Srodne teme
×
Prijavite se pomoću Microsoft naloga
Prijavite se ili kreirajte nalog.
Zdravo,
Izaberite drugi nalog.
Imate više naloga
Odaberite nalog pomoću kojeg želite da se prijavite.

Da bi podržali studente u učenju kako da koriste Savetnik za korišćenje pretraživača i grade u skeli koja ih podstiče na pouzdane informacije, predavači mogu da prilagode način na koji Savetnik za korišćenje pretraživača funkcioniše za svoje studente u postavkama razreda.

Onemogući filtere

Predavači mogu odabrati da neke od podrazumevanih filtera učine neaktivnim kako bi podržali studente u učenju da ih koriste malo po malo – ili da izazovu studente da ručno kreiraju složene upite.

1. Izaberite stavku Postavke razreda u gornjem desnom uglu matične stranice, a zatim izaberite stavku Filteri.

2. Odavde možete da isključite bilo koji od Standardnih filtera (ili da se ponovo uključite).

3. Izaberite stavku Primeni da biste sačuvali promene. 

Snimak ekrana kartice "Filteri" u postavkama koje se biraju

Napomena: Studenti će i dalje moći da naprave namerene upite tako što će otkucati izmene pretrage na traku za pretragu. Na primer, ako ste onemogućili filter za tip datoteke, student i dalje može da suzi pretragu kako bi vratio samo PDF dokumente tako što će otkucati tip datoteke :pdf sa terminima za pretragu. 

Kreiranje prilagođenog filtera

Pretvorite listu željenih lokacija u filter. Kada studenti koriste prilagođeni filter, njihovi rezultati će biti ograničeni na resurse sa lokacija koje ste uneli.

1. U postavkama klase izaberitestavku Filteri.

2. Pomerite se do stavke Kreirajte sopstvenu i izaberite stavku Kreiraj.

Snimak ekrana odeljka "Filteri" u postavkama pomoću miša koji klikom miša "kreiraj" kreira sopstvenu

3. Unesite naslov za prilagođeni filter.

Snimak ekrana kreiranja prilagođenog filtera. Naslov filtera za ispit govori "jedinica sisara" i u nastavku postoji otvoren prostor za unos željenih lokacija.

4. Unesite željeni sajt. Koristite sledeće korake da biste se uverili da će lokacija raditi sa Savetnik za korišćenje pretraživača:

 • Odaberite lokaciju koja preklanja sadržaj koji želite da učenici pronađu. Savetnik za korišćenje pretraživača ne podržava pojedinačne članke, već radije šire lokacije koje hostuje više resursa.

 • Trener za pretraživanje podržava najviše dve potkategorije u URL adresi.

  • Na primer, mars.nasa.gov/mars2020/spacecraft/rover bi trebalo da se skratite na mars.nasa.gov/mars2020/spacecraft

  • Ova skraćena URL adresa će proširiti rezultate tako da obuhvati originalni predviđeni članak, kao i dodatne informacije iz drugih potkategorije.

Važno: Ako unesete URL adresu koja je predugačka, Savetnik za korišćenje pretraživača će je automatski skratiti na drugu potkategoriju. To će verovatno proširiti informacije na koje studenti nailazi. Preporučujemo da testirate prilagođeni filter pre nego što ga dodelite razredu da biste se upoznali sa načinom na koji funkcioniše i šta će učenici videti.

5. Izaberite stavku Dodaj drugu lokaciju da biste napravili listu.

6. Izaberite stavku Sačuvaj da biste kreirali prilagođeni filter. Filter će sada biti vidljiv na kartici Filteriu postavkama klase.

Snimak ekrana prilagođenog filtera koji se pojavljuje u po postavki "filteri" nakon kreiranja. može da se uključi i isključi

7. Uključite filter koji ste kreirali, a zatim izaberite stavku Primeni da biste ga učinili vidljivim svojim studentima. U datoteci može da se uključi samo jedan prilagođeni filter. 

snimak ekrana načina na koji se prilagođeni filter prikazuje studentima kada je uključen

Napomena: Studenti će biti ograničeni samo na lokacije u prilagođenom filteru ako su ga izabrali, slično kao standardni filteri Savetnik za korišćenje pretraživača funkciji. 

Uređivanje prilagođenog filtera

Da biste uredili filter koji ste kreirali:

 1. Pomerite se do stavke Postavke klase > filtere.

 2. Pronađite filter koji želite da promenite i izaberite stavku Uredi.

 3. Ovde možete da upravljate naslovom i lokacijama.

 4. Kliknite na dugme Sačuvaj da biste dodali promene u filter.

Podstičite studente da provere svoje činjenice

Obezbedite filter koji ograničva rezultate na članke proverenih kontrolora činjenica. Kada studenti koriste filter za proveru činjenica, njihovi rezultati će biti ograničeni na resurse sa navedenih sajtova. 

Da biste omogućili filter koji se sastoji Savetnik za korišćenje pretraživača standardnog skupa lokacija za proveru činjenica:

1. Pomerite se do stavke Postavke klase >filtere.

2. Uključi/isključi proveru činjenica .

Snimak ekrana kartice "Filteri" u postavkama koje se biraju

Da biste prikazali i uredili lokacije za proveru činjenica uključene u filter:

1. Pomerite se do stavke Postavke klase >filtere.

2. Idite na filter za proveru činjenica i izaberite stavku Uredi.

Odavde možete da izaberete stavku Izbriši da biste uklonili lokacije za proveru činjenica sa liste ili izaberite stavku Dodaj još jednu lokaciju da biste kreirali robusniji filter sa najviše 6 sajtova.

Napomena: Lokacije za proveru činjenica ne pokrivaju sve, najbolje će raditi za upitne vesti i verifikovanje sadržaja u trendu. Preporučujemo da pretražite nekoliko lokacija za proveru činjenica jer svaka od njih pokriva različite teme.

Snimak ekrana opcije provere činjenica u postavkama. Navedene su tri podrazumevane lokacije za proveru činjenica – mogu da se izbrišu, a ostale mogu da se dodaju u skladu sa potrebama nastavnika

Naše podrazumevane lokacije za proveru činjenica

Kao podrazumevani filter za proveru činjenica obuhvata: 

Provera činjenica

Provera činjenica se nije pojavila na internetu. Zaposlena je u stvaranju enciklopedija, izdavača knjiga, časopisa i novina i u drugim izvorima informacija. Stručnjaci za proveru činjenica su obučeni da budu objektivni i precizni. Iako kontrolor činjenica istražuje sve vrste tema, sajtovi za proveru činjenica na mreži obično se fokusiraju na urbane legende i glasine zajedno sa aktuelnim informacijama i aktuelnim događajima, kao što su tvrdnje u političkom diskusu. Lokacija za proveru činjenica neće odgovoriti na pitanja kao što je "Da li je Jupiter najveća planeta?" 

Koje lokacije za proveru činjenica su pouzdane?

Sa količinom dezinformacija na internetu, ovo je sjajno pitanje! Dve pouzdane, objektivne organizacije procenjuju sajtove za proveru činjenica – postoji mnogo dobrih opcija!

 1. Međunarodna Fact-Checking Poynter instituta na Floridi pregledala je stotine lokacija za proveru činjenica širom sveta. Evo liste sajtova koji su prošli rigoroznu procenu.

 2. Newsguard, koji je ugrađen u Savetnik za korišćenje pretraživača za deljenje procena pouzdanosti sajtova, kreirao je listu pouzdanih sajtova za proveru činjenica:

Ove lokacije su verovatno dobri dodaci filteru za proveru činjenica. Izvršite sopstvenu procenu da biste potvrdili da nisu prisiljeno i da odgovaraju vašem razredu. Da li su oni krivi za probleme sa obe strane? Da li identifikuju izvore? 

Promena pozadine matične stranice

Uklopite veštine pretrage u svoj stil nastave tako što ćete promeniti pozadinu matične stranice.

 1. Idite na postavke klase, a zatim izaberite stavku Pozadina.

 2. Izaberite sliku koja odgovara vašem razredu.

 3. Izaberite stavku Primeni. Promena će biti vidljiva studentima kada osveže ekrane.

snimak ekrana izbora pozadina postoji nekoliko boja i dostupnih sažetih pozadina

Da li vam je potrebna dodatna pomoć?

Želite još opcija?

Istražite pogodnosti pretplate, pregledajte kurseve za obuku, saznajte kako da obezbedite uređaj i još mnogo toga.

Zajednice vam pomažu da postavljate pitanja i odgovarate na pitanja, dajete povratne informacije i čujete mišljenje od stručnjaka sa bogatim znanjem.

Da li su vam ove informacije koristile?

Koliko ste zadovoljni kvalitetom jezika?
Šta je uticalo na vaše iskustvo?
Kada kliknete na dugme Prosledi“, vaše povratne informacije će se koristiti za poboljšanje Microsoft proizvoda i usluga. Vaš IT administrator će moći da prikupi ove podatke. Izjava o privatnosti.

Hvala vam na povratnim informacijama!

×