Prijavite se pomoću Microsoft naloga
Prijavite se ili kreirajte nalog.
Zdravo,
Izaberite drugi nalog.
Imate više naloga
Odaberite nalog pomoću kojeg želite da se prijavite.
Korišćenje čitača ekrana da biste napravili zaglavlja kolona u tabeli u programu Excel

Ovaj članak je namenjen osobama koje koriste program čitača ekrana kao što su Windows Narrator, JAWS ili NVDA sa Microsoft 365 proizvodima. Ovaj članak predstavlja deo skupa sadržaja Microsoft 365 podrške čitača ekrana  u kojem možete pronaći dodatne informacije o pristupačnosti u našim aplikacijama. Za opštu pomoć posetite Microsoft podršku.

Koristite Excel tastaturu i čitač ekrana da biste kreirali opisna zaglavlja kolona u postojećoj tabeli. Testirali smo ga pomoću Naratora, čitača ekrana JAWS i NVDA, ali može da funkcioniše sa drugim čitačima ekrana sve dok prate uobičajene standarde i tehnike pristupačnosti.

Zaglavlja tabele takođe pomažu osobama koje koriste čitače ekrana da razumeju o čemu se radi u koloni. U dugačkoj tabeli, zaglavlja tabele zamenjuju naslove kolona radnog lista kako bi ostala vidljiva kada se krećete kroz podatke o tabeli. Zaglavlja tabele ne treba mešati sa naslovima kolona radnog lista ili zaglavljima odštampanih stranica.

Napomene: 

Dodavanje zaglavlja kolona u postojeću tabelu

Zaglavlja kolona možete da dodate u tabelu čak i ako ste kreirali tabelu bez zaglavlja. Podrazumevana imena zaglavlja možete da promenite i direktno u radnom listu.

Uputstva o tome kako da dodate zaglavlja kolona prilikom kreiranja tabele potražite u članku Korišćenje čitača ekrana za umetanje tabele u Excel radni list.

  1. Postavite fokus na bilo koje mesto u tabeli.

  2. Pritisnite kombinaciju tastera Alt+J, taster T, a zatim taster O da biste dodali zaglavlja kolona.

  3. Da biste uredili podrazumevano ime zaglavlja kolone, pritiskajte tastere sa strelicama dok ne čujete sa Naratorom ćeliju kolone koju želite da uredite, iza čega sledi "Kolona 'Može se uređivati'" i podrazumevano ime zaglavlja. U funkciji JAWS, čujete podrazumevano ime zaglavlja i ćeliju, iza čega sledi "Zaglavlje kolone". Ako koristite funkciju NVDA, čućete podrazumevano ime zaglavlja i ćeliju.

  4. Otkucajte novo ime zaglavlja.

Takođe pogledajte

Korišćenje čitača ekrana za umetanje tabele na Excel radni list

Korišćenje čitača ekrana za davanje naslova tabeli u programu Excel

Tasterske prečice u programu Excel

Osnovni zadaci prilikom korišćenja čitača ekrana u programu Excel

Podesite uređaj za rad sa pristupačnošću u sistemu Microsoft 365

Korišćenje čitača ekrana za istraživanje i navigaciju u programu Excel

Tehnička podrška za korisnike sa umanjenim sposobnostima

Microsoft svim klijentima želi da obezbedi najbolji mogući utisak pri radu. Ako imate umanjene sposobnosti ili pitanja u vezi sa pristupačnošću, za tehničku pomoć se obratite Microsoft službi Answer Desk za osobe sa umanjenim sposobnostima. Tim za podršku službe Answer Desk za osobe sa umanjenim sposobnostima obučen je za korišćenje mnogih popularnih asistivnih tehnologija i može da pruži pomoć na engleskom, španskom, francuskom i američkom znakovnom jeziku. Idite na sajt „Microsoft Answer Desk za osobe sa umanjenim sposobnostima“ da biste saznali kontakt detalje za svoj region.

Ako ste korisnik iz državne institucije, privredne organizacije ili velikog preduzeća, obratite se službi Answer Desk za osobe sa umanjenim sposobnostima za velika preduzeća.

Da li vam je potrebna dodatna pomoć?

Želite još opcija?

Istražite pogodnosti pretplate, pregledajte kurseve za obuku, saznajte kako da obezbedite uređaj i još mnogo toga.

Zajednice vam pomažu da postavljate pitanja i odgovarate na pitanja, dajete povratne informacije i čujete mišljenje od stručnjaka sa bogatim znanjem.

Pronađite rešenja za uobičajene probleme ili potražite pomoć od agenta za podršku.

Da li su vam ove informacije koristile?

Koliko ste zadovoljni kvalitetom jezika?
Šta je uticalo na vaše iskustvo?
Kada kliknete na dugme Prosledi“, vaše povratne informacije će se koristiti za poboljšanje Microsoft proizvoda i usluga. Vaš IT administrator će moći da prikupi ove podatke. Izjava o privatnosti.

Hvala vam na povratnim informacijama!

×