Prijavite se pomoću Microsoft naloga
Prijavite se ili kreirajte nalog.
Zdravo,
Izaberite drugi nalog.
Imate više naloga
Odaberite nalog pomoću kojeg želite da se prijavite.

Clipchamp zapisivač veb kamere vam omogućava da snimite video zapise i lako ih uredite i izvezete. On radi sa ugrađenom kamerom i mikrofonom računara, sa bilo kojim povezanim spoljnim kamerama i spoljnim mikrofonima. Korak po korak potražite u nastavku. 

Uključili smo predloge za rešavanje problema u odeljak na kraju članka. To može da pomogne ako kamera ili mikrofon ne rade ispravno tokom snimanja. 

U programu Clipchamp za lične naloge možete da koristite alatku kamere da biste snimili video.

Posetite app.clipchamp.com pregledaču Edge ili Chrome da biste napravili besplatan nalog ili u operativnom sistemu Windows, možete da koristite i Windows aplikaciju Clipchamp.

Otvorite projekat uređivanja, a zatim otvorite alatku kamere

Kada pokrenete Clipchamp, kreirajte novi projekat ili otvorite postojeći.

Zatim izaberite stavku & napravite meni sa leve strane korisničkog interfejsa i izaberite opciju Kamera.

Izaberite opciju kamere za snimanje sa veb kamerom u programu Clipchamp

Dozvoli pristup veb kameri

Kada prvi put započnete snimanje, pojaviće se iskačući prozor (obično u gornjem levom uglu prozora) koji od vas traži pristup mikrofonu i kameri računara. Izaberite stavku Dozvoli.

Dolenavedeni primer snimka ekrana snimljen je u pregledaču Chrome, iskačući prozor može izgledati malo drugačije u Edge ili Clipchamp aplikaciji za Windows. 

Slika korisnika koji dozvoljava pristup kameri i mikrofonu.

NAPOMENA: Ovo je neophodno da biste mogli da snimite video zapis. Nemamo pristup snimcima koje napravite, oni ostaju na računaru osim ako vi ne odaberete da koristite rezervnu kopiju sadržaja.

Prilagođavanje postavki unosa

Pojaviće se ekran za snimanje. Videćete postavke mikrofona i kamere na dnu iskačućeg prozora. Izaberite strelice nadole da biste prilagodili postavke ako želite. Takođe ćete imati opciju da koristite trener govornika.

Slika korisnika koji prilagođava postavke kamere i mikrofona.

Rezolucija zavisi od ugrađene kamere računara ili spoljne kamere koju povežete. U opsegu je od 480 p i 720 p do 1080p.

Izaberite crveno dugme da biste započeli snimanje

Izaberite crveni krug na dnu prozora da biste započeli snimanje. Videćete proteklo vreme na dnu ekrana i moći ćete da snimate video zapise od najviše 30 minuta.

Slika korisnika koji klikće na crveno dugme zapisa.

Kliknite na dugme "Zaustavi" da biste završili snimanje

Izaberite crveno kvadratno dugme da biste zaustavili snimanje.

Slika korisnika koji klikće na dugme "Zaustavi zapis".

Pregledajte snimak i dodajte ga u projekat

Kada se zaustavite, video će se pojaviti za pregled. Možete da pogledate unazad da biste proverili da li ste zadovoljni s tim. Izaberite stavku Ponovo ponovi ili Sačuvaj i uredi.

Slika korisnika koji pregleda snimak.

Kada izaberete stavku Sačuvaj i uredite, vratićete se u uređivač. Tamo možete da izvršite dodatna uređivanja snimka, kao što je dodavanje teksta ili skraćivanje klipa i kasnije ga sačuvate na računaru.

Korišćenje spoljne kamere ili mikrofona

Kada priključite spoljnu kameru ili mikrofon na računar, operativni sistem će automatski prepoznati ovu kameru i pojaviće se kao opcija unosa na ekranu za snimanje u programu Clipchamp. 

Da biste pronašli opcije, započnite novi snimak u programu Clipchamp, a zatim kliknite na strelicu padajućeg menija pored podrazumevanih opcija mikrofona i kamere. Ako spoljna veb kamera ima ugrađen mikrofon, pojaviće se i u opcijama mikrofona.

Sada možete da snimite video zapis pomoću spoljnih uređaja.

Snimanje na Chromebook uređajima

Ako snimate na Chromebook uređaju, uverite se da ste zatvorili sve ostale kartice u pregledaču Chrome, kao i sve aplikacije koje su možda pokrenute u pozadini, kao što je Google Hangouts. To će obezbediti da što je veći deo CPU-a i memorije chromebook-a dostupan za snimanje veb kamere.

U programu Clipchamp za poslovne naloge možete da koristite alatku za veb kameru da biste snimili video ili audio numeru. Dostupna je kao opcija snimanja pored alatke ekrana i kamere .

Otvaranje kartice "& zapisi "

Kada pokrenete novi projekat uređivanja ili izaberete postojeći u OneDrive ili SharePoint fascikli, izaberite karticu Zapis & kreiranje u korisničkom interfejsu Clipchamp.

Zatim izaberite stavku Veb kameru.

Izaberite opciju veb kamere da biste snimili video zapis pomoću laptop kamere u radnoj verziji programa Clipchamp

Dozvolite pristup kameri & mikrofona

Kada prvi put započnete snimanje, videćete iskačući prozor pored trake adresa pregledača u kom se traži dozvola za pristup kameri i mikrofonu.

Dozvolite pristup, u suprotnom snimanje veb kamere neće funkcionisati.

Dozvolite aplikaciji Clipchamp da pristupi kameri i mikrofonu kako bi napravio snimak ekrana

Da biste proverili dozvole koje ste dali aplikaciji Clipchamp, kliknite na ikonu Zaključaj i uverite se da ste dozvolili aplikaciji Clipchamp pristup da koristi veb kameru i mikrofon.

Dozvolite aplikaciji Clipchamp da pristupi kameri i mikrofonu kako bi napravio snimak ekrana

Prilagođavanje postavki unosa 

Pojaviće se ekran za snimanje. Možete da odaberete pozadinu ili da crtate na okviru. Postavke na vrhu ekrana omogućavaju vam da poravnate izlagača, privremeno isključite ton, izaberete izvor unosa i odaberete više opcija. Možete i da isključite kameru da biste snimili samo audio numeru.

Kada pokrenete kameru, možete da prilagodite postavke kao što su izvor unosa, pozadina, crtate po okviru ili isključite kameru da biste snimili samo zvuk

Imajte na umu da rezolucija snimka zavisi od ugrađene kamere ili spoljne kamere koju povežete na računaru. U opsegu je od 480 p i 720 p do 1080p.

Kliknite na dugme sivog kruga da biste započeli snimanje 

Izaberite krug na dnu prozora da biste započeli snimanje. Možete da snimite video zapise od najviše 30 minuta. Videćete koliko je vremena za snimanje ostalo na vrhu ekrana.

Kliknite na dugme "Zaustavi" da biste pauzirali snimanje 

Izaberite dugme sivog kruga sa crvenim centrima da biste pauzirali snimanje. Možete ponovo da izaberete isto dugme da biste nastavili sa snimanjem ili kada završite, izaberite stavku Redigovanje u donjem desnom uglu.

Alatka za snimanje veb kamere u radnoj verziji aplikacije Clipchamp omogućava vam da snimite video, promenite pozadinu i crtate na snimku

Pregledajte snimak i dodajte u projekat uređivanja

Kada izaberete stavku Redigovanje, video zapis će se pojaviti za pregled. Možete da pogledate kako biste proverili da li ste zadovoljni s tim. Kada ga pregledate, izaberite stavku Ponovo snimi ili Sačuvaji uredi.

Kada izaberete stavku Sačuvaj i uredite, vratićete se u uređivač. Tamo možete dodatno da uredite klip, a zatim da izaberete stavku Izvezi da biste sačuvali MP4 video kopiju snimka veb kamere koju ste upravo kreirali.

Korišćenje spoljne kamere ili mikrofona

Snimač veb kamere vam omogućava da koristite spoljne kamere i mikrofone za snimke. Kada priključite spoljnu kameru ili mikrofon na računar, operativni sistem će automatski prepoznati ovu kameru i pojaviće se kao opcija unosa na ekranu za snimanje u programu Clipchamp.

Da biste pronašli opcije, započnite novi snimak pomoću stavke Snimanje & napravite na bočnoj traci sa leve strane projekta uređivanja, a kada se snimač otvori, idite na Još opcija (...), izaberite kamera ili mikrofon, a zatim izaberite uređaj koji želite da koristite. Ako spoljna veb kamera ima ugrađen mikrofon, pojaviće se i u opcijama mikrofona.

Clipchamp za poslovne naloge uključuje snimač kamere koji takođe radi sa spoljnim veb kamerama i mikrofonima

Sada možete da snimite video zapis pomoću spoljnih uređaja.

Predlozi za rešavanje problema

Ako ste dozvolili pristup kao što je opisano iznad, a Clipchamp bez obzira na to prikazuje poruku da kamera (ili mikrofon) nije dostupna, proverite sledeće:

  • Na računaru ne postoji druga aplikacija koja trenutno koristi uređaj. Ako je tako, zatvorite odgovarajuću aplikaciju, a zatim ponovo učitajte Clipchamp i proverite da li može da pristupi uređaju.

  • Ne postoji druga kartica pregledača koja trenutno pristupa uređaju. Ako je to slučaj, zatvorite drugu karticu pregledača, a zatim ponovo učitajte Clipchamp i proverite da li može da pristupi uređaju.

  • Nije instalirana dodatna komponenta pregledača ili proširenje koje sprečavaju Clipchamp da pristupi uređaju. Ako imate instaliranu takvu dodatnu komponentu, privremeno je onemogućite ili ostavite na beloj listi Clipchamp u postavkama dodatne komponente, a zatim proverite da li pristup veb kameri radi posle toga.

  • Neke antivirusne ili bezbednosne aplikacije mogu greškom da blokiraju clipchamp pristup kameri ili mikrofonu računara. Ako imate instaliranu jednu od ovih aplikacija, u postavkama bezbednosne aplikacije na beloj listi Clipchamp.

  • Ako koristite spoljnu kameru ili mikrofon putem USB-a, proverite da li je kabl ispravno priključen i da li su upravljački programi uređaja ažurirani.

  • Proverite postavke kamere i mikrofona operativnog sistema računara da biste se uverili da aplikacijama može da se zatraži pristup.

Ako nijedan od ovih predloga ne reši problem koji imate, pogledajte ovde kako da zatražite dodatnu podršku.

Da li vam je potrebna dodatna pomoć?

Želite još opcija?

Istražite pogodnosti pretplate, pregledajte kurseve za obuku, saznajte kako da obezbedite uređaj i još mnogo toga.

Zajednice vam pomažu da postavljate pitanja i odgovarate na pitanja, dajete povratne informacije i čujete mišljenje od stručnjaka sa bogatim znanjem.

Da li su vam ove informacije koristile?

Koliko ste zadovoljni kvalitetom jezika?
Šta je uticalo na vaše iskustvo?

Hvala vam na povratnim informacijama!

×