Pređi na glavni sadržaj

Excel oblikovanja i funkcije koje se ne prenose u druge formate datoteka

Format. xlsx koji je predstavljen u programu Excel 2007 čuva sve podatke radnog lista i grafikona, oblikovanje i druge funkcije koje su dostupne u prethodnim verzijama programa Excel, kao i format radne sveske sa makroima (. xlsm) koji pored tih prikazane.

Ako često delite podatke radne sveske sa osobama koje koriste stariju verziju programa Excel, možete da radite u režimu kompatibilnosti da biste sprečili gubitak podataka i tačnosti kada se radna sveska otvori u starijoj verziji programa Excel, a možete i da koristite konvertore koji vam pomažu Prelazak podataka. Više informacija potražite u članku Čuvanje Excel radne sveske za kompatibilnost sa starijim verzijama programa Excel.

Ako radnu svesku sačuvate u drugom formatu datoteke, na primer tekstualnom formatu, neka oblikovanja i podaci mogu da se izgube i druge funkcije možda neće biti podržane.

Sledeći formati datoteka imaju razlike u funkcijama i oblikovanju kao što je opisano.

U ovom članku

Oblikovani tekst (razgraničen razmakom)

Tekst (razgraničen tabulatorom)

Tekst (Unikod)

CSV (razgraničen zarezima)

DIF (Format za razmenu podataka)

SYLK (simbolična karika)

Veb stranica i Veb stranica u jednoj datoteci

XML 2003 unakrsna tabela

Oblikovani tekst (razgraničen razmakom)

Ovaj format datoteke (. prn) čuva samo tekst i vrednosti koje su prikazane u ćelijama aktivnog radnog lista.

Ako red ćelija sadrži više od 240 znakova, sve znakove iznad 240 prelamaju se u novi red na kraju konvertovane datoteke. Na primer, ako redovi od 1 do 10 sadrže više od 240 znakova, preostali tekst u nizu 1 postavljen u red 11, preostali tekst u nizu 2 postavljen u red 12 i tako dalje.

Kolone podataka su razdvojene zarezima, a svaki redove podataka se završava u kociji. Ako ćelije prikazuju formule koje umesto vrednosti formula, formule se konvertuju kao tekst. Sva oblikovanja, grafike, objekti i drugi sadržaji radnog lista se gube. Simbol za evro se konvertuje u upitnik.

Napomena: Pre čuvanja radnog lista u ovom formatu, uverite se da su vidljivi svi podaci koje želite da konvertujete i da postoji odgovarajući razmak između kolona. U suprotnom, podaci mogu biti izgubljeni ili nepropisno razdvojeni u konvertovanoj datoteci. Možda ćete morati da prilagodite širine kolone radnog lista pre nego što ga konvertujete u oblikovan format teksta.

Vrh stranice

Tekst (razgraničen tabulatorom)

Ovaj format datoteke (. txt) čuva samo tekst i vrednosti koje su prikazane u ćelijama aktivnog radnog lista.

Kolone podataka se razdvajaju znakovima tabulatora i svaki redovi podataka se zavrљavaju u kociji. Ako ćelija sadrži zarez, sadržaj ćelije se nalazi između dvostrukih navodnika. Ako podaci sadrže znak navoda, dvostruki znakovi navoda zameniće znak navoda, a sadržaj ćelije se takođe nalazi unutar dvostrukih navodnika. Sva oblikovanja, grafike, objekti i drugi sadržaji radnog lista se gube. Simbol za evro se konvertuje u upitnik.

Ako ćelije prikazuju formule koje umesto vrednosti formula, formule se čuvaju kao tekst. Da biste sačuvali formule ako ponovo otvorite datoteku u programu Excel, izaberite opciju razgraničavanje u čarobnjaku za uvoz teksta, a zatim izaberite stavku znakovi za razdvajanje.

Napomena: Ako radna sveska sadrži specijalne znakove fonta, kao što je simbol autorskog prava (©) i koristite konvertovanu tekstualnu datoteku na računaru sa drugim operativnim sistemom, sačuvajte radnu svesku u formatu tekstualne datoteke koji odgovara tom sistemu. Na primer, ako koristite Microsoft Windows i želite da koristite tekstualnu datoteku na Macintosh računaru, sačuvajte datoteku u tekstualnom (Macintosh) formatu. Ako koristite Macintosh računar i želite da koristite tekstualnu datoteku na sistemu koji radi pod operativnim sistemom Windows ili Windows NT, sačuvajte datoteku u formatu tekst (Windows).

Vrh stranice

Tekst (Unikod)

Ovaj format datoteke (. txt) čuva sav tekst i vrednosti koje se pojavljuju u ćelijama aktivnog radnog lista.

Međutim, ako datoteku otvorite u tekstualnom (Unikod) formatu pomoću programa koji ne čita Unicode, kao što je Notepad u operativnom sistemu Windows 95 ili Microsoft MS-DOS, vaši podaci će biti izgubljeni.

Napomena: Beležnica u operativnom sistemu Windows NT čita datoteke u tekstualnom (Unikod) formatu.

Vrh stranice

CSV (razgraničen zarezima)

Ovaj format datoteke (. csv) čuva samo tekst i vrednosti koje su prikazane u ćelijama aktivnog radnog lista. Čuvaju se svi redovi i svi znakovi u svakoj ćeliji. Kolone podataka su razdvojene zarezima, a svaki redove podataka se završava u kociji. Ako ćelija sadrži zarez, sadržaj ćelije se nalazi između dvostrukih navodnika.

Ako ćelije prikazuju formule koje umesto vrednosti formula, formule se konvertuju kao tekst. Sva oblikovanja, grafike, objekti i drugi sadržaji radnog lista se gube. Simbol za evro se konvertuje u upitnik.

Napomena: Ako radna sveska sadrži specijalne znakove fonta, kao što je simbol autorskog prava (©) i koristite konvertovanu tekstualnu datoteku na računaru sa drugim operativnim sistemom, sačuvajte radnu svesku u formatu tekstualne datoteke koji odgovara tom sistemu. Na primer, ako koristite Windows i želite da koristite tekstualnu datoteku na Macintosh računaru, sačuvajte datoteku u formatu CSV (Macintosh). Ako koristite Macintosh računar i želite da koristite tekstualnu datoteku na sistemu koji radi pod operativnim sistemom Windows ili Windows NT, sačuvajte datoteku u formatu CSV (Windows).

Vrh stranice

DIF (Format za razmenu podataka)

Ovaj format datoteke (. Def) čuva samo tekst, vrednosti i formule na aktivnom radnom listu.

Ako su opcije radnog lista podešene tako da se prikazuju rezultati formule u ćelijama, samo će se rezultati formule sačuvati u konvertovanoj datoteci. Da biste sačuvali formule, prikaz formula na radnom listu pre čuvanja datoteke.

Kako da prikazujete formule u ćelijama radnog lista

 1. Izaberite stavke Datoteka > Opcije.

  Ako koristite Excel 2007, kliknite na dugme Microsoft Office Slika dugmeta zatim izaberite stavku Excel opcije.

 2. Zatim idite na stavku napredne > opcije ekrana za ovaj radni list i potvrdite izbor u polju za potvrdu Prikaži formule u ćelijama umesto u izračunatim rezultatima .

Širine kolona i Većina formata brojeva se čuvaju, ali se svi drugi formati gube.

Postavke podešavanja stranice i ručni prelomi stranica se gube.

Komentari ćelija, grafike, Ugrađeni grafikoni, objekti, kontrole obrasca, hiperveze, postavke provere valjanosti podataka, uslovno oblikovanje i druge funkcije radnog lista se gube.

Podaci prikazani u trenutnom prikazu izveštaja izvedene tabele čuvaju se; Svi drugi podaci izvedene tabele se gube.

Kôd za Microsoft Visual Basic for Applications (VBA) se gubi.

Simbol za evro se konvertuje u upitnik.

Vrh stranice

SYLK (simbolična karika)

Ovaj format datoteke (. SLK) čuva samo vrednosti i formule na aktivnom radnom listu i ograničeno oblikovanje ćelija.

Do 255 znakova čuvaju se po ćeliji.

Ako u SYLK formatu nije podržan Excel funkcija, Excel će je izračunati pre nego što sačuva datoteku i zamenjuje formulu rezultujućom vrednošću.

Većina tekstualnih formata se čuvaju; konvertovani tekst uzima oblik prvog znaka u ćeliji. Rotirani tekst, objedinjene ćelije i postavke horizontalne i vertikalne poravnavanja teksta se gube. Boja fonta može da se konvertuje u različitu boju ako ponovo otvorite konvertovani SYLK listu u programu Excel. Ivice se konvertuju u jednostrune ivice. Senčenje ćelija se konvertuje u tačkaste sivo senčenje.

Postavke podešavanja stranice i ručni prelomi stranica se gube.

Komentari ćelija se čuvaju. Komentare možete da prikazujete ako ponovo otvorite SYLK datoteku u programu Excel.

Grafike, Ugrađeni grafikoni, objekti, kontrole obrasca, hiperveze, postavke provere valjanosti podataka, uslovno oblikovanje i druge funkcije radnog lista se gube.

VBA kôd se gubi.

Podaci prikazani u trenutnom prikazu izveštaja izvedene tabele čuvaju se; Svi drugi podaci izvedene tabele se gube.

Napomena: Ovaj format možete da koristite za čuvanje datoteka radne sveske za upotrebu u programu Microsoft Multiplan. Excel ne podrazumeva konvertore formata datoteka za direktno konvertovanje datoteka radne sveske u Multiplan.

Vrh stranice

Veb stranica i Veb stranica u jednoj datoteci

Ovi formati datoteke Veb stranice (. htm,. HTML), formati datoteka veb stranice sa jednom datotekom (. mht,. MHTML) mogu da se koriste za izvoz Excel podataka. U programu Excel 2007 i novije verzije, funkcije radnog lista (kao što su formule, grafikoni, izvedene tabele i Visual Basic for Application (VBA) projekti) više nisu podržane u ovim formatima datoteka i oni će biti izgubljeni kada ponovo otvorite datoteku u ovom formatu datoteke u programu Excel.

Vrh stranice

XML 2003 unakrsna tabela

Ovaj 2003 XML format datoteke (. XML) ne zadržava sledeće funkcije:

 • Strelice za praćenje nadzora

 • Grafikon i drugi Grafički objekti

 • Listovi sa grafikonom, listovi makroa, listovi dijaloga

 • Prilagođeni prikazi

 • Reference konsolidacije podataka

 • Slojevi objekta za crtanje

 • Prikazivanje strukture i grupisanje funkcija

 • Podaci radnog lista zaštićeni lozinkom

 • Scenariji

 • Korisnički definisane kategorije funkcija

 • VBA projekti

Nove funkcije predstavljene sa programom Excel 2007 i novijim verzijama, kao što je poboljšano uslovno oblikovanje, ne podržavaju ovaj format datoteke. Podržani su limiti reda i kolone uvedeni pomoću programa Excel 2007. Više informacija potražite u članku: Excel specifikacije i ograničenja.

Vrh stranice

Potrebna vam je dodatna pomoć?

Možete uvek da postavite pitanje stručnjaku u zajednici Excel Tech Community, dobijete podršku u zajednici Answers community ili predložite novu funkciju ili poboljšanje na sajtu Excel User Voice.

Napomena:  Ova stranica je prevedena automatski i može da sadrži gramatičke greške ili netačnosti. Naš cilj je da ovaj sadržaj bude koristan. Možete li da nam javite da li su informacije bile korisne? Ovo je članak na engleskom jeziku za referencu.​

Takođe pogledajte

Čuvanje Excel radne sveske za kompatibilnost sa starijim verzijama

problema sa kompatibilnošću Excel radnog lista

Razvijte Office veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Izgleda da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×