Windows Media Player obuhvata neke od najpopularnijih kodeka, kao što su MP3, Windows Media Audio i neki Windows Media Video. Međutim, to ne uključuje kodeke neophodne za Blu-ray disk datoteke, FLAC datoteke ili FLV datoteke. Ako nešto ne funkcioniše u programu Windows Media Player, možda nemate pravi kodek na računaru. Najlakši način za rešavanje ovog problema je da odete na mrežu i potražite kodek koji vam je potreban.

Napomena: Ne uključuju svi Windows Media Player reprodukcije kodeci. Ako se vaš problem odnosi na kodeke, verovatno ćete primiti poruku kao što je "Kodek je neophodan za reprodukovanju ove datoteke" ili "Windows Media Player naišli na grešku". U ovoj situaciji pratite korake da biste saznali više o kodecima koji nedostaju. Ako se pojavi da to nije problem sa kodenjem, pomoć u vezi sa zvukom i opštim problemima prilikom reprodukcije ćete videti u odeljku Rešavanje problema sa zvukom u programu Windows Media Center.

Evo odgovora na neka uobičajena pitanja o kodecima.

Šta je to kodek?

Kodek komprimuje ili dekomprimuje medijske datoteke kao što su pesme ili video zapisi. Windows Media Player i druge aplikacije koriste kodeke za reprodukciju i kreiranje medijskih datoteka.

Kodek može da se sastoji od dva dela: kodira koji komprimuje medijsku datoteku (kodiranje) i dekoder koji dekodira datoteku (dekoding). Neki kodeci sadrže oba dela, a drugi kodeci sadrže samo jedan od njih.

  1. U meniju Pomoć u programu Windows Media Player izaberite stavku O meniju Windows Media Player. Ako ne vidite meni Pomoć, izaberite stavku Organizuj organizuj >Raspored > Prikaži traku sa menijima.

  2. U dijalogu "Windows Media Player Informacije o tehničkoj podršci" izaberite stavku Informacije o tehničkoj podršci. Veb pregledač otvara stranicu koja sadrži mnogo detaljnih informacija o povezanim binarnim datotekama, kodecima, filterima, dodatnim komponentama i uslugama koje su instalirane na računaru. Ove informacije bi trebalo da vam pomognu da rešite probleme.

Danas se koristi stotine audio i video kodeka. Neke je kreirao Microsoft, ali većina kodeka su kreirala druga preduzeća, organizacije i pojedinci. Operativni sistem Windows i Player podrazumevano uključuju brojne najpopularnije kodeke, kao što su Windows Media Audio, Windows Media Video i MP3.

Međutim, ponekad ćete možda želeti da reprodukujete sadržaj koji je komprimovan pomoću kodika koji Windows ili Player ne uključuju podrazumevano. U mnogim slučajevima možete besplatno da preuzmete kodek koji je neophodan sa veba ili bez naknade. U nekim slučajevima, Player može automatski da koristi kodeke koje su instalirali drugi programi za reprodukciju digitalnih medija i kreiranja na računaru.

U ovoj situaciji verovatno pokušavate da reprodukujete, narežete ili sinhronizujete datoteku koja je komprimoovana pomoću kodika koji Windows ili Player ne uključuju podrazumevano.

Ako znate ime kodika ili njegovog ID-a (poznatog kao FourCC identifikator za video kodeke ili WaveFormat identifikator za audio kodeke), pokušajte da ga pretražite na internetu. Često možete da odete na veb lokaciju proizvođača kodeka da biste preuzeli najnoviju verziju kodeka. Ako ne znate ime kodika koji nedostaje ili ID, pogledajte kako da znam u kom kodeku je korišćen kodek koji je korišćen za komprimovanje datoteke i u kom formatu se datoteka nalazi?

Upozorenje: 

  • Oprezno instalirajte kodeke koje pronađete na internetu, naročito kodeke koji uključuju kodeke iz različitih preduzeća ili organizacija. Postoje poznati problemi sa kompatibilnošću sa nekim komponentama u ovim paketima kodeka i oni mogu dozvati ozbiljne probleme pri reprodukciji u programu Windows Media Player i drugim igračima, da izazovu oštećenje sistema i otežava Microsoft podršci da ustanovi i reši probleme pri reprodukciji.

  • Zbog toga vas ne odslažemo da instalirate ove pakete kodeka i preporučujemo da ih uklonite ako ste ih instalirali i imate problema sa programom Player. Instalirajte kodeke, filtere i dodatne komponente samo iz pouzdanih izvora, kao što je zvanični veb sajt dobavljača. Čak i tada budite oprezni: neki dobavljači kodeka nude minimalnu podršku za korisnike. Pre nego što instalirate komponente digitalnih medija, podesite tačku vraćanja sistema. To vam, ako je potrebno, vraća na prvobitnu konfiguraciju sistema.

Ne postoji način da sa apsolutnom određenošću utvrdite kodek koji se koristi za komprimovanje datoteke, ali su vam sledeće najbolje opcije:

  • Ako je moguće, reprodukujte datoteku u plejeru da biste odredili koji kodek je korišćen sa određenom datotekom. Dok se datoteka reprodukuje, kliknite desnim tasterom miša na datoteku u biblioteci, a zatim izaberite stavku Svojstva. Na kartici Datoteka pogledajte odeljke Audio kodek i Video kodek.

  • Koristite alatku za identifikaciju kodeka koja nije Microsoft kodek. Da biste je pronašli, pretražite "alatku za identifikaciju kodeka" na vebu. Pronaći ćete nekoliko alatki, kao i korisne srodne informacije.

Format datoteke ćete možda moći da znate tako što ćete pogledati oznaku tipa datoteke (kao što je .wma, .wmv, .mp3 ili .avi). Međutim, ovaj pristup ima i ograničenja. Mnogi programi kreiraju datoteke sa prilagođenim oznakama tipa datoteke. A moguće je i da svako preimenuje datoteku bez promene formata datoteke. Datoteka sa oznakom .mpg ili .dvr-ms oznakom tipa datoteke, na primer, obično je samo AVI datoteka koja je komprimoovana pomoću neke verzije MPEG video kodika.

Dekoder DVD-a je drugo ime za MPEG-2 dekoder. Sadržaj na DVD-Video diskovima kodiran je u MPEG-2 formatu, kao i sadržaj u DVR-MS datotekama (Microsoft Snimljene TV emisije) i nekim AVI datotekama. Da biste reprezentativani ove stavke u plejeru, na računaru treba da imate instaliran kompatibilan DVD dekoder.

Ako računar ima DVD jedinicu, verovatno već ima instaliran DVD dekoder. Međutim, ako dobijete poruku o grešci koja ukazuje na to da nedostaje kompatibilni DVD dekoder, kliknite na dugme Veb pomoć u dijalogu poruke o grešci da biste odredili kako da ga dobijete.

Do ovoga može doći ako na računaru na poslu nisu instalirani kodeci isti kao kodeci koje vaš računar ima kod kuće.

Na primer, ako pokušavate da reprodukujete DVD-Video disk ili DVR-MS datoteku na računaru na poslu, a na tom računaru nije instaliran DVD dekoder, nećete moći da reprodukujete tu stavku dok na radnom računaru ne instalirate kompatibilan DVD dekoder.

Imajte na umu da administrator sistema na poslu može da koristi smernice grupe kako bi vas sprečio da instalirate nove kodeke.

Kodeci mogu da se pišu za 32-bitne ili 64-bitne operativne sisteme. Ako imate 64-bitnu verziju programa Windows, morate da instalirate 64-bitne kodeke. Na primer, ako instalirate 32-bitni kodek na 64-bitnom operativnom sistemu, Plejer možda neće moći da reprodukuje datoteke koje zahtevaju taj kodek.

Imajte naznaka da su mnogi stariji kodeci dostupni samo u 32-bitnim verzijama. Ako dobavljač kodeka ne navede da li je kodek 32-bitni ili 64-bitni, kodek je verovatno 32-bitni. Za više informacija obratite se dobavljaču kodeka.

Možda ćete želeti da isprobate aplikaciju Microsoft & TV kao alternativu programu Windows Media Player. Da biste to nabavili, Microsoft Store u polje za pretragu na traci zadataka, potražite aplikaciju Filmovi & TV, a okviru rezultata pretrage pomerite se nadole do odeljka Aplikacije.

Da li vam je potrebna dodatna pomoć?

Pridružite se razgovoru

Pitajte zajednicu >

Pronalaženje podrške

OBRATITE NAM SE >

Da li su vam ove informacije koristile?

Koliko ste zadovoljni kvalitetom jezika?
Šta je uticalo na vaše iskustvo?

Hvala vam na povratnim informacijama!

×