Deljenje spoljnih podataka pomoću ODC datoteke (Power Query)

Odličan način za deljenje podataka između korisnika programa Excel jeste korišćenje Office datoteke sa podacima za povezivanje (ODC). Dizajnirani su tako da budu prenosivi i laki za ažuriranje. Preporučujemo sledeći pristup deljenju spoljnih izvora podataka sa podacima koje je oblikio Power Query. 

U ovom primeru delimo radnu svesku sa podacima koji su uvezeni iz radne sveske sa podacima. Ali ovaj proces se odnosi na skoro sve spoljne izvore podataka koje Excel može da uveze i poveže. Jedini izuzetak je to što ne možete da sačuvate informacije o vezi u ODC datoteci za Excel tabelu ili imenovani opseg u istoj radnoj svesci iz koje ste ih uvezli (pomoću opcije Podaci > Iz tabele/opsega).

Važno   Ako naiđete na probleme sa potvrdom identiteta ili privatnošću, pogledajte teme Upravljanje postavkama i dozvolama izvora podataka i Podešavanje nivoa privatnosti.

Jedna osoba radi sledeće da bi olakšala deljenje podataka:

 1. Izaberite stavke Podaci> Podatke iz > iz datoteke > iz radne sveske.

 2. U dijalogu Uvoz podataka pronađite i izaberite radnu svesku koja sadrži podatke, a zatim izaberite stavku Otvori.

 3. U dijalogu Navigator izaberite tabelu, a zatim izaberite stavku Transformiši podatke.

 4. U Power Query uređivaču oblikujete podatke onako kako želite, a zatim izaberite stavku Početna > Zatvori & učitavanje.

 5. Na Excel radnom listu koji sadrži podatke o upitu izaberite ćeliju u tabeli, izaberite stavku Podaci ,kliknite na strelicu pored dugmeta Osveži sve ,izaberite stavku Svojstva veze ,izaberite karticu Definicija, a zatim na dnu dijaloga izaberite stavku Izvezi datoteku veze.

 6. U dijalog Čuvanje datoteke unesite ime datoteke, izaberite stavku Sačuvaj, a zatim kliknite na dugme U redu.

 7. Proverite da li ste datoteku sačuvali u pouzdanom izvoru podataka na lokaciji kojoj druga osoba može da pristupi, kao što je mrežna fascikla. Više informacija o pouzdanim izvorima podataka potražite u stavkama Pouzdani dokumenti, Prikaz opcija privatnosti u centru za pouzdanost i Dodavanje, uklanjanje ili promena pouzdane lokacije.  

 8. Sačuvajte radnu svesku.

Rezultat

ODC datoteka sadrži sve informacije o vezi o spoljnom izvoru podataka i korake i formule Power Query operacija. Ako želite, otvorite ODC datoteku u beležnici da biste ispitali xml format koji se koristi.

Da biste pristupili deljenim podacima, druga osoba radi sledeće:

 1. Pomoću istraživača datoteka pronađite ODC datoteku kreiranu u prethodnom odeljku, a   zatim kliknite dvaput na njega.

  Excel otvara ODC datoteku u novoj Excel radnoj svesci.

 2. Ako dobijete poruku o pouzdanosti izvora podataka, izaberite stavku Omogući.

 3. U dijalogu Uvoz podataka odlučite na koji način želite da uvezete podatke, a zatim kliknite na dugme U redu. Da biste dobili više informacija o korišćenju ovog dijaloga, izaberite znak pitanja (?).

 4. Da biste potvrdili da sve ispravno funkcioniše, ažurirajte izvor podataka radne sveske, a zatim osvežite sve podatke u ovoj radnoj svesci pritiskom kombinacije tastera Ctrl + Alt + F5.

 5. Sačuvajte radnu svesku.

Rezultat

Druga osoba sada može da deli spoljni izvor podataka sa svojim podacima koje je oblikio Power Query.

Takođe pogledajte

Pomoć za Power Query za Excel

Osvežavanje spoljnih podataka za povezivanje u programu Excel

Kako putovanje podataka kroz Excel

Potrebna vam je dodatna pomoć?

Razvijte Office veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Izgleda da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×