Prijavite se pomoću Microsoft naloga
Prijavite se ili kreirajte nalog.
Zdravo,
Izaberite drugi nalog.
Imate više naloga
Odaberite nalog pomoću kojeg želite da se prijavite.

Postoje različite opcije koje možete da koristite prilikom podešavanja, pridruživanja i predstavljanja na Lync sastanku. Ove najbolje prakse vam pomažu da iskoristite funkcije koje olakšavaju vaš posao i pružaju prijatan utisak pri radu na sastanku.

Napomena: Interaktivni vodič za uobičajene zadatke izlagača potražite u članku Planiranje i pripremanje za Skype za posao (Lync) sastanak i upravljanje Skype za posao (Lync) sastankom.

Podešavanje sastanka Lync sastanku

Koristite Outlook ili Web Scheduler da biste planirali Lync sastanke i pratite ove najbolje prakse.

Napomena:  Detalje o tome kako da zakažete sastanak Lync potražite u članku Podešavanje Lync sastanka.

Planiranje sastanka

 • Za mali i opušteni sastanak sa osobama unutar vašeg preduzeća koristite podrazumevane opcije sastanka umesto da menjate postavke. Imajte u vidu da podrazumevane opcije svakoj osobi omogućavaju da bude izlagač i da se direktno pridruži sastanku.

 • Ako imate određene zahteve sastanka, na primer, veću publiku, bezbedne podatke ili spoljne kupce, uverite se da ste promenili opcije sastanka kako biste ih prilagodili zahtevima. Informacije potražite u članku Promena postavki učesnika za Lync sastanke.

Napomena:  Maksimalan broj učesnika sastanka je 250.

 • Ako imate učesnike koji će lično prisustvovati i učesnike na mreži i koristite Outlook, možete da pokrenete Lync sastanak u sobi za konferencije. Kliknite na dugme Predlozi za sastanke u Outlook pozivu za sastanak da biste pronašli i dodali sobu za konferenciju u zgradi koju želite. Druga mogućnost je da dodate informacije o sobi u polje Lokacija u pozivu za sastanak.

Određivanje rezervnog izlagača

Odaberite rezervnog izlagača u slučaju da ne možete da se pridružite ili kasnite. Rezervni izlagač može i da započne snimanje, pomaže publici i upravlja njome ili nadgleda pitanja prosleđena na sastanku da biste vi mogli da se usredsredite na prezentaciju. Ovo je naročito važno ako imate veliki sastanak ili događaj.

Uključivanje dokumenta ili veze o obuci u zahtev za sastanak

Ako pozivate učesnike koji nisu upoznati sa programom Lync, u poziv za sastanak uključite "Kako da" dokument za obuku ili vezu ka Lync obuci da biste im pomogli da saznaju više o funkcijama sastanka pre nego što se pridruže sastanku.

Dodavanje beležaka u zahtev za sastanak

Kada planirate sastanak, ako koristite program OneNote, možete dodati privatne ili deljene beleške. Pozvane osobe zatim mogu da pregledaju i uređuju deljene beleške pre sastanka ako imaju odgovarajuću dozvolu. Na traci pozivnice jednostavno izaberite stavku Beleške sa sastanka i dodajte deljene beleške za pozive za sastanak ili sopstvene beleške (koje nisu vidljive drugim osobama). Više informacija potražite u članku Korišćenje deljenih i privatnih beležaka na Lync sastanku.

Pridruživanje sastanku Lync sastanku

Detalje o tome kako da se pridružite sastanku Lync potražite u članku Pridruživanje Lync sastanku. Pratite ove najbolje prakse za pridruživanje:

 • Prijavite se na sastanak od 10 do 15 minuta ranije kako biste se postavili i imali vremena za rešavanje problema ukoliko to bude potrebno.

 • Pre sastanka odlučite da li ćete koristiti zvuk računara (Lync integrisani zvuk i video) ili telefon (ako zahtev za sastanak sadrži podatke za uključivanje u sastanak pozivanjem) za audio deo sastanka.

 • Ako koristite audio-sistem računara, podesite audio i video uređaje i proverite kvalitet. Možete koristiti mikrofon i zvučnike na računaru ili priključiti slušalice. Više informacija potražite u članku Podešavanje i testiranje Lync zvuka i Podešavanje i rešavanje problema Lync video zapisa.

 • Ako koristite telefon za zvuk sastanka i omogućeno vam je uključivanje u konferenciju biranjem (obratite se tehničkoj podršci na radnom mestu za više detalja), iskoristite pogodnosti funkcije Lync Pozovi me . U prozoru Pridruživanje zvuku sastanka izaberite Pozovi me na i otkucajte broj telefona na koji želite da vas pozovu. Kada koristite ovu funkciju, nećete morati da unesete ID sastanka ili PIN.

 • Ukoliko je moguće, za viši kvalitet zvuka koristite slušalice umesto mikrofona i zvučnika na računaru.

 • Kvalitet zvuka u velikoj meri zavisi od uslova mreže. Koristite žičnu mrežnu vezu i uverite se da ste na računaru isključili bežičnu.

 • Kada se pridružite sastanku, privremeno isključite mikrofon kada ne pričate.

Poznavanje svog PIN koda

Kada se pridružujete sastanku pozivanjem preko telefona, lični identifikacioni broj (PIN) vam uglavnom nije potreban. Povezujete se direktno i vaš broj telefona se prikazuje na spisku učesnika. Ali, ako želite da se pridružite pozivanjem kao voditelj ili ovlašćeni pozivalac, zatražiće se da unesete PIN i/ili broj telefona na poslu ili lokal.

Napomena:  Kada se pridružujete pozivanjem kao ovlašćeni pozivalac, to jednostavno znači da je sastanak obezbeđen i da morate da se identifikujete pre nego što se pridružite sastanku.

Dobra ideja je da imate PIN pri ruci u slučaju da vam zatreba. Ako se ne sećate svog PIN-a, u pozivu za sastanak izaberite Zaboravili ste PIN za pridruživanje biranjem? i pratite uputstva na stranici da biste poništili.

Važno:  Detalji o pozivanju su uključeni u sastanke koje su podesili korisnici čiji su nalozi konfigurisani za uključivanje u konferenciju biranjem. Detalje potražite od tehničke podrške na svom radnom mestu.

Predstavljanje na Lync sastanku

Da biste saznali kako da podesite sesiju deljenja, pogledajte članak Deljenje radne površine ili programa. Preporučujemo da prilikom deljenja uradite sledeće:

 • Neka se jedan kolega prijavi na sastanak zajedno sa vama kako bi potvrdio kvalitet zvuka i vizuelni kvalitet.

 • Proverite opcije sastanka da biste se uverili da ste izabrali funkcije publike koje želite, na primer dozvole učesnika, pregled sadržaja ili dozvole beležaka.

 • Ostavite dovoljno vremena za pitanja i obavestite publiku da može kucati pitanja ili komentare u odeljku sastanka za razmenu trenutnih poruka.

 • Privremeno isključite sebe kada ne pričate i uverite se da znate kako da privremeno isključite ili ponovo uključite učesnike ako je to potrebno, i to i pomoću komandi za Lync i ton telefona, ako koristite telefon (pritisnite *1 na tastaturi telefona da biste čuli komande).

 • Na početku sastanka podsetite učesnike kako da sebe privremeno isključe ili uključe.

Ako koristite PowerPoint:

 • Neka niz slajdova sadrži otprilike 15 ili manje slajdova sa većim fontovima (iznad 30 tačaka) i jednostavnom pozadinom kako ne bi odvlačila pažnju.

 • Unapred otpremite prezentaciju i vežbajte sa kontrolama za pomeranje slajdova ili pisanje beležaka. Na primer, možete da istaknete ključne tačke pomoću laserskog pokazivača ili oznaka.

 • Koristite beleške izlagača da biste se lakše setili tačaka koje treba da pokrijete tokom govora. Više informacija potražite u članku Prikazivanje PowerPoint slajdova na Lync sastanku.

Ako delite radnu površinu ili program:

 • Imajte u vidu da su, kada delite program, učesnicima vidljivi samo oni programi i datoteke koje delite. Ako potražite druge programe, oni neće biti vidljivi na sastanku.

 • Koristite deljenje radne površine ako je potrebno da se prebacujete između programa.

 • U prozoru sastanka kliknite na dugme Pregled da biste videli šta učesnici vide kada delite radnu površinu ili program.

 • Obavestite publiku da može povećati oblast prikaza tako što će preći u pun režim. Više informacija potražite u članku Deljenje radne površine ili programa.

Održavanje sastanka u sobi za konferencije

Dobra ideja je da date sebi vremena da pripremite sobu pre početka sastanka kako biste se uverili da Lync podešen za rad sa audio i video uređajima sobe.

 • Povežite laptop računar sa projektorom i, ukoliko je potrebno, sa telefonom sobe za konferencije.

 • Privremeno isključite mikrofon i zvučnike računara ukoliko je prisutan eho. Zamolite druge osobe u sobi da takođe privremeno isključe mikrofon i zvučnike ako su prijavljeni na Lync.

 • Telefon sobe možete povezati sa računarom ili ga koristiti da biste se uključili u zvuk sastanka ako zahtev za sastanak sadrži informacije o pozivanju.

 • Ako koristite projektor sobe, povežite kabl sa računarom i izaberite odgovarajući prikaz. Na tastaturi pritisnite kombinaciju tastera Windows + P da biste pokrenuli prikaz, a zatim izaberite opciju Dupliraj da biste prikazali radnu površinu i na monitoru računara i na projektoru sobe; opciju Proširi da biste proširili radnu površinu sa monitora računara i projektora sobe; ili opciju Samo projektor da biste prikazali radnu površinu samo na na projektoru sobe.

Savet:  Preporučujemo da izaberete Dupliraj da biste mogli da vidite sastanak na monitoru i ekranu u sobi.

Vrh stranice

Da li vam je potrebna dodatna pomoć?

Želite još opcija?

Istražite pogodnosti pretplate, pregledajte kurseve za obuku, saznajte kako da obezbedite uređaj i još mnogo toga.

Zajednice vam pomažu da postavljate pitanja i odgovarate na pitanja, dajete povratne informacije i čujete mišljenje od stručnjaka sa bogatim znanjem.

Da li su vam ove informacije koristile?

Koliko ste zadovoljni kvalitetom jezika?
Šta je uticalo na vaše iskustvo?
Kada kliknete na dugme Prosledi“, vaše povratne informacije će se koristiti za poboljšanje Microsoft proizvoda i usluga. Vaš IT administrator će moći da prikupi ove podatke. Izjava o privatnosti.

Hvala vam na povratnim informacijama!

×