Prijavite se pomoću Microsoft naloga
Prijavite se ili kreirajte nalog.
Zdravo,
Izaberite drugi nalog.
Imate više naloga
Odaberite nalog pomoću kojeg želite da se prijavite.
Kreirajte i koristite moderne stranice na SharePoint sajtu

Korišćenje stranica je sjajan način za deljenje ideja pomoću slika, Excel, Word i PowerPoint dokumenata, video zapisa i još mnogo toga. Možete brzo i lako da kreirate i objavljujete stranice koje izgledaju odlično na svakom uređaju. 

Kada kreirate stranicu, možete da dodate i prilagodite veb segmente, a zatim objavite stranicu pomoću samo nekoliko koraka.

Napomene: 

 • Neke funkcije se postepeno uvode u organizacije koje su se opredelele za program "Ciljano izdanje". To znači da možda još uvek nemate ovu funkciju ili da ona izgleda drugačije od onoga što je opisano u člancima pomoći.

 • Morate biti vlasnik sajta ili SharePoint administrator da biste dodali stranice. Ako ste vlasnik sajta ali ne možete da dodate stranicu, administrator je možda isključio mogućnost da to uradite. 

 • Ovaj članak se odnosi na moderne stranice u SharePoint u sistemu Microsoft 365, SharePoint Server izdanje za pretplatu ili SharePoint Server 2019. Ako koristite klasične stranice ili koristite stariju verziju sistema SharePoint, pogledajte članak Kreiranje i uređivanje klasičnih SharePoint stranica.

 • Kreiranje modernih stranica je podržano samo u biblioteci stranica lokacije. Pored toga, ne možete da promenite URL stranice.

Pregledač ne podržava video. Instalirajte Microsoft Silverlight, Adobe Flash Player ili Internet Explorer 9.

Šta želite da uradite?

Dodavanje i objavljivanje stranice

 1. Idite na lokaciju na koju želite da dodate stranicu. 

 2. Idite na matičnu stranicu lokacije.

 3. Izaberite stavku + Novo, a zatim izaberite stavku Stranica.

  Nova stranica

  Druga mogućnost je da odete na postojeću stranicu, izaberete stavku + Novo i izaberete stavku Stranica. Možete i da odaberete stavku Kopiraj ovu stranicu da biste kreirali novu stranicu koja ima iste veb segmente i sadržaj kao postojeća stranica.

 4. Odaberite predložak stranice za početak. U ovom primeru koristićemo predložak Prazno. Zatim izaberite stavku Kreiraj stranicu.

  Napomena: Da biste napravili privatnu radnu verziju, izaberite stavku Kreiraj kao privatnu radnu verziju. Privatne radne verzije vidljive su samo vama i osobama sa kojima ih delite.

  Dijalog za izbor predloška stranice.

 5. Dodajte naslov stranice u gornju oblast gde se čita Dodaj naslov. Naslov stranice je neophodan za čuvanje stranice. Pogledajte oblast Prilagođavanje naslova.

Dodavanje veb segmenata

Veb segmenti su sastavni blokovi stranice. Više informacija o različitim tipovima veb segmenata i o tome kako da ih koristite potražite u članku Korišćenje veb segmenata na stranicama.

 1. Zadržite pokazivač miša ispod oblasti naslova i tu će biti linija sa zaokruženim znakom +, na sledeći način:Znak plus za dodavanje veb segmenata na stranicu
  Izaberite + da biste dodali sadržaj kao što su tekst, dokumenti, video i još mnogo toga. Da biste saznali više o tome kako da pronađete i koristite veb segmente, pogledajte članak Korišćenje veb segmenata.
  Dugme „Dodaj na stranicu“

 2. Na stranicu možete da dodate i odeljke i kolone. Da biste saznali više, pogledajte članak Dodavanje odeljaka ili kolona na stranicu.

 3. Kada završite sa uređivanjem, možete da izaberete stavku Sačuvaj kao radnu verziju da biste sačuvali promene i zatvorili režim uređivanja. Korisnici lokacije neće moći da prikažu ili pročitaju stranicu dok je ne objavite. Pristup će imati samo osobe sa dozvolama za uređivanje na vašoj lokaciji.
   

  Napomena: Umesto komande Sačuvaj kao radnu verziju, možda ćete videti stavku Sačuvaj i zatvori na komandnoj traci. To znači da vaša organizacija ima mogućnost koautorstva stranica gde možete da pozovete druge autore da uređuju istu stranicu ili objavu vesti u isto vreme. Više o tome možete saznati ovde

 4. Kada budete spremni da korisnici lokacije prikažu i pročitaju stranicu, izaberite stavku Objavi.

  Više informacija o objavljivanju i životnom ciklusu stranice potražite u članku Upravljanje i životni ciklus SharePoint moderne stranice.

Prilagođavanje oblasti naslova

Možete da uklonite oblast naslova i možete da prilagodite oblast naslova slikom, izborom šest rasporeda, tekstom iznad naslova, mogućnost da promenite prikazanog autora i možete da prikažete ili sakrijete objavljeni datum.

 • Uklanjanje oblasti naslova

  Da biste uklonili oblast naslova, izaberite stavku Izbriši veb segment na levoj traci sa alatkama.

  Napomena: Kada je uklonite, možete da kliknete na dugme Opozovi radnju ili odaberete veb segment Baner da biste ponovo dodali oblast naslova.

 • Dodaj sliku

  Da biste dodali sliku, izaberite stavku Dodaj sliku Add image button na levoj traci sa alatkama.

  Napomena: Ako želite da zamenite sliku, izaberite stavku Promeni sliku na levoj traci sa alatkama.

  Odaberite nedavnu sliku ili nabavite sliku sa stok slika koje je obezbedio Microsoft, sa veb pretrage, lokacije, računara ili veze. Ako je vaša organizacija navela skup odobrenih slika, moći ćete da birate između tog skupa u okviru Vaša organizacija. 

  Slika opcija birača datoteka.

  Napomene: 

  • Veb pretraga koristi Bing slike koje koriste Creative Common licencu. Vi ste odgovorni za pregledanje licenciranja za sliku pre nego što je umetnete na stranicu.

  • Slike izgledaju najbolje kada su položene ili 16:9 ili veće u odnosu širina/visina i kada su veličine najmanje 1 MB. Više informacija o podešavanju veličine slike potražite u članku Podešavanje veličine i razmere slike na SharePoint modernim stranicama.

  •  Ako ste SharePoint administrator i želite da saznate kako da kreirate biblioteku resursa za organizaciju, pogledajte članak Kreiranje biblioteke resursa organizacije.

  • Ako ste SharePoint administrator, preporučujemo da omogućite mrežu za isporuku sadržaja (CDN) da biste poboljšali performanse za preuzimanje slika. Saznajte više o CDN-ovima.

 • Pored toga, možete da postavite fokalnu tačku da biste dobili najvažniji deo slike u okviru. Izaberite stavku Postavi fokalnu tačku Set focal point button na traci sa alatkama sa leve strane, a zatim unutar slike prevucite fokalnu tačku tamo gde želite.

  Focal point

 • Dodavanje ili promena prikazanog autora stranice

  U oblast naslova dodajte ime, delimično ime ili ime e-pošte u polje autora. Ime će biti pretraženo u odnosu na profile organizacije i predstaviće vam se predložene osobe. Odaberite onu koju želite i završili ste! Ako ne unesete ime, autor se neće prikazati.

  Okvir za unos autora stranice

 • Izbor rasporeda

  Kliknite na dugme Uredi veb segment Dugme "Uredi veb segment", a zatim u okviru sa alatkama sa desne strane odaberite željeni raspored:

  Six layouts for Banner web part

 • Postavi poravnavanje

  Ako se okvir sa alatkama ne prikazuje, kliknite na dugme Uredi veb segment Dugme "Uredi veb segment", a zatim u okviru sa alatkama sa desne strane odaberite stavku Levo iliCentriraj.

  Napomena: Poravnavanje nije dostupno za raspored " Iščezavanje" ili " Autor".

 • Dodavanje teksta iznad naslova

  Možete da dodate tekst u obojenom bloku iznad naslova da biste kvalifikovali naslov ili da biste skrenuli pažnju na nešto na stranici, kao u dolenavedenom primeru gde se iznad naslova nalazi tekst NEW. U novinskom žergonu, ovo se zove šuter. Boja bloka u okviru teksta zasnovana je na temi lokacije.

  Tekst iznad naslova

  Da biste dodali tekst iznad naslova, kliknite na dugme Uredi veb segment Dugme "Uredi veb segment", a zatim u okvir sa alatkama sa desne strane unesite do 40 znakova teksta u polje Tekst iznad naslova. Zatim promenite preklopnik Prikaži blok teksta iznad naslova na Da.

 • Prikazivanje ili skrivanje objavljenog datuma

  Izaberite oblast naslova,   kliknite na dugme Uredi veb segment Dugme "Uredi veb segment"i u okviru Prikaži objavljeni datum koristite preklopnik da biste prikazali ili sakrili objavljeni datum. 

 • Dodavanje naslova stranice

  Da biste uredili naslov stranice, idite u prvi veb segment Baner na vrhu stranice (prethodno oblast naslova) ili polje Naslov na komandnoj traci, unesite do 255 znakova teksta u polje Naslov.

  Okvir "Naslov" na komandnoj traci

  Napomena: Naslov stranice je neophodan da biste mogli da sačuvate i zatvoriteili objavite stranicu.

 • Promena imena stranice

  Ime stranice se automatski generiše kada prvi put unesete naslov stranice. Da biste izmenili ime stranice, idite u režim uređivanja, izaberite stavku Detalji stranice na komandnoj traci i unesite promene.

  Ime stranice u okviru detalja stranice

Pomozite drugima da pronađu vašu stranicu

Kada prvi put objavite stranicu, bićete upitani da pomognete drugima da pronađu vašu stranicu. Ako želite to da uradite kasnije, možete da izaberete stavku Podigni nivo na vrhu stranice nakon objavljivanja stranice.Adresu nove stranice možete da kopirate, a zatim da je delite sa drugima.

Možete da koristite neke od sledećih opcija:

 • Dodavanje stranice navigaciji: Dodaje vezu ka stranici pomoću naslova stranice navigaciji sa leve strane.

 • Objavi kao vesti na ovoj lokaciji: Dodaje objavu vesti na matičnu stranicu vaše lokacije. Više informacija o novostima potražite u članku Redovno ažuriranje tima novostima na sajtu tima.

 • E-pošta: Omogućava vam da pošaljete e-poruku sa pregledom stranice i opcionalnom porukom izabranim primaocima.

 • Yammer: Omogućava vam da pošaljete stranicu putem Yammer kanala organizacije.

 • Sačuvaj stranicu kao predložak: Sačuvajte stranicu da biste je koristili kao predložak da biste lakše koristili slične stranice.

 • Kopiranje adrese: Prikazana je adresa stranice tako da možete da je kopirate i pošaljete drugima.

Uređivanje stranice i upravljanje proverom pravopisa i gramatike pomoću uređivača

Da biste promenili stranicu, uradite sledeće:

 1. Izaberite stavku Uredi u gornjem desnom uglu.

  Kada izaberete stavku Uredi, stranica je odjavljena za vas. Dokle god je stranica otvorena za uređivanje ili odjavljivanje, niko drugi ne može da je uređuje. Stranica je "zaključana" dok se promene ne sačuvaju ili odbace ili dok se stranica ne objavi. Izuzetak je to što ako stranica nema aktivnost 5 minuta, sesija uređivanja će isteći i stranica će biti "otključana".

 2. Unesite promene. Pomoć u vezi sa rasporedom na stranici i korišćenjem veb segmenata potražite u odeljcima Dodavanje odeljaka i kolona na stranici i Korišćenje veb segmenata na SharePoint stranicama.

 3. Kada završite sa promenama, odaberite stavku Sačuvaj kao radnu verziju da biste sačuvali promene i zatvorili režim uređivanja.
   

  Napomena: Umesto komande Sačuvaj kao radnu verziju, možda ćete videti stavku Sačuvaj i zatvori na komandnoj traci. To znači da vaša organizacija ima mogućnost koautorstva stranica gde možete da pozovete druge autore da uređuju istu stranicu ili objavu vesti u isto vreme. Više o tome možete saznati ovde

 4. Ako ste spremni da korisnici prikažu i pročitaju promene, izaberite stavku Ponovo objavi. Više informacija o objavljivanju i životnom ciklusu stranice potražite u članku Upravljanje i životni ciklus SharePoint moderne stranice.

  Savet: Ako želite da se promene odmah aktiviraju, možete da izaberete stavku Ponovo objavi bez potrebe da sačuvate radnu verziju.

Da biste proverili pravopis i gramatiku pomoću uređivača u okviru veb segmenata teksta na stranici, 

 1. Izaberite stavku Uredi u gornjem desnom uglu.

 2. Izaberite stavku Detalji stranice na vrhu stranice koja je već objavljena.

 3. U oknu sa detaljima stranice prilagodite preklopnik u okviru Koristi uređivač za proveru pravopisa, gramatike i još mnogo toga na Uključeno ili Isključeno.

Preklopnik uređivača snimka ekrana

Saznajte više o upravljanju detaljima stranice

Napomene: 

 • Određene dozvole su neophodne za uređivanje i preimenovanje stranica. Ako ne možete da preimenujete stranicu, obratite se administratoru lokacije da biste se uverili da imate dozvolu za brisanje stavki. Ako ne možete da uredite stranicu, proverite da li imate dozvolu za pregledanje korisničkih informacija.

 • Ako ste navikli da radite sa prilagođenim stranicama i definicijama lokacija, trebalo bi da znate da ovaj tip stranice nema povezivanje sa definicijom lokacije; prema tome, nije je moguće uspostaviti na definiciju lokacije.

Prilikom unošenja promena na lokaciji, kao što je dodavanje ili izmena veb segmenata, možete da opozovete ili ponovite promene. Izaberite stavku Opozovi radnju i sa padajuće liste izaberite stavku Opozovi radnju iliPonovi radnju po potrebi. (Takođe možete da koristite tasterske prečice za Ctrl+Z ili Ctrl+Y.)

Napomene: 

 • Određene dozvole su neophodne za uređivanje i preimenovanje stranica. Ako ne možete da preimenujete stranicu, obratite se administratoru lokacije da biste se uverili da imate dozvolu za brisanje stavki . Ako ne možete da uredite stranicu, proverite da li imate dozvolu za pregledanje korisničkih informacija.

 • Ako ste navikli da radite sa prilagođenim stranicama i definicijama lokacija, trebalo bi da znate da ovaj tip stranice nema povezivanje sa definicijom lokacije; prema tome, nije je moguće uspostaviti na definiciju lokacije.

Koristi sidro stranice (obeleživače)

Sidro stranica (poznate i kao obeleživači) automatski se dodaju u stilove "Naslov 1", "Naslov 2" i "Naslov 3" u tekstualnim veb segmentima na stranici.  Kada se stranica objavi i zadržite pokazivač miša iznad naslova u tekstualnom veb segmentu, simbol veze Simbol hiperveze.će ukazati na sidro stranice.

Example of page anchor link

Možete da kliknete desnim tasterom miša na sidro stranice i izaberete stavku Kopiraj vezu da biste kopirali lokaciju usidrenja stranice za korišćenje izvan SharePoint stranica. Kada se sidro stranice nalazi u ostavi, možete da je nalepite gde god želite da je pošaljete, kao što je e-poruka ili poruka. 

Da biste se povezali sa naslovom 1 sa nekog drugog mesta na stranici, dodajte hipervezu ka tekstu iz kog želite da kreirate vezu, a zatim nalepite URL adresu veze Naslov 1, kao u ovom primeru:

Primer veze sa obeleživačem

Komentari, sviđanja i prikazi

Osobe koje prikazuju stranicu mogu da ostavljaju komentare i sviđanja na dnu stranice. Možete da saznate i koliko prikaza ima stranica. Zadržite pokazivač iznad stavke Sviđanja da biste prikazali neke osobe kojima se vaša stranica sviđa. Izaberite sviđanja i možete da prikažete listu svih osoba kojima se svidela vaša stranica.

Kada neko voli ili komentariše na stranici ili objavu vesti koju ste kreirali ili vas pomene koristeći @, bićete obaveštenje putem e-pošte.

Napomena: Komentari, sviđanja i prikazi nisu dostupni na matičnim stranicama lokacije.

Sačuvaj za kasnije

Osobe koje pregledaju stranicu kasnije mogu lakše da je pronađu pomoću opcije Sačuvaj za kasnije na dnu stranice. Kada izaberete stavku Sačuvaj za kasnije, ona postaje Sačuvana za kasnije i popunjava se povezana ikona.Odeljak "Komentari" Na SharePoint stranici omogućava čitaocima da daju povratne informacije autoru.

Napomena: Čuvanje za kasnije nije podržano za korisnike sa statusom gosta. Možda će moći da izaberu stavku Sačuvaj za kasnije, ali stavka neće biti sačuvana.

Kada je izabrana stavka Sačuvano za kasnije, prikazuje se lista Nedavno sačuvane stavke. Možete da izaberete stavku Prikaži sve sačuvane stavke da biste prikazali celu listu sačuvanih stavki.

Nedavno sačuvane stavke

Korišćenje koncentrisanog čitaoca na stranicama

Koristite alatku za sveobuhvatni čitalac da biste pomogli publici da se fokusira na sadržaj lokacije. Alatka za sveobuhvatni čitač uključuje ugrađeni tekst u govor i isticanje reči u red. Koncentrisani čitalac može da se koristi kako bi odgovarao pojedinačnim potrebama svakog korisnika lokacije kako bi lokacija bila lakša za angažovanje.

Korisnici sajta mogu da promene brzinu i glas čitača, kao i razne vizuelne aspekte samog teksta. Koncentrisani čitalac takođe nudi mogućnost prevođenja sadržaja na stranici na veliki broj jezika.

Snimak ekrana trake zadataka sveobuhvatnog čitača

Da biste koristili sveobuhvatni čitalac:

 1. Izaberite opciju Koncentrisani čitalac na traci zadataka.

 2. Kada se pojavi stranica sveobuhvatnog čitača,  prilagodite željene postavke teksta snimak ekrana ikone željenih postavki teksta, Gramatičke opcije snimak ekrana ikone "Opcije gramatike"i Željene postavke čitanja snimak ekrana ikone željenih postavki čitanja .

 3. Kada odaberete željene postavke za iskustvo koncentrisanog čitaoca, izaberite stavku Reprodukuj pri dnu ekrana.

Napomena: Funkcija koncentrisanog čitača nije dostupna na matičnoj stranici.

Skrivanje ili prikazivanje zaglavlja i navigacije (režim fokusa)

Eliminišite vizuelne smetnje pomoću režima razvijanja na stranicama SharePoint sajta. Režim razvijanja vam pomaže da se fokusirate na primarni sadržaj uklanjanjem traka za navigaciju na stranici.

Snimak ekrana trake zadataka za razvijanje sadržaja

Aktivirajte režim fokusa tako što ćete kliknuti na ikonu Sakrij zaglavlje i navigaciju snimak ekrana ikone "Razvij sadržaj" na paru zadatka stranice lokacije.

Režim fokusiranja može da se deaktivira tako što ćete kliknuti na ikonu Prikaži zaglavlje i navigaciju snimak ekrana ikone "Skupi sadržaj" u prikazu Sakrij zaglavlje i navigaciju.

Deljenje stranice 

Ljudi sada mogu da dele SharePoint stranicu ili objavu vesti u uslugama OneDrive i SharePoint, kao što su Word, Excel i PowerPoint datoteke. Uređivač stranica ili vlasnik sajta mogu da dele samo stranicu bez potrebe da delite celu lokaciju sa određenim korisnicima ili celom organizacijom. 

Napomena: Ova funkcija deljenja stranica dostupna je samo za moderne sharePoint matične stranice SharePoint sajta, objave vesti i stranice. Uz ovo iskustvo deljenja biće poštoovane sve postavke deljenja datoteka na nivou sajta i organizacije.

Da biste delili stranicu , kliknite na dugme Deli na vrhu stranice. 

Snimak ekrana dugmeta "Deli" na desnom vrhu stranice.

Opcija "Deli stranicu" iz padajućeg menija otvara poznato iskustvo dijaloga "Deljenje". Primaocima deljenja možete da pošaljete e-poruku sa vezom ka stranici direktno sa stranice. 

kreiranje i korišćenje modernog sharepoint snimka ekrana jedne verzije three.png

Napomena: Komanda Deli stranicu deli samo samu stranicu i stavke kao što su slike i datoteke koje su direktno otpremljene na stranicu. Ako u iskustvu deljenja vidite reklamni natpis sa porukom upozorenja, to znači da stranica koju pokušavate da delite ima sadržaj kao što su ugrađeni dokumenti, video zapisi i SharePoint liste koje su uskladištene na drugoj OneDrive ili SharePoint lokaciji. Moraćete da uredite stranicu i potvrdite da sav takav sadržaj koji se koristi na stranici ima odgovarajuću dozvolu pre deljenja stranice.

Ako izaberete opciju Kopiraj , moći ćete da kopirate vezu za deljenje koja će biti nalepljivana na neko drugo mesto, kao što je Teams ćaskanje ili neki drugi dokument. 

create and use modern sharepoint screenshot two version two.png

Koristite opcije Deli stranicu i Kopiraj vezu ka stranici da biste pozvali druge da imaju pristup stranici za doprinos sadržaju ili samo za čitanje ove stranice sa lokacije.  Ova nova funkcija deli vezu koja obezbeđuje pristup primaocu ako već nema pristup.  

Pomoću opcije Pošalji e-poruci možete da pošaljete e-poruku koja sadrži vezu, pregled sličica, opis i opcionalnu poruku jednoj ili više osoba. To omogućava obaveštavanje svakog primaoca, uključujući grupe za distribuciju ili liste o ovoj stranici ili objavi vesti. Imajte na umu da ovo nije veza za deljenje i da će funkcionisati samo za osobe koje već imaju pristup lokaciji.

Snimak ekrana opcije "Pošalji ovu novosti putem e-pošte".

Gde se skladište stranice?

Stranice koje kreirate, sačuvate ili objavite skladište se u biblioteci stranica za lokaciju. Da biste došli do biblioteke "Stranice":

 1. Idite na sajt gde se nalazi stranica.

 2. Na gornjoj ili levoj strani navigacije izaberite stavku Stranice.

  Napomena: Ako stavka Stranice nije navedena na levoj strani SharePoint lokacije, izaberite stavku Postavke> sadržaj lokacije u gornjem desnom uglu. Zatim sa leve strane izaberite stavku Stranice.

  Stranica se možda nalazi u fascikli u okviru biblioteke "Stranice" koju je naznačio vlasnik sajta.

Brisanje stranice

SharePoint i administratori mogu lako da izbrišu moderne stranice sa SharePoint sajta. Dodatne informacije o tome kako da izbrišete stranicu potražite u članku Brisanje stranice sa SharePoint sajta.

Šta želite da uradite?

Dodavanje i objavljivanje stranice

 1. Idite na lokaciju na koju želite da dodate stranicu. 

 2. Idite na matičnu stranicu lokacije.

 3. Izaberite stavku + Novo, a zatim izaberite stavku Stranica.

  Nova stranica

  Druga mogućnost je da odete na postojeću stranicu, izaberete stavku + Novo i izaberete stavku Pokreni sa prazne stranice.

 4. Dodajte ime stranice u oblast naslova. Potrebno je ime stranice da biste sačuvali stranicu. Pogledajte oblast Prilagođavanje naslova.

 5. Dodavanje veb segmenata

  Zadržite pokazivač miša ispod oblasti naslova i tu će biti linija sa zaokruženim znakom +, na sledeći način:

 6. Znak plus za dodavanje veb segmenata na stranicu

  Izaberite + da biste dodali sadržaj kao što su tekst, dokumenti, video i još mnogo toga. Da biste saznali više o tome kako da pronađete i koristite veb segmente, pogledajte članak Korišćenje veb segmenata.

  Dugme „Dodaj na stranicu“

  Na stranicu možete da dodate i odeljke i kolone. Da biste saznali više, pogledajte članak Dodavanje odeljaka ili kolona na stranicu.

 7. Kada završite sa uređivanjem, možete da izaberete stavku Sačuvaj kao radnu verziju da biste sačuvali promene i zatvorili režim uređivanja. Korisnici lokacije neće imati pristup stranici dok je ne objavite. Pristup će imati samo osobe sa dozvolama za uređivanje na vašoj lokaciji.

 8. Kada budete spremni da korisnici lokacije prikažu i pročitaju stranicu, izaberite stavku Objavi.

  Više informacija o objavljivanju i životnom ciklusu stranice potražite u članku Upravljanje i životni ciklus SharePoint moderne stranice.

Prilagođavanje oblasti naslova

Oblast naslova možete da prilagodite slikom, izborom četiri rasporeda, tekstom iznad naslova, opcijom promene prikazanog autora i možete da prikažete ili sakrijete objavljeni datum.

 • Dodaj sliku

  Da biste dodali sliku, izaberite stavku Dodaj sliku Add image button na traci sa alatkama sa leve strane.

  Odaberite nedavnu sliku ili preuzmite sliku sa lokacije, računara ili veze. 

  Napomena: Slike izgledaju najbolje kada su položene ili 16:9 ili veće u odnosu širina/visina i kada su veličine najmanje 1 MB. Više informacija o podešavanju veličine slike potražite u članku Podešavanje veličine i razmere slike na SharePoint modernim stranicama.

Da biste kasnije izmenili oblast naslova, samo se uverite da je stranica u režimu uređivanja, izaberite oblast naslova, a zatim koristite traku sa alatkama sa leve strane da biste promenili tekst naslova i druge informacije i koristite dugme za sliku da biste promenili sliku. Da biste promenili ime u oblasti naslova, samo izaberite oblast naslova i kucajte preko postojećeg imena.

Pomozite drugima da pronađu vašu stranicu

Kada prvi put objavite stranicu, bićete upitani da pomognete drugima da pronađu vašu stranicu. Ako želite to da uradite kasnije, možete da izaberete stavku Podigni nivo na vrhu stranice nakon objavljivanja stranice.

Opcije za pomoć drugima u pronalaženju stranice

Možete da koristite neke od sledećih opcija:

 • Objavi kao vesti na ovoj lokaciji: Dodaje objavu vesti na matičnu stranicu vaše lokacije. Više informacija o novostima potražite u članku Redovno ažuriranje tima novostima na sajtu tima.

 • E-pošta: Omogućava vam da pošaljete e-poruku izabranim primaocima.

 • Kopiranje adrese: Prikazana je adresa stranice tako da možete da je kopirate i pošaljete drugima.

Komentari

Osobe koje prikazuju stranicu mogu da ostavljaju komentare na dnu stranice.

Gde se skladište stranice?

Stranice koje kreirate, sačuvate ili objavite skladište se u biblioteci stranica za lokaciju. Da biste došli do biblioteke "Stranice":

 1. Idite na sajt gde se nalazi stranica.

 2. Na gornjoj ili levoj strani navigacije izaberite stavku Stranice.

  Ako stavka Stranice nije na levoj strani, izaberite stavku Sadržaj lokacije u okviru Postavke u gornjem desnom uglu, a zatim sa leve strane stranice "Sadržaj lokacije" izaberite stavku Stranice.

  Stranica se možda nalazi u fascikli u okviru biblioteke "Stranice" koju je naznačio vlasnik sajta.

Brisanje stranice

SharePoint i administratori mogu lako da izbrišu moderne stranice sa SharePoint sajta. Dodatne informacije o tome kako da izbrišete stranicu potražite u članku Brisanje stranice sa SharePoint sajta.

Upotreba veb segmenata

Veb segmenti su sastavni blokovi stranice. Veb segmente možete da dodate na stranicu tako što ćete izabrati znak + na stranici. Više informacija o različitim tipovima veb segmenata i o tome kako da ih koristite potražite u članku Korišćenje veb segmenata na stranicama.

Šta želite da uradite?

Dodavanje i objavljivanje stranice

 1. Idite na lokaciju na koju želite da dodate stranicu. 

 2. Idite na matičnu stranicu lokacije.

 3. Izaberite stavku + Novo, a zatim izaberite stavku Stranica.

  Nova stranica

  Druga mogućnost je da odete na postojeću stranicu, izaberete stavku + Novo i izaberete stavku Pokreni sa prazne stranice.

 4. Dodajte ime stranice u oblast naslova. Potrebno je ime stranice da biste sačuvali stranicu. Pogledajte članak Prilagođavanje oblasti naslova.

 5. Dodavanje veb segmenata

  Zadržite pokazivač miša ispod oblasti naslova i biće zaokružena +, na sledeći način:

 6. Znak plus za dodavanje veb segmenata na stranicu

  izaberite + da biste dodali sadržaj kao što su tekst, dokumenti, video i još mnogo toga. Da biste saznali više o tome kako da pronađete i koristite veb segmente, pogledajte članak Korišćenje veb segmenata.

  Dugme „Dodaj na stranicu“

  Na stranicu možete da dodate i odeljke i kolone. Da biste saznali više, pogledajte članak Dodavanje odeljaka ili kolona na stranicu.

 7. Kada završite sa uređivanjem, možete da izaberete stavku Sačuvaj kao radnu verziju da biste sačuvali promene i zatvorili režim uređivanja. Korisnici lokacije neće imati pristup stranici dok je ne objavite. Samo osobe sa dozvolama za uređivanje na vašoj lokaciji će moći da joj pristupe.

 8. Kada budete spremni da korisnici lokacije prikažu i pročitaju stranicu, izaberite stavku Objavi.

  Više informacija o objavljivanju i životnom ciklusu stranice potražite u članku Upravljanje i životni ciklus SharePoint moderne stranice.

Prilagođavanje oblasti naslova

Oblast naslova možete da prilagodite slikom, izborom četiri rasporeda, tekstom iznad naslova, opcijom promene prikazanog autora i možete da prikažete ili sakrijete objavljeni datum.

 • Dodaj sliku

  Da biste dodali sliku, izaberite stavku Dodaj sliku Add image button na traci sa alatkama sa leve strane.

  Odaberite nedavnu sliku ili preuzmite sliku sa lokacije, računara ili veze. 

  Napomena: Slike izgledaju najbolje kada su položene ili 16:9 ili veće u odnosu širina/visina i kada su veličine najmanje 1 MB. Više informacija o podešavanju veličine slike potražite u članku Podešavanje veličine i razmere slike na SharePoint modernim stranicama.

Da biste kasnije izmenili oblast naslova, samo se uverite da je stranica u režimu uređivanja, izaberite oblast naslova, a zatim koristite traku sa alatkama sa leve strane da biste promenili tekst naslova i druge informacije i koristite dugme za sliku da biste promenili sliku. Da biste promenili ime u oblasti naslova, samo izaberite oblast naslova i kucajte preko postojećeg imena.

Pomozite drugima da pronađu vašu stranicu

Kada prvi put objavite stranicu, bićete upitani da pomognete drugima da pronađu vašu stranicu. Ako želite to da uradite kasnije, možete da izaberete stavku Podigni nivo na vrhu stranice nakon objavljivanja stranice.

Opcije za pomoć drugima u pronalaženju stranice

Možete da koristite neke od sledećih opcija:

 • Objavi kao vesti na ovoj lokaciji: Dodaje objavu vesti na matičnu stranicu vaše lokacije. Više informacija o novostima potražite u članku Redovno ažuriranje tima novostima na sajtu tima.

 • E-pošta: Omogućava vam da pošaljete e-poruku izabranim primaocima.

 • Kopiranje adrese: Prikazana je adresa stranice tako da možete da je kopirate i pošaljete drugima.

Uređivanje stranice

Da biste promenili stranicu, uradite sledeće:

 1. Izaberite stavku Uredi u gornjem desnom uglu.

  Kada izaberete stavku Uredi, stranica je odjavljena za vas. Dokle god je stranica otvorena za uređivanje ili odjavljivanje, niko drugi ne može da je uređuje. Stranica je "zaključana" dok se promene ne sačuvaju ili odbace ili dok se stranica ne objavi. Izuzetak je to što ako stranica nema aktivnost 5 minuta, sesija uređivanja će isteći i stranica će biti "otključana".

 2. Unesite promene. Pomoć u vezi sa rasporedom na stranici i korišćenjem veb segmenata potražite u odeljcima Dodavanje odeljaka i kolona na stranici i Korišćenje veb segmenata na SharePoint stranicama.

 3. Kada završite sa promenama, odaberite stavku Sačuvaj kao radnu verziju da biste sačuvali promene i zatvorili režim uređivanja.

 4. Ako ste spremni da korisnici prikažu i pročitaju promene, izaberite stavku Objavi. Više informacija o objavljivanju i životnom ciklusu stranice potražite u članku Upravljanje i životni ciklus SharePoint moderne stranice.

Napomene: 

 • Određene dozvole su neophodne za uređivanje i preimenovanje stranica. Ako ne možete da preimenujete stranicu, obratite se administratoru lokacije da biste se uverili da imate dozvolu za brisanje stavki. Ako ne možete da uredite stranicu, proverite da li imate dozvolu za pregledanje korisničkih informacija.

 • Ako ste navikli da radite sa prilagođenim stranicama i definicijama lokacija, trebalo bi da znate da ovaj tip stranice nema povezivanje sa definicijom lokacije; prema tome, nije je moguće uspostaviti na definiciju lokacije.

Komentari

Osobe koje prikazuju stranicu mogu da ostavljaju komentare na dnu stranice.

Gde se skladište stranice?

Stranice koje kreirate, sačuvate ili objavite skladište se u biblioteci stranica za lokaciju. Da biste došli do biblioteke "Stranice":

 1. Idite na sajt gde se nalazi stranica.

 2. Na gornjoj ili levoj strani navigacije izaberite stavku Stranice.

  Ako stavka Stranice nije na levoj strani, izaberite stavku Sadržaj lokacije u okviru Postavke u gornjem desnom uglu, a zatim sa leve strane stranice "Sadržaj lokacije" izaberite stavku Stranice.

  Stranica se možda nalazi u fascikli u okviru biblioteke "Stranice" koju je naznačio vlasnik sajta.

Brisanje stranice

SharePoint i administratori mogu lako da izbrišu moderne stranice sa SharePoint sajta u oknu "Detalji stranice". 

 1. Uverite se da je stranica u režimu uređivanja tako što ćete izabrati stavku Uredi u gornjem desnom uglu stranice.

 2. Na komandnoj traci izaberite stavku Detalji stranice.

 3. Izaberite stavku Izbriši stranicu.

 4. Potvrdite ili otkažite brisanje u polju za potvrdu koje se pojavljuje izborom stavki Izbriši iliOtkaži.

Snimak ekrana opcije brisanja stranice u oknu sa detaljima stranice

Saznajte više o brisanju stranice sa SharePoint lokacije

Da li vam je potrebna dodatna pomoć?

Želite još opcija?

Istražite pogodnosti pretplate, pregledajte kurseve za obuku, saznajte kako da obezbedite uređaj i još mnogo toga.

Zajednice vam pomažu da postavljate pitanja i odgovarate na pitanja, dajete povratne informacije i čujete mišljenje od stručnjaka sa bogatim znanjem.

Da li su vam ove informacije koristile?

Koliko ste zadovoljni kvalitetom jezika?
Šta je uticalo na vaše iskustvo?
Kada kliknete na dugme Prosledi“, vaše povratne informacije će se koristiti za poboljšanje Microsoft proizvoda i usluga. Vaš IT administrator će moći da prikupi ove podatke. Izjava o privatnosti.

Hvala vam na povratnim informacijama!

×