Kreiranje grafikona mape u programu Excel

Možete da koristite grafikon mape da biste uporedili vrednosti i prikazali kategorije u geografskim regionima. Koristite ga kada imate geografske regione u vašim podacima, kao što su zemlje/regioni, države, okruzi ili poštanski brojevi.

Ostavite veliki utisak sa Objavama

Napomena: Ova funkcija je dostupna u operativnom sistemu Windows ili Mac ako imate Office 2019 ili pretplatu na Microsoft 365. Ako ste pretplatnik na Microsoft 365, uverite se da imate najnoviju verziju sistema Office.

Preuzmite naše primere

Možete da preuzmete radnu svesku sa nekoliko primera mape grafikona kao oni u ovom članku.

Mape grafikoni mogu da prikažu i vrednosti i kategorije i svaki od njih ima načine za prikazivanje boje. Vrednosti su predstavljene blagim varijacija dve do tri boje. Kategorije su predstavljene različitim bojama.

Na primer, zemlje po prihodima od poreza% grafikona ispod koriste vrednosti. Vrednosti predstavljaju prihode od poreza u svakoj zemlji sa svakom prikazanim pomoću spektra preliva. Boja za svaku oblast diktira gde se nalazi duž spektra vrednosti. Što je vrednost podrazumevana, veća je i tamna odgovarajuća boja.

Excel MAP grafikon koji prikazuje vrednosti sa zemljama po prihodima od poreza

U sledećem primeru, Zemlje po kategoriji, kategorije se prikazuju koristeći standardnu legendu za prikaz grupa ili povezanosti. Svaka zemlja je predstavljena drugačijim bojama.

Excel MAP grafikon koji prikazuje kategorije sa zemljama po kategorijama

Kreiranje mape grafikona sa tipovima podataka

 1. Mape grafikoni su se lakše učinili sa geografski tipovima podataka. Jednostavno unesite listu geografskih vrednosti kao što su zemlja, država, okrug, grad, poštanski broj i tako dalje, a zatim izaberite listu i idite na karticu podaci > tipovi podataka > geografija. Excel će automatski konvertovati podatke u geografski tip podataka i uključivaće svojstva relevantna za te podatke koje možete da prikazujete na grafikonu mape. U sledećem primeru smo pretvorili listu zemalja u geografski tip podataka, a zatim izabrali prihod od poreza (%) polje iz kontrole " Dodaj kolonu " za upotrebu u mapi.

  Dodajte kolonu u geografski tip podataka tako što ćete izabrati vrednost sa dugmeta Dodaj kolonu.

 2. Sada je vreme da kreirate MAP grafikon, zato izaberite bilo koju ćeliju u opsegu podataka, a zatim idite na karticu umetanje > grafikone > MAPS> popunjena mape.

  Da biste umetnuli grafikon MAP, izaberite bilo koju ćeliju u opsegu podataka, a zatim kliknite na dugme Umetni > grafikone > MAPS > izaberite ikonu popunjena mape.

 3. Ako pregled izgleda dobro, pritisnite u redu. U zavisnosti od podataka, Excel će umetnuti vrednost ili mapu kategorije.

  Savet: Ako su vaši podaci podešeni kao Excel tabela, a zatim dodate zemlju na listu, Excel će je automatski ažurira kao geografski tip podataka i ažurira povezani grafikon mape. Slično tome, ako uklonite zemlju, Excel je uklanja i iz grafikona.

Oblikovanje grafikona mape

Kada se grafikon napravi, možete lako da ga prilagodite. Samo kliknite na mapu, a zatim na traci izaberite stavku Dizajn grafikona ili Oblikovanje . Možete i da kliknete dvaput na grafikon da biste pokrenuli okno zadatka oblikovanje objektakoje se pojavljuje na desnoj strani prozora programa Excel. Ovo će takođe otkriti opcije mape specifične grupe (pogledajte ispod).

Napomene: 

 • Postoji nekoliko opcijamape specifične za grafikone, ali nisu podržane u programu Android uređajima ili Excel mobilnom uređaju. Ako su vam potrebne opcije grupe mape, možete da napravite grafikon u programu Excel za Windows ili Mac i da ga prikažete na Android uređaju ili u programu Excel mobilni.

 • Opcije grupe okna zadataka za oblikovanje objekta Excel grafikona mape

 • Saznajte više o oblikovanju grafikona mape.

 • Mapiranje projekcija – promena stila projekcije stilova. Excel podrazumevano pokazuje najefikasniji stil.

 • Oblast mape – Promena nivoa zumiranja mape, počev od prikaza države/pokrajine, sve do prikaza sveta.

 • Mapiranje oznaka – Prikaži geografska imena za zemlje/regione. Odabrali da li želite da prikažete imena na osnovu uklapanja ili želite da prikažete sve oznake.

Najčešća pitanja

Pitanje: Kada koristim određene lokacije zasnovane na tekstu, imam praznu mapu i grešku ili neke moje mape tačaka u drugim zemljama.

Excel grafikon mape sa nerazjašnjenim podacima

Odgovor: Ako koristite podatke na kojima može biti više od jedne slične lokacije u svetu, MAPS grafikoni ne mogu obavezno da razlikujete razliku bez više smernica. Ako je moguće, dodajte kolonu sa detaljima većeg nivoa u podatke. Na primer, sledeće lokacije neće morati da se mapiraju na željeni način jer postoji mnogo mesta na svetu gde su to važeća imena okruga:

Podaci za razjašnjavanje Excel grafikona mape

Ali, podaci bi trebalo da se mapiraju ispravno ako dodate još jednu kolonu za detaljne informacije o većem nivou, u ovom slučaju pokrajinu – ovo se zove umanjenje:

Podaci razjašnjavanja Excel grafikona mape

Grafikon sa podacima razjašnjavanja Excel grafikona mape

Ograničenja

 • Mape grafikoni mogu da sadrže samo geografske detalje visokog nivoa, tako da se ne podržava širina/duћina i mapiranje adrese ulice. Grafikoni mape takođe podržavaju samo jednodimenzionalni prikaz, ali ako vam je potreban višedimenzionalni prikaz, možete da koristite funkciju 3D mape u programu Excel.

 • Pravljenje novih mapa ili dodavanje podataka postojećim mapama zahteva vezu sa internetom (da biste se povezali sa uslugom Bing mape).

 • Postojeće mape mogu se pregledati bez veze sa internetom.

 • Postoji poznati problem kada se grafikoni sa grafikonima koji koriste geografski tipovi podataka ponekad mogu da mapiraju. Pokušajte da dodate administratorska polja, kao što su pokrajina ili zemlja kada pokušate da ih prikažete dok se ne popravi problem.

Potrebna vam je dodatna pomoć?

Možete uvek da postavite pitanje stručnjaku u zajednici Excel Tech Community, dobijete podršku u zajednici Answers community ili predložite novu funkciju ili poboljšanje na sajtu Excel User Voice.

Napomena:  Ova stranica je prevedena automatski i može da sadrži gramatičke greške ili netačnosti. Naš cilj je da ovaj sadržaj bude koristan. Možete li da nam javite da li su informacije bile korisne? Ovo je članak na engleskom jeziku za referencu.​

Razvijte Office veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Izgleda da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×