Prijavite se pomoću Microsoft naloga
Prijavite se ili kreirajte nalog.
Zdravo,
Izaberite drugi nalog.
Imate više naloga
Odaberite nalog pomoću kojeg želite da se prijavite.

Napomena: Ovaj članak je odradio svoj posao i uskoro će biti obustavljen. Da biste sprečili poruku „Stranica nije pronađena“, uklanjamo veze za koje znamo. Ako ste kreirali veze do ove stranice, uklonite ih i zajedno ćemo održati veb povezanim.

Radni prostor ili normalan prikaz dizajniran je da vam pomogne da lako pronađete i koristite mogućnosti Microsoft PowerPoint 2010.

Ovaj članak sadrži uputstva "iznad koraka" kako bi vam pomogla da se pripremite za kreiranje prezentacija pomoću PowerPoint 2010.

Napomene: 

Prvi prvi: Otvaranje programa PowerPoint

Kada pokrenete PowerPoint, on se otvara u prikaz koji se zove normalan prikaz, gde kreirate i radite na slajdovima.

Napomene: 

  • Ako PowerPoint 2010 već radi, sačuvajte i zatvorite sve otvorene prezentacije, a zatim izađite i ponovo pokrenite PowerPoint 2010.

  • Ako PowerPoint 2010 nije već pokrenut, pokrenite ga.

Radni prostor ili normalni prikaz u programu PowerPoint 2010 sa označene četiri oblasti.

Figura: slika PowerPoint 2010 u normalnom prikazu koji ima nekoliko označenih elemenata.

1. U oknu Slajd možete da radite direktno na pojedinačnim slajdovima.

2. Tačkaste ivice označavaju čuvari mesta, gde možete da kucate tekst ili umećete slike, grafikone i druge objekte.

3. Kartica Slajdovi prikazuje verziju sličica svih slajdova pune veličine prikazanih u oknu Slajd. Kada dodate druge slajdove, možete da kliknete na sličicu na kartici Slajdovi da bi se slajd prikazao u oknu Slajd. Odnosno možete da prevlačite sličice da biste menjali raspored slajdova u prezentaciji. Slajdove možete da dodajete ili brišete i na kartici Slajdovi.

4. U oknu za Napomene možete da otkucate napomene u vezi sa trenutnim slajdom. Možete da distribuirate beleške gledaocima ili da vidite beleške u prikazu za izlagača kada održite prezentaciju.

2.2: Počnite sa praznom prezentacijom

PowerPoint 2010 podrazumevano primenjuje praznu predložak prezentacije, koja se pojavljuje na prethodnoj ilustraciji, na nove prezentacije. Prazna prezentacija je najjednostavnija i najgeneričniji za predloške u PowerPoint 2010 i dobar je predložak za korišćenje kada prvi put počnete da radite sa programom PowerPoint.

Da biste kreirali novu prezentaciju koja je zasnovana na praznom predlošku prezentacije, uradite sledeće:

  1. Izaberite karticu Datoteka.

  1. Usmerite ka novomi u okviru dostupni predlošci i teme izaberite stavku prazna prezentacija.

  2. Kliknite na dugme Kreiraj.

Treći broj: podešavanje veličine okna sa beleškama

Kada otvorite prazan predložak prezentacije, prikazuje se samo mali deo okna za beleške . Da biste videli veći deo okna za beleške tako da imate više prostora za kucanje, uradite sledeće:

  1. Postavite pokazivač miša na gornju ivicu okna za Napomene.

  2. Kada pokazivač postane Horizontalna traka razdelnika, prevucite ivicu nagore da biste napravili još prostora za beleške govornika, kao što je prikazano na sledećoj ilustraciji.

Radni prostor sa oknom „Napomene“ kojem je promenjena veličina

Obratite pažnju na to da se automatski menja veličina slajda u oknu Slajd kako bi se uklopio u dostupan prostor.

4. broj: Kreiranje prezentacije

Sada kada ste pripremili radni prostor koji želite da koristite, spremni ste da počnete da dodajete tekst, oblike, slike, animacije i druge slajdove, takođe) u prezentaciju. Da biste saznali više o kreiranju osnovne prezentacije od početka do kraja, pogledajte članak Osnovni zadaci za kreiranje PowerPoint prezentacije.

Blizu vrha ekrana postoje tri dugmeta koja će vam biti korisna kada počnete da radite:

  • Poništite Slika dugmeta, što deobavlja poslednju promenu. (Da biste videli Ekranska napomena o tome koja će se radnja opozvati, zadržite pokazivač na dugmetu. Da biste videli meni drugih nedavnih promena koje se mogu opozvati, kliknite na strelicu sa desne strane za opoziv Slika dugmeta.) Promenu možete da opozovete i pritiskom na kombinaciju tastera CTRL + Z.

  • Ponovite Slika dugmetaili ponovite Slika dugmeta, što se ponavlja ili ponovo izvršava poslednju promenu, u zavisnosti od radnje koju ste prethodno izvršili. (Da biste videli ekransku napomenu o tome koja će se radnja ponavljati ili promeni, postavite pokazivač na dugme.) Promenu možete da ponovite ili ponovo ponavljate pritiskom na kombinaciju tastera CTRL + Y.

  • Microsoft Office PowerPoint Help Slika dugmeta, koja otvara okno za Pomoć za PowerPoint . Pomoć možete da otvorite i ako pritisnete taster F1.

Savet:  Možete da dodate još dugmadi u ovu oblast blizu vrha ekrana Oblast na vrhu ekrana se zove Priručna traka. Možete da dodate i druge komande na ovu traku sa alatkama tako da budu uvek blizu. Da biste saznali više, pogledajte članak Prilagođavanje priručne trake.

Da li vam je potrebna dodatna pomoć?

Želite još opcija?

Istražite pogodnosti pretplate, pregledajte kurseve za obuku, saznajte kako da obezbedite uređaj i još mnogo toga.

Zajednice vam pomažu da postavljate pitanja i odgovarate na pitanja, dajete povratne informacije i čujete mišljenje od stručnjaka sa bogatim znanjem.

Da li su vam ove informacije koristile?

Koliko ste zadovoljni kvalitetom jezika?
Šta je uticalo na vaše iskustvo?

Hvala vam na povratnim informacijama!

×