Prijavite se pomoću Microsoft naloga
Prijavite se ili kreirajte nalog.
Zdravo,
Izaberite drugi nalog.
Imate više naloga
Odaberite nalog pomoću kojeg želite da se prijavite.

Aplikacija Filmovi & TV funkcioniše sa funkcijom "Narator", ugrađenim čitača ekrana koji na narator čita tekst na ekranu i opisuje događaje, tako da možete da koristite računar bez obzira na to da li slepite ili ste slepi. Postoje i tasterske prečice koje vam pomažu da uradite uobičajene radnje.

Pokretanje naratora

Pritisnite taster sa Windows logotipom + CtrlEnter da biste pokrenuli narator. Pritisnite ove tastere ponovo da biste zaustavili narator. Na mnogim tastaturama, taster sa Windows logotipom se nalazi u donjem redu tastera, levo ili desno od tastera Alt.

Više informacija o korišćenju naratora u operativnom sistemu Windows 10 potražite u članku Prvi koraci sa naratorom.

Otvaranje aplikacije

Da biste otvorili aplikaciju & TV, pritisnite taster sa Windows logotipomÂ, otkucajte filmove & TV, a zatim pritisnite taster Enter. Da biste zatvorili aplikaciju, pritisnite kombinaciju tastera Alt + F4.

Obeleživači

Aplikacija "& TV" sadrži sledeće značajne stavke:

 • Navigacija za oblasti glavne aplikacije. Postoje tri glavne oblasti aplikacije: prva je "Istraživanje", gde možete da kupite nove filmove i TV emisije da biste kupovali ili iznajmljivali iz prodavnice Microsoft Store, druga je Kupovina, mesto gde možete da pronađete filmove ili TV emisije koje ste već kupili ili iznajmljivali; treća je Lična, koja vam omogućava da pregledate lične video zapise koje ste uskladištili na uređaju.

 • Polje za pretragu. Polje za pretragu vam može pomoći da pretražite kolekciju ili Microsoft Store prodavnicu u potrazi za sadržajem.

 • Prijavite se. Koristite ovu funkciju da biste se prijavili na Microsoft nalog.

 • Prodavnica. Koristite ovu alatku da biste kupuju više sadržaja u Prodavnici Microsoft Store.

 • Još. Otvorite meni za više opcija.

 • Glavna . Ovo je glavna oblast sadržaja gde možete da istražite nove filmove i TV emisije koje kupujete ili iznajmljujete u Microsoft prodavnici, sadržaj koji ste već kupili ili lične video zapise.

Navigacija

Da biste se pomerali u aplikaciji, koristite taster Tab,Shift + Tab tastere i tastere sa strelicama. Tab i Shift + Tab vas vodi između različitih oblasti aplikacije. Koristite tastere sa strelicama za navigaciju u okviru svake oblasti.

Na primer, da biste došli do oblasti TV-a u okviru Istraživanje, pritisnite taster Tab ili Shift + Tab da biste se kretali kroz aplikaciju dok ne stignete na Navigaciju za oblasti glavne aplikacije, zatim pritiskate taster sa strelicom nadesno ili nalevo dok ne dođete do stavke Istraživanje, pritisnite taster Enter, a zatim pritiskate taster Tab dok ne dođete do oblasti TV programa.

Da biste započeli pregledanje naslova u izabranoj oblasti, pritisnite taster Enter, a zatim koristite tastere sa strelicama da biste se kretali između naslova sadržaja. Koristite taster Tab da biste prešli na druge radnje unutar galerije, kao što je Prikaži sve, koje otvaraju Microsoft Store.

Tasterske prečice

Sledeće tasterske prečice su dostupne u aplikaciji.

Pritisnite ovaj taster

Da biste to uraditi

Ctrl + Q

Premeštanje fokusa na polje "Pretraga"

Shift + F10

Otvaranje kontekstualnog menija (kada je dostupan), na primer kada je fokus na stavci sadržaja u galeriji filma

Alt + Enter

Ulazak u režim celog ekrana (prilikom gledanja video zapisa)

Esc

Napuštanje režima celog ekrana (prilikom gledanja video zapisa)

Enter

Izaberite nešto što je u fokusu

Razmaknica ili Ctrl + P

Reprodukcija ili pauziranje (prilikom gledanja video zapisa)

Alt + taster sa strelicom nalevo ili Backspace

vrati se

Ctrl + T

Uključivanje ili isključivanje ponavljanja (prilikom gledanja video zapisa)

F7

Priguši zvuk (dok gledate video)

F8

Utišavanje jačine zvuka (dok gledate video)

F9

Povećaj jačinu zvuka (dok gledate video)

Uobičajeni zadaci

Pronađite film, TV emisiju ili lični video zapis i počnite da ga reprodukujete

Pritisnite taster Tab ili kombinaciju tastera Shift + Tab da biste prešli na polje Pretraga, a zatim otkucajte ime filma ili TV emisije koju želite i pritisnite taster Enter da biste pretražili. Prvo će se prikazati rezultati pretrage video zapisa koje već posedujete ili koje ste iznajmili. Da biste videli rezultate za sadržaj koji možete da iznajmite ili kupite u Microsoft prodavnici, pritisnite kombinaciju tastera Shift + Tab, a zatim taster Enter. Zatim koristite tastere sa strelicama da biste pregledali rezultate pretrage.

Kada pronađete naslov koji želite, pritisnite taster Enter da biste ga izabrali.

 • Ako je ™ video zapis, možda ™ odmah početi da se reprodukuje.

 • Za komercijalne filmove koje posedujete koristite taster Tab da biste prešli na dugme "Reprodukuj", a zatim pritisnite taster Enter ili razmaknica da biste započeli reprodukciju.

 • Za TV seriju koju posedujete fokus je na dugmetu Reprodukuj za prvu epizodu u seriji ili u prvoj epizodi koju još niste ™ gledali. Ako niste ™ drugu epizodu, koristite taster Tab da biste se premestili na listu epizoda, a zatim koristite taster sa strelicom nadole da biste prešli na epizodu. Zatim pritisnite taster Tab da biste prešli na dugme Reprodukuj i pritisnite Enter.

 • Za film ili TV emisiju koju morate prvo da kupite ili iznajmite, pritiskom na taster Enter otvarate taj naslov u prodavnici Microsoft Store. Sledite uputstva za kupovinu ili iznajmljivanje. Kada dovršite transakciju, dugme Kupi ili iznajmi promeniće se u Reprodukuj ili U vlasništvu. Uverite se da je izabrano dugme i pritisnite taster Enter da biste vratili fokus na aplikaciju "Filmovi & TV". Ako je potrebno, koristite taster Tab da biste prešli na dugme Reprodukuj, a zatim pritisnite Enter.

Kontrolisanje reprodukcije video zapisa

Kada se video reprodukuje, evo kako da kontrolišete reprodukciju.

 • Da biste pauzirali ili repronule video zapis, pritisnite razmaknica.

 • Da biste preskočili 30 sekundi unapred, počevši od dugmeta Reprodukuj ili Pauziraj, pritisnite taster Tab da biste prešli na dugme Preskoči unapred, a zatim pritisnite taster Enter.

 • Da biste preskočili unazad 30 sekundi, počevši od dugmeta Reprodukuj ili Pauziraj, pritisnite taster Tab + Shift da biste došli do dugmeta Preskoči nazad, a zatim pritisnite Enter.

 • Da biste promenili opcije zvučnih ili pomoćnih natpisa, počevši od dugmeta Reprodukuj ili Pauziraj, dvaput pritisnite taster Tab + Shift da biste prešli na meni "Prikaži" za titlove i zvuk, a zatim pritisnite taster Enter. Koristite tastere sa strelicama i taster Enter da biste odabrali željene opcije.

 • Da biste prigušiti zvuk, pritisnite taster F7.

 • Da biste umanjeli zvuk, pritisnite taster F8.

 • Da biste pojačali zvuk, pritisnite taster F9.

Uključivanje pomoćnih natpisa

Titlovi ili pomoćni natpisi dostupni su za većinu filmova i TV emisija. Evo ™ kako da ih uključite.

 1. Kada otvorite video zapis i počnete da ga reprodukujete, izaberite stavku Pauziraj ili pritisnite razmaknica da biste ga pauzirali.

 2. Dvaput pritisnite kombinaciju tastera Shift + Tab da biste prešli na meni Prikaži za podnaslove i zvuk, pritisnite taster Enter,a zatim koristite tastere sa strelicama nagore ili nadole da biste izabrali jezik i pritisnite taster Enter.

 3. Pritisnite razmaknica da biste nastavili video, a zatim sa pomoćnim natpisima.

 4. Da biste promenili izgled pomoćnih natpisa kako bi bili lakši za čitanje:

 5. Pritisnite taster sa Windows logotipom + U da biste otvorili postavke lakšeg pristupa.

 6. Pritisnite taster Tab jednom da biste prešli na narator 1 od 7, a zatim pritisnite taster sa strelicom nadole tri puta da biste prešli na Pomoćne natpise, a zatim pritisnite taster Enter.

 7. Izaberite željenu opciju iz svakog od osam padajućeg menija. Na primer, možete da promenite boju natpisa u žutu, a boju pozadine koja se pojavljuje iza pomoćnih natpisa na crnu boju.

Za podršku za Narator ili drugu Microsoft pomoćnu tehnologiju obratite se Microsoft answer Desk za osobama sa invaliditetom.

Da li vam je potrebna dodatna pomoć?

Želite još opcija?

Istražite pogodnosti pretplate, pregledajte kurseve za obuku, saznajte kako da obezbedite uređaj i još mnogo toga.

Zajednice vam pomažu da postavljate pitanja i odgovarate na pitanja, dajete povratne informacije i čujete mišljenje od stručnjaka sa bogatim znanjem.

Da li su vam ove informacije koristile?

Koliko ste zadovoljni kvalitetom jezika?
Šta je uticalo na vaše iskustvo?

Hvala vam na povratnim informacijama!

×