Microsoft Word, PowerPoint, Outlook i Excel za Microsoft 365 za Windows, Mac, Android i Windows Mobile podržavaju umetanje i uređivanje skalabilne vektorsku grafiku (. SVG) datoteke u dokumentima, prezentacijama, e-porukama i radnim svescima.

U iOS-u možete da uredite SVG slike koje ste već umetnuli na drugu platformu.

Ovo je funkcija samo za pretplatnike Ova funkcija je dostupna samo za Microsoft 365 pretplatnikeza Windows klijente za računare.

Savet: SVG je otvoreni standard koji je uspostavljen 1999.

Dodatne informacije o tome kako da dodate SVG sliku u datoteku potražite u temi Umetanje ikona u programu Microsoft kancelarija

Postoji nekoliko stvari koje možete da uradite kako biste prilagodili izgled SVG slike u dokumentu. Da biste pristupili tim alatkama, kliknite na SVG sliku i na traci bi trebalo da se pojavi kontekstualna kartica Oblikovanje. Hajde da pogledamo neke od najkorisnijih opcija koje nudi kartica Oblikovanje.

 • Promena grafike – Ova opcija vam omogućava da izaberete drugu sliku kako biste njom zamenili trenutnu sliku.

 • Stilovi grafika – Ovo su primarne alatke za uređivanje izgleda slike.

  • Galerija sadrži kolekciju unapred definisanih stilova za konvertovanje slike u crtež u obliku linije ili promenu boje njene popune. U dolenavedenom primeru umetnut je logotip bicikla, a original je ceo crn. U galeriji stilova biram predložak koji ima crni obris i svetloplavu popunu kako bi se slagao sa temom preduzeća.

   Savet: Pokazivač miša iznad svakog stila grafike u galeriji da biste videli kako bi slika izgledala ako biste odabrali taj stil. Ovo je samo pregled; promene neće stupiti na snagu osim ako stvarno ne kliknete na taj stil.

   Promena izgleda SVG slike u programu PowerPoint 2016 pomoću galerije stilova
  • Ako želite da promenite boju slike, a nijedan od stilova iz galerije nije baš ono što želite, opcija Popuna grafike omogućava vam da odaberete između stotina boja. Bilo koja boja koju odaberete primenjuje se na celu sliku. U dolenavedenom primeru biram logotip bicikla i primenjujem na njega crvenu popunu.

   Napomena: Ako želite da popunite pojedinačne delove SVG slike različitim bojama, trebalo bi da je prvo konvertujete u oblik. Ispod pogledajte uputstva kako da to uradite.

   Pipeta je naročito interesantna alatka. Kada je izaberete iz menija, ona menja kursor u pipetu koju prati mali okvir. Postavite pipetu na bilo koji objekat u dokumentu, na slajdu ili u radnom listu i mali okvir se ispunjava bojom tog objekta. Kliknite levim tasterom miša da biste potvrdili i izabrani SVG oblik popunjava se tom bojom. To je sjajan način da brzo uskladite boju oblika sa bojom druge stavke koju imate, kao što je logotip preduzeća. I da, to funkcioniše i sa bojama na umetnutim fotografijama.

   Korišćenje alatke „Efekti grafike“ za promenu boje SVG slike
  • Da biste promenili (ili uklonili) liniju oko SVG slike, odaberite stavku Kontura grafike. To vam omogućava da postavite boju ivice koja okružuje sliku. Ovde funkcioniše i alatka „Pipeta“ koja je opisana iznad.

  • Tražite način da SVG slikama date malo dodatnog stila? Efekti grafike pomažu vam da slikama dodajete efekte senke, sjajeve, 3D efekte i još mnogo toga. U dolenavedenom primeru biram senku u perspektivi kako bi slika izgledala malo trodimenzionalnije.

   Dodavanje efekata kao što su efekti senke SVG grafikama pomoću alatke „Efekti grafike“
 • Raspoređivanje – Ova grupa sadrži alatke koje su vam verovatno poznate ako ste radili sa drugim formatima slika u sistemu Office.

  • Alatke Postavi ispred ili Pošalji unazad možete da koristite da biste postavili sliku u slojeve na stranici. To je korisno ako želite da postavite druge objekte ispred (ili iza) slike.

  • Alatka Okno za izbor donekle olakšava izbor određenih stavki na složenoj stranici.

  • Opcija Poravnavanje olakšava postavljanje izabrane slike duž leve ivice, u sredini ili na ostalim poznatim mestima na stranici.

  • Ako imate više slika za koje želite da budu jedan objekat, izaberite prvi objekat, držite taster Ctrl i izaberite sve druge objekte, a zatim izaberite stavku Grupiši. Da biste ih razgrupisali, odaberite bilo koji objekat iz grupe, a zatim izaberite stavke Grupisanje > Razgrupiši.

  • Komanda Rotiraj olakšava vam da rotirate sliku ili da je preokrenete vertikalno ili horizontalno.

 • Veličina – Ovo su alatke za izrezivanje ili promenu veličine slike. Detalje o tome kako se koristi alatka „Izrezivanje“ potražite u članku Izrezivanje slike. Da biste koristili alatke za veličinu, samo navedite željenu visinu i/ili širinu u inčima.

Konvertovanje SVG slike u Office oblik

Napomena: Ova funkcija je dostupna samo pretplatnicima Microsoft 365 koji koriste aplikacije za računare Kancelarija na Windows ili Mac računarima.

Konvertovanjem SVG slike ili ikone u Kancelarija možete da rastvorite SVG datoteku i uređujete pojedinačne delove. Konvertovanje datoteke je prilično lako; samo kliknite desnim tasterom miša na SVG sliku u dokumentu, radnoj svesci ili prezentaciji i izaberite stavku Konvertuj u oblik u kontekstualnom meniju koji se pojavi.

Ovo je kratak video u kojem vam Dag pokazuje kako se to radi.

Pregledač ne podržava video zapis.

Da biste uredili SVG sliku u programu Office za Android, dodirnite da biste izabrali SVG koji želite da uredite i kartica Grafika bi trebalo da se pojavi na traci.

Izabrana SVG slika koja prikazuje karticu "Grafika" na traci

Napomena: Ako ne vidite traku, dodirnite ikonu Uredi Ikona „Uredi“.

 • Stilovi – Ovo su skup unapred definisanih stilova koje možete da dodate kako biste brzo promenili izgled SVG datoteke.

 • Ako želite da promenite boju slike, a nijedan od stilova iz galerije nije baš ono što želite, dugme Popuna vam može odabrati između stotina boja. Bilo koja boja koju odaberete primenjuje se na celu sliku. 

  Napomena: Ako želite da popunite pojedinačne delove SVG slike različitim bojama, trebalo bi da je prvo konvertujete u oblik. Trenutno ćete morati da otvorite dokument u programu Kancelarija kako Microsoft 365 na Windows to uradi.

 • Da biste promenili (ili uklonili) liniju oko SVG slike, odaberite stavku Prikaz strukture. To vam omogućava da postavite boju ivice koja okružuje sliku.

 • Prelamanje teksta vam pomaže da kontrolišete kako će tekst teći oko slike u dokumentu.

 • Ako želite da naslagate više objekata jedan na drugi Raspoređivanje vam može dozvoliti da premestite izabranu sliku navlaku ili nadole (napred ili nazad) u nizu.

 • Koristite alatku "Grafika za izrezivanje" ako želite samo deo SVG slike. Dok je slika izabrana, dodirnite stavku Izrezi, a zatim prevucite okvir da biste uokvirali sliku onako kako želite. Kada završite, dodirnite stavku Izrezi

 • Veličina i položaj hajde da navedemo veličinu SVG slike koja bi trebalo da bude na stranici.

 • Koristite alatku Alternativan tekst da biste slici dali tekstualni opis osobama koje koriste čitače ekrana za čitanje dokumenta.

Imate pitanje, predlog ili komentar za Microsoft Office?

Pogledajte odeljak Kako da pošaljem povratne informacije o sistemu Microsoft Office?

Slušamo vas

Ovaj članak je poslednji put ažuriran 5. decembra 2018. kao rezultat vašeg komentara. Ako vam je bio od koristi, a naročito ako to nije tako, koristite dolenađene kontrole povratnih informacija da biste nas saznali na koji način možemo da ga napravimo boljim.

Takođe pogledajte

Umetanje slika

Umetanje ikona

Animiranje slika, clip art kolekcija, teksta i drugih objekata

Potrebna vam je dodatna pomoć?

Unapredite veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Microsoft insajdere

Da li su vam ove informacije koristile?

Koliko ste zadovoljni kvalitetom prevoda?
Šta je uticalo na vaše iskustvo?

Hvala vam na povratnim informacijama!

×