VLOOKUP funkcionalnost u programskom dodatku Power Pivot

Jedna od najpopularnijih funkcija u Excel formulama je VANFUNKCIJA. U Power Pivot ne možete da koristite funkcija vanlookup. To je prvenstveno zato što u Power Pivot, funkcije Analysis, izrazi podataka (DAX) ne uzimaju ćeliju ili opseg ćelija kao referenca – kao što je vanlookup u programu Excel. DAX funkcije uzimaju samo kolonu ili tabelu kao referenca.

U Power Pivot, ne zaboravite da radite sa relacionim modelom podataka. Traženje vrednosti u drugoj tabeli je zaista prilično lako i u mnogim slučajevima nije potrebno da uopšte kreirate formulu.

Na primer, recimo da imate izvedena tabela u Excel radnom listu za analizu podataka o prodaji u modelu podataka – i želite da izređete na osnovu regionalnih podataka iz kolone regiona u geografiji. Možete jednostavno da dodate region kao polje u izvedenu tabelu. Nije neophodna ni pronalaženje ni formula. Ovo jednostavno rešenje ima neke zahteve: region kolone za pronalaženje mora da se nalazi u povezanoj tabeli, a tabela geografije ne može da se sakrije sa liste polja izvedene tabele.

Postoji nekoliko slučajeva u Power Pivot u kojima biste možda želeli da izračunate vrednosti u drugoj tabeli kao deo izračunavanja – na primer, izračunatu kolonu ili meru. Ove neophodne su prilagođene formule kreirane pomoću DAX, što obuhvata nekoliko funkcija koje obavljaju slične preglede. Ono što odaberete zavisi od toga šta vam je potrebna formula.

Šta želite da uradite?

Koristite funkciju srodna funkcija da biste pronašli vrednosti u povezanoj tabeli.

Koristite funkciju Relatedtable da biste pretraživali tabelu sa svim redovima povezanim sa trenutnim redom.

Koristite funkciju Lookupivalue za povraćaj vrednosti po kriterijumima filtera.

Napomena:  Ova stranica je prevedena automatski i može da sadrži gramatičke greške ili netačnosti. Naš cilj je da ovaj sadržaj bude koristan. Možete li da nam javite da li su informacije bile korisne? Ovo je članak na engleskom jeziku za referencu.​

Razvijte Office veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Izgleda da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×