Mere u programskom dodatku Power Pivot

Mere u programskom dodatku Power Pivot

Mere, poznate i kao mere u programskom dodatku Power Pivot u programu Excel 2013, izračunavaju se u analizi podataka. Primeri koji se najčešće nalaze u poslovnim izveštajima uključujući sume, prosečnu vrednost, minimalne ili maksimalne vrednosti, brojanje ili napredna izračunavanja koja se kreiraju pomoću formule za analizu podataka (DAX) .

U izvedenoj tabeli, izvedenog grafikona ili izveštaju, neka mera se postavlja u oblast vrednosti, gde oznake reda i kolone koje okružuju stavku određuju kontekst vrednosti. Na primer, ako merite prodaju po godini (na kolonama) i regionu (u redovima), vrednost mere se izračunava na osnovu date godine i regiona. Vrednost mere se uvek menja kao odgovor na izbore u redovima, kolonama i filterima, omogućavajući za ad hoc istraživanje podataka.

Dok su mere i izračunate kolone slične u okviru formule, razlikuju se u načinu na koji se koriste. Mere se najčešće koriste u oblasti vrednosti izvedene tabele ili izvedenog grafikona. Izračunate kolone se koriste kada želite da postavite izračunate rezultate u različitu oblast izvedene tabele (kao što je kolona ili red u izvedenoj tabeli ili na osi u glavnom grafikonu). Važno je da razumete kada da koristite mere umesto izračunate kolone i obratno. Više informacija potražite u članku izračunavanja u programskom dodatku Power Pivot i izračunate kolone u programskom dodatku Power Pivot

Razumevanje mera

Mere su implicitne ili eksplicitne, što utiče na to kako ih koristite u izvedenoj tabeli ili izvedenom grafikonu i u drugim aplikacijama koje koriste model podataka Power Pivot kao izvor podataka.

Implicitno izračunato polje

Excel se implicitno kreira kada prevučete polje, kao što je iznos prodaje, na oblast vrednosti na listi polja izvedene tabele. Budući da Excel generiše implicitne mere, možda nećete znati da je kreirana nova mera. Međutim, ako detaljno ispitate listu vrednosti, videćete da je polje iznos prodaje zapravo mera po imenu zbir iznosa prodaje i da se pojavljuje sa tim imenom u oblasti vrednosti na listi polja izvedene tabele i na samoj izvedenoj tabeli.

Implicitna mera kreirana u izvedenoj tabeli

Implicitno izračunato polje

Implicitne mere mogu da koriste samo standardnu agregaciju (SUM, COUNT, MIN, MAX, DISTINCTCOUNT ili AVG) i morate da koristite format podataka definisan za tu agregaciju. Pored toga, implicitne mere može da koristi samo izvedena tabela ili grafikon za koji su kreirani.

Implicitna mera je čvrsto uparena sa poljem na kojem se zasniva, utiče na to kako ćete kasnije izbrisati ili izmeniti meru.

Eksplicitno izračunato polje

Eksplicitnu meru kreirate kada otkucate ili izaberete formulu u ćeliji u oblasti izračunavanja ili pomoću funkcije "Automatski zbir" u prozoru " Power Pivot ". Većina mera koje kreirate će biti eksplicitne.

Eksplicitna mera napravljena u oblasti za izračunavanje Power Pivot

Eksplicitno izračunato polje

Izričita mere može da koristi bilo koja izvedena tabela ili izvedeni grafikon u radnoj svesci i Power View izveštajima. Pored toga, oni mogu da se proširuju da bi postali KPI ili oblikovani pomoću jedne od više veza dostupnih za numeričke podatke. Komande kontekstualnog menija za Kreiranje KPI i formata su dostupne samo kada koristite eksplicitno izračunato polje.

Napomena: Kada koristite meru kao KPI, ne možete da je koristite za druga izračunavanja; Morate da napravite kopiju ako želite da koristite formulu i u izračunavanjima. Više informacija o KPI-ovima potražite u članku prikaz ključnih indikatora performansi (KPI-ovi) uprogramskom dodatku Power Pivot.

Vrh stranice

Primer

U sledećoj fiskalnoj godini zatraženo je upravljanje prodajom u programu Adventure Works. Ona odlučuje da bazira njene procene na prošlogodišnjim iznosima prodaje, sa godišnjim povećanjem od šest procenata, kao što je predviđeno raznim unapređenja koja su planirana u sledećih šest meseci.

Da bi razvila procene, ona uvozi podatke iz prethodnih godina i dodaje izvedenu tabelu. Pronalazi polje " iznos prodaje " u tabeli Prodajna prodaja i ona ga uvlači u oblast vrednosti polja izvedene tabele. Polje se pojavljuje na izvedenoj tabeli kao pojedinačna vrednost od prošle godine. Primećuje da iako nije sama precizirala izračunavanje, izračunavanje je automatski obezbeđeno i da je polje Preimenovano u zbir iznosa prodaje na listi polja i na izvedenoj tabeli. Ugrađena agregacija koju dodaje Excel, =SUM('FactResellerSales'[SalesAmount]) pruža izračunavanje. Ona menja vrednost za prošlu godinu.

Sledeće računanje je projekcija prodaje za sledeću godinu, koja će biti zasnovana na prošlogodišnjoj prodaji pomnoženom sa 1,06 na konto za očekivano povećanje od 6 procenata u trgovanju poslu. Za ovo izračunavanje, ona mora da kreira izričito meru, koristeći dugme novo izračunato polje da biste kreirali izračunavanje po imenu projektovana prodaja. Popunjava sledeću formulu: =SUM('FactResellerSales'[SalesAmount])*1.06.

Nova mera se dodaje u oblast vrednosti na listi polja izvedene tabele. Dodaje se i u tabelu koja je trenutno aktivna na listi polja izvedene tabele. Tabela pruža lokaciju za meru u radnoj svesci. Zato što ona preferira da ima meru u drugoj tabeli, uređuje meru da bi promenila svoju tabelu.

Veoma brzo i sa minimalnim naporima, menadžer prodaje ima osnovne informacije. Ona sada može da proceni svoje projekcije tako što će filtrira specifične prodavce ili dodaje informacije o liniji proizvoda da bi verifikovali buduće promocije za proizvode koje prodavac nosi.

Imenovanja mera

Možete da prerasporedite i preimenujete mere kada ih kreirate. Međutim, postoje ograničenja u promenama mera:

  • Mere se pojavljuju na listi polja izvedene tabele (osim ako nisu skrivene) zajedno sa drugim objektima. Razmotrite imenovanje njih na način koji lako identifikuje radnju koju će oni vršiti.

  • Svako ime mere treba da bude jedinstveno u tabeli.

  • Izbegavajte imena koja su već korišćena za izračunate kolone u istoj radnoj svesci. Iako je moguće da mera i Izračunata kolona imaju isto ime, ako imena nisu jedinstvena možete da dobijete izračunavanje grešaka.

  • Kada preimenujete meru, sve formule koje je prizivaju u formuli treba da se ažuriraju. Ako niste u ručnim režimom ažuriranja, ažuriranje rezultata formula automatski se odvija. Međutim, ova operacija može da potraje.

  • Pošto je ime deo formule mere, postoje neki znakovi koji se ne mogu koristiti u okviru imena. Više informacija potražite u članku "zahtevi za imenovanje" u Dax sintaksi.

Vrh stranice

Savet: Možete da grupišete mere iz više tabela u jednu tabelu tako što ćete kreirati praznu tabelu, a zatim premestiti ili kreirati nove mere. Imajte u vidu, možda ćete morati da dodate imena tabela u DAX formulama kada se osvrćete na kolone u drugim tabelama.

Zadaci

Sledeći članak sadrži uputstva o tome kako da kreirate implicitna i eksplicitna izračunata polja.

Kreiranje mere u izvedenoj tabeli ili izvedenom grafikonu

Vrh stranice

Napomena:  Ova stranica je prevedena automatski i može da sadrži gramatičke greške ili netačnosti. Naš cilj je da ovaj sadržaj bude koristan. Možete li da nam javite da li su informacije bile korisne? Ovo je članak na engleskom jeziku za referencu.​

Potrebna vam je dodatna pomoć?

Razvijte Office veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Izgleda da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×