Prijavite se pomoću Microsoft naloga
Prijavite se ili kreirajte nalog.
Zdravo,
Izaberite drugi nalog.
Imate više naloga
Odaberite nalog pomoću kojeg želite da se prijavite.
Korišćenje čitača ekrana za istraživanje ekrana i "Start" meni u programu Windows

Ovaj članak je namenjen osobama sa oštećenjima vida ili kognitivnih sposobnosti koje koriste program čitača ekrana kao što su programi kompanije Microsoft: „Narator“, JAWS ili NVDA sa Microsoft 365 proizvodima. Ovaj članak predstavlja deo skupa sadržaja Microsoft 365 podrške čitača ekrana  u kojem možete pronaći dodatne informacije o pristupačnosti u našim aplikacijama. Za opštu pomoć posetite matičnu stranicu Microsoft podrške.

Koristite tastaturu i čitač ekrana da biste istraživali ekran i "Start" meni se po aplikacijiWindows 11. Isprobali smo ovaj članak sa naratorom, čitača ekrana JAWS i NVDA, ali uputstva mogu da rade sa drugim čitačima ekrana sve dok prate uobičajene standarde i tehnike pristupačnosti. 

Napomene: 

 • Da biste saznali više o čitačima ekrana, idite na članak Kako čitači ekrana rade sa sistemom Microsoft 365.

 • Da biste se "Start" meni po opcijama u prikazu koordinatne mreže sistema "Start" meni, koristite tastere sa strelicama.

 • Da biste kontrolisali koje se ikone aplikacije pojavljuju na traci zadataka, a koje se ikone pojavljuju u višku ugla trake zadataka, Windows 11 pritisnite kombinaciju tastera Windows logotipu +I. Čujete "Postavke' prozor za pretragu, polje za pretragu, pronađite postavku". Pritiskjte taster sa strelicom nadole dok ne čujete "Personalizacija", a zatim pritisnite taster Enter. Koristite taster Tab i tastere sa strelicama nadole i nagore za navigaciju po potkategorijama i kada čujete "Traka zadataka", pritisnite taster Enter. Pritiskjte taster Tab dok ne čujete "Višak ugla trake zadataka", a zatim pritisnite taster Enter. Da biste izabrali aplikacije koje bi trebalo da prikaze višak ikona u višku u uglu trake zadataka umestona traci zadataka, pritisnite razmaknica da biste preklopnik dugmeta.

U ovoj temi

Prelaženje do traku za pretragu

Da biste pronašli aplikaciju ili da biste brzo izvršili radnju, koristite traku za pretragu dostupnu na "Start" meni.

 1. Pritisnite taster sa Windows logotipom da biste otvorili "Start" meni. Čujete: "Polje za pretragu, uređivanje".

 2. Otkucajte reči za pretragu za radnju koju želite da izvršite. Lista rezultata pretrage se ažurira dok kucate. Rezultati pretrage se automatski kategorizuju, na primer u aplikacije, dokumente i veb rezultate.

 3. Koristite tastere sa strelicama nadole i nagore da biste pregledali rezultate pretrage.

 4. Kada nađete rezultat koji želite, pritisnite taster Enter da biste ga izabrali i izvršili radnju.

Vigate to Pinned and All apps

Za brzi pristup, neke od najčešće korišćenih aplikacija su zakačene za "Start" meni.

 1. Pritisnite taster sa Windows logotipom da biste otvorili "Start" meni. Čujete: "Polje za pretragu, uređivanje".

 2. Ako želite da pregledate listu zakačenih aplikacija, pritiskate taster Tab dok ne čujete "Zakačeno", a zatim ime prve zakačene aplikacije. Zatim koristite tastere sa strelicama za navigaciju u aplikacijama i pritisnite taster Enter da biste otvorili izabranu aplikaciju.

  Savet: Da biste prešli direktno na prvu aplikaciju koja počinje određenim slovom u zakačenim aplikacijama, pritisnite taster sa slovom.

 3. Ako želite da potražite sve aplikacije instalirane na računaru, pritiskjte taster Tab dok ne čujete: "Sve aplikacije". Da biste otvorili listu svih aplikacija, pritisnite taster Enter. Zatim koristite tastere sa strelicama nadole i nagore da biste se pomerali po aplikacijama i pritisnite taster Enter da biste otvorili izabranu aplikaciju.

Druge stavke "Start" meni u kalendaru

Ta "Start" meni pruža i brz pristup korisničkom profilu, opcijama napajanja, dokumentima i mnogim druge. UWindows 11, "Start" meni je centriran na traci zadataka, a tačan izbor stavki koje se pojavljuju na "Start" meni zavisi od toga kako prerasporedite ikone, zakačite aplikacije, upravljate fasciklama, poboljšate preporuke aplikacija i datoteka i još mnogo toga.

 1. Pritisnite taster sa Windows logotipom da biste otvorili "Start" meni. Čujete: "Polje za pretragu, uređivanje".

 2. Ako želite da odete na meni korisničkog naloga, pritiskate taster Tab dok ne čujete "Korisnički nalog", a zatim ime trenutnog korisnika. Da biste otvorili meni, pritisnite taster Enter. Koristite tastere sa strelicama nadole i nagore za pregledanje opcija odjavljenja, prebacivanje korisnika i zaključavanje, a zatim pritisnite taster Enter da biste ga izabrali. Da biste zatvorili meni korisničkog naloga bez izbora, pritisnite taster Esc. Fokus se vraća na polje za pretragu.

 3. Ako želite da odete na meni Power, pritiskjte taster Tab dok ne čujete "Korisnički nalog", a zatim pritisnite taster sa strelicom nadesno. Čujete "Napajanje". Da biste otvorili meni, pritisnite taster Enter. Koristite tastere sa strelicama nadole i nagore da biste pregledali opcije Power menija i pritisnite taster Enter da biste izabrali. Da biste zatvorili meni bez izbora, pritisnite taster Esc. Fokus se vraća na meni Power.

Takođe pogledajte

Korišćenje čitača ekrana za istraživanje i Postavke u Windows

Podešavanje uređaja za rad sa pristupačnosti u programu Microsoft 365

Podrška za pristupačnost za Windows

Koristite tastaturu i čitač ekrana da biste istraživali ekran i "Start" meni se Windows 10. Isprobali smo ovaj članak sa naratorom, čitača ekrana JAWS i NVDA, ali uputstva mogu da rade sa drugim čitačima ekrana sve dok prate uobičajene standarde i tehnike pristupačnosti.

Napomene: 

U ovoj temi

Navigate the app list

Lista aplikacija je uređena po abecednom redu i obuhvata sve aplikacije instalirane na računaru.

 1. Pritisnite taster sa Windows logotipom da biste otvorili "Start" meni. Čujete: "Polje za pretragu".

 2. Pritisnite jednom taster sa strelicom nadole da biste premestili fokus na početak liste aplikacija. Čućete: "Sve aplikacije".

 3. Koristite tastere sa strelicama nadole i nagore da biste se pomerali po listi aplikacija i pritisnite taster Enter da biste otvorili izabranu aplikaciju.

  Savet: Da biste prešli direktno na prvu aplikaciju koja počinje određenim slovom, pritisnite taster sa slovom.

 4. Ako čitač ekrana najavi fasciklu, na primer , "Microsoft kancelarija Alatke, fascikla, skupljeno", pritisnite razmaknica da biste razvili fasciklu. Zatim možete da normalno pregledate njegov sadržaj.

Napomena: U zavisnosti od Windows 10 aplikacija, lista aplikacija može da ima jednu ili više grupa pre nego što počne lista svih aplikacija. One obuhvataju nedavno dodate, Najčešće korišćenei Predloženo.

Okno "Zakačene aplikacije i fascikle"

Pored liste svih aplikacija, moguće je da su neke aplikacije i fascikle zakačene za "Start" meni brzi pristup. Oni su postavljeni u koordinatnu mrežu pločica.

 1. Pritisnite taster sa Windows logotipom da biste otvorili "Start" meni. Čujete: "Polje za pretragu".

 2. Da biste pregledali listu zakačenih aplikacija i fascikli, pritiskjte taster Tab dok ne čujete "Zakačene pločice" praćeno imenom prve grupe. Zatim koristite tastere sa strelicama za navigaciju po pločicama i pritisnite taster Enter da biste otvorili izabranu aplikaciju ili fasciklu.

Druge stavke "Start" meni u kalendaru

Fascikla "Start" meni sadrži nekoliko stavki koje postoje, bez obzira na to koje aplikacije su instalirane na računaru. Oni obuhvataju meni korisničkog naloga, meni "Power",Postavke, "Istraživačdatoteka" i određeneWindows 10 fascikle kao što su "Dokumenti" ili "Slike". Tačan izbor koji se pojavljuje sa leve strane "Start" meni zavisi odWindows 10 postavke programa.

 1. Pritisnite taster sa Windows logotipom da biste otvorili "Start" meni. Čujete: "Polje za pretragu".

 2. Pritisnite taster Tab jednom i pritisnite taster sa strelicom nadole da biste pregledali listu drugih stavki. Da biste otvorili fasciklu ili meni, pritisnite taster Enter.

 3. Ako otvorite meni korisničkog naloga ili meni Power, koristite tastere sa strelicama nadole i nagore da biste pregledali opcije i pritisnite taster Enter da biste izabrali. Da biste zatvorili meni bez izbora, pritisnite taster Esc. Uz Narator i NVDA, fokus se vraća na polje za pretragu. Kod tastera JAWS, fokus se vraća na izabranu stavku u "Start" meni.

Takođe pogledajte

Korišćenje čitača ekrana za istraživanje i Postavke u Windows

Podešavanje uređaja za rad sa pristupačnosti u programu Microsoft 365

Podrška za pristupačnost za Windows

Tehnička podrška za korisnike sa poteškoćama

Microsoft svim klijentima želi da obezbedi najbolji mogući utisak pri radu. Ako imate umanjene sposobnosti ili pitanja u vezi sa pristupačnošću, za tehničku pomoć se obratite Microsoft službi Answer Desk za osobe sa umanjenim sposobnostima. Tim za podršku službe Answer Desk za osobe sa umanjenim sposobnostima obučen je za korišćenje mnogih popularnih asistivnih tehnologija i može da pruži pomoć na engleskom, španskom, francuskom i američkom znakovnom jeziku. Idite na sajt „Microsoft Answer Desk za osobe sa umanjenim sposobnostima“ da biste saznali kontakt detalje za svoj region.

Ako ste korisnik iz državne institucije, privredne organizacije ili velikog preduzeća, obratite se službi Answer Desk za osobe sa umanjenim sposobnostima za velika preduzeća.

Da li vam je potrebna dodatna pomoć?

Želite još opcija?

Istražite pogodnosti pretplate, pregledajte kurseve za obuku, saznajte kako da obezbedite uređaj i još mnogo toga.

Zajednice vam pomažu da postavljate pitanja i odgovarate na pitanja, dajete povratne informacije i čujete mišljenje od stručnjaka sa bogatim znanjem.

Pronađite rešenja za uobičajene probleme ili potražite pomoć od agenta za podršku.

Da li su vam ove informacije koristile?

Koliko ste zadovoljni kvalitetom jezika?
Šta je uticalo na vaše iskustvo?

Hvala vam na povratnim informacijama!

×