Prijavite se pomoću Microsoft naloga
Prijavite se ili kreirajte nalog.
Zdravo,
Izaberite drugi nalog.
Imate više naloga
Odaberite nalog pomoću kojeg želite da se prijavite.
Korišćenje čitača ekrana za upravljanje kontaktima u usluzi Skype za posao

Ovaj članak je namenjen osobama koje koriste program čitača ekrana kao što su Windows Narrator, JAWS ili NVDA sa Microsoft 365 proizvodima. Ovaj članak predstavlja deo skupa sadržaja Microsoft 365 podrške čitača ekrana  u kojem možete pronaći dodatne informacije o pristupačnosti u našim aplikacijama. Za opštu pomoć posetite Microsoft podršku.

Pomoću tastature i Naratora, ugrađenog Windows čitača ekrana, možete brzo da dodate osobe i grupe u svoj spisak kontakata u usluzi Skype za posao. Osobe i grupe iz vaše organizacije, kao i osobe koje nisu u vašoj organizaciji, možete da dodate ako znate da imaju Skype nalog.

Napomene: 

 • Nove Microsoft 365 funkcije izdaju se postepeno Microsoft 365 pretplatnicima, tako da aplikacija možda još uvek nema ove funkcije. Da biste saznali kako možete brže da preuzmete nove funkcije, pridružite se programu Office Insider.

 • Za tasterske prečice idite na odeljak Tasterske prečice u programu Skype za posao.

 • U ovoj temi se pretpostavlja da koristite ugrađeni Windows čitač ekrana, „Narator“. Da biste saznali više o naratoru, pogledajte članak Kompletan vodič za narator.

 • Ova tema pretpostavlja da koristite ovu aplikaciju uz računar. Neka navigacija i neki pokreti mogu se razlikovati na Windows telefonu ili tabletu.

U ovoj temi

Dodavanje osobe ili grupa koja je u vašoj organizaciji

 1. Da biste pokrenuli Skype za posao, pritisnite taster sa logotipom Windows, unesite Skype za posao i pritisnite taster Enter.

  Prema podrazumevanim opcijama, Skype za posao se otvara u prikazu Kontakti, a izabrano je polje Pronađi nekoga.

  Savet: Da biste otvorili prikaz Kontakti iz nekog drugog prikaza u usluzi Skype za posao (na primer, sa kartice Razgovori ili sa kartice Sastanci), pritisnite Ctrl+1.

 2. U polje za pretragu Pronađi nekoga ukucajte ime, IM adresu, broj telefona ili ime Exchange distribucione liste. Ako organizacija koristi Microsoft 365 grupe, možete da pronađete i ime grupe. Dok kucate, prikazuje se spisak rezultata pretrage i pojavljuje se kartica Moji kontakti.

  Napomena: U zavisnosti od tipa vašeg naloga mogu se pojaviti još dve kartice, Veština i Sobe za ćaskanje. Kada je izabrana kartica Moji kontakti, Skype za posao obavlja pretragu u adresaru vaše organizacije.

 3. Pritiskajte taster sa strelicom nadole dok ne čujete ime osobe koju želite da dodate.

 4. Pritisnite Enter da biste otvorili iskačući meni. Čućete: „Dugme 'Pošalji trenutnu poruku'“.

 5. Pritiskajte taster Tab dok ne čujete „Dugme 'Više opcija'“, a zatim pritisnite taster Enter da biste otvorili meni.

  • Da dodate osobu ili grupu u grupu Omiljeni kontakti u listi kontakata, pritisnite A

  • Da dodate osobu ili grupu u drugu grupu u vašoj listi kontakata, na primer Drugi kontakti, pritisnite O, a zatim koristite taster sa strelicom nadole da biste pregledali vaše grupe. Kada čujete ime grupe koju tražite, pritisnite taster Enter.

Dodavanje osobe ili grupa koja nije u vašoj organizaciji

Napomena: Vaš administrator omogućava ili onemogućava funkciju pretraživanja Skype imenika u skladu sa smernicama organizacije za pretragu. Ako kartica Skype imenik nije dostupna, nećete moći da pretražujete Skype korisnike.

Ako osoba ili grupa koju želite da dodate nije u vašoj organizaciji, ali znate da ima Skype nalog:

 1. Otvorite Skype za posao. Prozor Skype za posao se otvara u prikazu Kontakti, a izabrano je polje za pretragu Pronađi nekoga.

 2. U polje za pretragu Pronađi nekoga ukucajte ime, IM adresu ili broj telefona. Dok kucate, prikazuje se spisak rezultata pretrage pod karticom Moji kontakti.

  Napomena: Kada je Skype Imenik omogućen u vašoj organizaciji, Skype za posao pretražuje milione Skypekorisnika. Ako znate Skype ID i lokaciju osobe ili grupe koju želite da dodate, to pomaže da se pretraga suzi. Pretragu možete obaviti i koristeći adresu e-pošte ili Microsoft nalog, na primer John@outlook.com.

 3. Pritiskajte taster Tab dok ne čujete: „Pretraga mojih kontakata, 1 od 3“.

 4. Pritiskajte taster sa strelicom nadesno dok ne čujete „Pretraga Skype imenika, 2 od 3“, a zatim pritisnite Enter. Čućete: „Izabrano“.

 5. Dvaput pritisnite taster Tab da bi se fokus premestio na rezultate pretrage, a zatim pritiskajte taster sa strelicom nadole dok ne čujete ime osobe koju želite da dodate.

 6. Pritisnite Enter da biste otvorili iskačući meni. Čućete: „Dugme 'Dodaj u grupu'“. Pritisnite Enter da biste otvorili meni.

  • Da dodate osobu na listu Omiljeni kontakti, pritisnite A.

  • Pritiskajte taster sa strelicom nadole dok ne čujete ime željene grupe, a zatim pritisnite taster Enter.

  Napomena: Kada dodate Skype kontakt u Skype za posao, osobi koju ste dodali biće poslato obaveštenje. Ta osoba mora prihvatiti vaš zahtev pre nego što vam bude omogućeno da joj šaljete poruke.

Brisanje kontakta iz liste

 1. Ako je to potrebno, p prikazu Kontakti pritiskajte taster Tab dok ne čujete ime kontakta. Zatim pritiskajte taster sa strelicom nadole dok ne čujete ime kontakta koji želite da uklonite.

 2. Pritisnite Enter da biste otvorili iskačući meni. Čućete obaveštenje: „Send an IM button“ (Dugme „Pošalji trenutnu poruku“).

 3. Pritiskajte taster Tab dok ne čujete „More Options button“ (Dugme „Još opcija“), a zatim pritisnite taster Enter da biste otvorili meni.

 4. Da biste uklonili neku osobu ili grupu sa liste Kontakti, pritisnite taster R.

 5. Otvara se dijalog za potvrdu. Čujete: "Skype za posao <verzija> za Skype za posao". Da biste potvrdili brisanje, pritisnite taster Y. Kontakt se uklanja i vratite se u prikaz kontakata .

Takođe pogledajte

Korišćenje čitača ekrana za upućivanje ili primanje poziva u usluzi Skype za posao

Korišćenje čitača ekrana za pridruživanje sastanku na mreži u usluzi Skype za posao

Tasterske prečice u programu Skype za posao

Osnovni zadaci uz korišćenje čitača ekrana u programu Skype za posao

Podešavanje uređaja za rad sa pristupačnošću u programu Microsoft 365

Saznajte kako da se krećete kroz Skype za posao pomoću funkcija pristupačnosti

Koristite Skype za posao za Android sa funkcijom TalkBack, ugrađenim čitačem ekrana u operativnom sistemu Android, da biste dodali osobe na svoje liste „Kontakti“ i „Omiljeni kontakti“ u usluzi Skype za posao.

Napomene: 

 • Nove Microsoft 365 funkcije izdaju se postepeno Microsoft 365 pretplatnicima, tako da aplikacija možda još uvek nema ove funkcije. Da biste saznali kako možete brže da preuzmete nove funkcije, pridružite se programu Office Insider.

 • U ovoj temi se pretpostavlja da koristite ugrađeni Android čitač ekrana, TalkBack. Da biste saznali više o korišćenju programa TalkBack, idite na Android pristupačnost.

 • Ova tema pretpostavlja da koristite ovu aplikaciju sa Android telefonom. Neka navigacija i neki pokreti mogu se razlikovati na Android tabletu.

U ovoj temi

Pretraga kontakta i otvaranje njegove kontakt kartice

Osobu ili grupu možete da pretražite u imeniku kompanije. Ako to dozvoljavaju smernice za pretragu u vašoj organizaciji, administrator organizacije može da omogući funkciju pretrage Skype imenika. To znači da možete da pretražite Skype nalog osobe iz neke druge organizacije ukoliko ta organizacija to dozvoljava.

 1. Otvorite Skype za posao za Android i po potrebi se prijavite. Pojaviće se glavni prikaz koji sadrži polje za pretragu kontakata iz imenika kompanije, sve predstojeće zakazane obaveze i nedavne razgovore.

  Savet: Ako se niste odjavili iz aplikacije Skype za posao za Android kada ste je poslednji put koristili, ona će se otvoriti bez zahteva za prijavljivanje. Pomoć za prijavljivanje potražite u članku Obavljanje osnovnih zadataka u usluzi Skype za posao uz pomoć čitača ekrana.

 2. Brzo prevlačite prstom nadesno dok ne čujete obaveštenje: „Search in the company directory“ („Pretraži u imeniku kompanije“). Da biste pretražili kontakt, dvaput dodirnite ekran. Čućete obaveštenje: „Editing, Search people, Edit box“ („Uređivanje, dugme za uređivanje ‚ Pretraži osobe’“). Preko tastature na ekranu otkucajte ime ili pseudonim e-pošte osobe koju želite da pronađete.

  Napomena: Da biste otišli na tastaturu, postavite prst na ekran i prevlačite prstom dok ne čujete ime elementa tastature.

 3. Da biste pregledali rezultate pretrage, brzo prevlačite prstom nadesno dok ne čujete ime željenog kontakta. Dok se pomerate, TalkBack objavljuje ime kontakta (osobe ili grupe) i njegov status. Kada stignete do kontakta čiju kontakt karticu želite da otvorite, dvaput dodirnite ekran. Otvara se kontakt kartica i čućete obaveštenje: „Contact card“ („Kontakt kartica“).

 4. Da biste pregledali opcije i informacije na kontakt kartici, brzo prevucite prstom nadesno ili nalevo. TalkBack čita stavke sa kontakt kartice dok se krećete kroz njih. Na kontakt kartici možete da pronađete sledeće stavke:

  • Dugme Idi nazad, ime kontakta, dugme Dodaj u omiljene i dugme Još opcija

  • Radno mesto kontakta

  • Dugme Video poziv, dugme Audio poziv i dugme Ćaskaj

  • Adresa e-pošte kontakta

  • Broj telefona u kancelariji

  • Broj telefona na poslu

  • Ime kompanije u kojoj kontakt radi

  Da biste izabrali neku stavku sa kontakt kartice, dvaput dodirnite ekran.

Pronalaženje osobe ili grupe na listi „Kontakti“ ili „Omiljeni kontakti“

Takođe možete da odete u prikaz Kontakti da biste pronašli neku osobu ili grupu.

 1. Otvorite Skype za posao za Android i po potrebi se prijavite. Pojavljuje se početni ekran.

 2. Brzo prevlačite prstom nadesno dok ne čujete obaveštenje „View contacts and contact management screen“ („Prikaži kontakte i ekran za upravljanje kontaktima“), a zatim dvaput dodirnite ekran. Otvoriće se prikaz Kontakti.

 3. Brzo prevucite prstom nadesno da biste pregledali opcije. Da biste izabrali neku stavku ili otvorili kontakt karticu neke osobe, dvaput dodirnite ekran.

Dodavanje osoba u listu „Kontakti“

 1. Otvorite kontakt karticu osobe ili grupe koju želite da dodate u svoju listu Kontakti. Da biste saznali kako da pronađete pripadajuću kontakt karticu, pogledajte gorepomenutu temu pomoći Pretraga kontakta i otvaranje njegove kontakt kartice.

 2. Na kontakt kartici, brzo prevlačite prstom nadesno dok ne čujete obaveštenje „Add contact , button“ (Dugme „Dodaj kontakt“), a zatim dvaput dodirnite ekran. Fokus se premešta na listu Grupe kontakata.

 3. Da biste pregledali grupe kontakata, brzo prevlačite prstom nadesno ili nalevo dok ne čujete ime grupe u koju želite da dodate kontakt. TalkBack će objavljivati imena grupa dok prelazite preko njih. Kada dođete do željene grupe, dvaput dodirnite ekran.

 4. Kontakt se dodaje u izabranu grupu. Da biste se vratili na kontakt karticu, brzo prevlačite prstom nalevo dok ne čujete obaveštenje „Navigate up, button“ (Dugme „Idi nagore“) i dvaput dodirnite ekran.

Dodavanje osoba u listu „Omiljeni kontakti“

 1. Otvorite kontakt karticu osobe ili grupe koju želite da dodate u svoju listu Omiljeni kontakti. Da biste saznali kako da pronađete pripadajuću kontakt karticu, pogledajte gorepomenutu temu pomoći Pretraga kontakta i otvaranje njegove kontakt kartice.

 2. Da biste dodali kontakt na listu Omiljeni kontakti, brzo prevlačite prstom nadesno dok ne čujete obaveštenje „Add Favorites, button“ (Dugme „Dodaj u omiljene“), a zatim dvaput dodirnite ekran.

 3. Kontakt se dodaje na listu Omiljeni kontakti i čućete obaveštenje: „Contact will be added to Favorites“ („Kontakt će biti dodat u omiljene“).

Uklanjanje osoba sa liste „Kontakti“ ili liste „Omiljeni kontakti“

Uklanjanje osobe sa liste „Kontakti“

 1. Otvorite kontakt karticu osobe koju želite da uklonite iz svoje liste Kontakti. Da biste saznali kako da pronađete pripadajuću kontakt karticu, pogledajte gorepomenutu temu pomoći Pretraga kontakta i otvaranje njegove kontakt kartice.

 2. Brzo prevlačite prstom nadesno dok ne čujete obaveštenje „More options, button“ (Dugme „Još opcija“), a zatim dvaput dodirnite ekran.

 3. Brzo prevlačite prstom nadesno dok ne čujete obaveštenje „Remove from contact list“ („Ukloni sa liste kontakata“), a zatim dvaput dodirnite ekran.

 4. Otvara se dijalog za potvrdu i čućete obaveštenje „Alert, remove from contact list“ („Upozorenje, uklanjanje sa liste kontakata“). Brzo prevlačite prstom nadesno dok ne čujete „Remove, button“ (Dugme „Ukloni“), a zatim dvaput dodirnite ekran. Osoba je uklonjena sa vaše liste Kontakti, a vi ste vraćeni na kontakt karticu.

Uklanjanje osobe sa liste „Omiljeni kontakti“

 1. Otvorite kontakt karticu osobe koju želite da uklonite iz svoje liste Omiljeni kontakti. Da biste saznali kako da pronađete pripadajuću kontakt karticu, pogledajte gorepomenutu temu pomoći Pretraga kontakta i otvaranje njegove kontakt kartice.

 2. Brzo prevlačite nadesno dok ne čujete "Ukloni iz omiljenih lokacija", a zatim dvaput dodirnite ekran. Čujete: "Dodaj u omiljene lokacije". Kontakt će biti uklonjen iz omiljenih lokacija. " Kontakt se uklanja iz omiljenih lokacija i fokus se nalazi na dugmetu Dodaj u omiljene na kontakt kartici.

Takođe pogledajte

Korišćenje čitača ekrana za upućivanje ili prijem poziva u usluzi Skype za posao

Korišćenje čitača ekrana za pridruživanje sastanku na mreži u usluzi Skype za posao

Obavljanje osnovnih zadataka u usluzi Skype za posao uz pomoć čitača ekrana

Podešavanje uređaja za rad sa pristupačnošću u programu Microsoft 365

Saznajte kako da se krećete kroz Skype za posao pomoću funkcija pristupačnosti

Koristite Skype za posao u usluzi Outlook na vebu sa Naratorom, ugrađenim Windows čitačem ekrana da biste da biste pronašli neku osobu u usluzi Skype za posao, otvorili njenu kontakt karticu i da biste je dodali na svoju listu „Kontakti“. Tako možete i da uklonite osobe sa spiska kontakata.

Napomene: 

 • Nove Microsoft 365 funkcije izdaju se postepeno Microsoft 365 pretplatnicima, tako da aplikacija možda još uvek nema ove funkcije. Da biste saznali kako možete brže da preuzmete nove funkcije, pridružite se programu Office Insider.

 • Tasterske prečice potražite u članku Tasterske prečice u usluzi Outlook na vebu.

 • U ovoj temi se pretpostavlja da koristite ugrađeni Windows čitač ekrana, „Narator“. Da biste saznali više o naratoru, pogledajte članak Kompletan vodič za narator.

 • Ova tema pretpostavlja da koristite ovu aplikaciju uz računar. Neka navigacija i neki pokreti mogu se razlikovati na Windows telefonu ili tabletu.

 • Kada koristite Skype za posao u programu Outlook na vebu, preporučujemo da kao veb pregledač koristite Microsoft Edge. S obzirom na to da Skype za posao u programu Outlook na vebu radi u vašem veb pregledaču, tasterske prečice se razlikuju od onih u programu na radnoj površini. Na primer, koristićete tastere Ctrl+F6 umesto tastera F6 za ulazak i izlazak iz komandi. Pored toga, uobičajene prečice kao što su F1 (Pomoć) i Ctrl+O (Otvori) važe za veb pregledač – a ne za Outlook na vebu.

U ovoj temi

Pretraga kontakta i otvaranje njegove kontakt kartice

 1. Otvorite Outlook na vebu u pregledaču i, ako je potrebno, prijavite se.

  Savet: Da biste pronašli pomoć za prijavljivanje, pogledajte temu pomoći Obavljanje osnovnih zadataka u usluzi Skype za posao uz pomoć čitača ekrana.

 2. Pritiskajte taster Tab dok ne čujete obaveštenje „Search, search conversation, type contact name“ („Pretraga, pretraga razgovora, otkucajte ime kontakta“) i otkucajte ime ili pseudonim e-pošte osobe ili grupe koju želite da pronađete. Čućete obaveštenje: „Search updated and <the number of> result(s) found in your contacts“ („Pretraga je ažurirana i u kontaktima je pronađeno ovoliko rezultata: <broj>“).

 3. Da biste se pomerali na listi, dvaput pritisnite taster Tab. Čućete obaveštenje „People“ („Osobe“) i ime i status prvog kontakta.

 4. Da biste pregledali rezultate, pritiskajte taster sa strelicom nagore ili taster sa strelicom nadole. Narator čita imena kontakata dok se krećete kroz njih.

 5. Kada čujete ime željenog kontakta, pritisnite Enter. U novom oknu se otvara prozor razgovora.

 6. Pritiskajte Shift+Tab dok ne čujete „Open <contact name> profile“ („Otvori profil kontakta <ime kontakta>“), a zatim pritisnite Enter. Otvora se kontakt kartica.

Dodavanje osoba u listu „Kontakti“

 1. Otvorite kontakt karticu osobe ili grupe koju želite da dodate u svoju listu Kontakti. Da biste saznali kako da pronađete pripadajuću kontakt karticu, pogledajte gorepomenutu temu pomoći Pretraga kontakta i otvaranje njegove kontakt kartice.

 2. Na kontakt kartici pritiskajte taster Tab dok ne čujete „Add to contacts, button“ (Dugme „Dodaj u kontakte“), a zatim pritisnite taster Enter. Kontakt se dodaje na listu Kontakti i čućete obaveštenje: „<Contact name> is now a contact“ („<Ime kontakta> je od sada kontakt“).

 3. Da biste se vratili na listu Kontakti, pritiskajte taster Tab dok ne čujete obaveštenje „Contacts menu item“ (Stavka menija „Kontakti“), a zatim pritisnite Enter.

Uklanjanje osobe sa liste „Kontakti“

 1. U listi Kontakti pritiskajte taster Tab dok ne čujete ime prvog kontakta, a zatim koristite taster sa strelicom nadole da biste pregledali kontakte. Narator čita imena kontakata dok se krećete kroz njih.

 2. Kada dođete do kontakta koji želite da uklonite, pritisnite Enter. U novom oknu se otvara prozor razgovora.

 3. Pritiskajte Shift+Tab dok ne čujete „Open <contact name> profile“ („Otvori profil kontakta <ime kontakta>“), a zatim pritisnite Enter. Otvora se kontakt kartica.

 4. Pritiskajte taster TAB dok ne čujete "Izbriši kontakt, dugme", a zatim pritisnite taster ENTER. Otvara se prozor obaveštenja i čujete: "kontakt za brisanje dijaloga, fokus na dugmetu" Brisanje ". Da biste potvrdili uklanjanje i zatvorili prozor obaveštenja, pritisnite taster ENTER. Čujete: "izbrisan je kontakt".

Takođe pogledajte

Korišćenje čitača ekrana za slanje trenutne poruke u usluzi Skype za posao

Tasterske prečice u programu Outlook na vebu

Osnovni zadaci uz korišćenje čitača ekrana u programu Skype za posao

Saznajte kako da se krećete kroz Skype za posao pomoću funkcija pristupačnosti

Tehnička podrška za korisnike sa umanjenim sposobnostima

Microsoft svim klijentima želi da obezbedi najbolji mogući utisak pri radu. Ako imate umanjene sposobnosti ili pitanja u vezi sa pristupačnošću, za tehničku pomoć se obratite Microsoft službi Answer Desk za osobe sa umanjenim sposobnostima. Tim za podršku službe Answer Desk za osobe sa umanjenim sposobnostima obučen je za korišćenje mnogih popularnih asistivnih tehnologija i može da pruži pomoć na engleskom, španskom, francuskom i američkom znakovnom jeziku. Idite na sajt „Microsoft Answer Desk za osobe sa umanjenim sposobnostima“ da biste saznali kontakt detalje za svoj region.

Ako ste korisnik iz državne institucije, privredne organizacije ili velikog preduzeća, obratite se službi Answer Desk za osobe sa umanjenim sposobnostima za velika preduzeća.

Da li vam je potrebna dodatna pomoć?

Želite još opcija?

Istražite pogodnosti pretplate, pregledajte kurseve za obuku, saznajte kako da obezbedite uređaj i još mnogo toga.

Zajednice vam pomažu da postavljate pitanja i odgovarate na pitanja, dajete povratne informacije i čujete mišljenje od stručnjaka sa bogatim znanjem.

Da li su vam ove informacije koristile?

Koliko ste zadovoljni kvalitetom jezika?
Šta je uticalo na vaše iskustvo?
Kada kliknete na dugme Prosledi“, vaše povratne informacije će se koristiti za poboljšanje Microsoft proizvoda i usluga. Vaš IT administrator će moći da prikupi ove podatke. Izjava o privatnosti.

Hvala vam na povratnim informacijama!

×