Prijavite se pomoću Microsoft naloga
Prijavite se ili kreirajte nalog.
Zdravo,
Select a different account.
Imate više naloga
Odaberite nalog pomoću kojih želite da se prijavite.

Jedna od najpopularnijih funkcija u Excel je VLOOKUP. Međutim, funkciju VLOOKUP ne možete da koristite u Power Pivot. To se prevashodno odnosi na Power Pivot, Data Analysis Expressions (DAX) funkcije ne uzimaju ćeliju ili opseg ćelija kao referencu – kao što to radi VLOOKUP u Excel. DAX funkcije uzimaju samo kolonu ili tabelu kao referencu.

U Power Pivot zapamtite da radite sa modelom relacijalnih podataka. Traženje vrednosti u drugoj tabeli je veoma lako, a u mnogim slučajevima ne morate da kreirate nijednu formulu.

Na primer, recimo da imate izvedenu tabelu na Excel radnom listu za analiziranje podataka o prodaji u modelu podataka – i želite da isečete na osnovu regionalnih podataka iz kolone "Region" u tabeli "Geografija". Možete jednostavno dodati Region kao polje u izvedenu tabelu. Nije neophodno pronalaženje ili formula. Ovo jednostavno rešenje ima neke zahteve: Kolona za pronalaženje Region mora da bude u povezanoj tabeli ,a tabela "Geografija" ne može da se sakrije sa liste polja izvedene tabele.

U nekim slučajevima Power Pivot bi možda želeti da pronalaženje vrednosti u drugoj tabeli bude deo izračunavanja – kao što je izračunata kolona ili mera. One zahtevaju prilagođenu formulu kreiranu pomoću funkcije DAX, koja uključuje nekoliko funkcija koje izvršavaju slična pronalaženja. Izbor zavisi od toga šta je potrebno da formula radi.

Šta želite da uradite?

Koristite funkciju RELATED za pronalaženje vrednosti u povezanoj tabeli.

Koristite funkciju RELATEDTABLE da biste potražili tabelu sa svim redovima povezanim sa trenutnim redom.

Koristite funkciju LOOKUPVALUE da biste vratili vrednosti po kriterijumu filtriranja.

Potrebna vam je dodatna pomoć?

Unapredite veštine
Istražite obuku

Da li su vam ove informacije koristile?

Koliko ste zadovoljni kvalitetom jezika?
Šta je uticalo na vaše iskustvo?

Hvala vam na povratnim informacijama!

×