Prijavite se pomoću Microsoft naloga
Prijavite se ili kreirajte nalog.
Zdravo,
Select a different account.
Imate više naloga
Odaberite nalog pomoću kojih želite da se prijavite.

Veb segmenti SharePoint su korisnicima svih nivoa iskustva omogućili da dodaju moćnu i prilagodljivu funkcionalnost na svoje stranice.  Moderni veb segmenti dizajnirani su tako da budu još lakši za korišćenje, spremno za mobilne uređaje i sjajno izgleda.

Mnogi moderni veb segmenti ispunjavaju iste namene kao klasični veb segmenti, ali videćete razlike u izgledu i funkcionalnosti.

Važno je da imajte na primer da moderne stranice mogu da koriste samo moderne veb segmente, a klasične stranice mogu da koriste samo klasične veb segmente. Izuzeci su prilagođeni veb segmenti koji su posebno dizajnirani da se koriste na modernim stranicama. Za projektante, SharePoint Framework omogućava izgradnju prilagođenih modernih veb segmenata koji se prikazuju u samom poštanskom sandučetu sa alatkama veb segmenata. Projektanti takođe mogu da pronađu uputstva i alatke na sajtovima modernizovanja klasičnog SharePoint sajtova. 

Važno je da imate na JScript, iz bezbednosnih razloga, moderni veb segmenti ne dozvoljavaju umetanje koda kao što je JScript.

Poređenje modernih i klasičnih veb segmenata

Ne postoji mapiranje 1:1 klasičnih sa modernim veb segmentima, ali postoje veb segmenti koji imaju slične svrhe.  Evo pregleda nekih veb segmenata koji se često koriste na osnovu njihove namene, kao i nekih razlika u modernim veb segmentima.

Napomene: 

  • Ovo nije iscrpna lista veb segmenata. Ako se pitate o određenom veb segmentu, izaberite stavku Da ili Ne pored stavke Da li su ove informacije pomogle na dnu stranice i ostavite povratne informacije da biste nas javili. 

  • Najbrži put da prenete komentare projektantima jeste pravo iz bilo kog aplikacija Office. Pogledajte kako da pružim povratne informacije o Microsoft kancelarija?

Namena

Klasični

Moderno

Dodavanje teksta i drugog sadržaja

Veb segment uređivača sadržaja,
Dodavanje teksta i drugog sadržaja direktno na wiki stranicu

Tekstualni veb segment

Veb segment "Tekst" omogućava vam da lako dodate i oblikujete tekst i tabele na stranici. Na traci sa alatkama za oblikovanje možete oblikovati tekst, promeniti stilove i još mnogo toga. Međutim, za razliku od veb segmenta uređivača sadržaja, ne možete da uređujete HTML u okviru veb segmenta. Ugnežđene tabele još nisu podržane. Wiki sintaksa, poput korišćene za kreiranje veza od stranica i ka stranicama, nije podržana na stranicama ili u tekstualnom veb segmentu, ali je lako kreirati veze u okviru tekstualnog veb segmenta. Još nije moguće dodati slike u liniju unutar tekstualnog veb segmenta, ali možete da dodate slike pored tekstualnog veb segmenta pomoću veb segmenta Slika.

Prikazivanje biblioteke dokumenata

Biblioteka

Biblioteka dokumenata

Kada kreirate biblioteku na klasičnom sajtu, automatski se kreira veb segment biblioteke i možete odabrati da ga pokažete na stranici. Kada koristite veb segment moderne biblioteke dokumenata, možete odabrati biblioteku za prikaz i prikazati određeni prikaz biblioteke ili čak fasciklu u okviru biblioteke. Korisnici koji imaju odgovarajuće dozvole mogu da dodaju, prikazuju ili uređuju datoteke direktno iz veb segmenta. Korisnici takođe mogu da zakače dokument na vrh biblioteke, preuzmu, izbrišu i preimenovanje datoteka. Pored toga, datoteke se mogu prikazati u prikazu detalja ili prikazu pločica, a prikazane su i oblikovanje kolona i ugnežđene fascikle kreirane na izvornoj listi.

Prikaz liste

Lista

Lista

Kada kreirate listu na klasičnom sajtu, za tu listu se automatski kreira veb segment liste i možete da odaberete da je prikazujete na stranici. Veb segment moderne liste vam omogućava da odaberete listu i prilagodite je sopstvenim naslovom, prikazom i čak veličinom. Korisnici mogu da prikazuju, filtriraju, sortiraju i grupišu listu. Pored toga, oblikovane kolone i ugnežđene grupe kreirane na izvornoj listi prikazane su u veb segmentu.

Prikaz datoteke

Prikazivač stranica

Prikazivač datoteka

Moderan veb segment za prikaz datoteka omogućava da uglovate više od 270+ tipova datoteka, uključujući ne samo poznate Word, Excel i PowerPoint datoteke, već i napredne tipove datoteka kao što su 3D modeli i medicinske slike.

Napomena: U SharePoint 2019, tipovi datoteka koje možete da umetnete ograničeni su na Word, Excel i PowerPoint (konkretno .doc, .docx,. xls, .xlsx, .pot, .potx, .ppt i .pptx).

Embed web part

Veb segment Ugrađivanje omogućava vam da prikazujete sadržaj na stranici sa sajtova koji omogućavaju ugrađivanje (na primer, YouTube). U zavisnosti od veb lokacije, možete da koristite veb adresu lokacije ili kôd za ugštanja koji obezbeđuje lokacija. 

Dodavanje kontakata

Veb segment "Detalji o kontaktu"

Veb segment "Osobe"

Klasični veb segment "Detalji o kontaktima" omogućava vam da ručno dodate jedan po jedan kontakt. Moderni veb segment "Osobe" omogućava vam da dodate više kontakata sa korisničkih profila zajedno sa vizuelnim i organizacionim informacijama. Izgled detalja o kontaktu može se promeniti iz kompakta u opisan, što znači da se više detalja o kontaktu može prikazati direktno na stranici.

Dodavanje slika

Veb segment slike, veb
segment uređivača sadržaja,
Biblioteka slika

Veb segment slike

Veb segment Slika dodaje dodatne izvore za sliku: nedavne, veb pretrage i OneDrive. Veličina slike može da se izmeni u standardni i prilagođeni odnos. 

Veb segment galerije slika

Veb segment Galerija slika vam omogućava da dodate slike u raspored pločice ili u uglastog prikaza.  Slike rasporeda u prikazu u panou mogu da se podese na poznate veličine odnosa. Manje slike će biti veličine do odnosa popune, ali veličina većih slika neće biti promena. 

Veb segment heroja

Veb segment Heroj može da se podesi tako da prikazuje do 5 elemenata u rasporedima pločice ili slojeva, čime se fokus postavlja na pojedinačne elemente po potrebi. Pojedinačni elementi mogu da imaju naslove, određene slike i alternativni tekst.  Elemente možete da rasporedite i po potrebi.

Prikazivač datoteka

Koristite prikazivač datoteka za prikazivanje 3D modela. To je naročito korisno za medicinske modele.

Prikaz video zapisa na stranici

Veb segment medija

Prikazivač datoteka

Veb segment za prikaz datoteka vam omogućava da prikažete lokalne video zapise sa SharePoint lokacije (kao što je . MOV, .MP4 i . WMV).

Embed web part

Veb segment Ugrađivanje omogućava vam da na stranici prikazujete video zapise (ili drugi sadržaj) sa sajtova koji omogućavaju ugrađivanje (na primer, YouTube). U zavisnosti od veb lokacije sa koje ugrađujete, možete da koristite veb adresu lokacije ili kôd za ugrađivanje koji lokacija pruža. SharePoint samo Microsoft 365 do sada.

Strimuj video

Veb segment Stream video segment reprodukuje video zapise iz usluge Microsoft Stream u višestrukim video formatima koji se nazivaju kanal ili kao jedan video zapis. On dodaje najnovije društvene i napredne postavke reprodukcije, kao što su rad, promena brzine reprodukcije, gledanje sa generisanim titlovima (samo engleski i španski) i kreiranje spiskova numera. Nisu potrebne dodatne dodatne komponente pregledača. Metapodaci i dozvole u okviru usluge Microsoft Stream postavljaju se određeni video zapisi. 

YouTube veb segment

YouTube veb segment vam omogućava da ugostite YouTube video zapise desno na stranici, uključujući mogućnost postavljanja vremena početka i kontrola plejera za prikaz.

Prikaz datuma i vremena predstojećih sastanaka i događaja

Kalendar

Događaji

Veb segment Events prikazuje događaje u prilagodljivoj kartici opsega datuma ili filmstrip formatu. Prošireni podaci o događajima mogu da imaju i slike događaja, Bing mape i podatke o sastancima. Sastanke možete preuzeti na . ICS format, ali veb segment Events ne može da se poveže ili čita iz Exchange kalendar usluge. Veb segment "Događaji" koristi istu listu kao i veb segment "Kalendar", ali prilagođene kolone se ne prikazuju u veb segmentu "Događaji".

Kalendar grupe

Veb segment kalendara grupe koristi aplikaciju kalendara Microsoft 365 grupe za skladištenje događaja. Nije moguće dodati nove događaje grupe sa veb segmentom kalendara grupe. Događaji se prikazuju u formatu liste kako bi se uvećali prošireni detalji svakog događaja. Možete da navedete broj prikazanih događaja na svakoj stranici i da pomerate stranice. SharePoint samo Microsoft 365 do sada.

Prikazivanje veza ka drugom sadržaju

Unapređene veze, veze ,
veb segment
uređivača sadržaja,
objave,
veza ka rezimeu

Brze veze

Veb segment Brze veze može da se podesi tako da se prikazuje kao format u obliku umotanog teksta koji se zove filmstrip ili manji kompaktni format. Svaka veza u kompaktnom formatu može biti raspoređena i prikazana sa slikama ili bez njih. Još nije moguće da se popune Brze veze zasnovane na listi.

Link

Veb segment Veza prikazuje jednu kompletnu URL vezu i dodaje mogućnost prikazivanja ili skrivanja okna za pregled sa ciljnom linkom. SharePoint samo Microsoft 365 do sada.

Tekstualni veb segment

U veb segmentu Tekst možete da dodate veze u okviru sadržaja pomoću trake sa alatkama.

Traženje i prikazivanje sadržaja

Upit za sadržaj,
pretraga sadržaja

Istaknuti sadržaj

Sa veb segmentom Istaknuti sadržaj, mnoge napredne i zbunjujuće opcije pretrage/upita zamenjene su unapređenim opcijama upita. Međutim, za razliku od klasičnih tekstova, ne možete da koristite prilagođene predloške za prikaz.

Najavite vesti za svoj tim

Objave

Vesti

Klasični veb segment "Objave" koristi listu za prikaz objava na vašoj stranici. Veb segment Vesti je širok sistem distribucije sadržaja koji koristi bogate, oblikovane stranice ili veze ka vestima i sabira novosti na SharePoint matičnoj stranici, sajtovima i sajtovima čvorišta. Veb segment može da se prilagodi tako da prikazuje rezultate na mnogo različitih načina. To pruža bogatije i dinamičnije iskustvo u radu preko statične liste objava. 

Praćenje projekata

Lista zadataka

Planner

Moderan veb segment Planner funkcioniše sa Microsoft 365 grupama i uslugom Microsoft 365 Planner. Planovi se skladište u usluzi Microsoft 365 Planner što omogućava veća prilagođavanja. Podrazumevana vremenska linija se uklanja za fleksibilnije opcije prikaza koje obuhvataju samo za čitanje – tabla za pregled koja se zove tabla ili Kanban raspored koji se naziva skup. Korišćenje rasporeda grupe omogućava grupisnje po grupama, dodeljenim kategorijama, napretku, krajnjem roku i oznakama. Pored rasporeda Kontejner omogućava direktno dodavanje i izmenu zadataka u okviru plana koji je uskladišten u usluzi Microsoft 365 Planner. Ovaj veb segment je dostupan na veb SharePoint samo Microsoft 365 povezana lokacija grupe.

Prikaz sajtova i veza na stranici

Site agregator

Sajtovi

Klasični veb segment agregatora sajtova fokusiran na vizuelno pojednostavljeni prikaz sajtova. Pomoću veb segmenta Lokacije duga lista datoteka zamenjuje se karticama sa informacijama koje prikazuju poslednje prikazane, poslednje izmenjene i najpopularnije datoteke. Sajtovi se mogu prikazati kao kartice ili u filmstrip rasporedu pomoću mehanizma za trakaste prikaze za pomeranje kroz izabrane sajtove. SharePoint samo Microsoft 365 do sada.

Prikaz razgovora na stranici

Feed lokacije

Yammer veb segmenta

Dostupna su dva Yammer segmenta:

  • Veb Yammer Razgovori omogućava korisnicima da učestvuju u Yammer razgovorima za određenu grupu ili temu bez napuštanja SharePoint stranice.

  • Veb Yammer Ističe određene, najvažnije ili najnovije razgovore.

Pošto Yammer zamenio funkciju SharePoint Feed za vesti, moderni Yammer veb segmenti zamenjuju klasični veb segment feeda sajta.

Prikazivanje sadržaja sa druge stranice

Prikazivač stranica

Ugradi

Veb segment "Prikazivač stranica" i veb segment "Ugrađivanje" omogućavaju vam da prikažete sadržaj sa drugih sajtova koji omogućavaju ugrađivanje. Kôd za ugljanje mora da bude zasnovan na "iframe", a kôd koji koristi <skripte> oznake nije podržan. Pored toga, mogu da budu ugrađene samo bezbedne veb lokacije. 

Prikupljanje i prikaz podataka iz obrazaca

InfoPath obrasci

PowerApps

Pomoću usluge PowerApps možete da napravite moćne obrasce za prikupljanje, skladištenje i prikaz podataka bez korišćenja koda. Takođe možete da koristite PowerApps da biste prilagodili obrazac SharePoint liste.SharePoint samo Microsoft 365 do sada.

Microsoft Forms

Uz veb segment Microsoft Forms, možete da dodate obrazac ili rezultate obrasca na stranicu. Rezultate rezimea možete da prikažete i u grafikonima koji se nalaze odmah na stranici. SharePoint samo Microsoft 365 do sada.

Potrebna vam je dodatna pomoć?

Unapredite veštine
Istražite obuku

Da li su vam ove informacije koristile?

Koliko ste zadovoljni kvalitetom jezika?
Šta je uticalo na vaše iskustvo?

Hvala vam na povratnim informacijama!

×