Prijavite se pomoću Microsoft naloga
Prijavite se ili kreirajte nalog.
Zdravo,
Izaberite drugi nalog.
Imate više naloga
Odaberite nalog pomoću kojeg želite da se prijavite.
Vodič za brzi početak: Korišćenje usluge Microsoft Teams sa čitačem ekrana

Ovaj članak je namenjen osobama koje koriste program čitača ekrana kao što su Windows Narrator, JAWS ili NVDA sa Microsoft 365 proizvodima. Ovaj članak predstavlja deo skupa sadržaja Microsoft 365 podrške čitača ekrana  u kojem možete pronaći dodatne informacije o pristupačnosti u našim aplikacijama. Za opštu pomoć posetite Microsoft podršku.

Ako je vaše preduzeće ili organizacija upravo prešlo Microsoft Teams planove da to uradite uskoro, na pravom ste mestu! Možda nikada niste koristili aplikaciju Microsoft Teams se pitate kako rukuje svakodnevnim zadacima komunikacije i saradnje koje već znate kako da uradite sa drugom aplikacijom. Tu smo da vas vodimo kroz ovaj vodič za brzi početak kako biste se bez teškoća kretali kroz ovu alatku spakovanu po funkcijama.

Microsoft Teams je deo programa Microsoft 365 dizajniran da objedini osobe, razgovore i sadržaj u jednom praktičnom interfejsu. Ćaskajte sa osobama, upućujte video i audio pozive, planirajte sastanke na mreži i prisustvujte sastancima na mreži.

Ćaskanje je u centru svega što radite u usluzi Microsoft Teams. Ova funkcija vam omogućava da komunicirate jedan na jedan sa jednim ili sa više učesnika. Možete da koristite tekst, emoji znakove, nalepnice i gif datoteke da biste se izrazili i delili veze i datoteke. U usluzi Teams postoje tri tipa ćaskanja: Ćaskanja jedan na jedan, za pojedinačno povezivanje sa osobama, grupna ćaskanja, za razgovor sa grupom osoba.

Šta je uopšte tim? Tim je grupa saradnika koji zajedno sarađuju na projektu. Možete da završite na više projekata ako radite na više projekata. U okviru svakog tima nalaze se "kanali" za organizovanje diskusija. Na primer, radite za preduzeće sa različitim klijentima. Svaki projekat klijenta može da se podesi sa sopstvenim timom. Taj tim zatim može da ima opšti kanal za objave i komunikaciju, zasebne kanale za osobe koje rade na proizvodu A i proizvodu B, jedan kanal za neformalno ćaskanje i tako dalje. Microsoft Teams skladišti i datoteke povezane sa diskusijama tako da su pristupačne. Ako Boba deli PowerPoint prezentaciju na kanalu tima, može se otvoriti direktno sa tog kanala – nema potrebe da jurite po mrežnom disku ili da kopate po e-pošti. Ova moćna alatka vam omogućava da prilagodite radni prostor i podesite tim na način koji vam najviše odgovara.

Nastavite da čitate za detalje i druge resurse da biste saznali kako da izvršite neke od najvažnijih zadataka u usluzi Teams sa računarom ili uređajem.

Koristite Microsoft Teams uz tastaturu i čitač ekrana. Testirali smo ga pomoću naratora, JAWS i NVDA, ali može da funkcioniše sa drugim čitačima ekrana ako prate uobičajene standarde i tehnike pristupačnosti. 

Napomena: Da biste saznali više o čitačima ekrana, idite na članak Kako čitači ekrana rade sa sistemom Microsoft 365.

U ovoj temi

Otvori Microsoft Teams

 1. Pritisnite taster sa Windows logotipom i otkucajte Teams.

 2. Čućete: "Microsoft Teams, poslovna ili školska aplikacija". Da biste otvorili aplikaciju, pritisnite taster Enter.

 3. Otkucajte adresu e-pošte, telefon ili Skype ime kada vam čitač ekrana zatraži da se prijavite.

 4. Pritiskajte taster Tab dok ne dođete do dugmeta Dalje , a zatim pritisnite taster Enter.

 5. Traži se da izaberete nalog za prijavljivanje i metod koji želite da koristite. Pritiskajte taster Tab dok ne pronađete željenu opciju, a zatim pritisnite taster Enter.

 6. U zavisnosti od metoda prijavljivanja, pratite odzive kako ih čitač ekrana najavljuje. Na primer, otkucajte lozinku ili izaberite certifikat pametne kartice, otkucajte PIN kôd, a zatim pritisnite taster Enter. Ako je potrebno, pritiskajte taster Tab dok ne dođete do dugmeta Prijavi se, a zatim pritisnite taster Enter.

Slanje i primanje privatnih ćaskanja

Ćaskanja u usluzi Microsoft Teams su privatni razgovori između određenih osoba ili grupa. Pratite ove korake da biste saznali kako da započnete ćaskanja, čitate i odgovarate na njih:

Čitanje ćaskanja

 1. Pritisnite kombinaciju tastera Ctrl+2 da biste otvorili aplikaciju Ćaskanje.

  Napomena: Ključni broj "2" označava sekvencijalni položaj aplikacije Ćaskanje u okviru trake aplikacija. Ova pozicija može da se razlikuje u zavisnosti od pojedinačnog podešavanja.

 2. Pritiskajte taster sa strelicomnagore ili nadole dok ne pronađete željeno ćaskanje.

 3. Pritisnite razmaknicu ili kombinaciju tastera Ctrl+M da bistepročitali najnovije poruke u izabranom ćaskanju.

 4. Koristite tastere sa strelicama nagore i nadole da biste se kretali kroz poruke.

 5. Pritisnite taster Esc ili Ctrl+L da biste se vratili na listu ćaskanja.

Odgovaranje na ćaskanja

 1. Pritisnite kombinaciju tastera Ctrl+2 da biste otvorili aplikaciju Ćaskanje.

  Napomena: Ključni broj "2" označava sekvencijalni položaj aplikacije Ćaskanje u okviru trake aplikacija. Ova pozicija može da se razlikuje u zavisnosti od pojedinačnog podešavanja.

 2. Koristite taster sa strelicom nagore ili nadole dok ne čujete ime kontakta ili grupe sa kojima želite da ćaskate, praćeno poslednjom porukom u ćaskanju.

 3. Pritisnite taster Enterili kombinacijutastera Ctrl+R da biste premestili fokus na okvir Otkucajte poruku i otkucajte poruku.

 4. Ponovo pritisnite taster Enter da biste poslali poruku.

 5. Pritisnite taster Esc ili Ctrl+L da biste se vratili na listu ćaskanja.

Započinjanje novog ćaskanja

 1. Da biste započeli novo ćaskanje, pritisnite kombinaciju tastera Ctrl+N.

 2. Otkucajte ime osobe sa kojom želite da ćaskate u polje Unesite ime e-pošte, grupu ili oznaku . Predlozi će se pojaviti na listi kada počnete da kucate.

 3. Krećite se kroz predloge pomoću tastera sa strelicama nadolei nagore .

 4. Izaberite kontakt tako što ćete pritisnuti taster Enter.

 5. Pritisnite taster Tab da biste prešli na okvir Otkucajte poruku.

 6. Otkucajte poruku i ponovo pritisnite enter da biste poslali poruku.

Započinjanje i odgovaranje na objave

Možete da objavljivate na kanalima tima i ove objave su vidljive svima u timu.

Čitanje objavljenih poruka na kanalu

 1. Pritisnite kombinaciju tastera Ctrl+3 da biste otvorili aplikaciju Teams i kanal .

  Napomena: Ključ "3" označava sekvencijalnu poziciju aplikacije Teams i aplikacije kanala u okviru trake aplikacija. Ova pozicija može da se razlikuje u zavisnosti od pojedinačnog podešavanja.

 2. Koristite tastere sastrelicama nagore i nadole da biste se kretali do kanala koji želite da pratite. Da biste razvili ili skupili listu kanala tima, pritisnite taster Enter.

 3. Kada stignete do željenog kanala, pritisnite taster Enter da biste otvorili objavu.

 4. Da biste pregledali poruke, pritisnite razmaknicu da biste premestili fokus na najnoviju objavu i koristite tastere sa strelicama nagore i nadole da biste se kretali kroz objave.

Navigacija i čitanje odgovora

Kada čitate objave, čitač ekrana najavljuje broj odgovora koje ima. Ako objava ima bar jedan odgovor, morate da odete u objavu da biste pročitali odgovore.

 1. Da biste otvorili objavu, pritisnite taster Enter. Čućete glavnu poruku.

 2. Da biste se uključili u objavu, pritisnite Enter.  Sada ćete moći da se krećete kroz glavnu objavu i odgovore.

 3. Da biste se kretali kroz odgovore na objave, pritiskajte taster sa strelicom nagore ili nadole . Čitač ekrana čita objavu i odgovara dok se krećete kroz njega.

 4. Da biste vratili fokus na glavnu objavu, pritisnite taster Esc.

 5. Da biste napustili objavu, ponovo pritisnite taster Esc .

Odgovaranje na objave

 1. Prilikom čitanja objave, bez obzira na broj odgovora, pritisnite kombinaciju tastera Ctrl+R.

  • Pritisnite taster Enter , a zatim koristite taster sa strelicom nadole dok ne čujete "Odgovori, dugme". Pritisnite Enter.

 2. Otkucajte odgovor i pritisnite taster Enter da biste dodali odgovor na izabranu objavu.

Napomena: Ako želite da započnete novu objavu umesto da odgovarate na neku koja je u toku, pogledajte članak Započinjanje nove objave.

Započnite novu objavu

 1. Pritisnite kombinaciju tastera Ctrl+3 da biste otvorili aplikaciju Teams i kanali .

  Napomena: Ključni broj "3" označava sekvencijalnu poziciju aplikacije Teams i kanala u okviru trake aplikacija. Ova pozicija može da se razlikuje u zavisnosti od pojedinačnog podešavanja.

 2. Koristite tastere sastrelicama nagore i nadole da biste se kretali kroz kanal koji želite da pratite. Da biste razvili ili skupili listu kanala tima, pritisnite taster Enter.

 3. Kada stignete do potrebnog kanala, pritisnite taster Enter. Fokus će se premestiti na najnoviju objavu na tom kanalu.

 4. Da biste započeli objavu, pritisnite taster Tab, a zatim taster Enter na dugmetu Započni objavljivanje da biste otvorili polje za uređivanje objave.

  1. Otkucajte temu objave.

  2. Pritiskajte taster Tab dok ne dođete do polja za uređivanje i otkucajte poruku.

  3. Pritisnite kombinacijutastera Ctrl+Enter da biste objavili poruku na kanalu.

  • Koristite taster Tab da biste došli do dugmeta Objavi i pritisnite taster Enter da biste objavili poruku.

 5. Pritisnite taster Esc da biste izašli iz kanala.

  Napomene: 

  • Za korisnike čitača ekrana, objavljuju se detalji da li je to nova objava ili ima nove odgovore koji će vam pomoći da odlučite da li želite da saznate više detalja.

  • Ako želite da odgovorite na trenutnu objavu umesto da započnete novu, pogledajte članak Odgovaranje na objave.

Promena statusa

Da biste promenili status, možete da:

 1. Pritisnite kombinaciju tastera Ctrl+E da biste prešli na polje za pretragu.

 2. Uradite nešto od sledećeg:

  1. Da biste podesili status na dostupan, otkucajte/available pritisnite taster Enter.

  2. Da biste podesili status "Nisam tu", otkucajte/away pritisnite taster Enter.

  3. Da biste podesili status "Zauzet", otkucajte/busyi pritisnite taster Enter.

  4. Da biste podesili status "Ne uznemiravaj", otkucajte/dnd pritisnite taster Enter ili,

  • Pritisnite kombinaciju tastera Ctrl+E, a zatim pritiskajte taster Tab dok ne čujete "Slika profila sa statusom prikazanim kao [ vaš status]".

  • Pritisnite taster Enter da biste otvorili opcije i počinjete od statusa.

  • Pritisnite taster Enter da biste otvorili padajuću listu. Koristite taster sa strelicomnadole ili nagore da biste se kretali kroz opcije statusa.

  • Pritisnite taster Enter da biste izabrali željeni status.

Upućivanje i primanje poziva

Započnite poziv

 1. Pritisnite kombinaciju tastera Ctrl+E da biste prešli na polje za pretragu.

 2. Otkucajte /pozovi, pritisnite taster Enter i otkucajte ime osobe koju želite da pozovete. Rezultati pretrage se ažuriraju dok kucate.

 3. Da biste se kretali po listi rezultata, pritiskajte taster sa strelicom nadole ili nagore . Kada čujete ime osobe koju želite da pozovete, pritisnite Enter da biste započeli audio poziv

Saveti: 

 • Ako je vaša organizacija omogućila pozivanje, možete i da otkucate brojeve telefona i pritisnete taster Enter da biste obratite poziv.

 • Ako vam je aplikacija Pozivi dostupna u usluzi Microsoft Teams, možete da koristite njene opcije za pozivanje kontakta, pregledanje istorije poziva i proveru govorne pošte. Da biste prešli u aplikaciju Calls, pritisnite Ctrl+5. Broj ključa "5" označava sekvencijalni položaj aplikacije Calls u okviru trake aplikacija. Ova pozicija može da se razlikuje u zavisnosti od pojedinačnog podešavanja.

Odgovorite na poziv

 1. Kada vas kontakt pozove, otvara Microsoft Teams prozor sa obaveštenjem i čućete zvuk zvona i ime pozivaoca.

 2. Uradite nešto od sledećeg:

  • Da biste odgovorili na audio poziv, pritisnite kombinaciju tastera Ctrl+Shift+S.

  • Da biste odgovorili na video poziv, pritisnite kombinaciju tastera Ctrl+Shift+A.

  • Da biste odbili poziv, pritisnite kombinaciju tastera Ctrl+Shift+D.

 3. Da biste završili poziv, koristite kombinaciju tastera Ctrl+Shift+H.

Pridruživanje sastanku

Kada primite poziv za sastanak, pridruživanje je jednostavno.

 1. U Microsoft Teams pritisnite kombinaciju tastera Ctrl+4 da biste prešli na aplikaciju Kalendar

  Napomena: Broj ključa "4" je numerička pozicija aplikacije "Kalendar " na traci aplikacija. Ova pozicija može da se razlikuje u zavisnosti od pojedinačnog podešavanja.

 2. Pritisnite taster Tab da biste premestili fokus na sledeći sastanak u kalendaru.

  1. Ako se ne radi o sastanku kojem želite da se pridružite, pritiskajte taster Tab dok ne pronađete odgovarajući. Čitač ekrana objavljuje svoje ime i vreme.

  2. Ako je sastanak u toku ili treba da se pokrene, možete da pomoću tastera Tab dođete do dugmeta Pridruži se za sastanak.

  • Pritisnite taster Enter da biste otvorili detalje sastanka i pritisnite kombinaciju tastera Alt+Shift+J da biste se pridružili. Fokus se premešta na dugme Pridruži se odmah.

 3. Da biste se pridružili sastanku sa podrazumevanim audio i video postavkama, pritisnite razmaknicu. Povezani ste sa sastankom i fokus se premešta na dugme Privremeno isključi mikrofon na traci sa alatkama za kontrole poziva.

  • Da biste privremeno isključili zvuk mikrofona, koristite Ctrl+Shift+M da biste privremeno isključili ton.

  • Da biste uključili ili isključili video, pritisnite kombinaciju tastera Ctrl+Shift+O.

Deljenje radne površine u sastanku

 1. Dok ste u Microsoft Teams pozivu za sastanak, pritisnite Kombinaciju tastera Ctrl+Shift+E da biste aktivirali dugme Deli sadržaj.

 2. Da biste delili, na primer radnu površinu, prozor programa ili datoteke, uradite nešto od sledećeg:

  Napomena: Šta možete da delite i kako deljenje funkcioniše zavisi od organizacije koja hostuje sastanak, tako da se sve funkcije i funkcionalnost opisane u nastavku možda neće primenjivati na vaš sastanak.

  • Da biste delili celu radnu površinu, pritiskajte taster Tab dok ne čujete "Odaberi listu ekrana" i pritisnite taster Enter.

  • Da biste delili prozor programa, pritiskajte taster Tab dok ne čujete "Odaberi windows listu". Pritisnite taster Enter da biste otvorili padajuću listu sa opcijama prozora. Koristite taster Tab, a zatim tastere sa strelicama nadole i nagore dok ne čujete prozor koji želite da delite i pritisnite taster Enter. 

  • Da biste delili Whiteboard, pritiskajte taster Tab dok ne čujete "Share Microsoft Whiteboard" (Deli Microsoft Whiteboard). Zatim pritisnite taster Enter.

  • Da biste delili datoteku iz usluge OneDrive, pritiskajte taster Tab dok ne čujete "Pregledaj OneDrive 1 od 2" i pritisnite taster Enter. Koristite taster sa strelicomnadole ili nagore da biste otišli na lokaciju i pritisnite taster Enter da biste je izabrali. Pronađite datoteku na izabranoj lokaciji i pritisnite taster Enter.

  • Da biste delili datoteku sa uređaja, pritiskajte taster Tab dok ne čujete "Pregledaj moj računar 2 od 2" i pritisnite taster Enter. Odaberite odgovarajuću fasciklu pomoću osnovnih tastera za navigaciju ili otkucajte ime datoteke u polju za uređivanje Ime datoteke. Zatim pritisnite taster Enter.

 3. Da biste zaustavili deljenje, pritisnite kombinaciju tastera Alt+Tab da biste došli do prozora sastanka, a zatim pritisnite kombinaciju tastera Ctrl+Shift+E.

Takođe pogledajte

Korišćenje čitača ekrana za kreiranje i izmenu timova u usluzi Microsoft Teams

Korišćenje čitača ekrana za pretraživanje razgovora, osobe ili datoteke u usluzi Microsoft Teams

Tasterske prečice za Microsoft Teams

Podesite uređaj za rad sa pristupačnošću u sistemu Microsoft 365

Korišćenje čitača ekrana za istraživanje i navigaciju u usluzi Microsoft Teams

Video: Šta je to Microsoft Teams?

Koristite Microsoft Teams za Android TalkBack, ugrađenim Android čitačem ekrana.

Napomena: U ovoj temi se pretpostavlja da koristite ugrađeni Android čitač ekrana, TalkBack. Da biste saznali više o korišćenju programa TalkBack, idite na Android pristupačnost.

U ovoj temi

Otvori Microsoft Teams

 1. Na telefonu idite na početni ekran na kom se nalazi aplikacija, brzo prevlačite nadesno dok TalkBack ne najavi aplikaciju i dvaput dodirnite ekran da biste je otvorili.

 2. Otvoriće se ekran za prijavljivanje. Brzo prevlačite nadesno dok ne čujete "Dugme 'Prijavi se'", dvaput dodirnite ekran i uradite nešto od sledećeg:

  • Brzo prevlačite nadesno dok ne pronađete nalog koji želite da koristite, a zatim dvaput dodirnite ekran.

  • Ako ranije niste prijavljeni pomoću naloga, brzo prevlačite prstom nalevo dok ne čujete obaveštenje "Sign in with another account" ("Prijavite se pomoću drugog naloga"), a zatim dvaput dodirnite ekran. Koristite tastaturu na ekranu da biste otkucali e-adresu naloga pomoću kojih želite da se prijavite. Kada završite, brzo prevlačite prstom nadesno dok ne dođete do dugmeta Prijavi se, a zatim dvaput dodirnite ekran.

   Napomena: Ako polje e-adrese već sadrži prethodno korišćenu adresu, prvo je izbrišite.

 3. Otvoriće se stranica za prijavljivanje vaše organizacije. Brzo prevucite nadesno da biste otišli na polje Lozinka . Dvaput dodirnite ekran i koristite tastaturu na ekranu da biste otkucali lozinku. Kada završite, brzo prevlačite prstom nadesno dok ne dođete do dugmeta Prijavi se, a zatim dvaput dodirnite ekran.

 4. Otvoriće se stranica Dobro došli u Microsoft Teams. Da biste čuli sadržaj stranice, brzo prevucite nadesno. Da biste prešli na sledeću stranicu, brzo prevucite nalevo pomoću dva prsta. Kada stignete do poslednje stranice, brzo prevlačite nadesno dok ne čujete "Got it, button" (Dugme "Gotovo"), a zatim dvaput dodirnite ekran.

Slanje i primanje privatnih ćaskanja

Ćaskanja u usluzi Microsoft Teams su privatni razgovori između određenih osoba ili grupa. Pratite ove korake da biste saznali kako da započnete ćaskanja, čitate i odgovarate na njih:

Započnite ćaskanje

 1. Brzo prevlačite prstom nadesno ili nalevo dok ne čujete obaveštenje "Chat tab" (Kartica "Ćaskanje"), a zatim dvaput dodirnite ekran.

 2. Brzo prevlačite prstom nadesno dok ne čujete "New chat button" (Dugme "Novo ćaskanje"), a zatim dvaput dodirnite ekran. Čućete: „Edit box, To, Search for contacts here“ (Polje za uređivanje, Za, ovde pretražite kontakte). Tastatura na ekranu će se otvoriti u donjoj polovini ekrana. Da biste otišli na tastaturu, postavite prst na ekran i prevlačite prstom dok ne čujete ime elementa tastature.

 3. Koristite tastaturu na ekranu da biste otkucali reči za pretragu u polju Za . Broj rezultata pretrage se najavljuje dok kucate. Brzo prevlačite nadesno dok ne dođete do prvog rezultata pretrage. Da biste se pomerali na listi, brzo prevlačite prstom nadesno ili nalevo dok ne čujete ime kontakta koje tražite. Da biste izabrali taj kontakt, dvaput dodirnite ekran.

  Savet: Ako kontakt koji tražite ima zajedničko ime, otkucajte ga dok ne dođete do dela koji ga odvaja od ostatka. Na primer, ako otkucate Jovan, možete dobiti mnošto rezultata, pa pokušajte da otkucate njegovo puno ime pre pregledanja rezultata.

 4. Brzo prevlačite nadesno dok ne čujete "Type a new message" (Otkucajte novu poruku), a zatim dvaput dodirnite ekran.

 5. Otkucajte poruku preko tastature na ekranu. Da biste poslali poruku, brzo prevlačite prstom nadesno dok ne čujete obaveštenje "Send message button" (Dugme "Pošalji poruku"), a zatim dvaput dodirnite ekran. Fokus se vraća na okvir Otkucajte novu poruku.

 6. Kada osoba odgovori na vašu poruku, čućete "Primljena je poruka, prikazuju se stavke", iza čega sledi broj trenutne stavke i njeno mesto na listi stavki.

Čitanje ćaskanja i odgovaranje na ćaskanja

 1. Brzo prevlačite prstom nadesno ili nalevo dok ne čujete obaveštenje "Chat tab" (Kartica "Ćaskanje"), a zatim dvaput dodirnite ekran.

 2. Brzo prevlačite prstom nalevo dok ne pronađete ćaskanje koje želite da pročitate, a zatim dvaput dodirnite ekran.

 3. Brzo prevlačite prstom nadesno ili nalevo dok TalkBack ne pročita jednu od poruka u ćaskanju, a zatim brzo prevlačite prstom nalevo ili nadesno da biste otišli do starijih ili novijih poruka.

 4. Da biste odgovorili na ćaskanje, brzo prevlačite prstom nadesno dok ne čujete obaveštenje "Type a message here" ("Ovde otkucajte poruku"), a zatim dvaput dodirnite ekran. Tastatura na ekranu se otvara u donjoj polovini ekrana. Da biste otišli na tastaturu, postavite prst na ekran i prevlačite prstom dok ne čujete ime elementa tastature.

 5. Otkucajte poruku preko tastature na ekranu. Da biste poslali poruku, brzo prevlačite prstom nadesno dok ne čujete obaveštenje "Send message button" (Dugme "Pošalji poruku"), a zatim dvaput dodirnite ekran. Fokus se vraća na polje Otkucajte poruku ovde.

Započinjanje i odgovaranje na objave

Objave se dešavaju na kanalima tima i vidljive su svima u timu.

Započinjanje objave

 1. Brzo prevlačite nadesno ili nalevo dok ne čujete: "Kartica 'Teams'". Dvaput dodirnite ekran da biste izabrali tu opciju. Otvoriće se aplikacija Teams. Da biste pregledali kanale, brzo prevucite nalevo. Dok se krećete, TalkBack najavljuje imena kanala.

  Savet: Ako vaš tim ima mnogo kanala, svi oni se možda neće uklopiti na ekran u isto vreme. Da biste pomerali listu, brzo prevucite nagore ili nadole pomoću dva prsta.

 2. Kada dođete do željenog kanala, dvaput dodirnite ekran. Kanal će se otvoriti.

 3. Brzo prevlačite nalevo dok ne čujete: "Novi razgovor, dugme". Dvaput dodirnite ekran.

 4. Dvaput dodirnite ekran da biste otvorili tastaturu na ekranu u donjoj polovini ekrana. Da biste otišli na tastaturu, postavite prst na ekran i prevlačite prstom dok ne čujete ime elementa tastature.

 5. Otkucajte poruku preko tastature na ekranu. Kada završite, brzo prevucite nadole, a zatim nalevo da biste zatvorili tastaturu, brzo prevlačite nadesno dok ne čujete "Dugme 'Pošalji poruku'", a zatim dvaput dodirnite ekran.

Čitanje poruka i odgovaranje na poruke

 1. Brzo prevlačite nadesno ili nalevo dok ne čujete: "Kartica 'Teams'". Dvaput dodirnite ekran da biste izabrali tu opciju. Otvoriće se aplikacija Teams. Da biste pregledali kanale, brzo prevucite nalevo. Dok se krećete, TalkBack najavljuje imena kanala.

  Savet: Ako vaš tim ima mnogo kanala, svi oni se možda neće uklopiti na ekran u isto vreme. Da biste pomerali listu, brzo prevucite nagore ili nadole pomoću dva prsta.

 2. Kada dođete do željenog kanala, dvaput dodirnite ekran. Kanal će se otvoriti.

 3. Da biste prešli na najnoviju objavu, brzo prevlačite nadesno dok ne čujete poruku. Da biste potražili starije objave, brzo prevucite nalevo. TalkBack najavljuje objave kako se krećete.

 4. Da biste otvorili objavu, dvaput dodirnite ekran dok ste na poruci u razgovoru. Otvara se prikaz Objava.

 5. Brzo prevlačite nadesno dok TalkBack ne pročita prvu poruku u razgovoru. Da biste pročitali prateće poruke, nastavite da brzo prevlačite nadesno.

 6. Da biste odgovorili na razgovor, brzo prevlačite direktno pored svih poruka dok ne čujete "Odgovori, polje za uređivanje" i dvaput dodirnite ekran. Tastatura na ekranu se otvara u donjoj polovini ekrana. Da biste otišli na tastaturu, postavite prst na ekran i prevlačite prstom dok ne čujete ime elementa tastature.

 7. Koristite tastaturu na ekranu da biste otkucali poruku. Da biste poslali poruku, brzo prevucite nadole, a zatim nalevo da biste zatvorili tastaturu, brzo prevlačite nadesno dok ne čujete "Dugme 'Pošalji poruku'", a zatim dvaput dodirnite ekran.

 8. Da biste zatvorili aplikaciju Post, brzo prevucite nadole, a zatim nalevo. Fokus se vraća na izabrani kanal.

Uputite pozive

 1. Brzo prevlačite nadesno ili nalevo dok ne čujete "Pretraga", a zatim dvaput dodirnite ekran.

 2. Da biste potražili kontakt, koristite tastaturu na ekranu da biste otkucali ime kontakta.

  Savet: Ako kontakt koji tražite ima zajedničko ime, otkucajte ga dok ne dođete do dela koji ga odvaja od ostatka. Na primer, ako otkucate Jovan, možete dobiti mnošto rezultata, pa pokušajte da otkucate njegovo puno ime pre pregledanja rezultata.

 3. Rezultati pretrage se pojavljuju na listi dok kucate. Da biste prešli na rezultate, brzo prevlačite prstom nadesno dok ne čujete ime kontakta i nastavite da brzo prevlačite dok ne čujete željeno ime. Da biste izabrali taj kontakt, dvaput dodirnite ekran.

 4. Brzo prevlačite prstom nadesno dok ne čujete obaveštenje "Make an audio call, button" (Dugme "Uputi audio poziv"), a zatim dvaput dodirnite ekran.

 5. Da biste završili poziv, brzo prevlačite prstom nadesno dok ne čujete obaveštenje "Hang up" (Prekini vezu), a zatim dvaput dodirnite ekran.

Takođe pogledajte

Korišćenje čitača ekrana za pretraživanje razgovora, osobe ili datoteke u usluzi Microsoft Teams

Podesite uređaj za rad sa pristupačnošću u sistemu Microsoft 365

Korišćenje čitača ekrana za istraživanje i navigaciju u usluzi Microsoft Teams

Video: Šta je to Microsoft Teams?

Koristite Microsoft Teams na vebu uz tastaturu i čitač ekrana. Testirali smo ga pomoću naratora, JAWS i NVDA, ali može da funkcioniše sa drugim čitačima ekrana ako prate uobičajene standarde i tehnike pristupačnosti.

Napomena: Da biste saznali više o čitačima ekrana, pogledajte članak Kako čitači ekrana rade sa uslugom Microsoft 365.

U ovoj temi

Otvori Microsoft Teams

 1. Otvorite pregledač i potražite https://teams.microsoft.com.

 2. Stranica za prijavljivanje će se otvoriti sa fokusom na polju E-pošta, telefon ili Skype .

  1. Ako nema prethodno korišćenih detalja o nalogu, otkucajte informacije u polje za uređivanje.

  2. Ako postoji nekoliko naloga koje možete odabrati, pritisnite taster Tab da biste pregledali opcije. Da biste izabrali, pritisnite taster Enter.

 3. Otvoriće se stranica za prijavljivanje vaše organizacije. Da biste se kretali između opcija, pritiskajte taster Tab . Da biste izabrali, pritisnite taster Enter.

 4. Da biste otišli na polje za lozinku, pritiskajte taster Tab dok ne čujete "Lozinka" i otkucajte lozinku. Kada završite, pritisnite taster Enter.

Slanje i primanje privatnih ćaskanja

Ćaskanja u usluzi Microsoft Teams su privatni razgovori između određenih osoba ili grupa. Pratite ove korake da biste saznali kako da započnete ćaskanja, čitate i odgovarate na njih:

Čitanje ćaskanja i odgovaranje na ćaskanja

 1. Pritisnite kombinaciju tastera Ctrl+Shift+2 da biste otvorili aplikaciju Ćaskanje.

  Napomena: Ključni broj "2" označava sekvencijalni položaj aplikacije Ćaskanje u okviru trake aplikacija. Ova pozicija može da se razlikuje u zavisnosti od pojedinačnog podešavanja.

 2. Pritiskajte taster sa strelicom nagore ili nadole dok ne pronađete željeno ćaskanje.

 3. Pritisnite kombinaciju tastera Alt+Shift+M da biste pročitali najnoviju poruku u izabranom ćaskanju.

 4. Koristite tastere sa strelicama nagore i nadole da biste se kretali kroz poruke.

 5. Da biste vratili fokus na okvir Otkucajte poruku, pritiskajte kombinaciju tastera Ctrl+F6 ili F6 dok ne čujete: "Otkucajte novu poruku".

 6. Da biste odgovorili na ćaskanje, otkucajte poruku u polju i pritisnite Enter.

Započinjanje novog ćaskanja

 1. Pritisnite kombinaciju tastera Ctrl+Shift+2 da biste otvorili aplikaciju Ćaskanje .

  Napomena: Ključni broj "2" označava sekvencijalni položaj aplikacije Ćaskanje u okviru trake aplikacija. Ova pozicija može da se razlikuje u zavisnosti od pojedinačnog podešavanja.

 2. Pritiskajte tastere sa strelicamanagore i nadole da biste pronašli kontakt ili grupu sa kojima želite da ćaskate, iza čega sledi poslednja poruka u ćaskanju.

 3. Pritisnite Enter. Čućete "Otkucajte novu poruku".

 4. Otkucajte poruku i pritisnite taster Enter da biste je poslali.

 5. Kada data osoba odgovori na vašu poruku, čućete „Message from“ (Poruka od:), a zatim i ime te osobe i tekst u poruci.

 6. Pritisnite taster Esc ili Alt+Shift+L da biste se vratili na listu ćaskanja.

Započinjanje i odgovaranje na objave

Možete da objavljivate na kanalima tima i ove objave su vidljive svima u timu.

Čitanje objavljenih poruka na kanalu

 1. Pritisnite kombinaciju tastera Ctrl+Shift+3 da bisteotvorili aplikaciju Teams i kanali.

  Napomena: Ključ "3" označava sekvencijalnu poziciju aplikacije Teams i kanala u okviru trake aplikacija. Ova pozicija može da se razlikuje u zavisnosti od pojedinačnog podešavanja.

 2. Koristite tastere sa strelicama nagore i nadole da biste se kretali do kanala koji želite da pratite. Da biste razvili ili skupili listu kanala tima, pritisnite taster Enter.

 3. Kada stignete do željenog kanala, pritisnite taster Enter da biste otvorili objavu. 

 4. Da biste pregledali poruke, pritisnite kombinaciju tastera Shift+Tab da biste premestili fokus na najnoviju objavu i koristite tastere sa strelicama nagore i nadole da biste se kretali kroz objavljene poruke.

Navigacija i čitanje odgovora u objavi

 1. Kada čitate objave, čitač ekrana najavljuje broj odgovora koje ima. Ako razgovor ima bar jedan odgovor, morate da odete u ulančani razgovor da biste pročitali odgovore.

 2. Da biste otvorili ulančani razgovor, pritisnite Enter. Čućete prvu poruku u niti.

 3. Da biste se kretali između poruka u ulančanom razgovoru, pritiskajte taster sa strelicom nagore ili nadole . Čitač ekrana čita poruke dok se krećete kroz njih.

 4. Da biste otvorili poruku za dalje radnje, pritisnite taster Enter.

 5. Da biste vratili fokus na glavnu objavu, pritisnite taster Esc.

 6. Da biste napustili objavu, ponovo pritisnite taster Esc.

Odgovaranje na objave

 1. Prilikom čitanja objave, bez obzira na broj odgovora, pritisnite kombinaciju tastera Ctrl+R.

  • Pritisnite taster Enter, a zatim koristite taster sa strelicom nadole dok ne čujete "Odgovori, dugme". Pritisnite taster Enter.

 2. Otkucajte odgovor i pritisnite taster Enter da biste dodali odgovor na izabranu objavu.

Započnite novu objavu

 1. Pritisnite kombinaciju tastera Ctrl+Shift+3 da biste otvorili aplikaciju Teams i kanali

  Napomena: Ključ "3" označava sekvencijalnu poziciju aplikacije Teams i aplikacije kanala u okviru trake aplikacija. Ova pozicija može da se razlikuje u zavisnosti od pojedinačnog podešavanja.

 2. Koristite tastere sastrelicama nagore i nadole da biste se kretali kroz kanal koji želite da pratite. Da biste razvili ili skupili listu kanala tima, pritisnite taster Enter.

 3. Kada stignete do potrebnog kanala, pritisnite taster Enter. Fokus se premešta na okvir za sastavljanje poruka.

 4. Otkucajte poruku i pritisnite taster Enter da biste je poslali na kanal.

Promena statusa

Da biste promenili status, možete da:

 1. Pritisnite kombinacijutastera Ctrl+Alt+E da biste prešli u polje za pretragu.

 2. Uradite nešto od sledećeg:

  1. Da biste podesili status na dostupan, otkucajte /availablepritisnite taster Enter.

  2. Da biste podesili status "Nisam tu", otkucajte /awaypritisnite taster Enter.

  3. Da biste podesili status "Zauzet", otkucajte /busy i pritisnite taster Enter.

  4. Da biste podesili status "Ne uznemiravaj", otkucajte /dnd pritisnite taster Enter ili,

 • Pritisnite kombinaciju tastera Ctrl+Alt+E, a zatim pritiskajte taster Tab dok ne čujete "Slika profila sa statusom prikazana kao [vaš status]".

 • Pritisnite taster Enter da biste otvorili opcije i počinjete od statusa.

 • Pritisnite taster Enter da biste otvorili padajuću listu. Koristite tastere sa strelicama nadole ili nagore da biste se kretali kroz opcije statusa.

 • Pritisnite taster Enter da biste izabrali željeni status.

Upućivanje i primanje poziva

Započnite poziv

 1. Pritisnite kombinacijutastera Ctrl+Alt+E da biste prešli u polje za pretragu.

 2. Otkucajte /pozovi, pritisnite taster Enter i otkucajte ime osobe koju želite da pozovete. Rezultati pretrage se ažuriraju dok kucate.

 3. Da biste se kretali po listi rezultata, pritiskajte taster sa strelicom nadole ili nagore . Kada čujete osobu koju želite da pozovete, pritisnite Enter da biste započeli audio poziv. Da biste započeli video poziv, pritisnite kombinaciju tastera Alt+Shift+V.

  • Ako dobijete iskačući prozor (u pregledaču Chrome) koji traži dozvolu za korišćenje mikrofona, pritiskajte taster Tab dok ne dođete do dugmeta Dozvoli i pritisnite taster Enter.

 4. Da biste završili poziv, pritisnite kombinaciju tastera Ctrl+Shift+H.

  • Druga mogućnost je da pritiskate taster Tab dok ne čujete "Hang up" (Prekinite poziv), a zatim pritisnite taster Enter.

Saveti: 

 • Ako je vaša organizacija omogućila pozivanje, možete jednostavno da otkucate brojeve telefona i pritisnete taster Enter da biste obratite poziv.

 • Ako vam je aplikacija Pozivi dostupna u usluzi Microsoft Teams, možete da koristite njene opcije za pozivanje kontakta, pregledanje istorije poziva i proveru govorne pošte. Da biste prešli na aplikaciju Calls, pritisnite Ctrl+Shift+5. Broj ključa "5" označava sekvencijalni položaj aplikacije Calls u okviru trake aplikacija. Ova pozicija može da se razlikuje u zavisnosti od pojedinačnog podešavanja.

Odgovorite na poziv

Da biste znali da vas neko zove, uverite se da su vam uključena obaveštenja o zvuku u Microsoft Teams Postavke. Da biste saznali više o tome kako da promenite postavke obaveštenja, pogledajte odeljak "Prilagođavanje postavki obaveštenja" u članku Korišćenje čitača ekrana za proveru nedavnih aktivnosti u usluzi Microsoft Teams.

 1. Kada vas kontakt pozove, otvoriće se prozor Microsoft Teams obaveštenja, čućete zvuk zvona i ime pozivaoca.

 2. Uradite nešto od sledećeg:

  • Da biste odgovorili na audio poziv, pritisnite kombinaciju tastera Ctrl+Shift+S.

  • Da biste odgovorili na video poziv, pritisnite kombinaciju tastera Ctrl+Shift+A.

  • Da biste odbili poziv, pritisnite kombinaciju tastera Ctrl+Shift+D.

 3. Da biste završili poziv, pritisnite kombinaciju tastera Ctrl+Shift+H.

  • Druga mogućnost je da pritiskate taster Tab dok ne čujete "Hang up" (Prekinite poziv), a zatim pritisnite taster Enter.

Pridruživanje sastanku

 1. U Microsoft Teams pritisnite kombinaciju tastera Ctrl+Shift+4 da biste prešli na aplikaciju Kalendar.

  Napomena: Broj ključa "4" je numerička pozicija aplikacije "Kalendar" na traci aplikacija. Ova pozicija može da se razlikuje u zavisnosti od pojedinačnog podešavanja.

 2. Pritisnite jednom taster Tab da biste premestili fokus na sledeći sastanak u kalendaru.

  1. Ako se ne radi o sastanku kojem želite da se pridružite, pritiskajte taster Tab dok ne pronađete odgovarajući. Čitač ekrana objavljuje svoje ime i vreme.

  2. Ako je sastanak u toku ili počinje, možete da koristite ta b dodugmeta Pridruži se za sastanak.

  • Pritisnite taster Enter da biste otvorili detalje sastanka i pritisnite kombinaciju tastera Alt+Shift+J da biste se pridružili. Fokus se premešta na dugme Pridruži se odmah.

 3. Da biste se pridružili sastanku sa podrazumevanim audio i video postavkama, pritisnite razmaknicu. Povezani ste sa sastankom i fokus se premešta na dugme Privremeno isključi mikrofon na traci sa alatkama za kontrole poziva.

  • Ako dobijete iskačući prozor (u pregledaču Chrome) koji traži dozvolu za korišćenje mikrofona, pritiskajte taster Tab dok ne dođete do dugmeta Dozvoli i pritisnite taster Enter.

  • Da biste privremeno isključili zvuk mikrofona, koristite Windows+Alt+K ili Ctrl+Shift+M da biste privremeno isključili ton.

  • Da biste uključili ili isključili video, pritisnite kombinaciju tastera Ctrl+Shift+O.

Deljenje ekrana na sastanku

 1. Dok ste na Microsoft Teams, pritisnite kombinaciju tastera Ctrl+Shift+E da biste aktivirali dugme Deli sadržaj.

 2. Uradite nešto od sledećeg:

  Napomena: Šta možete da delite i kako deljenje funkcioniše zavisi od organizacije koja hostuje sastanak, tako da se sve funkcije i funkcionalnost opisane u nastavku možda neće primenjivati na vaš sastanak.

  • Da biste delili celu radnu površinu, pritiskajte taster Tab dok ne čujete "Odaberi listu ekrana" i pritisnite taster Enter.

  • Da biste delili prozor programa, pritiskajte taster Tab dok ne čujete "Odaberi windows listu". Pritisnite taster Enter da biste otvorili padajuću listu sa opcijama prozora. Koristite taster Tab, a zatim tastere sa strelicama nadole i nagore dok ne čujete prozor koji želite da delite i pritisnite taster Enter

  • Da biste delili Whiteboard, pritiskajte taster Tab dok ne čujete "Share Microsoft Whiteboard" (Deli Microsoft Whiteboard). Zatim pritisnite taster Enter.

  • Da biste delili datoteku iz usluge OneDrive, pritiskajte taster Tab dok ne čujete "Pregledaj OneDrive 1 od 2" i pritisnite taster Enter. Koristite taster sa strelicomnadole ili nagore da biste otišli na lokaciju i pritisnite taster Enter da biste je izabrali. Pronađite datoteku na izabranoj lokaciji i pritisnite taster Enter.

  • Da biste delili datoteku sa uređaja, pritiskajte taster Tab dok ne čujete "Pregledaj moj računar 2 od 2" i pritisnite taster Enter. Odaberite odgovarajuću fasciklu pomoću osnovnih tastera za navigaciju ili otkucajte ime datoteke u polju za uređivanje Ime datoteke. Zatim pritisnite taster Enter.

 3. Da biste zaustavili deljenje, uradite nešto od sledećeg:

  • Ako delite celu radnu površinu, prozor aplikacije ili karticu Chrome, idite na prozor Teams sastanka, pritiskajte taster Tab dok ne čujete "Stop sharing" (Zaustavi deljenje) i pritisnite taster Enter.

  • Ako delite prezentaciju PowerPoint, pritiskajte taster Tab dok ne dođete do dugmeta Zaustavi izlaganje, a zatim pritisnite taster Enter.

Takođe pogledajte

Korišćenje čitača ekrana za kreiranje i izmenu timova u usluzi Microsoft Teams

Korišćenje čitača ekrana za pretraživanje razgovora, osobe ili datoteke u usluzi Microsoft Teams

Video: Šta je to Microsoft Teams?

Tehnička podrška za korisnike sa umanjenim sposobnostima

Microsoft svim klijentima želi da obezbedi najbolji mogući utisak pri radu. Ako imate umanjene sposobnosti ili pitanja u vezi sa pristupačnošću, za tehničku pomoć se obratite Microsoft službi Answer Desk za osobe sa umanjenim sposobnostima. Tim za podršku službe Answer Desk za osobe sa umanjenim sposobnostima obučen je za korišćenje mnogih popularnih asistivnih tehnologija i može da pruži pomoć na engleskom, španskom, francuskom i američkom znakovnom jeziku. Idite na sajt „Microsoft Answer Desk za osobe sa umanjenim sposobnostima“ da biste saznali kontakt detalje za svoj region.

Ako ste korisnik iz državne institucije, privredne organizacije ili velikog preduzeća, obratite se službi Answer Desk za osobe sa umanjenim sposobnostima za velika preduzeća.

Da li vam je potrebna dodatna pomoć?

Želite još opcija?

Istražite pogodnosti pretplate, pregledajte kurseve za obuku, saznajte kako da obezbedite uređaj i još mnogo toga.

Zajednice vam pomažu da postavljate pitanja i odgovarate na pitanja, dajete povratne informacije i čujete mišljenje od stručnjaka sa bogatim znanjem.

Da li su vam ove informacije koristile?

Koliko ste zadovoljni kvalitetom jezika?
Šta je uticalo na vaše iskustvo?
Kada kliknete na dugme Prosledi“, vaše povratne informacije će se koristiti za poboljšanje Microsoft proizvoda i usluga. Vaš IT administrator će moći da prikupi ove podatke. Izjava o privatnosti.

Hvala vam na povratnim informacijama!

×