Prijavite se pomoću Microsoft naloga
Prijavite se ili kreirajte nalog.
Zdravo,
Izaberite drugi nalog.
Imate više naloga
Odaberite nalog pomoću kojeg želite da se prijavite.

Obrasci su suštinski objekti u bazi podataka i služe kao prozori kroz koje osobe vide i dođu do vaših podataka. Ako ste ikada želeli da dobijete hostične razumevanje osnovnih informacija o Microsoft Access obrascima, kao što su tipovi obrazaca dostupni, kako da ih kreirate, prilagodite i upravljate njima, ovaj članak vam pruža poveženje resursa da biste lakše razumeli ovu sliku.

U ovom članku:

Pregled

Obrazac je objekat baze podataka koji možete da koristite da biste kreirali korisnički interfejs koji korisnicima omogućava da unesu i uređuju podatke. Obrasci često sadrže kontrole koje obavljaju različite zadatke. Iako možete da kreirate bazu podataka bez upotrebe obrazaca jednostavnim uređivanjem podataka u tabeli većina korisnika preferira da koristi obrasce za pregled, unos i uređivanje podataka sadržanih u tabelama. Obrasci vam omogućavaju i da kontrolišete na koji način drugi korisnici vrše interakciju sa podacima u bazi podataka. Na primer, možete da napravite obrazac koji prikazuje samo određena polja i omogućava izvršavanje samo određenih operacija. Ovo pomaže u zaštiti podataka i smanjenju mogućih grešaka u stavci podataka. Ovaj članak vam pruža zaobilazbni resurs koji se kreće od osnove Access obrazaca za kreiranje i Prilagođavanje obrazaca.

Odličan način da shvatite da uloga i funkcija obrazaca u Microsoft Access bazi podataka treba da počnu sa pregledom raznih delova baze podataka i uloge obrazaca u bazi podataka da biste saznali više, počnite od prikaza osnove baze podataka...

Zatim Fokusirajmo se na obrasce sa uvođenjem u obrasce.

Pre nego što kreirate obrazac, pogledajte bliže kontrole, suštinska funkcija većine obrazaca. Kontrole omogućava korisnicima da unesu, uređuju ili prikažu podatke iz vaše baze podataka. Poznavanje različitih tipova kontrola koje su dostupne u programu Access mogu da budu korisni prilikom prilagođavanja obrazaca. Da biste saznali više o kontrolama, pogledajte članak Uvod u kontrole.

Tipovi obrazaca

Access vam nudi nekoliko načina za kreiranje obrazaca u zavisnosti od tipa obrasca koji želite da kreirate. Saznajte više o nekom uobičajenim tipovima obrazaca i načinu njihovog kreiranja:

Koji tip obrasca vam je potreban?

Saznajte više

Obrazac sa detaljima: prazan Access obrazac koji prikazuje informacije o jednom zapisu odjednom.

Uvod u obrasce

Obrazac sa više stavki: poznat i kao kontinuirani obrazac, prikazuje informacije iz više zapisa odjednom. Izgleda kao list sa podacima, ali vam pruža veću kontrolu nad stvarima kao što su oblikovanje teksta, dodavanje grafike, dugmadi i drugih kontrola

Kreiranje obrasca pomoću alatke „Više stavki“

Razdeljeni obrazac: Istovremeno prikazuje podatke u prikazu obrasca i prikazu lista sa podacima. Korisno kada treba da prikažete veliku količinu podataka, ali treba samo da promenite jedan zapis odjednom.

Pravljenje razdeljenog obrasca

Obrazac za navigaciju: Obrazac koji sadrži kontrolu navigacije. Obrasci za navigaciju su naročito važni za navigaciju po bazi podataka ako plan obuhvata objavljivanje baze podataka na vebu zato što okno za navigaciju Access nije dostupno u pregledaču

Kreiranje obrasca za navigaciju

Dodatni načini za kreiranje obrasca

Koristite karticu Kreiranje i isprobajte opcije u grupi Obrasci da biste brzo kreirali nove obrasce. Možete i da izaberete tabelu ili upit u oknu za navigaciju i brzo kreirate novi obrazac zasnovan na tom objektu pomoću komande form.

Pogledajte resurse iz sledeće tabele da biste saznali više o uobičajenim načinima kreiranja obrazaca:

Metodi za kreiranje obrazaca

Saznajte kako da

Alatka za obrazac : da biste brzo kreirali pojedinačni obrazac koji prikazuje informacije o jednom zapisu odjednom.

Kreiranje obrasca pomoću alatke za obrasce

Čarobnjak za obrasce: koristite ovu alatku da biste kreirali obrazac kada želite da budete više selektivni o tome koja polja se pojavljuju u obrascu. Takođe vam omogućava da definišete kako su podaci grupisani i sortirani.

Kreiranje obrasca pomoću čarobnjaka za obrasce

Prazan obrazac: Ako alatka za obrazac ili čarobnjak ne zadovoljava vaše potrebe, alatka " prazan obrazac " pruža vrlo brz način za pravljenje obrasca, naročito ako planirate da dodate samo nekoliko polja u obrascu

Pogledajte odeljak na kreiranju obrasca pomoću alatke za praznu formu u članku Uvod u obrasce.

Korišćenje drugih prikaza za obrasce

Kao što ste već naučili iz nekih članaka pomenutih u prethodnim odeljcima, Access obrasci mogu da se prikažu u tri različita prikaza, prikazu obrasca, prikazu dizajna i prikazu rasporeda. Poznavanje koji prikaz treba koristiti za određeni zadatak može biti koristan. Na primer, možete da koristite prikaz dizajna ili rasporeda da biste prilagodili obrazac. Prikaz obrasca je podrazumevani prikaz za obrazac i najčešće se koristi za prikaz obrasca sa podacima ili za unos podataka. Pošto se raspored i prikazi dizajna koriste za pravljenje promena dizajna obrasca, pogledajte resurse u sledećoj tabeli za više informacija o korišćenju ovih prikaza:

Tip prikaza

Koristi za

Saznajte više

Prikaz rasporeda

Pravljenje većine tipova promena u obrascu. Podatke možete da vidite dok menjate dizajn, što je vrlo korisno kada podešavate veličinu kontrola ili bilo koje promene dizajna koje utiču na izgled i upotrebljivost obrasca.

prikaz „Dizajn“

Izvršavanje promena koje zahtevaju detaljniji prikaz strukture obrasca, na primer, odeljke zaglavlja, detalja i podnožja. Ne možete da vidite osnovne podatke prilikom pravljenja dizajna changes.in prikazu dizajna.

Šta je dobro u korišćenju prikaza dizajna?

  • Mogućnost dodavanja većeg broja kontrola, kao što su okviri povezanog objekta, prelomi stranica i grafikoni.

  • Uredite izvore kontrole okvira za tekst bez korišćenja opisa svojstava.

  • Promena veličine odeljaka.

Promena određenih svojstava obrasca koja se ne mogu menjati u prikazu rasporeda

Koji prikaz treba da koristim: prikaz rasporeda ili prikaz dizajna?

Više radi sa obrascima

Sada kada ste dizajnirali strukturu obrasca, ako je to povezani obrazac, želite da se poveže sa izvorom podataka. Izvori podataka mogu da budu tabela, upit ili SQL naredba koja sadrži podatke prikazane na obrascu. "Nepovezani" obrazac se ne povezuje direktno sa izvorom podataka, ali sadrži komandnu dugmad, oznake ili druge kontrole koje su vam potrebne da biste upravljali aplikacijom. Da biste razumeli kako da radite sa izvorima zapisa, pogledajte članak: Postavljanje izvora zapisa za obrazac ili izveštaj.

Sa vizuelno atraktivnim obrascem rad sa bazom podataka ugodniji je i efikasniji, a uz to može da se spreči i unos neispravnih podataka. Kada želite da nastavite dalje od pravljenja osnovnog obrasca da biste dodali neke prilagođene stavke i da biste ga napravili jedinstvenim vašim, Access vam pruža nekoliko načina da to postignete. Neke opcije će možda zahtevati vežbu pre nego što počnete da koristite dizajn da izgleda baš kako ste nameravali, ali, ako vam se ne dopada dizajn, promena je uvek moguća.

Sledeća tabela pruža resurse za preuzimanje obrasca na sledeći način dodavanja polja i njenog prilagođavanja:

Šta želite da uradite?

Saznajte kako da

Brzo dodavanje polja u obrazac

Dodavanje polja u obrazac ili izveštaj

Učinite da se moj obrazac prikazuje organizovaniji, smanjite zakrčenje i učinite ga lakšim za rad.

Pravljenje obrasca prikazanog na karticama

Navedite redosled po kojem se kontrole u obrascu odgovaraju na taster TAB. Na dobro dizajniranom obrascu, kontrole odgovaraju na pritiskanje tastera TAB logičnim redosledom – na primer, od vrha ka dnu ili sleva nadesno – kako bi se obrazac lakše koristio.

Podešavanje redosleda kartica za kontrole

Kreirajte podobrascu ili obrazac ugnežđen u glavnom obrascu.

Podobrasci su korisni za pregled podataka iz više povezanih tabela ili upita unutar istog obrasca.

Pravljenje obrasca koji sadrži podobrazac (obrazac „jedan-prema-više“)

Istaknutije polja i podaci u mom obrascu.

Video: Korišćenje uslovnog oblikovanja u izveštajima

Postavljanje opcija dizajna za sve obrasce u bazi podataka.

Prilagođavanje postavki dizajna za objekte u bazi podataka

Dodajte kontrolu okvira za tekst koja prikazuje vrednost iz drugog obrasca.

Može da se koristi za prikaz rezultata iz podobrasca koji sadrži izračunati okvir za tekst u glavnom obrascu.

Kreiranje kontrole koja upućuje na kontrolu u drugom obrascu

Rad sa obrascima na Veb bazi podataka

Opcije obrasca Veb baze podataka

Saznajte kako da

Obrazac za navigaciju je jednostavno obrazac koji sadrži kontrolu navigacije. Obrasci za navigaciju su sjajan dodatak bazi podataka, ali kreiranje obrasca za navigaciju je posebno važno ako planirate da objavite bazu podataka na vebu jer se Okno za navigaciju programa Access ne prikazuje u pregledaču.

Kreiranje obrasca za navigaciju

Access 2010 sadrži kontrolu Veb pregledača koju možete da koristite za prikaz Veb stranica u obrascu

Dodavanje veb pregledanja obrascu

Neki sledeći koraci

Isprobajte neke od ovih funkcija u obrascima:

Da li vam je potrebna dodatna pomoć?

Želite još opcija?

Istražite pogodnosti pretplate, pregledajte kurseve za obuku, saznajte kako da obezbedite uređaj i još mnogo toga.

Zajednice vam pomažu da postavljate pitanja i odgovarate na pitanja, dajete povratne informacije i čujete mišljenje od stručnjaka sa bogatim znanjem.

Da li su vam ove informacije koristile?

Koliko ste zadovoljni kvalitetom jezika?
Šta je uticalo na vaše iskustvo?
Kada kliknete na dugme Prosledi“, vaše povratne informacije će se koristiti za poboljšanje Microsoft proizvoda i usluga. Vaš IT administrator će moći da prikupi ove podatke. Izjava o privatnosti.

Hvala vam na povratnim informacijama!

×