Srodne teme
×

Datum izdanja:

28.6.2022.

Verzija:

OS verzije 19042.1806, 19043.1806 i 19044.1806

26.5.22
PODSETNIK Windows 10, verzija 20H2 je 10. maja 2022. dostigao kraj usluge za uređaje koji koriste izdanja Home, Pro, Pro Education i Pro for Workstations. Posle 10. maja 2022. ovi uređaji više neće dobijati mesečne bezbednosne i kvalitativne ispravke koje sadrže zaštitu od najnovijih bezbednosnih pretnji. Da biste nastavili da primate bezbednosne i kvalitativne ispravke, Microsoft preporučuje ažuriranje na najnoviju verziju sistema Windows 10 ili Windows 11. 

Nastavićemo da pružamo sledeće izdanje: Windows 10 Enterprise Education, Windows 10 IoT Enterprise, Windows 10 Enterprise sesije sa više sesija, Windows 10 na Surface Hub uređaju i Windows Server, verzija 20H2.

10.5.22.
OPOMENE Da biste ažurirali na neku od novijih verzija sistema Windows 10, preporučujemo da koristite odgovarajući paket omogućenih paketa (EKB). Korišćenje EKB-a ubrzava i olakšava ažuriranje i zahteva ponovno pokretanje. Da biste pronašli EKB za određeni OS, idite na odeljak Poboljšanja i izaberite ili dodirnite ime operativnog sistema da biste razvili odeljak koji može da se skuplja.

11/17/20

Informacije o windows terminologiji ažuriranja potražite u članku o tipovima ispravki za Windows i tipovima mesečnih kvalitativnih ispravki. Za pregled verzije Windows 10 20H2, pogledajte njegovu stranicu istorije ažuriranja

BeleškePratite @WindowsUpdate biste saznali kada se novi sadržaj objavi na Windows kontrolnoj tabli za ispravnost.

 Ističe

 • Rešava problem koji sprečava da se pašto jezik pojavi na listi jezika.

 • Rešava problem koji utiče na oblast table osetljive na dodir koja odgovara na klik desnim tasterom miša (zona koja se klikće desnim tasterom miša).

 • Rešava poznat problem koji vas može sprečiti da koristite funkciju Wi-Fi hotspot. 

 • Rešava poznati problem koji može da spreči aplikaciju "Isečak & skica" da hvata snimak ekrana ili da se otvori pomoću tasterske prečice (taster sa Windows logotipom+Shift+S).

Poboljšanja

Napomena: Da biste prikazali listu rešenih problema, kliknite na ime operativnog sistema ili ga dodirnite da biste razvili odeljak koji se može skupiti.

Važno: Koristite EKB KB5003791 da biste ažurirali na Windows 10, verzija 21H2.

Ova ispravka koja nije bezbednosna uključuje poboljšanja kvaliteta. Ključne promene uključuju:

 • Ovo izdanje uključuje sva poboljšanja iz sistema Windows Server, verzija 20H2.

 • Rešava problem koji utiče na uređaje upisane za usaglašenost sa ispravkama i instalirao ispravke za Windows iz aprila 2022. ili novije. Dodatne informacije potražite u članku Nadgledanje windows Novosti ažuriranjem usaglašenosti. To ne utiče na uređaje koji su upisani u druge programe za konfigurisanje Procesora dijagnostičkih podataka operativnog sistema Windows ili imaju kombinovano upisivanje sa bilo kojim od ovih programa i ažuriranjem usaglašenosti.

 • Rešava problem sa curenjem memorije u programu IEMode.

 • Novi! Predstavljamo vam sledeće funkcije štampanja i skeniranja:

  • IPP preko USB podrške – Microsoft je podržao Internet Print Protocol (IPP) za mrežne štampače počev od 2018. godine uz izdanje programa Windows 10, verzija 1809. Sada razvijamo IPP podršku na USB štampače.

  • Odštampajte API-je aplikacije za podršku (PSA) – Pomoću PSA okvira, proizvođači štampača mogu da prošire funkcionalnosti štampača i korisničko iskustvo. Više informacija potražite u članku Štampanje vodiča za dizajn aplikacije za podršku.

  • Štampanje zaštićeno PIN kodom za IPP i univerzalno štampanje – Standardni dijalozi za štampanje sada uključuju korisnički interfejs za unos PIN koda.

  • eSCL Mopria Scan protokol – Windows sada podržava eSCL Mopria Scan protokol. Može da se koristi sa Mopria certifikovanim skenerima.

Važno: Koristite EKB KB5000736 da biste ažurirali na Windows 10, verzija 21H1.

Ova ispravka koja nije bezbednosna uključuje poboljšanja kvaliteta. Ključne promene uključuju:

 • Ovo izdanje uključuje sva poboljšanja iz sistema Windows Server, verzija 20H2.

 • Rešava problem koji utiče na uređaje upisane za usaglašenost sa ispravkama i instalirao ispravke za Windows iz aprila 2022. ili novije. Dodatne informacije potražite u članku Nadgledanje windows Novosti ažuriranjem usaglašenosti. To ne utiče na uređaje koji su upisani u druge programe za konfigurisanje Procesora dijagnostičkih podataka operativnog sistema Windows ili imaju kombinovano upisivanje sa bilo kojim od ovih programa i ažuriranjem usaglašenosti.

Važno: Koristite EKB KB4562830 da biste ažurirali na Windows 10, verzija 20H2.

Ova ispravka koja nije bezbednosna uključuje poboljšanja kvaliteta. Ključne promene uključuju:

 • Novi! Dodaje nadzor IP adresa za dolazne Windows Remote Management (WinRM) veze u bezbednosnom događaju 4262 i WinRM događaju 91. Ovo rešava problem koji ne evidentira izvornu IP adresu i ime računara za daljinsku PowerShell vezu.

 • Novi! Dodaje serverski blok poruka (SMB) specifičan javni File System Control (FSCTL) kôd FSCTL_LMR_QUERY_INFO.

 • Rešava problem koji utiče na uslugu "Ostava u oblaku" i sprečava sinhronizaciju između računara nakon perioda neaktivnosti.

 • Rešava problem koji sprečava da se pašto jezik pojavi na listi jezika.

 • Omogućava InternetExplorerModeEnableSavePageAs Smernice grupe. Više informacija potražite u dokumentaciji microsoft Edge smernica pregledača.

 • Rešava problem koji utiče na oblast table osetljive na dodir koja odgovara na klik desnim tasterom miša (zona koja se klikće desnim tasterom miša). Više informacija potražite u članku Zona na koji se klikne desnim tasterom miša

 • Rešava problem koji utiče na neke lanace certifikata sa vrhovnim autoritetima za certifikaciju koji su članovi programa Microsoft Root Certification. Za ove certifikate status lanca certifikata može biti "Ovaj certifikat je opozvao njegov autoritet za izdavanje certifikata".

 • Rešava problem koji dovodi do netačne greške kada pokrenete skripte dok je Windows zaštitnik Application Control (WDAC) uključena. To može da izazove pojavljivanje AppLocker događaja 8029, 8028 ili 8037 u evidenciji kada ne bi trebalo.

 • Rešava problem koji sprečava korišćenje šifrovanih datoteka sistema datoteka (EFS) putem veze distribuiranog autora i kreiranja verzija zasnovane na vebu (WebDAV).

 • Rešava problem zbog kog kontroler domena neispravno piše događaj Key Distribution Center (KDC) 21 u evidenciju događaja sistema. Do ovoga dolazi kada KDC uspešno obradi Kerberos javnu kriptografiju za potvrdu identiteta za početnu potvrdu identiteta (PKINIT) sa samopotpisanim certifikatom za ključne scenarije poverenja (Windows Hello za posao i potvrdu identiteta uređaja).

 • Rešava problem koji dovodi do neuspeha smernica localUsersAndGroups dobavljača usluga konfiguracije (CSP) prilikom izmene ugrađene administratorske grupe. Do ovog problema dolazi ako lokalni administratorski nalog nije naveden na listi članstva kada izvršite operaciju zamene.

 • Rešava problem zbog kog pogrešno uobličeni XML unosi mogu dovesti do greške uDeviceEnroller.exe. To sprečava isporuku CSP-ova na uređaj sve dok ponovo ne pokrenete uređaj ili ne ispravite XML.

 • Rešava problem zbog kog Microsoft NTLM potvrda identiteta pomoću spoljnog poverenja ne uspeva. Do ovog problema dolazi kada kontroler domena koji sadrži 11. januar 2022. ili noviju windows uslugu ažuriranja zahtev za potvrdu identiteta nije u osnovnom domenu i ne sadrži ulogu globalnog kataloga. Ugrožene operacije mogu da evidentira sledeće greške:

  • Bezbednosna baza podataka nije pokrenuta.

  • Domen je bio u pogrešnom stanju da bi izvršio bezbednosnu operaciju.

  • 0xc00000dd (STATUS_INVALID_DOMAIN_STATE).

 • Rešava poznat problem koji vas može sprečiti da koristite funkciju Wi-Fi hotspot. Kada pokušate da koristite funkciju hotspota, uređaj hosta može izgubiti vezu sa internetom nakon povezivanja klijentskog uređaja.

 • Rešava poznati problem koji može da spreči aplikaciju "Isečak & skica" da hvata snimak ekrana ili da se otvori pomoću tasterske prečice (taster sa Windows logotipom+Shift+S). Do ovog problema dolazi nakon instaliranja ispravki od 8. februara 2022. i novijih.

 • Rešava problem sa curenjem memorije u IE režimu.

Ako ste instalirali starije ispravke, na uređaju će biti preuzete i instalirane samo nove ispravke sadržane u ovom paketu.

Windows 10 stek servisiranja - 19042.1790, 19043.1790 i 19044.1790

Ova ispravka poboljšava kvalitet steka servisiranja, što je komponenta koja instalira Windows ispravke. Servisiranje steka ispravki (SSU) osigurajte da imate robusnu i pouzdanu stek servisiranja kako bi vaši uređaji mogli da primaju i instaliraju Microsoft ispravke. Ključne promene uključuju:

 • Rešava problem koji sprečava unapred instaliranu aplikaciju da radi kao što je očekivano kada instalirate ispravku za Windows.

Poznati problemi u ovoj ispravki

Simptome

Zaobilazno rešenje

Uređaji sa Instalacijama operativnog sistema Windows kreiranim na osnovu prilagođenih vanmrežnih medija ili prilagođene ISO slike možda su Zastarela verzija pregledača Microsoft Edge uklonili ovu ispravku, ali nisu automatski zamenjeni novom pregledačem Microsoft Edge. Ovaj problem se nailazi samo kada se kreiraju prilagođeni vanmrežni mediji ili ISO slike putem ubacivanja ove ispravke u sliku bez instaliranja samostalne stek ispravke servisiranja (SSU) objavljenog 29. marta 2021. ili novije.

Beleške To ne utiče na uređaje koji se direktno Windows Update da primaju ispravke. To uključuje uređaje koji koriste Windows Update za preduzeća. Svaki uređaj koji se povezuje sa Windows Update treba uvek da prima najnovije verzije SSU-a i najnoviju kumulativnu ispravku (LCU) bez dodatnih koraka.

Da biste izbegli ovaj problem, obavezno prvo ubacite SSU koji je objavljen 29. marta 2021. ili kasnije u prilagođeni vanmrežni medijum ili ISO sliku pre nego što ubacite LCU. Da biste to uraditi sa kombinovanim SSU i LCU paketima koji se sada koriste za Windows 10 verziju 20H2 i Windows 10 verziju 2004, moraćete da izdvojite SSU iz kombinovanog paketa. Koristite sledeće korake da biste izdvojli SSU:

 1. Izdvojite cab iz msu pomoću ove komandne linije (koristeći paket za KB5000842 kao primer): razvijte Windows10.0-KB5000842-x64.msu /f:Windows10.0-KB5000842-x64.cab <odredišnu putanju>

 2. Izdvojite SSU iz prethodno izdvojenog cab-a putem ove komandne linije: razvijte Windows10.0-KB5000842-x64.cab /f:* <odredišnu putanju>

 3. Onda ćete imati SSU cab, u ovom primeru pod imenom SSU-19041.903-x64.cab. Prvo ubacite ovu datoteku u vanmrežnu sliku, a zatim LCU.

Ako ste već naišli na ovaj problem tako što ste instalirali operativni sistem pomoću prilagođenih medijuma na koje ovo utiče, možete da ga ublažite tako što ćete direktno instalirati novi Microsoft Edge pregledač. Ako vam je potrebna šira primena novog pregledača Microsoft Edge za preduzeća, pogledajte članak Preuzimanje i primena pregledača Microsoft Edge za preduzeća.

Nakon instaliranja ispravke od 21. juna 2021. (KB5003690), neki uređaji ne mogu da instaliraju nove ispravke, kao što su ispravke od 6. jula 2021. (KB5004945) ili novije. Dobićete poruku o grešci "PSFX_E_MATCHING_BINARY_MISSING".

Dodatne informacije i privremeno rešenje potražite u članku KB5005322.

Kada instalirate ovu ispravku, moguće je da će kartice IE režima u pregledaču Microsoft Edge prestati da se odazivaju kada sajt prikaže modalni dijalog. Modalni dijalog je obrazac ili dijalog koji zahteva da korisnik odgovori pre nego što nastavi sa radom ili izvrši interakciju sa drugim delovima veb stranice ili aplikacije.

Beleška za projektante Sajtovi na koje utiče ovaj problem pozivaju window.focus.

Ovaj problem je rešen u KB5016688. Ako ne želite da instalirate ovo izdanje, pogledajte dolenavedena uputstva.

Ovaj problem je rešen pomoću funkcije Vraćanje poznatog problema (KIR). Imajte na umu da će možda biti potrebno do 24 časa da se rešenje automatski prenese na potrošačke uređaje i poslovne uređaje kojima se ne upravlja. Ponovno pokretanje vašeg Windows uređaja može pomoći da se rešenje brže primeni na vaš uređaj. Za uređaje kojima upravlja preduzeće koji su instalirali ispravku na koju ovo utiče i koji su naišli na ovaj problem mogu da ga reše tako što će instalirati i konfigurisati specijalne smernice grupe navedene u nastavku. Informacije o primeni i konfigurisanju ovih specijalnih smernica grupe potražite u članku Kako koristiti smernice grupe za primenu vraćanja poznatih problema

Preuzimanje smernica grupe sa nazivom smernica grupe: 

Važno Moraćete da instalirate i konfigurišete smernice grupe za svoju verziju operativnog sistema Windows da biste rešili ovaj problem.

Nakon instaliranja ispravki objavljenih 14. juna 2022. ili novije verzije, PowerShell konfiguracija željenog stanja (DSC) pomoću šifrovanog PSCredential svojstva možda neće uspeti kada dešifrujete akreditive na ciljnom čvoru. Ova greška će dovesti do poruke o grešci koja se odnosi na lozinku, slično kao "Lozinka obezbeđena za resurs konfiguracije željenog stanja <ime resursa> nevažeća. Lozinka ne može biti bez vrednosti ili prazna."

Beleške Okruženja koja koriste nešifrovana PSCredential svojstva neće iskusiti problem.

DSC je platforma za upravljanje u programu PowerShell koja administratorima omogućava da upravljaju IT infrastrukturom i infrastrukturom razvoja uz konfiguraciju kao kôd. Ovaj problem verovatno ne mogu da dožive kućni korisnici operativnog sistema Windows.

Ovaj problem je rešen u KB5015807.

Microsoft je primio izveštaje o problemima koji utiču na neke uređaje za štampanje nakon instalacije ove ispravke. Primećeni simptomi mogu da uključuju duplirane kopije štampača instaliranih na uređaju (obično sa sličnim imenom i sufiksom „Kopija1“), i aplikacije koje se odnose na štampač pod određenim imenom ne mogu da štampaju.

Normalna upotreba štampača može biti prekinuta, što dovodi do neuspešnog štampanja operacija.

Ovaj problem je rešen u KB5016616.

Nakon instaliranja ispravki objavljenih 28. juna 2022. ili novijih verzija, indikator unosa i traka jezika se možda neće pojaviti u oblasti za obaveštenja. Oblast za obaveštenja se obično nalazi na desnoj strani trake zadataka. Na uređajima na koje ovo utiče instalirano je više jezika. Indikator unosa i traka jezika koriste se za prebacivanje između jezika unosa ili tastature na Windows uređajima i koriste se posebno sa jezicima koji koriste Uređivače metoda unosa (IME).

Ovaj problem je rešen u KB5016616. Ako koristite ispravku objavljenu pre 9. avgusta 2022, pogledajte ispod.

Ovaj problem je rešen pomoću funkcije Vraćanje poznatih problema (KIR). Imajte na umu da će možda biti potrebno do 24 časa da se KIR automatski prenese na uređaje potrošača i nekontrolisane uređaje za preduzeća. Ponovno pokretanje Windows uređaja može pomoći da se KIR brže primeni na uređaj. Na uređajima kojima upravlja veliko preduzeće, a na kojima je instalirana ugrožena ispravka i koji nailaze na ovu grešku, problem možete rešiti tako što ćete instalirati i konfigurisati posebne Smernice grupe. Posebne Smernice grupe možete pronaći u odeljku Konfiguracija računara > Administrativni predlošci > <Naziv Smernica grupe naveden u nastavku >. Informacije o primeni i konfigurisanju ovih posebnih Smernica grupe potražite u člankuKako koristiti Smernice grupe za primenu funkcije „Vraćanje na poznate probleme“.

Preuzimanja smernica grupe sa nazivom smernica grupe:

Važno Da biste rešili ovaj problem, morate da instalirate i konfigurišete Smernice grupe za svoju verziju operativnog sistema Windows.

Nakon instaliranja ove ispravke, prikazivač za XPS možda neće moći da otvori XML Paper Specification (XPS) dokumente na nekim jezicima izuzev engleskog, uključujući kodiranje nekih znakova za japanski i kineski. Ovaj problem utiče kako na XML Paper Specification (XPS), tako i na Open XML Paper Specification (OXPS) datoteke. Kada naiđete na ovaj problem, možda ćete dobiti grešku „Nije moguće prikazati ovu stranicu“ u okviru prikazivača za XPS ili on može prestati da se odaziva i imati visoku vrednost CPU upotrebe uz neprekidno povećavanje iskorišćenosti memorije. Kada se pojavi greška, ako prikazivač za XPS nije zatvoren, može dostići i do 2,5 GB iskorišćenosti memorije pre nego što se neočekivano zatvori.

Ovaj problem ne utiče na većinu kućnih korisnika. Prikazivač za XPS više nije podrazumevano instaliran još od verzije 1803 operativnog sistema Windows 10 i mora se ručno instalirati.

Radimo na rešenju i obezbedićemo ažuriranje u predstojećem izdanju.

Universal Windows Platform (UWP) aplikacije se možda neće otvoriti na uređajima koji su imali uspostavljanje početnih vrednosti Windows uređaja. To uključuje operacije koje su započete korišćenjem funkcije Upravljanje mobilnim uređajima (MDM), kao što su Uspostavljanje početnih vrednosti računara, uspostavljanje početnih vrednosti pritiskom na dugme i Autopilot uspostavljanje početnih vrednosti.

To ne utiče na UWP aplikacije koje ste preuzeli iz prodavnice Microsoft Store. Ovo utiče samo na ograničeni skup aplikacija, uključujući:

 • Paketi aplikacija sa zavisnim elementima okvira

 • Aplikacije koje su obezbeđene za uređaj, ne po korisničkom nalogu.

Aplikacije na koje ovo utiče neće se otvoriti bez poruka o grešci ili drugih uočljivih simptoma. Morate ih ponovo instalirati da biste vratili funkcionalnost u prethodno stanje.

Ovaj problem je rešen u KB5015878 za sva izdanja počev od 21. juna 2021. i novije verzije.

Kako da preuzmete ovu ispravku

Pre instaliranja ove ispravke

Microsoft sada kombinuje najnoviju stek ispravku servisiranja (SSU) za operativni sistem sa najnovijom kumulativnom ispravkom (LCU). Opšte informacije o SSU-u potražite u člancima Ažuriranja steka servisiranja i Stek servisiranja Novosti (SSU): Najčešća pitanja.

Preduslov:

Na osnovu scenarija instalacije, odaberite nešto od sledećeg:

 1. Za servisiranje slika van mreže:

  Ako slika nema LCU od 22. marta 2022. (KB5011543) ili noviju, morate da instalirate specijalni samostalni samostalni 10. maj 2022. SSU (KB5014032) pre nego što instalirate ovu ispravku.

 2. Za primenu usluge Windows Server Update Services (WSUS) ili prilikom instaliranja samostalnog paketa iz Microsoft Update kataloga: 

  Ako vaši uređaji nemate LCU od 11. maja 2021. (KB5003173) ili noviju, morate da instalirate specijalni samostalni samostalni 10. avgust 2021. SSU (KB5005260) pre nego što instalirate ovu ispravku.

Instaliraj ovu ispravku

Kanal izdavanja

Dostupna

Sledeći korak

Windows Update ili Microsoft Update

Da

Idite na Postavke> Update & Security > Windows Update. U oblasti Opcionalne dostupne ispravke pronaći ćete vezu za preuzimanje i instaliranje ispravke.

Windows Update za preduzeća

Ne

Niko. Ove promene će biti uključene u sledeću bezbednosnu ispravku za ovaj kanal.

Microsoft Update katalog

Da

Da biste dobili samostalni paket za ovu ispravku, idite na veb lokaciju Microsoft Update kataloga.

Windows Server Update Services (WSUS)

Ne

Ovu ispravku možete ručno da uvezete u WSUS. Uputstva potražite u Microsoft Update katalogu.

Ako želite da uklonite LCU

Da biste uklonili LCU nakon instaliranja kombinovanog SSU i LCU paketa, koristite opciju komandne linije DISM/Remove-Package sa imenom LCU paketa kao argumentom. Ime paketa možete da pronađete koristeći ovu komandu: DISM /online /get-packages.

Pokretanje Windows Update samostalnog instalacionog programa (wusa.exe) sa prekidačom /deinstaliraj na kombinovanom paketu neće funkcionisati zato što kombinovani paket sadrži SSU. Posle instalacije ne možete da uklonite SSU iz sistema.

Informacije o datoteci

Za listu datoteka koje su obezbeđene u ovoj ispravki, preuzmite informacije o datoteci za informacije o kumulativnim 5014666.  

Za listu datoteka koje su obezbeđene u steku servisiranja, preuzmite informacije o datoteci za SSU – verzija 19042.1790, 19043.1790 i 19044.1790

Da li vam je potrebna dodatna pomoć?

Unapredite veštine

Istražite obuku >

Prvi nabavite nove funkcije

Pridružite se Microsoft insajdere >

Da li su vam ove informacije koristile?

Koliko ste zadovoljni kvalitetom jezika?
Šta je uticalo na vaše iskustvo?

Hvala vam na povratnim informacijama!

×