Promena ili resetovanje lozinke za Windows

Primenjuje se na: Windows 10Windows 8.1Windows 7

Ako ste zaboravili ili izgubili lozinku za Windows 10, Windows 8.1 ili Windows 7, možda ćete moći da je promenite ili poništite. Da biste započeli, izaberite verziju operativnog sistema Windows u padajućem meniju Izaberite verziju proizvoda.

Windows 10


Ako već znate trenutnu lozinku i želite da je promenite.

Izaberite Start  > Postavke > Nalozi > Opcije za prijavljivanje . U odeljku Lozinka izaberite dugme Promeni i sledite korake.

Resetovanje lozinke za lokalni nalog u operativnom sistemu Windows 10

Ako ste zaboravili ili izgubili svoju lozinku za Windows 10 za lokalni nalog i treba da se ponovo prijavite na svoj uređaj, opcije u nastavku vam mogu pomoći da nastavite sa radom. Dodatne informacije o lokalnim, standardnim i administratorskim nalozima potražite u članku Kreiranje lokalnog korisnika ili administratorskog naloga u OS Windows 10.

Windows 10 verzija 1803 i novije verzije

Ako ste dodali bezbednosna pitanja kada ste konfigurisali lokalni nalog za Windows 10, imate najmanje verziju 1803 i možete da odgovorite na bezbednosna pitanja da biste se ponovo prijavili.

Nakon što ste uneli netačnu lozinku:

  1. Izaberite vezu Resetuj lozinku na ekranu za prijavljivanje. Ako koristite PIN, pogledajte članak Problemi sa prijavljivanjem pomoću PIN-a. Ako koristite radni uređaj koji je na mreži, možda nećete videti opciju da resetujete lozinku ili PIN. U tom slučaju se obratite administratoru.
  2. Odgovorite na bezbednosna pitanja.
  3. Unesite novu lozinku.
  4. Prijavite se kao i obično pomoću nove lozinke.

Windows 10, verzije starije od 1803

Za verzije operativnog sistema Windows 10 starije od 1803, lozinke lokalnih naloga ne mogu da se resetuju jer nema bezbednosnih pitanja. Možete da uspostavite početnu vrednost uređaja tako da odabere novu lozinku, ali ta opcija će trajno izbrisati podatke, programe i postavke. Ako ste napravili rezervnu kopiju datoteka, moći ćete da vratite izbrisane datoteke. Više informacija potražite u članku Opcije za oporavak u operativnom sistemu Windows 10.
Da biste resetovali uređaj, što će izbrisati podatke, programe i postavke:

  1. Pritisnite i držite taster Shift i izaberite taster Napajanje  > Ponovo pokreni u donjem desnom uglu ekrana.
  2. Na ekranu Izbor opcije izaberite Rešavanje problema > Uspostavi početne vrednosti ovog računara.
  3. Izaberite Ukloni sve.

Resetovanje lozinke za Microsoft nalog koju koristite za prijavljivanje na računar

Na ekranu za prijavljivanje otkucajte ime vašeg Microsoft naloga ako nije već prikazano. Ako postoji više naloga na računaru, odaberite onaj čije početne vrednosti želite da uspostavite. Ispod okvira za tekst sa lozinkom izaberite stavku Zaboravio/la sam lozinku. Sledite korake da biste poništili lozinku.

Rešavanje problema sa prijavljivanjem

Ako i dalje imate problema sa prijavljivanjem na nalog, dodatna rešenja potražite u članku Rešavanje problema sa prijavljivanjem.