Srodne teme
×
Prijavite se pomoću Microsoft naloga
Prijavite se ili kreirajte nalog.
Zdravo,
Izaberite drugi nalog.
Imate više naloga
Odaberite nalog pomoću kojeg želite da se prijavite.

Da, tasteri za prolaz su dizajnirani da zamene lozinke. Tastere za prolaz možete da smatrate evoluciranjem lozinki: umesto pamćenja (ili pisanja!) složene lozinke, ključ za prolaz je povezan sa uređajem (na primer, računarom ili telefonom).

Kada želite da se prijavite na veb lokaciju ili aplikaciju, uređaj se ponaša kao magičan ključ. Nema potrebe da bilo šta kucate, samo koristite uređaj i radiće! Tasteri za prolaz su poput digitalnih ključeva koji olakšavaju i bezbednije prijavljivanje.

Umesto da šaljete lozinku preko interneta, uređaj generiše par ključeva: privatni ključ i javni ključ.

 • Privatni ključ je bezbedno uskladišten na vašem uređaju

 • Javni ključ je registrovan sa veb lokacijom ili aplikacijom

Kada želite da se prijavite na veb lokaciju ili aplikaciju, uređaj mora da dokaže da ima privatni ključ. Kada otključate privatni ključ, uređaj digitalno potpisava izazov sa veb lokacije ili aplikacije. Veb lokacija ili aplikacija verifikuju potpis pomoću javnog ključa i odobravaju vam pristup.

Da, tasteri za prolaz se smatraju oblikom višestruke potvrde identiteta. Kada koristite ključ za prolaz, morate da koristite uređaj koji skladišti ključ za prolaz (nešto što imate) i da ga otključate pomoću biografskih informacija ili PIN-a (nečega što jeste ili nečega što znate).

Da, ključi za prolaz su otporni na phishing. Kada se kreiraju, tasteri za prolaz su povezani sa određenim domenom na koji su veb lokacija ili aplikacija registrovani. Ključ za prolaz kreiran za netflix.com može da se koristi samo sa netflix.com. Iako korisnik može da naiđe na prevaru da sleti na sličnu veb lokaciju, on ne može da predstavi ključ za prolaz na zlonamernu veb lokaciju. Njihov uređaj to ne dozvoljava.

Da, tasteri za prolaz vam omogućavaju da koristite potvrdu identiteta između uređaja: ključ za prolaz može da bude uskladišten na jednom uređaju i možete da ga koristite za prijavljivanje na drugom uređaju.

Ovo je korisno, na primer, kada treba da se prijavite na novom uređaju.

Da biste povezili uređaje radi potvrde identiteta na više uređaja, morate da skenirate QR kôd koji je generisan na uređaju na kojem želite da se prijavite. Tokom ovog procesa izvršava se provera blizini kako bi se osiguralo da se ključ za prolaz koristi samo za potvrdu identiteta na uređaju sa vezom koji se nalazi u blizini. Pomoću ove tehnologije možete biti sigurni da daljinski napadač ne može da koristi vaš ključ za prolaz kako bi dobio pristup izdalka.

Evo nekih mogućih razloga:

 1. Da biste iskoristili najnovije funkcije ključa za prolaz, morate da koristite Windows 11. Da biste proverili koja verzija operativnog sistema Windows radi pod operativnim sistemom Windows, otvorite Glyph biblioteku aplikacije "Postavke" : fluent Glyph Name: SettingsApp > System > Osnovni podaci o ili koristite sledeću prečicu:

  Osnovni podaci o operativnom sistemu Windows

 2. Možda ćete morati da ažurirate Windows uređaj. Da biste proverili da li je uređaj ažuriran, otvorite aplikaciju Postavke > Update & Security > Windows Update i proverite status ažuriranja i dostupne ispravke.

  Proveri da li postoje ispravke

 1. Ako je uređaj registrovan ili upravlja vaša organizacija (preduzeće ili škola), neke opcije za prolaz nisu dostupne. Da biste proverili da li je uređaj registrovan u vašoj organizaciji, otvorite aplikaciju Postavke > Nalozi > Pristup poslovnom ili školskom nalogu i proverite da li je uređaj povezan.

  Provera poslovnog ili školskog naloga

Bez obzira na to da li imate pozitivne povratne informacije ili brinete o tasterima za prolaz, pozdravljamo vaš unos. Povratne informacije možete proslediti korporaciji Microsoft tako što ćete otvoriti aplikaciju Čvorište za povratne informacije i koristiti kategoriju Bezbednost i privatnost > Prolazni ključ ili koristiti sledeću prečicu:

Povratne informacije

Da li vam je potrebna dodatna pomoć?

Želite još opcija?

Istražite pogodnosti pretplate, pregledajte kurseve za obuku, saznajte kako da obezbedite uređaj i još mnogo toga.

Zajednice vam pomažu da postavljate pitanja i odgovarate na pitanja, dajete povratne informacije i čujete mišljenje od stručnjaka sa bogatim znanjem.

Da li su vam ove informacije koristile?

Koliko ste zadovoljni kvalitetom jezika?
Šta je uticalo na vaše iskustvo?
Kada kliknete na dugme Prosledi“, vaše povratne informacije će se koristiti za poboljšanje Microsoft proizvoda i usluga. Vaš IT administrator će moći da prikupi ove podatke. Izjava o privatnosti.

Hvala vam na povratnim informacijama!

×