Prijavite se pomoću Microsoft naloga
Prijavite se ili kreirajte nalog.
Zdravo,
Izaberite drugi nalog.
Imate više naloga
Odaberite nalog pomoću kojeg želite da se prijavite.

Ovaj članak će vas proučiti kroz sve korake za podešavanje praćenja oka. Ako ste ga već podesili, pogledajte osnovni koraci za kontrolu oka u odeljku Windows, a pomoć za rešavanje problema možete da vidite u odeljku Vodič za rešavanje problema u oku.

U ovoj temi

Podešavanje uređaja za praćenje oka

Ovaj vodič vam pomaže da podesite i kalibrišete uređaj za praćenje oka koji ćete koristiti sa Windows okom. Testirali smo ga pomoću Tobii Eye Tracker 4C uređaja; vaš utisak pri radu sa drugim uređajima može da se razlikuje.

Šta vam je potrebno da biste počeli

Uređaj za praćenje oka

Kontrola oka podržava sledeće uređaje za praćenje oka:

Tobii

 • Tobii Eye Tracker 4C

 • Tobii EyeX

 • Tobii Dynavox PCEye Plus

 • Tobii Dynavox EyeMobile Mini

 • Tobii Dynavox EyeMobile Plus

 • Tobii Dynavox PCEye Mini

 • Tobii Dynavox PCEye Explore

 • Tobii Dynavox I-Series+

 • Izabrani laptopovi i monitori koji uključuju integracije praćenja oka

EyeTech

 • TM5 Mini

Windows 11

Kontrola oka je dostupna u Windows 11 u svim regionima. Međutim, tastatura za kontrolu oka podržava samo raspored tastera na tastaturi u SAD, a neke postavke kontrole oka dostupne su samo na engleskom jeziku. Postavke regiona i jezika računara ne moraju da se menjaju; one ne utiču na upotrebu oka.

Neko ko može da vam pomogne

Možda će vam biti potrebna pomoć prijatelja, člana porodice ili brige da biste dovršili podešavanje i promenili postavke kontrole oka.

Podešavanje uređaja

Povezivanje uređaja

 1. Otvorite okvir i iskoristite Tobii Eye Tracker 4C uređaj, jedan od pruženih magneta i ilustrovani vodič za instalaciju. Ako su USB portovi računara udaljeni od ekrana, možda će vam biti potreban i USB kabl.

 2. Skinite nalepnicu i zaštitite lepak i priložite magnet ispod ekrana, kao što je prikazano na ilustrovanom vodiču.

 3. Priključite uređaj na magnet i povežite ga sa USB portom računara, kao što je prikazano na ilustrovanom vodiču.

Napomena: Zalepljivanje iza magneta je prilično jak, pa pazite da ga priložite na pravo mesto. Možda neće moći da uklonite magnet bez otklanjanja magneta.

Napomena: Uređaj može lako da olabavi kada premestite ili savite USB kabl, pa bi trebalo da unapred isplanirate položaj uređaja u odnosu na USB port i savijte kabl da biste otprilike imali pravi oblik pre nego što ga priložite.

Instaliranje softvera

 1. Otvorite veb pregledač na računaru i idite na stranicu www.tobii.com/getstarted. Otvara se iskačući prozor za prihvatanje smernica kolačića veb lokacije. U iskačućim iskačućim stavkama izaberite stavku Prihvatam da biste prikazali smernice i SAZNAJTE VIŠE da biste zatvorili iskačući program.

 2. Ispod 1. Izaberite hardver, izaberite Tobii EYETRACKING. Sadržaj stranice ispod izbora se menja da bi se prikazali detalji softverskog paketa koji treba da instalirate. Pomerite se nadole i izaberite stavku Preuzmi. Otvoriće se okno Vaše preuzimanje za nekoliko sekundi. Ako preuzimanje ne počne automatski, izaberite vezu u dnu okna.

 3. Kada vam bude zatraženo šta da uradite sa preuzetom datotekom, izaberite stavku Pokreni. Otvara se čarobnjak za instalaciju. Pročitajte licencu za krajnje korisnike i ugovor o korišćenju, potvrdite izbor u polju za potvrdu Slažem se i kliknite na dugme Dalje.

 4. Kliknite na dugme Da da biste aplikaciji omogućili da pravi izmene na uređaju.

 5. Kada se instaliranje uspešno dovrši, izaberite stavku Nastavi da biste podesili praćenje oka. Na uređaju bi sada trebalo da budu vidljive neke crvene lampice, što znači da je aktivirana.

Kalibraciju uređaja

 1. Izaberite Prvi koraci!. Ekran prikazuje dve vertikalne linije. Koristite miš da biste premestili ove linije da biste ih poravnili sa belim označivačima na vrhu uređaja i izaberite Gotovo.

 2. Ekran prikazuje vaše oči kao dve tač.e unutar pravougaonog ugla. Pomerite oči i glavu malo da biste potvrdili da uređaj može da prati oči.

 3. Ekran posle trenutaka prikazuje niz plavih tačanja. Pogledajte svaku dot (jednu po jednu) dok se ne rasparči. Pošto to završite nekoliko puta, prikazuje se poruka Kalibracija je uspela!. Ako su vam oči predugo predugo da se pomerite na sledeću tačaku nakon jednog rasparčavanja, niz kalibracije počinje od početka.

 4. Otkucajte ime za korisnički profil i izaberite stavku Sačuvaj. Za svakog korisnika potreban je zaseban korisnički profil. Jednom korisniku može biti potrebno više profila ako, na primer, koristi računar sa i bez naočara. Kasnije možete da kreirate dodatne korisničke profile.

Testirajte aplikaciju Tobii

 1. Režim celog ekrana aplikacije Tobii Eye Tracking aktivira se kada sačuvate profil, a uvod počinje muzikom u pozadini. Pilot ste u razmaknici, a ekran vam pruža uputstva o tome kako da kontrolišete kursor i ekran očiju i taster razmaknica.

  1. Pogledajte okolo tako što biste pogledali ivice ekrana.

  2. Na trenutak pogledajte asteroid da bi se oko njega pojavila ikona ciljanja. Pritisnite razmaknica da biste snimili asteroid.

  3. Ako želite da zaustavite pilota pre nego što se uvod automatski završi, sa desne strane pogledajte dugme za izlaz, na trenutak pogledajte dugme da biste ga aktivirali i pritisnite razmaknica da biste izašli iz uvoda.

 2. Tobii aplikacija predstavlja pregled raznih funkcija kontrole oka. Sledite uputstva i pogledajte različite tačke na ekranu da biste vršili interakciju sa njima.

 3. Kada završite sa gledanjem pregleda, režim celog ekrana deaktivira se i aplikacija Tobii se otvara sa desne strane ekrana. Aplikaciju možete koristiti za upravljanje korisničkim profilima, testiranje kontrole oka i menjanje postavki praćenja oka. Dodatne informacije potražite u temi Korišćenje aplikacije Tobii Eye Tracking.

 4. Da biste zatvorili aplikaciju, pritisnite taster Esc ili kliknite bilo gde izvan prozora aplikacije.

Korišćenje Windows oka

Da biste uključili kontrolu oka, idite Postavke > pristupačnost > Eye control i uključite preklopnik.
Otvorite postavke kontrole oka

Kada se prebacite na kontrolu oka, tabla za pokretanje se pojavljuje na ekranu. Informacije o tome kako da koristite tablu za pokretanje potražite u temi Osnove kontrole oka u programu Windows.

Korišćenje aplikacije Tobii Eye Tracking

Kada je uređaj aktiviran, praćenje oka funkcioniše unutar aplikacije Tobii čak i Windows oka nije uključila. Možete da pogledate stavke menija da biste premestili fokus na njih i pritisnete razmaknica da biste ih izabrali.

 1. Da biste otvorili aplikaciju Tobii, izaberite ikonu Tobii na traci zadataka. Ako se ne prikazuje, izaberite ikonu Prikaži skrivene ikone. Možete i da otkucate "oko" u polje za pretragu na traci zadataka i izaberete stavku Tobii Eye Tracking.

 2. U aplikaciji možete da izaberete sledeće opcije, počevši od vrha:

  • Veza ka tobiigaming.com, gde možete da istražite igre koje koriste praćenje oka.

  • Igre i iskustva, gde možete da preuzmete Tobii aplikacije i ponovo iskusite uvod u praćenje oka i pregled (kao što ste to uradili tokom početnog postavljanja).

  • Interakcije vamju da promenite različite postavke u vezi sa tablom osetljivom na dodir, mišem i opštim korišćenjem Windows, kao i sa upotrebom napajanja. Ovde možete i da ažurirate Tobii softver i sve postavke ponovo uspostavite na podrazumevane vrednosti.

  • Podešavanje ekrana vam može promeniti položaj uređaja ako se promeni njegov položaj ispod ekrana.

  • Praćenje pogleda omogućava mehurić koji prikazuje kako se pogled pomera na ekranu. Da biste onemogućili mehurić, ponovo izaberite dugme Praćenje pogleda.

  • Pri dnu možete da vidite ime korisničkog profila i dve tače koje predstavljaju oči. Dok pomerate glavu, možete da vidite da li su oba oka i dalje u polju za praćenje oka. Što su tačke veće i svetlije, uređaj bolje prati oči. Izaberite donju oblast da biste kreirali nove korisničke profile ili testirajte i poboljšajte kalibraciju za trenutni korisnički profil.

 3. Da biste zatvorili aplikaciju, pritisnite taster Esc ili kliknite bilo gde izvan prozora aplikacije.

Rešavanje problema

Ako imate problema sa kontrolom oka, evo nekih saveta koji vam mogu pomoći. Pogledajte vodič za rešavanje problema sa kontrolom oka da biste pročitali sveobuhvatnu pomoć za rešavanje problema. 

Uređaj ne radi nakon ponovnog pokretanja računara

Kada ponovo pokrenete računar, uređaj za praćenje oka možda neće biti ispravno aktiviran. Da biste rešili ovaj problem, isprobajte ove korake:

 1. Prekinite vezu uređaja sa USB portom i ponovo ga prekinite.

 2. Pritisnite kombinaciju tastera Control + Alt + Delete, izaberite stavku Upravljač zadacima, izaberite karticu Usluge (izaberite stavku Više detalja ako se kartica ne prikazuje), kliknite desnim tasterom miša na stavku Tobii Uslugai izaberite stavku Pokreni ili Ponovo pokreni. Neka upravljač zadacima ostane pokrenut dok usluga ne bude pokrenuta.

 3. Ponovo pokrenite računar.

Ako vam ništa od gorenavedenog ne pomogne, deinstalujte i ponovo instalirajte aplikaciju Tobii Eye Tracking.

Odrazi zbunjuju uređaj

Možete naići na probleme sa svetlom koja odslikava prozore ili naočare. Pokušajte da zatvorite sve zavese ili roletne u sobi. Ako možete da vidite ekran bez naočara, možete da pokušate i da kreirate novi korisnički profil za korišćenje kontrole oka bez naočara.

Vaša pozicija je promenjena

Korišćenje praćenja oka sa laptop računarom (gde položaj očiju u odnosu na ekran može lako da se promeni) može da izazove probleme. U idealnom stanju kalibrizujte praćenje oka, a zatim nemojte premeštati računar i pokušavati da održite stabilnu poziciju. Ako treba da premestite računar i drastično promenite položaj, ponovo ga pretvorite u praćenje oka ako naiđete na probleme.

Takođe pogledajte

Ovaj članak će vas proučiti kroz sve korake za podešavanje praćenja oka. Ako ste ga već podesili, pogledajte osnovni koraci za kontrolu oka u odeljku Windows 10, a pomoć za rešavanje problema idite na Vodič za rešavanje problema u kontroli oka.

U ovoj temi

Podešavanje uređaja za praćenje oka

Ovaj vodič vam pomaže da podesite i kalibrišete uređaj za praćenje oka koji ćete koristiti sa Windows 10 oka. Testirali smo ga pomoću Tobii Eye Tracker 4C uređaja; vaš utisak pri radu sa drugim uređajima može da se razlikuje.

Šta vam je potrebno da biste počeli

Uređaj za praćenje oka

Kontrola oka podržava sledeće uređaje za praćenje oka:

Tobii

 • Tobii Eye Tracker 4C

 • Tobii EyeX

 • Tobii Dynavox PCEye Plus

 • Tobii Dynavox EyeMobile Mini

 • Tobii Dynavox EyeMobile Plus

 • Tobii Dynavox PCEye Mini

 • Tobii Dynavox PCEye Explore

 • Tobii Dynavox I-Series+

 • Izabrani laptopovi i monitori koji uključuju integracije praćenja oka

EyeTech

 • TM5 Mini

Windows 10 Ispravka za Fall Creator (ili noviju verziju)

Kontrola oka nije dostupna u ranijim verzijama programa Windows 10, ali ako je računar apreodan, možete da krenete. Da biste proverili koju verziju imate, idite na Postavke > Sistemska > O i u okviru Windows specifikacije potvrđuju da je verzija 1709 ili novija.
Otvori postavke "O programu"

Da biste ažurirali računar, idite na Postavke > Ažuriranje & bezbednosne ispravke > Windows i izaberite Proveri da li postoje ispravke.
Proveri da li postoje ispravke

Kontrola oka je dostupna u svim regionima. Međutim, tastatura za kontrolu oka podržava samo raspored tastera na tastaturi u SAD, a neke postavke kontrole oka dostupne su samo na engleskom jeziku. Postavke regiona i jezika računara ne moraju da se menjaju; one ne utiču na upotrebu oka.

Neko ko može da vam pomogne

Možda će vam biti potrebna pomoć prijatelja, člana porodice ili brige da biste dovršili podešavanje i promenili postavke kontrole oka.

Podešavanje uređaja

Povezivanje uređaja

 1. Otvorite okvir i iskoristite Tobii Eye Tracker 4C uređaj, jedan od pruženih magneta i ilustrovani vodič za instalaciju. Ako su USB portovi računara udaljeni od ekrana, možda će vam biti potreban i USB kabl.

 2. Skinite nalepnicu i zaštitite lepak i priložite magnet ispod ekrana, kao što je prikazano na ilustrovanom vodiču.

 3. Priključite uređaj na magnet i povežite ga sa USB portom računara, kao što je prikazano na ilustrovanom vodiču.

Napomena: Zalepljivanje iza magneta je prilično jak, pa pazite da ga priložite na pravo mesto. Možda neće moći da uklonite magnet bez otklanjanja magneta.

Napomena: Uređaj može lako da olabavi kada premestite ili savite USB kabl, pa bi trebalo da unapred isplanirate položaj uređaja u odnosu na USB port i savijte kabl da biste otprilike imali pravi oblik pre nego što ga priložite.

Instaliranje softvera

 1. Otvorite veb pregledač na računaru i idite na stranicu www.tobii.com/getstarted. Otvara se iskačući prozor za prihvatanje smernica kolačića veb lokacije. U iskačućim iskačućim stavkama izaberite stavku Prihvatam da biste prikazali smernice i SAZNAJTE VIŠE da biste zatvorili iskačući program.

 2. Ispod 1. Izaberite hardver, izaberite Tobii EYETRACKING. Sadržaj stranice ispod izbora se menja da bi se prikazali detalji softverskog paketa koji treba da instalirate. Pomerite se nadole i izaberite stavku Preuzmi. Otvoriće se okno Vaše preuzimanje za nekoliko sekundi. Ako preuzimanje ne počne automatski, izaberite vezu u dnu okna.

 3. Kada vam bude zatraženo šta da uradite sa preuzetom datotekom, izaberite stavku Pokreni. Otvara se čarobnjak za instalaciju. Pročitajte licencu za krajnje korisnike i ugovor o korišćenju, potvrdite izbor u polju za potvrdu Slažem se i kliknite na dugme Dalje.

 4. Kliknite na dugme Da da biste aplikaciji omogućili da pravi izmene na uređaju.

 5. Kada se instaliranje uspešno dovrši, izaberite stavku Nastavi da biste podesili praćenje oka. Na uređaju bi sada trebalo da budu vidljive neke crvene lampice, što znači da je aktivirana.

Kalibraciju uređaja

 1. Izaberite Prvi koraci!. Ekran prikazuje dve vertikalne linije. Koristite miš da biste premestili ove linije da biste ih poravnili sa belim označivačima na vrhu uređaja i izaberite Gotovo.

 2. Ekran prikazuje vaše oči kao dve tač.e unutar pravougaonog ugla. Pomerite oči i glavu malo da biste potvrdili da uređaj može da prati oči.

 3. Ekran posle trenutaka prikazuje niz plavih tačanja. Pogledajte svaku dot (jednu po jednu) dok se ne rasparči. Pošto to završite nekoliko puta, prikazuje se poruka Kalibracija je uspela!. Ako su vam oči predugo predugo da se pomerite na sledeću tačaku nakon jednog rasparčavanja, niz kalibracije počinje od početka.

 4. Otkucajte ime za korisnički profil i izaberite stavku Sačuvaj. Za svakog korisnika potreban je zaseban korisnički profil. Jednom korisniku može biti potrebno više profila ako, na primer, koristi računar sa i bez naočara. Kasnije možete da kreirate dodatne korisničke profile.

Testirajte aplikaciju Tobii

 1. Režim celog ekrana aplikacije Tobii Eye Tracking aktivira se kada sačuvate profil, a uvod počinje muzikom u pozadini. Pilot ste u razmaknici, a ekran vam pruža uputstva o tome kako da kontrolišete kursor i ekran očiju i taster razmaknica.

  1. Pogledajte okolo tako što biste pogledali ivice ekrana.

  2. Na trenutak pogledajte asteroid da bi se oko njega pojavila ikona ciljanja. Pritisnite razmaknica da biste snimili asteroid.

  3. Ako želite da zaustavite pilota pre nego što se uvod automatski završi, sa desne strane pogledajte dugme za izlaz, na trenutak pogledajte dugme da biste ga aktivirali i pritisnite razmaknica da biste izašli iz uvoda.

 2. Tobii aplikacija predstavlja pregled raznih funkcija kontrole oka. Sledite uputstva i pogledajte različite tačke na ekranu da biste vršili interakciju sa njima.

 3. Kada završite sa gledanjem pregleda, režim celog ekrana deaktivira se i aplikacija Tobii se otvara sa desne strane ekrana. Aplikaciju možete koristiti za upravljanje korisničkim profilima, testiranje kontrole oka i menjanje postavki praćenja oka. Dodatne informacije potražite u temi Korišćenje aplikacije Tobii Eye Tracking.

 4. Da biste zatvorili aplikaciju, pritisnite taster Esc ili kliknite bilo gde izvan prozora aplikacije.

Korišćenje Windows 10 oka

Da biste uključili kontrolu oka, idite Postavke > Lakši pristup > Eye control i uključite preklopnik.
Otvorite postavke kontrole oka

Kada se prebacite na kontrolu oka, tabla za pokretanje se pojavljuje na ekranu. Informacije o tome kako se koristi tabla za pokretanje potražite u temi Osnove kontrole oka u programu Windows.

Korišćenje aplikacije Tobii Eye Tracking

Kada je uređaj aktiviran, praćenje oka funkcioniše unutar aplikacije Tobii čak i Windows oka nije uključila. Možete da pogledate stavke menija da biste premestili fokus na njih i pritisnete razmaknica da biste ih izabrali.

 1. Da biste otvorili aplikaciju Tobii, izaberite ikonu Tobii na traci zadataka. Ako se ne prikazuje, izaberite ikonu Prikaži skrivene ikone. Možete i da otkucate "oko" u polje za pretragu na traci zadataka i izaberete stavku Tobii Eye Tracking.

 2. U aplikaciji možete da izaberete sledeće opcije, počevši od vrha:

  • Veza ka tobiigaming.com, gde možete da istražite igre koje koriste praćenje oka.

  • Igre i iskustva, gde možete da preuzmete Tobii aplikacije i ponovo iskusite uvod u praćenje oka i pregled (kao što ste to uradili tokom početnog postavljanja).

  • Interakcije vamju da promenite različite postavke u vezi sa tablom osetljivom na dodir, mišem i opštim korišćenjem Windows, kao i sa upotrebom napajanja. Ovde možete i da ažurirate Tobii softver i sve postavke ponovo uspostavite na podrazumevane vrednosti.

  • Podešavanje ekrana vam može promeniti položaj uređaja ako se promeni njegov položaj ispod ekrana.

  • Praćenje pogleda omogućava mehurić koji prikazuje kako se pogled pomera na ekranu. Da biste onemogućili mehurić, ponovo izaberite dugme Praćenje pogleda.

  • Pri dnu možete da vidite ime korisničkog profila i dve tače koje predstavljaju oči. Dok pomerate glavu, možete da vidite da li su oba oka i dalje u polju za praćenje oka. Što su tačke veće i svetlije, uređaj bolje prati oči. Izaberite donju oblast da biste kreirali nove korisničke profile ili testirajte i poboljšajte kalibraciju za trenutni korisnički profil.

 3. Da biste zatvorili aplikaciju, pritisnite taster Esc ili kliknite bilo gde izvan prozora aplikacije.

Rešavanje problema

Ako imate problema sa kontrolom oka, evo nekih saveta koji vam mogu pomoći. Pogledajte vodič za rešavanje problema sa kontrolom oka da biste pročitali sveobuhvatnu pomoć za rešavanje problema. 

Uređaj ne radi nakon ponovnog pokretanja računara

Kada ponovo pokrenete računar, uređaj za praćenje oka možda neće biti ispravno aktiviran. Da biste rešili ovaj problem, isprobajte ove korake:

 1. Prekinite vezu uređaja sa USB portom i ponovo ga prekinite.

 2. Pritisnite kombinaciju tastera Control + Alt + Delete, izaberite stavku Upravljač zadacima, izaberite karticu Usluge (izaberite stavku Više detalja ako se kartica ne prikazuje), kliknite desnim tasterom miša na stavku Tobii Uslugai izaberite stavku Pokreni ili Ponovo pokreni. Neka upravljač zadacima ostane pokrenut dok usluga ne bude pokrenuta.

 3. Ponovo pokrenite računar.

Ako vam ništa od gorenavedenog ne pomogne, deinstalujte i ponovo instalirajte aplikaciju Tobii Eye Tracking.

Odrazi zbunjuju uređaj

Možete naići na probleme sa svetlom koja odslikava prozore ili naočare. Pokušajte da zatvorite sve zavese ili roletne u sobi. Ako možete da vidite ekran bez naočara, možete da pokušate i da kreirate novi korisnički profil za korišćenje kontrole oka bez naočara.

Vaša pozicija je promenjena

Korišćenje praćenja oka sa laptop računarom (gde položaj očiju u odnosu na ekran može lako da se promeni) može da izazove probleme. U idealnom stanju kalibrizujte praćenje oka, a zatim nemojte premeštati računar i pokušavati da održite stabilnu poziciju. Ako treba da premestite računar i drastično promenite položaj, ponovo ga pretvorite u praćenje oka ako naiđete na probleme.

Takođe pogledajte

Da li vam je potrebna dodatna pomoć?

Pridružite se razgovoru

Pitajte zajednicu >

Pronalaženje podrške

OBRATITE NAM SE >

Da li su vam ove informacije koristile?

Koliko ste zadovoljni kvalitetom jezika?
Šta je uticalo na vaše iskustvo?

Hvala vam na povratnim informacijama!

×