Kako konfigurirati i koristiti pretvaranje teksta u govor u sustavu Windows XP, kao i u operativnom sistemu Windows Vista

U OVOM ZADATKU

Rezime

Mogućnosti za pretvaranje teksta u govor (TTS) za računar se odnosi na sposobnost za reprodukovanje teksta izgovorene glasom. Ovaj članak opisuje kako konfigurirati i koristiti pretvaranje teksta u govor u sustavu Windows XP, kao i u operativnom sistemu Windows Vista.

TTS je mogućnost operativnog sistema za reprodukovanje ispisani tekst kao izgovorene reči. Interni upravljački program zove TTS mašine, prepoznaje tekst i pomoću dogovoreno da izabere iz nekoliko unapred generisane glasove, izgovara pisani tekst. TTS mašine je instaliran sa operativnim sistemom. Dodatni motori su takođe dostupne preko nezavisnih proizvođača. Ovi motori se često koriste određene žargona ili vokabular; na primer, rečnik specijalizacija medicinske ili pravna terminologija. One mogu takođe koriste različiti glasovi, koja je dozvoljavala regionalne akcenata kao što je britanski engleski ili sve zajedno govori drugi jezik kao što su nemački, francuski ili ruski.

Karticu za pretvaranje teksta u govor u alatki " govor " na kontrolnoj tabli predstavlja opcije za svaku TTS mašine. Pogledajte pojedinačne teme pomoći za određenu pomoć. Pored Opšte opcije, svaki motor može imati različit skup određene funkcije. Iz tog razloga, nisu sve dobijene dijalozima izgledaju isto. To je moguće je da nema posebne funkcije su uključene, a neke od dugmadi za svojstva neće imati jedan povezani dijaloški okvir.

Podešavanje hardvera

Napomena: ovaj članak pretpostavlja da koristite klasični prikaz na kontrolnoj tabli. Da biste promenili prikaze, slijedite ove korake:

 1. Kliknite na dugme Start, a zatim izaberite stavku Kontrolna tabla.

 2. Na kontrolnoj tabli, kliknite na dugme Prebaci se na klasični prikaz ili Prebaci se na prikaz po kategorijama.

Podešavanje zvučnika

Zvučnici se razlikuju u dizajnu i svrhu. Zvučnik uputstvo za detalje hardvera i softvera. Međutim, većina modela može biti instaliran na sličan način.

Da biste podesili zvučnike, slijedite ove korake:

 1. Pronađite veze za zvuk i povežite utikač zvučnik sa računarom. Većina računara koristi unutrašnju zvučnu karticu i veza koje su često u pozadini na računaru. Ovo su skup veza iste veličine i prečnika kao utikač zvučnik. U mnogim slučajevima postoje dva zvuk se veze:

  • Jedne su označene kao linijski veze. Većina zvučnika koje zahtevaju na posebnom napajanju (kao što je električna adapter (AC) ili baterije) trebalo bi da koristite ovu vezu. To se takođe koristi za izvoz vidiљ zvuk uključujući upisivih CD-ova i kaseta kasete sistema uređaja za snimanje.

  • Druga veza je za zvučnike koji nema napajanje. Jer signal je podstaknuta kompjuter, napaja zvučnike oštećena ako povezani.

 2. Priključite govornik u pravilnom povezivanju.

 3. Da biste testirali vezu, slijedite ove korake:

  1. Kliknite na dugme Start, izaberite stavku Kontrolna tabla, a zatim dvaput kliknite na govor.

  2. Pretvaranje teksta u govor na kartici, kliknite na dugme Pregled glas čuti trenutno izabranog glasa. Tekst je govorio i istaknute su reči koje su izgovorene. Ako su zvučnici ispravno rade, иuжete izgovorene reči.

  Ako ne čujete zvuk nakon povezivanja zvučnike, odeljak „Potencijalne probleme za pretvaranje teksta u govor” ovog članka za rešavanje problema sa procedurama.

Izaberite izlazni Audio uređaj

Da biste izabrali audio izlazni uređaj, slijedite ove korake:

 1. Kliknite na dugme Start, izaberite stavku Kontrolna tabla, a zatim dvaput kliknite na govor.

 2. Pretvaranje teksta u govor na kartici, kliknite na Audio izlaza.

 3. Izaberite opciju koristite željeni Izlazni audio uređaj ili koristi ovaj izlazni audio uređaj.

  • Željeni audio uređaj koristi , izlazni uređaj se postavlja kao podrazumevani za sistem. Izaberite ovu opciju ako želite da koristite isti izlazni uređaj za govor kao drugi zvuk za sistem. Takođe je podrazumevana opcija za svojstva govora. Često, računari će imati samo jedan izlazni uređaj, kao što je par zvučnika. Podrazumevani uređaj označen je u odgovarajuće zvukove ili multimedijalni svojstva na kontrolnoj tabli za svaki operativni sistem. Dodatne informacije za specifične panel je dostupan preko pridružene datoteke pomoći.

  • Koristi ovaj izlazni audio uređaj omogućava vam da izaberete drugi uređaj za govor programe samo. Padajuća lista je aktivna ako drugi uređaji dostupni. Na ovoj padajućoj listi, izaberite uređaj koji želite. Ovo ne menja podrazumevani uređaj za drugi audio programi. Na primer, možda želite sve govor da ide kroz tvoje slušalice, umesto zvučnike za izlaz.

Podesite opcije izlazni Audio uređaj

Podrazumevano, ova opcija je onemogućena. Međutim, ostale mašine za govorni može da sadrži dodatna svojstva za audio liniju bez opcija. Ako je tako, Audio izlaz će biti dostupna. Pratite uputstva na ekranu ili one dokumentovano odvojeno za određeni motor.

Da biste podesili opcije Izlazni audio uređaj, slijedite ove korake:

 1. Kliknite na dugme Start, izaberite stavku Kontrolna tabla, a zatim dvaput kliknite na govor.

 2. Pretvaranje teksta u govor na kartici, kliknite na Audio izlaza.

 3. Sledite uputstva na ekranu je predstavio.

Podesite opcije za pretvaranje teksta u govor

Određivanje izabrane TTS glas ili motor

Da biste utvrdili izabranog glasa za pretvaranje teksta u govor, slijedite ove korake:

 1. Kliknite na dugme Start, izaberite stavku Kontrolna tabla, a zatim dvaput kliknite na govor.

  Pretvaranje teksta u govor na kartici, prikazano ime u padajućoj listi za Izbor glasaje trenutno aktivan glas.

 2. Kliknite na dugme Pregled glas čuti indikativu. Tekst je govorio i istaknute su reči koje su izgovorene.

Pregled TTS glas

Da biste pregledali glas za pretvaranje teksta u govor, slijedite ove korake:

 1. Kliknite na dugme Start, izaberite stavku Kontrolna tabla, a zatim dvaput kliknite na govor.

  Pretvaranje teksta u govor na kartici, prikazano ime u padajućoj listi za Izbor glasaje aktivni glas.

 2. Kliknite na dugme Pregled glas čuti trenutno izabranog glasa. Tekst je govorio i istaknute su reči koje su izgovorene.

 3. Tokom reprodukcije, Preslušati glas će promeniti da prestane. Kliknite na prestati prekidati za reprodukciju zvuka.

Napomena: možete da promenite tekst će pročitati Preslušati glas isticanje teksta i upisivanjem u novi tekst. Ove izmene nisu trajni i kada ponovo otvorite svojstva govora ili izaberite drugi glas, tekst će vratiti na podrazumevane.

Promena u TTS glas ili motor

Da biste promenili glas za pretvaranje teksta u govor ili motor, slijedite ove korake:

 1. Kliknite na dugme Start, izaberite stavku Kontrolna tabla, a zatim dvaput kliknite na govor.

 2. Pretvaranje teksta u govor na kartici, ime prikazano u padajućoj listi za Izbor glasa je indikativu.

 3. Izaberite aktivni glas u padajućoj listi, ili koristite strelice da biste prikazali listu dostupnih glasove.

 4. Izaberite novi glas da biste ga izabrali.

  Nedavno izabranog glasa izgovara tekst u okvir za Preslušavanje glasa .

 5. Kliknite na OK ili Primijeni da prihvati novi glas.

Napomene:

 • Glas za pretvaranje teksta u govor je blisko povezan sa mašina za određeni govor. Možda nije jasno iz prikazanog imena koji će se jezik koristi glas. Nakon što izaberete govorne mašine ili glas, testirajte glas i jezik klikom na dugme Pregled glas.

 • Jezik ili glasove podržava mašina za govor ne bude očigledno iz motor je prikazano ime. Se odnose na određene korisnike za detaljne informacije o motoru. To uključuje ne samo jezik podržan, ali i u svrhu leksikon. Svrha leksikon označava da li je to opšte gramatike ili žargon specifični za profesiju kao što su pravne ili medicinske.

 • Microsoft ne pruža dodatne govor motore (glasovi), ali dostupne su brojne proizvode nezavisnih proizvođača koji podržavaju novi Microsoft Speech API. Za informacije o ovim proizvodima, posetite sledeću Microsoft Web lokaciju:

  http://www.microsoft.com/speech/evaluation/thirdparty/engines.mspx

Promeni TTS glas valute

Da biste promenili stopa za pretvaranje teksta u govor glas, slijedite ove korake:

 1. Kliknite na dugme Start, izaberite stavku Kontrolna tabla, a zatim dvaput kliknite na govor.

 2. Izaberite karticu za pretvaranje teksta u govor .

 3. Pomerajte klizač Brzina govora za promenu brzine glasa za pretvaranje teksta u govor. Podrazumevano, to je postavljena u normalu.

 4. Kliknite na dugme Pregled glas čuti trenutno izabranog glasa u novom intervalu. Tekst je govorio i istaknute su reči koje su izgovorene.

Da biste promenili jačinu za pretvaranje teksta u govor

Da biste podesili nivoe izlaznog volumena, postupite na sledeći način. Imajte na umu da neki uređaji ne podržavaju ovu opciju na isti način. Neki uređaji će ne podržava kontrolu jačine zvuka i dugme za volumen će biti nedostupna. Drugi uređaji mogu da koriste svoj prikaz. U tim slučajevima slijedite upute predstavljen na ekranu ili dokumentovao odvojeno sa motorom.

 1. Kliknite na dugme Start, izaberite stavku Kontrolna tabla, a zatim dvaput kliknite na govor.

 2. Pretvaranje teksta u govor na kartici, kliknite na Audio izlaza, a zatim izaberite stavku Jačina zvuka.

 3. Prikazaće se Mikser Kontrola jačine zvuka. Podesite odgovarajući uređaj na potrebni nivo.

Koristeći pretvaranje teksta u govor, narator

Narator je uslužni program pretvaranje teksta u govor za korisnike koji su slepi ili imaju oštećen vid. Narator čita ono što je prikazano na ekranu: sadržaj aktivnog prozora, opcije menija ili tekst koji kucate.

Narator je dizajniran za rad u programu "Beležnica", "Pisanka", kontrolnoj tabli programi, Microsoft Internet Explorer, Windows radne površine i Windows Setup. Narator može ne čita reči naglas ispravno u drugim programima.

Narator je nekoliko opcija koje vam omogućavaju da prilagodite način na koji se čitaju elemenata ekrana.

 • Mogu li da dobijem nove prozore, menije ili priručne menije čita naglas kad su prikazane.

 • Mogu li upisali ste znakove čitanje naglas.

 • Mogu li da dobijem pokazivač miša prati aktivne stavke na ekranu.

 • Možete podesiti brzinu, volumen ili visinu glasa.

Alatke pristupačnosti koji su uključeni u Windows su predviđeni da pruži minimalni nivo funkcionalnosti za korisnike sa posebnim potrebama. Većina korisnika sa posebnim potrebama treba uslužne programe sa naprednijim funkcionalnošću za svakodnevnu upotrebu.

Narator nije dostupan za sve jezike i je podržana samo na engleskoj verziji sustava Windows XP i Windows Vista.

Da bi narator objaviti događaje na ekranu

 1. Pokretanje naratora koristeći jedan od sledećih metoda:

  • Kliknite na dugme Start, postavite pokazivač Programi, Pribor, na Pristupačnost, a zatim kliknite na dugme narator.

   - ili -

  • Pritisnite kombinaciju tastera CTRL + ESC, pritisnite taster R, otkucajte
   narator, a zatim pritisnite ENTER.

 2. U okviru za dijalog naratora , potvrdite okvir najavom događaja na ekranu.

Imati narator čitanje naglas ste otkucali ključeve

 1. Pritisnite kombinaciju tastera CTRL + ESC, pritisnite taster R, otkucajte
  narator, a zatim pritisnite ENTER.

 2. Potvrdite izbor čitanje upisali znakova .

Da miš pokazivač premestite aktivne stavke kada koristite narator

 1. Pritisnite kombinaciju tastera CTRL + ESC, pritisnite taster R, otkucajte
  narator, a zatim pritisnite ENTER.

 2. Potvrdite izbor premestite pokazivač miša aktivne stavke .

Kretanje pomoću tastature i narator

Opcije čitanja

 • Da biste pročitali čitav prozor programa, kliknite na prozor, a zatim pritisnite CTRL + SHIFT + RAZMAKNICA.

 • Da biste dobili informacije o trenutnoj stavci, pritisnite CTRL + SHIFT + ENTER.

 • Da biste dobili detaljniji opis stavke, pritisnite CTRL + SHIFT + INSERT.

 • Da biste pročitali naslovne trake prozora, pritisnite ALT + HOME.

 • Da biste pročitali statusnoj traci prozora, pritisnite ALT + END.

 • Da biste pročitali sadržaj polja za uređivanje, pritisnite CTRL + SHIFT + ENTER, ili koristite tastere sa strelicama.

 • Na ćutanje je govor, držite pritisnut taster CTRL.

Opcije tastature

 • Da biste se prebacili u neki drugi program, pritisnite ALT + TAB.

 • Pritisnite TAB da biste se prebacili na sledeće dugme ili alat. Da se vratim, pritisnite SHIFT + TAB.

 • Da biste izabrali neku stavku iz padajuće liste, koristite tastere sa strelicama.

 • Da biste izabrali za potvrdu ili dugmeta opcije, pritisnite razmaknicu.

 • Da biste otvorili upravljač uslužnim programima, pritisnite taster sa Windows logotipom ključnih + U.

Da biste postavili opcije glas naratora

 1. Pritisnite kombinaciju tastera CTRL + ESC, pritisnite taster R, otkucajte
  narator, a zatim pritisnite ENTER. Kliknite na glas.

 2. U dijalogu Postavke glasa , izaberite glas opcije koje želite da promenite:

  • Da biste promenili brzinu glas, kliknite na broj u u
   Brzina kutija.

  • Da biste promenili jačinu zvuka glasa, kliknite na broj u okviru volumen .

  • Da biste promenili visinu glasa, izaberite neki broj u u
   Okvir za bacanje .

  Napomena: kada promenite postavke glas, biti potrebno od nekoliko sekundi da se malo pre nego što nove postavke stupiti na snagu.

Za pokretanje naratora umanjenog

Možda će vam biti od koristi za pokretanje naratora umanjenog (nakon što ste podesili opcije u narator), jer ne morate da vidite dijalog naratora kada je narator pokrenut.

 1. Pritisnite kombinaciju tastera CTRL + ESC, pritisnite taster R, otkucajte
  narator, a zatim pritisnite ENTER.

 2. Potvrdite izbor u polju za potvrdu pokretanje naratora umanjenog .

Rešavanje problema

Rešavanje problema za pretvaranje teksta u govor

Da biste utvrdili da li je pretvaranje radi ispravno, koristite sledeći testovi.

 1. Kliknite na dugme Start, izaberite stavku Kontrolna tabla, a zatim dvaput kliknite na govor.

 2. Pretvaranje teksta u govor na kartici, kliknite na dugme Pregled glas. Tekst u Preslušati glas treba da bude glasno razgovarao sa svake reči istaknuta zauzvrat. Ako je tako, TTS i zvučnici rade. Ako te ne čujem na pregled i vidim reči istaknuta koje su izgovorene, vidim „Potencijalne probleme za pretvaranje teksta u govor” odeljak ovog članka za rešavanje problema rešenja.

Moguće probleme za pretvaranje teksta u govor

Ako ne cujete govor nakon testiranja sistem, uzmite u obzir sledeće:

 1. Jačina zvučnika Nise pojavio ili je privremeno isključen. Neki zvučnika ima eksterne kontrole za jačinu zvuka i privremeno isključivanje. Uverite se da volumen se nije pojavilo dovoljno ili da privremeno isključivanje otpada.

 2. Zvučnici ne može biti izabran kao trenutni izlazni uređaj. Pretvaranje teksta u govor na kartici, kliknite na Audio izlaza da se uverite se da su izabrane zvučnike.

 3. Zvučnici možda nije pravilno povezan. Pogledajte dokumentaciju hardvera zvučnika za dodatne informacije. Neka bude određene zvučne kartice za računar je takođe pravilno sedi instaliran i raspoložive ispravne upravljačke programe. Pogledajte „Podesite se Zvučnici” za dodatne informacije o.

 4. Pretvaranje teksta u govor motor je možda oštećen. Da biste testirali za korupciju, prebacite se na drugi motor. Odeljak „Promena TTS glas ili motor” ovog članka. Ako drugi motor ispravno radi, ponovo instalirajte određeni motor iz originalnog izvora. Ako nema motor ispravno radi, ponovo instalirajte mašinu govora iz originalnog izvora ili CD.
Reference

Za dodatne informacije o korištenju govora u operativnom sistemu Windows XP, kliknite na sledeće brojeve članaka da biste videli članak u Microsoft bazi znanja:

306537 kako da instalirate i konfigurišete prepoznavanje govora u operativnom sistemu Windows

306901 kako da koristite prepoznavanje govora u operativnom sistemu Windows XP

278927 WD2002: Part 1: prepoznavanje govora i rukopisa, često postavljana pitanja
Potrebna vam je dodatna pomoć?

Unapredite veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Microsoft insajdere

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Izgleda da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×