izbrišite objekat ili obavestite osobe sa kojima delite datoteku da moraju da koriste verzije Excel 2007 ili novije verzije ako žele da mogu da uređuju ugrađeni objekat.

Prethodne verzije programa Excel ne podržavaju oblikovanje boje u tekstu zaglavlja i podnožja. Informacije o oblikovanju boje biće prikazane kao čisti tekst u prethodnim verzijama programa Excel.

Značenje    Počev od Excel 2007, oblikovanje boja možete da primenite na tekst zaglavlja i podnožja. Nije moguće koristiti oblikovanje boja u zaglavljima i podnožjima u verzijama programa Excel 97-2003.

Radnja koju treba izvršiti    U kontroloru kompatibilnosti kliknite na vezu Popravi ako želite da uklonite oblikovanje boje.

Kontrolor kompatibilnosti

Ova radna sveska sadrži radne listove koji imaju zaglavlja i podnožja na parnim stranicama ili na prvoj stranici. Ova zaglavlja i podnožja stranica ne mogu se prikazati u prethodnim verzijama programa Excel.

Značenje   Počev od Excel 2007, imate opciju da prikažete različit tekst zaglavlja i podnožja na podnožju na podnožju ili na prvoj stranici. U programima Excel 97-2003 nije moguće prikazati zaglavlja i podnožja stranica ili prve stranice, ali ona ostaju dostupna za prikazivanje kada otvorite radnu svesku u programu Excel 2007 i na većim brojevima.

Radnja koju treba izvršiti    Ako često čuvate radnu svesku u Excel 97-2003 formatu datoteke, bilo bi najbolje da navodite zaglavlja i podnožja parnih stranica i prve stranice u toj radnoj svesci.

Neke ćelije i stilovi u ovoj radnoj svesci sadrže oblikovanje koje izabrani format datoteke ne podržava. Ova oblikovanja će biti konvertovana u druga, njima najbliža oblikovanja koja su dostupna.

Značenje    Početak od Excel 2007. dostupne su različite opcije za oblikovanje ili stil ćelije, kao što su specijalni efekti i senke. Ove opcije nisu dostupne u programima Excel 97-2003.

Radnja koju treba izvršiti    Kada nastavite sa čuvanjem radne sveske, Excel primenjuje najbliži dostupan format koji može da bude identičan drugom formatu koji ste primenili na nešto drugo. Da biste izbegli dupliranje formata, možete da promenite ili uklonite oblikovanje ćelija i stilove ćelija koji nisu podržani pre nego što sačuvate radnu svesku u Excel 97-2003 formatu datoteke.

Ova radna sveska sadrži više jedinstvenih oblikovanja ćelija nego što to izabrani format datoteke podržava. Neka oblikovanja ćelija neće biti sačuvana.

Značenje    Od Excel 2007. godine možete da koristite 64.000 jedinstvenih formata ćelija, ali u Excel 97-2003 formatima možete da koristite samo 4.000 jedinstvenih formata ćelija. Jedinstveni formati ćelija uključuju sve određene kombinacije oblikovanja koje se primenjuju u radnoj svesci.

Radnja koju treba izvršiti    Da biste izbegli gubitak određenih formata ćelija za koje želite da budu dostupni u programima Excel 97-2003, možete da uklonite neke formate ćelija koji nisu važni.

Ova radna sveska sadrži više jedinstvenih oblikovanja fonta nego što to izabrani format datoteke podržava. Neka oblikovanja fonta neće biti sačuvana.

Značenje    Od Excel 2007. dostupno je 1.024 globalnih tipova fonta i možete da ih koristite do 512 po radnoj svesci. Programi Excel 97-2003 podržavaju manje jedinstvenih formata fonta.

Radnja koju treba izvršiti    Da biste izbegli gubitak određenih formata fonta za koje želite da budu dostupni u programima Excel 97-2003, možete da uklonite neke formate fonta koji nisu važni.

Vrh stranice

Potrebna vam je dodatna pomoć?

Možete uvek da postavite pitanje stručnjaku u Excel Tech zajednici ili da dobijete podršku u Answers zajednici.

Takođe pogledajte

Čuvanje Excel radne sveske tako da bude kompatibilna sa starijim verzijama programa Excel

Excel oblikovanje i funkcije koje se ne prenose u druge formate datoteka

Da li vam je potrebna dodatna pomoć?

Želite još opcija?

Istražite pogodnosti pretplate, pregledajte kurseve za obuku, saznajte kako da obezbedite uređaj i još mnogo toga.

Zajednice vam pomažu da postavljate pitanja i odgovarate na pitanja, dajete povratne informacije i čujete mišljenje od stručnjaka sa bogatim znanjem.

Da li su vam ove informacije koristile?

Koliko ste zadovoljni kvalitetom jezika?
Šta je uticalo na vaše iskustvo?

Hvala vam na povratnim informacijama!

×