Korišćenje čitača ekrana da biste napravili zaglavlja kolona u tabeli u programu Excel

Ovaj članak je namenjen osobama sa oštećenjima vida ili kognitivnih sposobnosti koje koriste program čitača ekrana kao što su programi kompanije Microsoft: „Narator“, JAWS ili NVDA sa Microsoft 365 proizvodima. Ovaj članak predstavlja deo skupa sadržaja Microsoft 365 podrške čitača ekrana  u kojem možete pronaći dodatne informacije o pristupačnosti u našim aplikacijama. Za opštu pomoć posetite matičnu stranicu Microsoft podrške.

Koristite Excel tastaturu i čitač ekrana da biste napravili opisna zaglavlja kolona u postojećoj tabeli. Testirali smo ga sa naratorom, čitača ekrana JAWS i NVDA, ali može da funkcioniše sa drugim čitače ekrana ako prate uobičajene standarde i tehnike pristupačnosti.

Zaglavlja tabela takođe pomažu osobama koje koriste čitače ekrana da razumeju o čemu se radi u koloni. U dugačkoj tabeli, zaglavlja tabele zamenjuju naslove kolona radnog lista kako bi ostala vidljiva kada se krećete kroz podatke o tabeli. Zaglavlja tabele ne treba mešati sa naslovima kolona radnog lista ili zaglavljima odštampanih stranica.

Napomene: 

Dodavanje zaglavlja kolona u postojeću tabelu

Zaglavlja kolona možete da dodate u tabelu čak i ako ste kreirali tabelu bez zaglavlja. Takođe možete da promenite podrazumevana imena zaglavlja direktno na radnom listu.

Uputstva o tome kako da dodate zaglavlja kolona prilikom kreiranja tabele možete da pročitate u temi Korišćenje čitača ekrana za umetanje tabele na Excel radnom listu.

  1. Postavite fokus na bilo koje mesto u tabeli.

  2. Pritisnite kombinaciju tastera Alt+J, taster T, a zatim taster O da biste dodali zaglavlja kolona.

  3. Da biste uredili podrazumevano ime zaglavlja kolone, pritiskjte tastere sa strelicama dok ne čujete sa Naratorom ćeliju kolone koji želite da uredite, iza čega sledi "Kolona 'Može se uređivati'" i podrazumevano ime zaglavlja. U programu JAWS čujete podrazumevano ime zaglavlja i ćeliju, iza čega sledi "Zaglavlje kolone". Ako niste koristili NVDA, čujete podrazumevano ime zaglavlja i ćeliju.

  4. Otkucajte novo ime zaglavlja.

Takođe pogledajte

Korišćenje čitača ekrana za umetanje tabele na Excel radni list

Korišćenje čitača ekrana za davanje naslova tabeli u programu Excel

Tasterske prečice u programu Excel

Osnovni zadaci prilikom korišćenja čitača ekrana u programu Excel

Podešavanje uređaja za rad sa pristupačnosti u programu Microsoft 365

Korišćenje čitača ekrana za istraživanje i navigaciju u programu Excel

Tehnička podrška za korisnike sa umanjenim sposobnostima

Microsoft svim klijentima želi da obezbedi najbolji mogući utisak pri radu. Ako imate umanjene sposobnosti ili pitanja u vezi sa pristupačnošću, za tehničku pomoć se obratite Microsoft službi Answer Desk za osobe sa umanjenim sposobnostima. Tim za podršku službe Answer Desk za osobe sa umanjenim sposobnostima obučen je za korišćenje mnogih popularnih asistivnih tehnologija i može da pruži pomoć na engleskom, španskom, francuskom i američkom znakovnom jeziku. Idite na sajt „Microsoft Answer Desk za osobe sa umanjenim sposobnostima“ da biste saznali kontakt detalje za svoj region.

Ako ste korisnik iz državne institucije, privredne organizacije ili velikog preduzeća, obratite se službi Answer Desk za osobe sa umanjenim sposobnostima za velika preduzeća.

Potrebna vam je dodatna pomoć?

Pridružite se razgovoru
Pitajte zajednicu
Pronalaženje podrške
Obratite nam se

Da li su vam ove informacije koristile?

Koliko ste zadovoljni kvalitetom jezika?
Šta je uticalo na vaše iskustvo?

Hvala vam na povratnim informacijama!

×