Promena postavki za bezbednost makroa u programu Excel

Napomena:  Želimo da vam što pre pružimo najnoviji sadržaj pomoći čim na vašem jeziku. Ova stranica je prevedena automatski i može da sadrži gramatičke greške ili netačnosti. Naš cilj je da ovaj sadržaj bude koristan. Možete li nam na dnu ove stranice saopštiti da li su vam informacije bile od koristi? Ovo je članak na engleskom jeziku za brzu referencu.

U programu Excel, možete da promenite postavke zaštite od makroa da biste kontrolisali koji se makroi pokreću i pod kojim kada otvorite radnu svesku. Na primer, možda ćete Omogući makroima da pokretanje u zavisnosti da li su digitalno potpisani tako što ćete pouzdanih projektovanje.

Dodatne informacije o postavkama zaštite od makroa u Microsoft Office dokumentima potražite u članku Omogućavanje ili onemogućavanje makroa u Office datotekama.

Sledeća lista rezimira različite postavke zaštite od makroa. Sve postavke, ako je instaliran antivirusni softver koji funkcioniše sa Microsoft Office i radna sveska sadrži makroe, radna sveska je skenirane za poznatim virusima pre nego što je on otvoren.

 • Onemogući sve makroe i ne prikazuj obaveštenja Izaberite ovu opciju ako makroi nisu pouzdani. Svi makroi u dokumentima i bezbednosna upozorenja o makroima su onemogućeni. Ako postoje dokumenti koji sadrže nepotpisane makroe koji su pouzdani, te dokumente možete da stavite na pouzdanu lokaciju. Dokumentima na pouzdanim lokacijama dozvoljeno je da se pokrenu bez provere sistema bezbednosti „Centar za pouzdanost“.

 • Onemogući sve makroe i prikazuj obaveštenja Ovo je podrazumevana postavka. Izaberite ovu opciju ako želite da makroi budu onemogućeni, ali želite da dobijate bezbednosna upozorenja ako su makroi prisutni. Tako možete da odaberete kada da omogućite te makroe od slučaja do slučaja.

 • Onemogući sve makroe osim onih koji su digitalno potpisani Ova postavka je ista kao i opcija Onemogući sve makroe i prikazuj obaveštenja, osim što, ako je pouzdani izdavač digitalno potpisao makro, on može da se pokrene ako ste izdavača ranije već koristili kao pouzdanog. Ako izdavača niste označili kao pouzdanog, bićete obavešteni. Tako možete odabrati da omogućite te potpisane makroe ili da je izdavač pouzdan. Svi nepotpisani makroi onemogućavaju se bez obaveštenja.

 • Omogući sve makroe (ne preporučuje se, može se pokrenuti potencijalno opasan kôd) Izaberite ovu opciju da biste omogućili pokretanje svih makroa. Korišćenje te postavke čini vaš računar ranjivim na potencijalno zlonameran kôd i ne preporučuje se.

 • Smatraj pouzdanim pristup objektnom modelu VBA projekta    Ova postavka je za projektante i koristi se za namerno zaključavanje ili omogućavanje programskog pristupa objektnom modelu VBA iz bilo kog klijenta za automatizaciju. Drugim rečima, ona obezbeđuje bezbednosnu opciju za kôd koji je napisan da automatizuje Office program i programski manipuliše Microsoft Visual Basic for Applications (VBA) okruženjem i objektnim modelom. Ovo je pojedinačna postavka za korisnika i aplikaciju i podrazumevano odbija pristup. Ova opcija bezbednosti otežava neovlašćenim programima da izgrade kôd „koji se sam replikuje“ i koji može da ošteti sisteme krajnjih korisnika. Da bi neki klijent za automatizaciju mogao da programski pristupi objektnom modelu VBA, korisnik koji pokreće kôd mora izričito da dodeli pristup. Da biste uključili pristup, potvrdite izbor u polju za potvrdu.

Office koristi Microsoft Authenticode tehnologiju omogućavanja makroa kreatora za digitalno potpisivanje datoteke ili projekat makroa. Certifikat koji se koristi za kreiranje ovog potpisa potvrđuje da makro ili dokument potiče od potpisnika, a potpis potvrđuje da makro ili dokument nisu promenjene.

Kada instalirate digitalni certifikat, možete da potpisujete datoteke i projekte makroa.

Pribavljanje digitalnog certifikata za potpisivanje

Digitalni certifikat možete da dobijete od komercijalnog autoriteta za izdavanje certifikata (CA) ili od internog administratora za bezbednost ili IT stručnjaka.

Da biste saznali više o izdavanje certifikata koji nude usluge za proizvode korporacije Microsoft, pogledajte na listi Članovi programa Microsoft osnovnog certifikata.

Kreiranje sopstvenog digitalnog certifikata za samopotpisivanje

Možete da kreirate i sopstveni certifikat koji se samostalno potpisuje pomoću alatke Selfcert.exe.

Napomena: Pošto digitalne certifikate koje kreirate ne izdaje zvanični autoritet za izdavanje certifikata, projekti makroa potpisani takvim certifikatom poznati su kao samopotpisani projekti. Microsoft Office ima poverenja u samopotpisani certifikat samo na računaru koji ima taj certifikat u skladištu ličnih certifikata.

Više informacija o tome kako da digitalno potpišete makro potražite u članku digitalno potpisivanje projekata makroa.

Promena postavki zaštite od makroa

Možete da promenite postavke zaštite od makroa u centru za pouzdanost, osim ako je administrator sistema u organizaciji promenio podrazumevane postavke da bi sprečio da promenite postavke.

 1. Na kartici Projektovanje, u grupi Kôd kliknite na dugme Zaštita od makroa.

  Kartica „Projektant“ na traci

  Da biste omogućili kartice "Projektovanje", pogledajte članak Prikaz kartice "Projektovanje".

 2. U kategoriji Postavke makroa, u okviru Postavke makroa izaberite željenu opciju.

  Napomena: Sve promene koje izvršite u kategoriji Postavke makroa u programu Excel primenjuju se samo na Excel i ne utiču na druge Microsoft Office programe.

Možete da pristupite centru za pouzdanost u opcijama programa Excel. Da biste to uradili, kliknite na dugme Opcije (verzije programa Excel 2010 da biste 2016) ili Dugme Microsoft Office Slika dugmeta (Excel 2007), a zatim izaberite stavku Centar za pouzdanost > Postavke centra za pouzdanost > Postavke za makroe.

Više informacija o zaštiti od makroa potražite u sledećim temama:

Rešavanje problema

Ne mogu da promenim postavke zaštite od makroa

Neki korisnici možda neće moći da promene postavke centra za pouzdanost zbog bezbednosnih smernica grupe u organizacijama. U tim slučajevima morate da se obratite IT administratoru organizacije.

Šta se dogodilo sa bezbednosnim postavkama „Veoma visoko“, „Visoko“, „Srednje“ i „Nisko“?

Postavka za Excel 2003

Excel 2007/2010/2013/2016 ekvivalent

Dodatne informacije

Veoma visoko

Onemogućavanje svih makroa bez obaveštenja

U programu Excel 2003, VBA makroi mogu da se pokrenu samo ako je izabrana opcija „Veruj svim instaliranim programskim dodacima i predlošcima“ (u programu Excel 2003 na kartici „Pouzdani izdavači“ u dijalogu „Bezbednost“) i makroi (bilo potpisani ili nepotpisani) skladište se u određenoj pouzdanoj fascikli na čvrstom disku korisnika.

Ako svi ti uslovi nisu ispunjeni, VBA makroi ne mogu da se pokrenu u okviru bezbednosne postavke „Veoma visoko“ u programu Excel 2003.

Visoko

Onemogućavanje svih makroa osim digitalno potpisanih makroa

U programu Excel 2003 izvršne datoteke (kao što su .exe ili .com) moraju biti potpisane od strane poznatog pouzdanog izvora (to jest, moraju imati certifikat poverenja) da biste ih pokrenuli. U suprotnom, sve izvršne datoteke povezane sa dokumentima ili ugrađene u njih automatski se onemogućavaju bez upozorenja za korisnika kada se ti dokumenti otvore.

Svi Office 2003 programi podrazumevano se instaliraju sa zaštitom od makroa postavljenom na „Visoko“.

Srednje

Onemogućavanje svih makroa sa obaveštenjem

U programu Excel 2003 korisnici dobijaju pitanje da li žele da omoguće ili onemoguće izvršne datoteke kada se dokument otvori. Ovaj nivo zahteva prihvatanje certifikata pouzdanosti za svaku izvršnu datoteku, što se prihvati tako što ćete certifikat dodati segmentu Windows registratora na računaru.

Naredni zahtevi za pokretanje makroa od pouzdanog izvora automatski se prihvataju (izvršna datoteka se pokreće bez pitanja korisnika).

Nisko

Omogući sve makroe (ne preporučuje se, može se pokrenuti potencijalno opasan kôd)

U programu Excel 2003 svi makroi se pokreću bez ograničenja. Ovaj nivo bezbednosti ne štiti od zlonamernih programa, ne dozvoljava prihvatanje certifikata pouzdanost i generalno se ne smatra bezbednim. Ovaj nivo se ne preporučuje.

Potrebna vam je dodatna pomoć?

Možete uvek da postavite pitanje stručnjaku u zajednici Excel Tech Community, dobijete podršku u zajednici Answers community ili predložite novu funkciju ili poboljšanje na sajtu Excel User Voice.

Vrh stranice

Potrebna vam je dodatna pomoć?

Razvijte Office veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Izgleda da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×