Ako imate više prikaza povezanih sa RAČUNAROM ili ako se konfiguracija ekrana promeni, neke aplikacije na radnoj površini mogu izgledati mutno. Windows 10 (verzija 1803 ili novije) može da pokuša da to automatski reši, tako da se aplikacije ne pojavljuju mutno. Windows možda neće moći da popravi sve aplikacije, tako da će neke aplikacije i dalje biti mutne u prikazima visoke rezolucije.

Evo nekih primera gde možete da doћivite ovo:

 • Otvorite aplikaciju sa visokom rezolucijom, a zatim premestite aplikaciju na drugi prikaz koji ima različitu rezoluciju.

 • Usidrite laptop ili tablet računar na ekran koji ima različitu rezoluciju, a zatim projektujete u drugom režimu.

 • Povezujete se sa daljinskog na drugi računar i prikaz za računar sa kojim se povezujete ima različitu rezoluciju od one sa kojom se povezujete.

Napomene: 

 • Morate imati instaliran Windows 10 (verzija 1803) da biste koristili postavku za automatsku popravku nejasnim aplikacijama. Da biste saznali svoju verziju, pogledajte koji Windows operativni sistem koristim?

 • Ako imate instaliran Windows 10 (verzija 1903), postavka za rešavanje nejasnim aplikacijama je podrazumevano uključena. Međutim, možete ga isključiti u bilo kom trenutku. Obaveštenje o rešavanju nejasnijih aplikacija zavisi od aplikacije i možda se i dalje pojavljuju.

Popravka nejasni aplikacija

Ako se aplikacije pojave zamagljeno ili ako se pojavi obaveštenje o mutne aplikacije na glavnom ekranu, slijedite ove korake:

 1. Uradite nešto od sledećeg, u zavisnosti od toga da li vam je zatraženo da "popravite aplikacije koje su mu mutne?"

  • Ako se pojavi odziv, izaberite stavku da, otvorite postavke, a zatim izaberite stavku Prijavise.

  • Ako se odziv ne pojavi, u polju za pretragu na traci zadataka otkucajte Napredne postavke za podešavanje i izaberite stavku Popravi aplikacije koje su zamagljene.

 2. U programu fix Podešavanje za aplikacije, uključite Dozvoli da Windows pokuša da popravi aplikacije tako da se ne muče.

Korišćenje naprednih postavki za podešavanje veličine Windows umanjenjem skale

Da biste saznali da li Windows može da reši problem, zatvorite aplikaciju za računare koja se pojavljuje mutno na glavnom ekranu i zatim je ponovo otvorite.

Ako aplikacija i dalje izgleda mutno, možete da pokušate da koristite različitu postavku "visoka TPI kompatibilnost" za tu aplikaciju umesto "Dozvoli" da Windows pokuša da popravi aplikacije tako da se ne mute . Više informacija o tome kako da to uradite potražite u članku pravljenje novih programa kompatibilnih sa ovom verzijom operativnog sistema Windows.

Da li ste imali nejasne aplikacije ili niste videli obaveštenje o nejasnim aplikacijama, možete odabrati da se ova funkcija Uključi ili isključi bilo kada.

 1. U polju za pretragu na traci zadataka otkucajte Napredne postavke za podešavanje i izaberite stavku Popravi aplikacije koje su mutne 

 2. U programu fix Podešavanje za aplikacije, Uključivanje ili isključivanje Dozvolite da Windows pokuša da popravi aplikacije tako da se ne muče.

Uključivanje ili isključivanje obaveštenja o nejasnih aplikacija

Dok obaveštenja za rešavanje nejasnih aplikacija automatski mogu da budu korisna, ponekad možda ne želite da se obaveštenje pojavi. Evo dva načina na koje možete da isključite obaveštenje: 

Potrebna vam je dodatna pomoć?

Pridružite se razgovoru
Pitajte zajednicu
Pronalaženje podrške
Obratite nam se

Da li su vam ove informacije koristile?

Koliko ste zadovoljni kvalitetom jezika?
Šta je uticalo na vaše iskustvo?

Hvala vam na povratnim informacijama!

×