Prijavite se pomoću Microsoft naloga
Prijavite se ili kreirajte nalog.
Zdravo,
Izaberite drugi nalog.
Imate više naloga
Odaberite nalog pomoću kojeg želite da se prijavite.

Informacije o rešavanju problema u ovoj temi mogu vam pomoći ako naiđite na neki od sledećih problema prilikom otkrivanja i uklanjanja malvera pomoću Microsoft Defender antivirusnog programa, programa Microsoft Security Essentials ili drugih Microsoft rešenja za protiv malvera:

Izaberite temu da biste je razvili

Ako skeniranje traje predugo ili izgleda da veoma sporo napreduje, razmotrite sledeća rešenja:

Uverite se da imate dovoljno dostupnog prostora na disku

Microsoft Defender antivirusnom programu potreban je prostor na disku za uklanjanje datoteka malvera i karantin. Može biti sprečeno potpuno uklanjanje pretnje ako nema dovoljno dostupnog prostora na računaru, posebno na sistemskoj disk jedinici (obično na disk jedinici C). Pogledajte sledeće kako biste oslobodili prostor:

Kada oslobodite prostor, ažurirajte ga, a zatim ponovo pokrenite skeniranje.

Kompletno skeniranje može da potraje ako imate veliki disk sa mnogo datoteka. Većim datotekama, posebno arhivama kao što su ZIP datoteke, potrebno je više vremena za skeniranje.

Pokrenite skeniranja dok je računar u režimu mirovanja tako što ćete zatvoriti sve druge programe

Skeniranje uzima sistemske resurse kao što su procesor i memorija. Ako imate pokrenute druge programe, oni možda stvaraju malo saobraćajne gužve koja može usporiti skeniranje malvera, čak i ako ih ne koristite aktivno. Pokušajte da zatvorite sve nepotrebne aplikacije dok pokrećete skeniranje.

Savet: Za najbolje rezultate pokušajte da ponovo pokrenete računar, a zatim odmah pokrenete skeniranje pre nego što otvorite bilo koju drugu aplikaciju.

Ako Microsoft Defender antivirusni program neprestano nailazi na greške tokom skeniranja ili tokom uklanjanja malvera, isprobajte sledeća rešenja:

 • Pošaljite nam povratne informacije kako bismo što pre mogli da isporučimo ispravke. Windows podrazumevano automatski prikuplja informacije o greškama, ali opisivanje greške u aplikaciji "Čvorište za povratne informacije" može da nam pomogne da efikasnije rešimo grešku.
   

  Savet: Brzo možete da pokrenete aplikaciju Windows čvorište za povratne informacije u operativnom sistemu Windows 10 ili 11 tako što ćete pritisnuti taster sa Windows logotipom + F.

 • Pokrenite Windows Update biste primenili ispravke i uverili se da imate najnovije komponente.

 • Ako Microsoft Defender antivirusni program neprestano nailazi na greške tokom ažuriranja, pokušajte ručno da instalirate najnovije ispravke zaštite.

Da biste otkrili najnovije pretnje, koristite moćan antimalver proizvod, kao što je Microsoft Defender antivirusni program, koji je ugrađen u Windows. Uverite se da su kritične bezbednosne funkcije uključene i Microsoft Defender antivirusni program u potpunosti ažuriran pre skeniranja.

Korišćenje Microsoft Defender antivirusnog programa sa zaštitom zasnovanom na oblaku

Sledeće napredne funkcije su podrazumevano uključene. Ako ste ih isključili, trebalo bi da ih ponovo uključite radi najbolje zaštite:

 • Zaštita zasnovana na oblaku

 • Automatsko prosleđivanje uzorka

Da biste uključili ove funkcije:

 1. Izaberite stavku > Postavke > Ažuriranje & bezbednosnih > Windows bezbednost > Zaštita od virusa & virusa.

 2. U okviru Postavke zaštite & od virusa izaberite stavku Upravljanje postavkama.

 3. Uverite se da su postavke za zaštitu isporučenu u oblaku i Automatsko prosleđivanje uzoraka uključene.

Ove postavke znatno povećaju šanse da otkrijete malver koji nikada ranije nije bio viđen i omogućite automatizovano kreiranje novih ispravki koje doprinose zaštiti svih ostalih računara koji rade pod Microsoft Defender antivirusnim programom.

Ažuriraj Microsoft Defender antivirusnog programa pre skeniranja

Definicije antivirusnog Microsoft Defender antivirusnog programa podrazumevano se automatski ažuriraju najmanje jednom svakog dana. Možete i ručno da proverite da li postoje ispravke:

 1. Izaberite stavku > Postavke > Ažuriranje & bezbednosnih > Windows bezbednost > Zaštita od virusa & virusa.

 2. U okviru Ispravke & zaštite od virusa izaberite stavku Proveri da li postoje ispravke.

 3. U okviru Definicije pretnji izaberite stavku Proveri da li postoje ispravke.

Saznajte više o ispravkama definicija za Microsoft Defender antivirusni program i druge Microsoft antimalvera

Ako i dalje nailazite na sumnjive datoteke koje antivirusni program Microsoft Defender, prosledite datoteke na Microsoft analizu.

Čak i kada uklonite deo malvera, on se može vratiti ako posetite veb lokaciju koja ga hostuje ili ga ponovo primite putem e-pošte. Izbegavajte veb lokacije koje mogu da sadrže malver, kao što su lokacije koje obezbeđuju nezakonita preuzimanja.

Da biste blokirali pretnje sa zlonamernih veb lokacija, koristite moderan pregledač kao što je Microsoft Edge, koji koristi Microsoft Defender SmartScreen za identifikovanje lokacija sa lošom reputacijom. Nadogradite na najnoviju verziju operativnog sistema Windows da biste imali koristi od ugrađenih bezbednosnih poboljšanja.

U nekim slučajevima, otkrivanje istog malvera je zbog nepromenjenog komponente malvera koja neprestano, tiho, ponovo instalira otkriveni malver. Malver se obično ponovo instalira i ponovo instalira, odmah nakon ponovnog pokretanja računara. Da biste rešili ovaj problem, pokušajte da skenirate Microsoft Defender van mreže da biste izbegli skrivene pretnje

Skeniranje pomoću Windows zaštitnik van mreže

Ako isti malver nastavi da zarazi računar, koristite Windows zaštitnik van mreže da biste potražili i uklonili periodični malver. Microsoft Defender van mreže je alatka za skeniranje koja radi izvan operativnog sistema Windows, omogućavajući da uhvati i očisti infekcije koje se skrivaju kada je Windows pokrenut.

Napomena: Pre nego što pokrenete Microsoft Defender skeniranje van mreže, uverite se da ste sačuvali rad. Računar će se ponovo pokrenuti pre nego što pokrenete skeniranje.

Da biste pokrenuli skeniranje van mreže u operativnom sistemu Windows:

 1. Izaberite stavku > Postavke > Ažuriranje & bezbednosnih > Windows bezbednost > Zaštita od virusa & virusa.

 2. U okviru Trenutne pretnje izaberite opcije skeniranja.

 3. Izaberite Windows zaštitnik skeniranje van mreže, a zatim izaberite stavku Skeniraj odmah.

Na Windows 8.1 moraćete da preuzmete Microsoft Defender van mreže kao zasebnu alatku. Više informacija potražite u članku Zaštita računara pomoću programa Microsoft zaštitnik van mreže.

Ako je malver izazvao nepovratne promene na računaru, možete pokušati da uspostavite početne vrednosti računara. Ovo može zahtevati vraćanje podataka u prethodno stanje iz rezervne kopije.

Uspostavljanje početnih vrednosti, vraćanje u prethodno stanje ili ponovno instaliranje računara

Napravite rezervne kopije datoteka i postavki koje želite da zadržite kako biste kasnije mogli da ih vratite u prethodno stanje. Windows pruža nekoliko opcija o tome kako možete da uspostavite početne vrednosti ili osvežite računar. Ako odaberete da ručno ponovo instalirate, moraćete da pripremite instalacione diskove, šifre proizvoda i datoteke za podešavanje.

Napomena: Kad god je to moguće, vratite datoteke iz rezervnih kopija generisanih pre zaraze i uskladištenih na spoljnoj lokaciji, kao što je OneDrive, koja pruža obične rezervne kopije zasnovane na oblaku sa istorijama verzija. Rezervne kopije koje se nalaze na računaru tokom zaraze možda su već izmenjene malverom.

Više informacija o ponovnom instaliranju ili oporavku operativnog sistema Windows potražite u sledećim člancima:

Ažuriraj softver

Čim vratite računar u prethodno stanje, uverite se da je pokrenut najnoviji softver. Najnovije verzije softvera uključuju dostupne ispravke poznatih bezbednosnih problema. Ovo će osigurati da računar nije zaražen malverom koji iskorištava bezbednosne ranjivosti.

Više informacija o ažuriranju Microsoft softvera i aplikacija nezavisnih proizvođača potražite u sledećim člancima:

Pružite povratne informacije Microsoft

Microsoft neprestano radi na poboljšanju korisničkog iskustva na svim trenutnim proizvodima, uključujući Windows zaštitnik Antivirus. Podstičemo sve klijente da koriste sledeće kanale za povratne informacije uključene u Windows:

 • Podesite Windows da automatski traži povratne informacije. Windows je već konfigurisan tako da podrazumevano automatski traži povratne informacije. Da biste se uverili da je ova funkcija uključena, izaberite stavku > Postavke > Privatnost > Dijagnostika & povratne informacije. U okviru Učestalost povratnih informacija uverite se da je Windows podešen da automatski traži povratne informacije.

 • Ručno pošaljite povratne informacije u bilo kom trenutku putem aplikacije "Čvorište za povratne informacije". Da biste poslali povratne informacije, otkucajte Čvorište za povratne informacije u polje za pretragu na traci zadataka, a zatim ga izaberite sa liste rezultata da biste otvorili aplikaciju. U aplikaciji izaberite stavku Povratne informacije > Dodaj nove povratne informacije. Izaberite stavku Bezbednost, Privatnost i Nalozi > Windows zaštitnik Antivirusni program kao kategoriju.

Pročitajte članak Dijagnostika, povratne informacije i privatnost Windows 10 za pitanja o postavkama privatnosti i povratnih informacija.

Ako mislite da smo pogrešno klasifikovali datoteku...

Ako mislite da smo pogrešno označili datoteku zastavicom kao malver koji je zapravo bezbedan (ono što zovemo "potvrđena greška") ili propustili opasnu datoteku koju je trebalo da zaustavimo (netačan negativan), tu datoteku možete da nam pošaljete zajedno sa povratnim informacijama ovde: Prosledite datoteku radi analize malvera.

Takođe pogledajte

Kako malver može da zarazi računar

Da li vam je potrebna dodatna pomoć?

Želite još opcija?

Istražite pogodnosti pretplate, pregledajte kurseve za obuku, saznajte kako da obezbedite uređaj i još mnogo toga.

Zajednice vam pomažu da postavljate pitanja i odgovarate na pitanja, dajete povratne informacije i čujete mišljenje od stručnjaka sa bogatim znanjem.

Da li su vam ove informacije koristile?

Koliko ste zadovoljni kvalitetom jezika?
Šta je uticalo na vaše iskustvo?

Hvala vam na povratnim informacijama!

×