Oblikovanje grafikona mape

Kada kreirate Map grafikon, možda ćete želeti da iskoristite neke od njegovih moćnih funkcija oblikovanja.

Excel grafikon mape po kategoriji

Napomena: MAPS grafikoni dostupni su samo u programu Excel 2016 ako imate pretplatu na Microsoft 365. Ako steMicrosoft 365 pretplatnik, Uverite se da imate najnoviju verziju sistema Office.

Opcije grupa

Napomena: Postoji nekoliko Opcija grupe koje se odnose na grafikon mape, ali one nisu podržane na Android uređajima ni u aplikaciji Excel Mobile. Ako vam je potrebna neka od opcija grupe za mape, možete da napravite grafikon u programu Excel za Windows i da ga prikažete na Android uređaju ili u aplikaciji Excel Mobile.

U zavisnosti od tipa mape grafikona, možete da promenite sledeće opcije grupe:

 • Mapiranje projekcije – promena kartografske projekcije mape. Dostupne projekcije su Merkator, Miler, Babers i Robinson. Projekcije mape su metodi za prikazivanje sferičnog objekta (zemlja) na ravni.

 • Oblast mape – Promena nivoa zumiranja mape, od prikaza države/pokrajine sve do prikaza sveta.

 • Mapiranje oznaka – Prikaži geografska imena za svoje regione. Odaberite stavku da biste prikazali imena zasnovane na meniju fit ili prikažite sve nalepnice.

Smernice za oblikovanje

Slede neka uputstva za oblikovanje opcijagrafikona mape. Da biste mogli da prikazujete Opcije grupe za grafikon mape, možete da kliknete desnim tasterom miša na spoljni deo mape i izaberete stavku Oblikuj oblast grafikona u meniju desni klik ili kliknite dvaput na spoljni deo mape. Trebalo bi da vidite okno zadatka oblikovanje objekta na desnoj strani prozora programa Excel. Ako Opcije grupe nisu već prikazane, zatim kliknite na dugme Ekspanderska opcija grupe na desnoj strani i izaberite opciju " vrednost" koja odgovara vašim podacima.

Izbor opcije za Excel MAPS grafikon

Zatim izaberite dugme Opcije grupe da biste prikazane Opcije grupe i opcije boje :

Opcije grupe okna zadataka za oblikovanje objekta Excel grafikona mape

Napomena: Projekcija mape, oblasti mape i opcije nalepnica mape su iste za bilo koji tip mape, ali su opcije boje grupe dostupne samo za grafikone vrednosti.

 • Projekcija mape

  Excel će automatski izabrati opciju projekcije grafikona za koju misli da je najbolja, ali možete da odaberete bilo koji od dostupnih izbora (neće biti dostupne u zavisnosti od opsega grafikona).

  Opcije projekcije grafikona programa Excel
 • Oblast mape

  Excel će automatski izabrati opciju oblasti mape koja misli da je najbolja, ali možete da odaberete bilo koji od dostupnih izbora (neće biti dostupne u zavisnosti od opsega grafikona).

  Opcije oblasti mape za Excel MAP
 • Mapiranje nalepnica

  Imate opciju da ne prikazujete imena imena ili regiona ili da prikazujete gde je to moguće na osnovu najbolje uklapanja, odnosno da prikažete sve opcije. Prikaz oznake zavisi od znatne veličine grafikona, što je veći grafikon, možete da prikažete još nalepnica.

  Opcije oznake za Excel MAP
 • Boja grupe

  Boje grupe dostupne su samo za grafikone mape koje prikazuju vrednosti. Možete da birate iz sekvence (2-Color) opcije, što je podrazumevana postavka boje ili divergentni (3-Color) opcija. Možete da eksperimentišete sa promenama Minimalna, sredina i maksimalne vrednosti, kao i boje dodeljene svakoj od njih.

  Opcije boje Excel grupe grafikona
 • Oblikovanje boja grafikona kategorije

  Iako ne postoje opcije boja grupe za grafikon na osnovu kategorije, možete da prilagodite pojedinačne boje kategorije. Izaberite mesto podataka interesa za legendu grafikona ili na samom grafikonu, a na traci > alatkama za grafikone > formatu, promenite popunu oblikaili je promenite iz okna zadatka oblikovanje objekta > Oblikovanje mesta>, a zatim izaberite sa Kolorne boje:

  Opcije boja grafikona programa Excel za kategorije kategorija

Druga oblikovanja grafikona

Možete da primenjujete iste stilove grafikona i elemenata da biste mapirali grafikone koje možete da koristite sa drugim Excel grafikonima. Pogledajte više na: Oblikovanje elemenata grafikona.

Potrebna vam je dodatna pomoć?

Možete uvek da postavite pitanje stručnjaku u zajednici Excel Tech Community, dobijete podršku u zajednici Answers community ili predložite novu funkciju ili poboljšanje na sajtu Excel User Voice.

Takođe pogledajte

Pravljenje grafikona mape

Excel 3D mape

Kreiranje grafikona od početka do kraja

Napomena:  Ova stranica je prevedena automatski i može da sadrži gramatičke greške ili netačnosti. Naš cilj je da ovaj sadržaj bude koristan. Možete li da nam javite da li su informacije bile korisne? Ovo je članak na engleskom jeziku za referencu.​

Razvijte Office veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Izgleda da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×