Dodavanje gostiju u Microsoft 365 grupama

Pristup gostu u Microsoft 365 grupe omogućava vama i vašem timu da sarađujete sa osobama izvan organizacije tako što ćete im dodeliti pristup grupnim razgovorima, datotekama, pozivima iz kalendara i beležnici grupe. Access može da se odobri gostu – na primer, partner, dobavljač, dobavljač ili konsultant – od strane bilo kog vlasnika grupe.

Način funkcionisanja

Osobe koje koriste Microsoft 365 grupe mogu da koriste Outlook na vebu ili Outlook za Windows da dodaju goste i upravljaju gostima u njihovim Microsoft 365 grupama. Gosti mogu da imaju e-adresu, a nalog e-pošte može biti radni, lični ili školski nalog.

Napomena: Access pristup je podesio IT administrator.

  • 1. korak    Vlasnik grupe dodaje gosta grupi ili gosta imenuje član grupe. Vlasnik grupe odobrava kandidate.

  • 2. korak    Vlasnik grupe je informisan o tome koji sadržaj i resurse koji gosti mogu da pristupe unutar grupe. Kombinacija teksta i ikona daje svim članovima grupe jasnu oznaku učešća gosta.

  • 3. korak    Gost prima e-poruku dobrodošlice i može da učestvuje u grupnim razgovorima, prima i odgovara na pozive za kalendar, kao i pristupa datotekama grupe.

  • 4. korak    Gosti mogu da napuste grupu u bilo kom trenutku putem linka u podnožju svih grupa e-poruka i pozivnica za kalendare.

Administratori mogu da upravljaju gostima i pristupom Microsoft 365 grupama pomoću PowerShell. Pogledajte članak Upravljanje pristupom gostu u Microsoft 365 grupama za uputstva.

Kada je gost pozvan da se pridruži grupi, primaju dobrodošlicu e-pošte koja sadrži malo informacija o grupi i šta sada mogu da očekuju kada su članovi. Poruka takođe uključuje skupu veza koje će im pomoći da se započenu i povežu sa grupama resursa.

Slika poruke dobrodošlice za goste grupe

Celokupna interakcija člana sa ulogom gosta odvija se putem prijemnog sandučeta. Ne mogu da pristupe stranici grupe, ali mogu da primaju pozivnice za kalendar, učestvuju u razgovorima e-pošte i, ako je administrator uključio postavku, mogu da otvore deljene datoteke pomoću veze ili priloga.

Sve grupe e-pošte i pozivi za kalendar koje je gost primio će sadržati podsetnik za korišćenje odgovora sve u odgovoru na grupu, zajedno sa vezama da biste prikazali datoteke grupe i napustili grupu. Evo primera:

Sve e-poruke koje gost primi od članova grupe će imati podnožje sa uputstvima i vezama

Sledeća tabela rezimira šta gosti mogu, a šta ne mogu da urade.

Funkcija

Da li je dozvoljeno korisniku sa statusom gosta?

Kreiranje grupe

Ne

Dodavanje/uklanjanje članova grupe

Ne

Brisanje grupe

Ne

Pridružite se grupi

Da, na poziv

Započinjanje razgovora

Da

Odgovorite na razgovor

Da

Pretraga razgovora

Da

@pominjanje osobe u grupi

Ne

Kačenje grupe/označavanje grupe kao omiljene

Ne

Brisanje razgovora

Da

Označavajte da vam se neke poruke „sviđaju“

Ne

Upravljanje sastancima

Ne

Prikaz kalendara grupe

Ne

Izmena događaja iz kalendara

Ne

Dodavanje grupnog kalendara u lični kalendar

Ne

Prikaz i uređivanje datoteka grupe

Da, ako je to omogućio administrator zakupca

Pristup OneNote beležnici grupe

Da, pristup sa dobrodošlice e-pošte

Pregledanje grupa

Ne

Najčešća pitanja

Gost je neko ko nije zaposleni, student ili član vaše organizacije. Nemaju poslovni ili školski nalog u vašoj organizaciji.

Ne. Samo osobe koje su izvan vaše organizacije, kao što su partneri ili savetnici, mogu se dodati kao gosti. Možete pozvati osobe u vašoj organizaciji da se pridruže kao redovni članovi grupe.

Da, možete. Spoljni kontakti su kontakti navedeni na globalnom spisku adresa organizacije. Primer ovog tipa kontakta je preduzeće za prodaju koje redovno pruža usluge vašoj organizaciji.

Administrator mora da uključi funkciju Guest da biste mogli da dodate goste. Kada vidite poruku da biste se obratili administratoru, možda funkcija gosta još uvek nije uključena. Više informacija potražite u članku Upravljanje pristupom gostima u Microsoft 365 grupama .

Članovi gosta ne mogu da prikažu poruke zaštićene tehnologijom Information Rights Management (IRM).

Možete da dobijete izveštaj o neisporuci kada odgovorite na grupu sa adresom e-pošte koja se razlikuje od one koju ste koristili kada ste se pridružili ili dodali u grupu. Na primer, ako ste se pridružili grupi kao lukam@contoso.com, ali pokušavate da odgovorite na poruku grupe u prijemnom sandučetu sa naloga lukam@service.contoso.com, primićete izveštaj o neisporučivanju.

Ne. Možete da delite Microsoft 365 datoteke grupe sa gostima koji su pozvani da se pridruže grupi.

Moderan prilog je datoteka uskladištena u usluzi OneDrive za posao ili školu. Jedna veza se šalje svim primaocima. Pošto je datoteka uskladištena u oblaku, svi primaoci mogu da čitaju i uređuju datoteku bez potrebe za usaglašavanjem pojedinačnih kopija. 

Moderni prilozi se u grupi Microsoft 365 dele samo sa članovima grupe. Kada se poruka sa modernim prilogom prosledi članu gosta u grupi, on će moći da pristupi prilogu posle prijavljivanja pomoću korisničkog imena i lozinke. Ako se poruka prosledi nekome ko nije član grupe, ta osoba neće moći da otvori prilog.

Gosti možda nećete primiti grupne razgovore iz nekoliko razloga. Informacije potražite u članku Korisnici sa statusom gosta ne primaju grupni razgovor.

Kako gosti mogu da provere i upravljaju ličnim podacima koje organizacija prikuplja?

Gosti mogu da saznaju koje lične informacije ima organizacija, kao i kako da zatražim da se sve ili neke od njih izbrišu tako što ćete izabrati adresu org.

Office 365 grupe Guest dobrodošlice poruka dobrodošlice

Takođe pogledajte

Korišćenje Microsoft 365 grupa kao gosta

Saznajte više o Microsoft 365 grupama

Gost ne prima grupne razgovore putem e-pošte

Saznajte više o Outlook.com grupama

Potrebna vam je dodatna pomoć?

Razvijte Office veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Izgleda da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×