Prijavite se pomoću Microsoft naloga
Prijavite se ili kreirajte nalog.
Zdravo,
Izaberite drugi nalog.
Imate više naloga
Odaberite nalog pomoću kojeg želite da se prijavite.

Grafikon mape možete da koristite za poređenje vrednosti i prikazivanje kategorija u geografskim regionima. Koristite ga kada imate geografske regione u vašim podacima, kao što su zemlje/regioni, države, okruzi ili poštanski brojevi.

Pregledač ne podržava video zapis.

Napomena: Ova funkcija je dostupna na Windows Ili Mac ako imate Kancelarija 2019 ili ako imate pretplatu na Microsoft 365. Ako ste Microsoft 365 pretplatnik, proverite da li imate najnoviju verziju sistema Office.

Preuzmite naše primere

Možete da preuzmete radnu svesku sa nekoliko primera grafikona mape kao što su oni iz ovog članka.

Grafikoni mape mogu da prikazuju vrednosti i kategorije i svaki od njih ima različite načine za prikazivanje boje. Vrednosti su predstavljene blagim varijacija dve do tri boje. Kategorije su predstavljene različitim bojama.

Na primer, dolenamerni grafikon Zemlje po % prihoda od poreza koristi vrednosti. Vrednosti predstavljaju prihod od poreza u svakoj zemlji u kojoj je svaka zemlja predstavljen pomoću nijan spektra dve boje. Boju svakog regiona od strane toga gde se njegova vrednost nalazi u spektru. Što je veća vrednost podrazumevano, to će odgovarajuća boja biti tamnija.

Excel grafikon mape prikazuje vrednosti sa zemljama po % prihoda od poreza

U sledećem primeru, Zemlje po kategoriji, kategorije se prikazuju koristeći standardnu legendu za prikaz grupa ili povezanosti. Svaka zemlja je predstavljena drugačijom bojom.

Excel grafikona mape koji prikazuje kategorije sa stavkom "Zemlje po kategoriji"

Kreiranje grafikona mape sa tipovima podataka

 1. Grafikoni mape su se još lakše pogoršali sa geografskim tipovima podataka. Jednostavno unesite listu geografskih vrednosti kao što su zemlja, država, okrug, grad, poštanski broj i tako dalje, zatim izaberite listu i idite na karticu Podaci > Tipovi podataka > Geografija. Excel će automatski konvertovati podatke u geografski tip podataka i uključiti svojstva relevantna za podatke koje možete da prikažete u grafikonu mape. U sledećem primeru konvert smo listu zemalja u geografske tipove podataka, a zatim izabrali prihod od poreza (%) polje iz kontrole "Dodavanje kolone" koju treba koristiti u mapi.

  Dodajte kolonu tipu podataka "Geografija" tako što će izabrati svojstvo sa dugmeta Dodaj kolonu.

 2. Sada je vreme da kreirate grafikon mape, izaberite bilo koju ćeliju u opsegu podataka, a zatim idite na karticu Umetanje > Grafikoni > Mape> Kartogram.

  Da biste umetnuli grafikon mape, izaberite bilo koju ćeliju u opsegu podataka, a zatim idite na stavku Umetanje > Grafikoni > Mape > izaberite ikonu Popunjena mapa.

 3. Ako pregled dobro izgleda, kliknite na dugme U redu. U zavisnosti od podataka, Excel će umetnuti mapu vrednosti ili kategorije.

  Savet: Ako su podaci podešeni kao tabela Excel, a zatim dodate zemlju na listu, Excel će je automatski ažurirati kao geografski tip podataka i ažurirati povezani grafikon mape. Slično tome, ako uklonite zemlju, Excel će je ukloniti i sa grafikona.

Oblikovanje grafikona mape

Kada se napravi grafikon mape, možete lako da prilagodite njegov dizajn. Samo kliknite na mapu, a zatim odaberite karticu Dizajn grafikona ili Oblikovanje na traci. Možete i da kliknete dvaput na grafikon da biste pokrenuli okno zadatka za oblikovanje objekta ,koje će se pojaviti sa desne strane Excel prozora. Ovo će takođe prikazati opcije grupe specifične za grafikon mape (pogledajte ispod).

Napomene: 

 • Postoji nekoliko opcija grupe koje se mogu specifični za grafikonmape , ali one nisu podržane na Android uređajima ili u Excel Mobile. Ako vam je potrebna neka od opcija grupe za mape, možete da napravite grafikon u programu Excel za Windows ili Mac i prikažete ga na Android uređaju ili Excel Mobile.

 • Opcije grupe okna zadataka za oblikovanje objekta Excel grafikona mape

 • Saznajte više o oblikovanju grafikona mape.

 • Projekcije mape – Promenite stil projekcije na mapi. Excel podrazumevano prikazuje najefikasniji stil.

 • Oblast mape – Promenite nivo zumiranja na mapi od prikaza države/pokrajine, sve do prikaza sveta.

 • Oznake mape – Prikažite geografska imena svoje zemlje/regiona. Odabrali da li želite da prikažete imena na osnovu uklapanja ili želite da prikažete sve oznake.

Najčešća pitanja

Pitanje: Kada koristim određene lokacije zasnovane na tekstu, na kraju mi se nalazi prazna mapa i greška ili se neke tačke mapvaju u drugim zemljama.

Excel grafikon mape sa nerazjašnjenim podacima

Odgovor: Ako koristite podatke sa više sličnih lokacija na svetu, grafikoni mape nužno ne pokazuju razliku bez više uvida. Ako je moguće, dodajte kolonu sa detaljima višeg nivoa u podatke. Na primer, sledeće lokacije ne moraju nužno da mapirate onako kako očekujete pošto postoji mnogo mesta na svetu gde su određena imena okruga važeća:

Podaci za razjašnjavanje Excel grafikona mape

Ali podaci bi trebalo da se mapirate ispravno ako dodate još jednu kolonu za detalje višeg nivoa, u ovom slučaju Pokrajina – ova se zove Razjašnjavanje:

Podaci razjašnjavanja Excel grafikona mape

Grafikon sa podacima razjašnjavanja Excel grafikona mape

Kada postoji više nivoa geografskih detalja, svaki nivo morate da razdvojite u sopstvenu ćeliju/kolonu. Na primer, "Washington, United States" (Država, Zemlja) neće uspešno generisati mapu. U ovoj instanci, podaci će se uspešno mapirate kada stavljate "Washington" i "United States" u zasebne kolone.


Geo podaci sa kolonama "Država" i "Zemlja" kombinovanim u jednoj koloni.
podacima koji neće da se mapnu (države i zemlje se kombinuju)

Geo podaci sa kolonama "Država" i "Zemlja" u zasebnim kolonama
podatke koji će kreirati mapu države Vašington

Ograničenja

 • Grafikoni mape mogu da ukaže samo na geografske podatke visokog nivoa, tako da mapiranje geografske visine/geografske geografije nije podržano, a mapiranje ulica i adresa nije podržano. Grafikoni mape takođe podržavaju samo jednodimenzionalni prikaz, ali ako vam je potreban višedimenzionalni prikaz, možete da koristite funkciju 3D mape u programu Excel.

 • Pravljenje novih mapa ili dodavanje podataka postojećim mapama zahteva vezu sa internetom (da biste se povezali sa uslugom Bing mape).

 • Postojeće mape mogu se pregledati bez veze sa internetom.

 • Postoji poznat problem gde se grafikoni mape koji koriste geografske tipove podataka ponekad mogu pogrešno mapirate. Pokušajte da uključite polja koja su zadovoljena, na primer "Pokrajina" ili "Zemlja" kada pokušate da ih iscedite dok se problem ne reši.

Potrebna vam je dodatna pomoć?

Možete uvek da postavite pitanje stručnjaku u Excel Tech zajednici ili da dobijete podršku u Answers zajednici.

Da li vam je potrebna dodatna pomoć?

Želite još opcija?

Istražite pogodnosti pretplate, pregledajte kurseve za obuku, saznajte kako da obezbedite uređaj i još mnogo toga.

Zajednice vam pomažu da postavljate pitanja i odgovarate na pitanja, dajete povratne informacije i čujete mišljenje od stručnjaka sa bogatim znanjem.

Da li su vam ove informacije koristile?

Koliko ste zadovoljni kvalitetom jezika?
Šta je uticalo na vaše iskustvo?

Hvala vam na povratnim informacijama!

×