Prijavite se pomoću Microsoft naloga
Prijavite se ili kreirajte nalog.
Zdravo,
Izaberite drugi nalog.
Imate više naloga
Odaberite nalog pomoću kojeg želite da se prijavite.
Osnovni zadaci prilikom korišćenja čitača ekrana sa e-poštom u programu Outlook

Ovaj članak je namenjen osobama sa oštećenjima vida ili kognitivnih sposobnosti koje koriste program čitača ekrana kao što su programi kompanije Microsoft: „Narator“, JAWS ili NVDA sa Microsoft 365 proizvodima. Ovaj članak predstavlja deo skupa sadržaja Microsoft 365 podrške čitača ekrana  u kojem možete pronaći dodatne informacije o pristupačnosti u našim aplikacijama. Za opštu pomoć posetite matičnu stranicu Microsoft podrške.

Koristite nove Outlook uz tastaturu i čitač ekrana da biste uradili osnovne zadatke pomoću aplikacije Pošta. Testirali smo ga pomoću Naratora, čitača ekrana JAWS i NVDA, ali može da funkcioniše sa drugim čitačima ekrana sve dok prate uobičajene standarde i tehnike pristupačnosti. Možete kreirati i slati nove e-poruke, čitati primljene e-poruke i odgovarati na nju, pretražiti e-poruke, raditi sa prilozima i još mnogo toga.

Napomene: 

 • Nove Microsoft 365 funkcije izdaju se postepeno Microsoft 365 pretplatnicima, tako da aplikacija možda još uvek nema ove funkcije. Da biste saznali kako možete brže da preuzmete nove funkcije, pridružite se programu Office Insider.

 • Da biste saznali više o čitačima ekrana, idite na članak Kako čitači ekrana rade sa sistemom Microsoft 365.

 • Ova tema pretpostavlja da je Okno za čitanje isključeno.

 • Ako koristite čitač NVDA, kada ste u okviru za tekst, možda ćete morati ručno da se prebacite na režim fokusiranja da biste mogli da kucate tekst. 

U ovoj temi

Čitanje i odgovaranje na e-poruku ili prosleđivanje e-poruke

Koristite čitač ekrana i tasterske prečice da biste čitali i odgovarali na e-poštu. Čujete zvuk kada stigne nova e-pošta.

Savet: Ako ne koristite prikaz "Razgovor", lakše ćete se kretati kroz poruke. Uputstva potražite u članku Isključivanje prikaza razgovora.

Čitanje e-pošte

Idite na e-poruku na listi poruka u Pošti i slušajte kako čitač ekrana čita e-poruku i detalje o njoj.

Napomena: Okno za čitanje mora da bude isključeno pre nego što sledite ova uputstva. Uputstva potražite u članku Isključivanje okna za čitanje.

 1. U glavnom prikazu Pošte pritiskajte F6 ili Shift+F6 dok ne čujete: "Lista poruka".

 2. Pritiskajte taster sa strelicom nadole ili nagore dok ne pronađete željenu e-poruku, a zatim pritisnite taster Enter da biste otvorili poruku u oknu sa sadržajem.

 3. Da biste pročitali celu e-poruku, pomoću naratora pritisnite taster SR+Tab. U čitaču ekrana JAWS i NVDA pritisnite taster SR+taster sa strelicom nadole. Da biste zaustavili čitanje, pritisnite taster Ctrl. Da biste zatvorili e-poruku i vratili se na listu poruka, pritisnite taster Esc.

Odgovaranje na e-poštu

Koristite čitač ekrana da biste odmah odgovorili na e-poruke u Outlook.

 1. U e-poruci ili dok ste na e-poruci na listi poruka, pritisnite kombinaciju tastera Ctrl+R. Ako želite da odgovorite svim pošiljaocima, pritisnite kombinaciju tastera Ctrl+Shift+R. Čujete: „Telo poruke“.

 2. Otkucajte odgovor.

 3. Da biste poslali e-poruku, pritisnite kombinaciju tastera Ctrl+Enter.

Prosleđivanje e-pošte

Možete lako da prosledite e-poštu pomoću tasterskih prečica i čitača ekrana.

 1. U e-poruci ili dok ste na e-poruci na listi poruka pritisnite kombinaciju tastera Ctrl+F. Čućete: "Za, uređivanje". Fokus je na polju Za e-poruke.

 2. Otkucajte ime ili adresu e-pošte primaoca. Kada počnete da pišete, Outlook vam nudi podudarne predloge. Da biste pregledali predloge, pritisnite taster sa strelicom nadole. Ako pronađete odgovarajuće osobe među predlozima, pritisnite taster Enter da biste ih dodali u polje Za .

 3. Pritiskajte taster Tab dok ne čujete: "Telo poruke".

 4. Otkucajte poruku.

 5. Da biste poslali e-poruku, pritisnite kombinaciju tastera Ctrl+Enter.

Sastavljanje i slanje e-poruke

Neka vam čitač ekrana pomogne da napravite novu poruku i da je pošaljete drugima.

 1. U glavnom prikazu Pošte, pritisnite kombinaciju tastera Ctrl+N. U Funkciji "Narator" čućete: "Outlook prozor, Za, uredi". U čitaču ekrana JAWS i NVDA čujete: "Nova pošta". Fokus je na polju Za nove e-poruke.

 2. Otkucajte ime ili adresu e-pošte primaoca. Kada počnete da pišete, Outlook vam nudi podudarne predloge. Da biste pregledali predloge, pritisnite taster sa strelicom nadole. Ako pronađete odgovarajuće osobe među predlozima, pritisnite taster Enter da biste ih dodali u polje Za .

 3. Ako nekome želite da pošaljete kopiju e-poruke, jednom pritisnite taster Tab. Čućete: "Cc, uređivanje". Otkucajte adresu e-pošte primaoca kopije.

 4. Jednom pritisnite taster Tab. Čućete: "Add a subject" (Dodaj temu). Otkucajte temu e-poruke.

 5. Jednom pritisnite taster Tab. Čujete: „Telo poruke“.

 6. Otkucajte poruku.

 7. Da biste poslali e-poruku, pritisnite kombinaciju tastera Ctrl+Enter.

Pretraživanje za e-porukom

Ne gubite vreme kopaći liste ili arhive za tu važnu e-poštu. Koristite pretragu da biste brzo pronašli ono što tražite.

 1. U glavnom prikazu Pošte pritisnite kombinaciju tastera Ctrl+E. U Funkciji "Narator" čućete: "Reklamni natpis, pretraga, uređivanje". U funkciji JAWS, čujete: "Pretraga, uređivanje". U funkciji NVDA, čujete: "Orijenter na baneru, orijentiri za pretragu".

 2. Otkucajte reči za pretragu i pritisnite taster Enter. Prikazuju se rezultati pretrage.

 3. Da biste otišli na rezultate pretrage, pritiskajte taster Tab dok ne čujete: "Lista poruka, nijedna stavka nije izabrana".

 4. Koristite tastere sa strelicama nadole i nagore da biste pregledali listu. Čujete rezultate dok se krećete kroz listu.

 5. Da biste obrisali reči za pretragu i vratili se u glavni prikaz Pošte, pritiskajte taster F6 dok ne čujete "Preklopnik pošte, dugme", pritiskajte kombinaciju tastera Shift+Tab dok ne čujete "Dugme 'Izađi iz pretrage'", a zatim pritisnite taster Enter.

Dodavanje priloga

Možete da pošaljete datoteke kao što su biografije, bilteni ili slike slatkih maca kao kopije ili kao OneDrive datoteke.

Dodavanje datoteke kaoOneDrive veze

 1. Dok sastavljate novu poštu, pritisnite taster F6 da biste otišli na karticu na traci. Čućete ime trenutno izabrane kartice.

 2. Pritiskajte taster sa strelicom nadesno dok ne čujete: "Kartica 'Umetanje'".

 3. Jednom pritisnite taster Tab. Čućete: "Priloži datoteku, dugme". Pritisnite taster Enter.

 4. Pritiskajte taster sa strelicom nadole dok ne čujete "Pregledanje lokacija u oblaku", a zatim pritisnite taster Enter. Fokus je na fascikliOneDriveNedavno . Da biste se prebacili u drugu fasciklu, pritiskajte kombinaciju tastera Shift+Tab dok ne čujete "Izaberite datoteke iz", a zatim koristite tastere sa strelicama nadole i nagore da biste pregledali fascikle. Pritisnite taster Enter da biste izabrali.

 5. Na listi datoteka pritiskajte taster sa strelicom nagore ili nadole dok ne čujete ime datoteke koju želite da priložite, a zatim pritisnite taster Enter.

  Veza ka datoteci OneDrive se dodaje u poruku.

Dodavanje lokalne datoteke sa računara

 1. Dok sastavljate novu poštu, pritisnite taster F6 da biste otišli na karticu na traci. Čućete ime trenutno izabrane kartice. 

 2. Pritiskajte taster sa strelicom nadesno dok ne čujete: "Kartica 'Umetanje'".

 3. Jednom pritisnite taster Tab. Čućete: "Priloži datoteku, dugme". Pritisnite taster Enter.

 4. Pritiskajte taster sa strelicom nadole dok ne čujete "Pregledaj ovaj računar", a zatim pritisnite taster Enter. Otvara Windows Dijalog Otvaranje datoteke.

 5. Koristite taster Tab i tastere sa strelicama da biste došli do datoteke koju želite da priložite i pritisnite taster Enter.

Štampanje e-pošte

E-poruku možete da odštampate na papir ili u datoteku.

Napomena: Ovo ne funkcioniše sa programom JAWS ili NVDA.

 1. U oknu za čitanje, na e-poruci, pritiskajte taster Tab dok ne čujete: "Traka sa menijima Radnje sa porukama, poruka izveštaja".

 2. Pritiskajte taster sa strelicom nadesno dok ne čujete "Još radnji pošte", a zatim pritisnite taster Enter.

 3. Pritiskajte taster sa strelicom nadole dok ne čujete "Stavka menija 'Štampanje'", a zatim pritisnite taster Enter. Otvara se prozor za pregled pre štampanja.

 4. U prozoru pregleda pre štampanja pritiskajte taster Tab dok ne čujete "Štampanje, stavka menija", a zatim pritisnite taster Enter. Otvara se dijalog Štampanje.

 5. Izaberite opcije štampanja. Da biste se kretali između opcija, pritiskajte taster Tab. Da biste razvili menije opcija, pritisnite razmaknicu. Da biste se kretali između radio dugmadi, koristite tastere sa strelicama nadole i nagore. Da izaberete opciju, pritisnite Enter.

 6. Da biste odštampali, pritiskajte taster Tab dok ne čujete "Dugme 'Odštampaj'", a zatim pritisnite taster Enter.

IzmeniOutlook postavke

Isključivanje prikaza razgovora

Ako ne koristite prikaz "Razgovor", lakše ćete se kretati kroz poruke.

 1. Pritiskajte taster Tab ili kombinaciju tastera Shift+Tab dok ne čujete "Postavke", a zatim pritisnite taster Enter da biste otvorili okno Postavke .

 2. Pritisnite taster Tab jednom da biste došli do okna Postavke , a zatim uradite nešto od sledećeg:

  • U funkciji "Narator" ili "JAWS", pritiskajte taster sa strelicom nadole dok ne čujete "Prikaži svaku poruku zasebno", a zatim trenutno izabranu opciju.

  • Pomoću funkcije NVDA pritiskajte taster sa strelicom nadole dok ne čujete "Grupiši u razgovore", a zatim još jednom pritisnite taster sa strelicom nadole da biste prešli na radio dugme za postavku Prikaži svaku poruku zasebno.

 3. Ako postavka Prikaži svaku poruku zasebno nije izabrana, pritisnite razmaknicu da biste je izabrali.

 4. Pritisnite taster Esc da biste zatvorili okno Postavke .

Isključivanje okna za čitanje

Uputstva u ovoj temi pretpostavljaju da je okno za čitanje isključeno.

 1. Pritiskajte taster Tab ili kombinaciju tastera Shift+Tab dok ne čujete "Postavke", a zatim pritisnite taster Enter da biste otvorili okno Postavke .

 2. Pritisnite jednom taster Tab da biste došli do okna Postavke, a zatim pritiskajte taster sa strelicom nadole dok ne čujete: "Okno za čitanje".

 3. Uradite nešto od sledećeg:

  • U naratoru i čitaču ekrana JAWS pritiskajte taster sa strelicom nadole dok ne čujete "Sakrij radio dugme", a zatim trenutno izabranu opciju.

  • Ako koristite funkciju NVDA, pritiskajte taster sa strelicom nadole dok ne čujete "Dugme 'Prikaži na'", a zatim još jednom pritisnite taster sa strelicom nadole da biste prešli na radio dugme za postavku Sakrij.

 4. Ako postavka okna za čitanje nije izabrana, pritisnite razmaknicu da biste je izabrali.

 5. Pritisnite taster Esc da biste zatvorili okno Postavke .

Korišćenje tamnog režima

Ako koristite Outlook u tamnoj sobi, korišćenje tamnog režima vam manje napreže oči.

 1. U glavnom prikazu Pošte pritiskajte taster Tab ili kombinaciju tastera Shift+Tab dok ne čujete "Postavke", a zatim pritisnite taster Enter da biste otvorili okno Postavke .

 2. Pritisnite taster Tab jednom da biste došli do okna Postavke .

 3. U naratoru i čitaču ekrana JAWS pritiskajte taster sa strelicom nadole dok ne čujete "Opcije, tamni režim", a zatim stanje prekidača. Ako koristite čitač NVDA, pritiskajte taster sa strelicom nadole dok ne čujete "Tri. nivo naslova, tamni režim", a zatim još jednom pritisnite taster sa strelicom nadole da biste prešli na prebacivanje u tamni režim. Pritisnite taster Enter da biste uključili ili isključili režim.

 4. Da biste zatvorili okno Postavke , pritisnite taster Esc.

Takođe pogledajte

Korišćenje čitača ekrana za proveru pravopisa i gramatike u programu Outlook

Osnovni zadaci prilikom korišćenja čitača ekrana sa kalendarom u programu Outlook

Tasterske prečice za Outlook

Podesite uređaj za rad sa pristupačnošću u sistemu Microsoft 365

Korišćenje čitača ekrana za istraživanje i navigaciju u Programu Outlook pošta

Koristite e-poštu u Outlook pomoću tastature i čitača ekrana da biste uradili osnovne zadatke. Testirali smo ga uz Narator, JAWS i NVDA, ali može da funkcioniše sa drugim čitačima ekrana sve dok prate uobičajene standarde i tehnike pristupačnosti. Možete da pravite i šaljete nove e-poruke, da čitate primljene e-poruke i odgovarate na njih, pretražujete, filtrirate i štampate e-poruke, radite sa prilozima i još mnogo toga.

Napomene: 

U ovoj temi

Čitanje i odgovaranje na e-poštu ili prosleđivanje

Koristite čitač ekrana i tasterske prečice da biste čitali i odgovarali na e-poštu. Čujete zvuk kada stigne nova e-pošta.

Otvaranje i čitanje e-pošte

 1. U Prijemnom poštanskom sandučetu, pritiskajte taster Tab ili kombinaciju tastera Shift+Tab dok ne čujete prvu poruku na listi poruka. Čitač ekrana označava da li je e-poruka nepročitana, a zatim najavljuje pošiljaoca, temu i primljeni datum i vreme.

  • Da biste pregledali listu poruka, pritisnite taster sa strelicom nagore ili nadole.

  • Da biste otvorili e-poruku, pritisnite taster Enter.

  • Da biste pročitali e-poruku od vrha ka dnu, pritisnite taster SR+Ctrl+R.

  • Da biste zaustavili čitanje, pritisnite taster Ctrl.

  • Da biste prešli na sledeću e-poruku, pritisnite Alt+5.

  • Da biste prešli na prethodnu e-poruku, pritisnite Alt+4.

 2. Kada završite sa čitanjem e-pošte pritisnite taster Esc da biste se vratili u Prijemno poštansko sanduče.

Odgovaranje na e-poštu

 1. U e-poruci ili na e-poruci u Prijemnom poštanskom sandučetu, uradite nešto od sledećeg:

  • Da biste odgovorili samo originalnom pošiljaocu, pritisnite kombinaciju tastera Ctrl+R. Čućete "Re", a zatim i temu poruke.

  • Ako poruka ima više primalaca i želite svima da odgovorite, pritisnite kombinaciju tastera Ctrl+Shift+R.

 2. Otvara se nova e-poruka sa istom temom i podešena da odgovori ili samo pošiljaocu ili svim uključenim u originalnu e-poruku. Fokus je na telu poruke. Otkucajte poruku.

 3. Kada završite sa sastavljanjem poruke, pritisnite kombinaciju tastera Alt+S da biste poslali e-poruku.

Prosleđivanje e-pošte

 1. U e-poruci ili na e-poruci u Prijemnom poštanskom sandučetu, pritisnite kombinaciju tastera Ctrl+F. Čućete "Prosledi", a zatim i temu poruke.

 2. Fokus je na polju Za. Otkucajte imena primalaca.

 3. Ako želite da uključite poruku, pritiskajte taster Tab dok ne čujete "Prosledi", zatim temu poruke i "Uređivanje poruke", a zatim otkucajte poruku.

 4. Kada završite sa sastavljanjem poruke, pritisnite kombinaciju tastera Alt+S da biste poslali e-poruku.

da pravite i šaljete e-poruke

 1. U Prijemnom poštanskom sandučetu, pritisnite kombinaciju tastera Ctrl+N. Čućete "Nenaslovljeno, poruka", iza čega sledi format poruke i "Prozor, Za, uređivanje".

 2. Fokus je na polju Za. Otkucajte imena primalaca.

 3. Da biste poslali kopiju, pritisnite taster Tab. Čućete: "Cc, uređivanje". Otkucajte imena kontakata koji dobijaju kopiju.

 4. Da biste poslali skrivenu kopiju, pritisnite taster Tab. Čućete: "Bcc, uređivanje". Otkucajte imena kontakata koji dobijaju kopiju.

  Ako ne čujete "Bcc, uređivanje", polje Bcc je skriveno. Da biste ga otkrili, pritisnite kombinaciju tastera Alt+P, B.

 5. Da biste dodali temu e-poruke, pritiskajte taster Tab dok ne čujete "Tema, uređivanje", a zatim otkucajte poruku.

 6. Da biste dodali poruku, pritiskajte taster Tab dok ne čujete temu e-poruke, iza čega sledi "Poruka, uređivanje", a zatim otkucajte poruku.

 7. Kada završite sa sastavljanjem poruke, pritisnite kombinaciju tastera Alt+S da biste poslali e-poruku.

Rad sa fokusiranim prijemnim sandučetom

Fokusirajte se na e-poruke koje su vam najvažnije. Podrazumevano Outlook prijemno poštansko sanduče Fokusirano i prijemno poštansko sanduče Ostalo. Najvažnije e-poruke se sortiraju u prijemno poštansko sanduče Fokusirano, dok su ostale i dalje pristupačne, ali vam ne smetaju, u prijemnom poštanskom sandučetu Ostalo.

Prebacujte se između prikaza prijemnog sandučeta „Fokusirano“ i „Ostalo“

Opcija Outlook podrazumevano otvara prijemno sanduče Fokusirano .

 1. U Prijemnom poštanskom sandučetu pritiskajte kombinaciju tastera Shift+Tab dok ne čujete "Dugme 'Ostalo'", a zatim pritisnite taster Enter.

 2. Da biste se vratili na fokusirano prijemno sanduče , pritiskajte kombinaciju tastera Shift+Tab dok ne čujete: "Dugme 'U fokusu'". Da biste izabrali, pritisnite taster Enter.

Premeštanje e-poruke iz prijemnog poštanskog sandučeta „Ostalo“ u Fokusirano prijemno sanduče

 1. U prijemnom poštanskom sandučetu Ostalo idite na e-poruku koju želite da premestite u Fokusirano prijemno sanduče.

 2. Da biste premestili e-poruku, pritisnite Shift + F10, V.

Sakrivanje Fokusiranog prijemnog sandučeta

Možete sakriti Fokusirano prijemno sanduče i raditi sa jednom listom poruka:

 1. Da biste proverili da li je fokusirano prijemno sanduče prikazano ili već skriveno, pritiskajte taster F6 dok ne dođete do sadržaja prijemnog sandučeta.

 2. Pritiskajte kombinaciju tastera Shift+Tab dok ne čujete "Dugme 'Sortiranje, raspoređivanje ili filtriranje poruka'", a zatim jednom pritisnite kombinaciju tastera Shift+Tab. Ako čujete "Ostalo", fokusirano prijemno sanduče je već skriveno. Ako nije, pritisnite kombinaciju tastera Alt+V, A da biste ga sakrili.

Korišćenje pretrage i filtriranja za pronalaženje e-poruke

Ne gubite vreme u prekopavanju lista ili arhiva u potrazi za tom bitnom e-porukom. Koristite pretragu i filter kako biste brzo pronašli ono što tražite.

Pretraživanje za e-porukom

 1. U Prijemnom poštanskom sandučetu, pritisnite kombinaciju tastera Ctrl+E. Fokus se premešta na tekstualno polje Pretraga. Čućete: "Polje za uređivanje 'Pretraga'".

 2. Da biste promenili fasciklu koju želite da pretražite, pritiskajte kombinaciju tastera Shift+Tab dok ne čujete "Trenutno poštansko sanduče", a zatim pritisnite razmaknicu. Pritiskajte taster sa strelicom nadole dok ne čujete ime željene opcije, a zatim pritisnite razmaknicu.

 3. Otkucajte reči pretrage.

 4. Da biste pregledali predloge, pritisnite taster sa strelicom nadole. Da biste izabrali predlog, pritisnite taster Enter. Rezultati pretrage se prikazuju u listi poruka.

 5. Pritiskajte taster Tab dok ne čujete prvu poruku. Da biste pregledali listu, pritisnite taster sa strelicom nadole. Da biste otvorili e-poruku, pritisnite taster Enter.

 6. Da biste obrisali listu rezultata pretrage, pritisnite taster Esc.

  Da biste se vratili u Prijemno poštansko sanduče iz otvorene e-poruke i da biste obrisali rezultate pretrage, pritisnite dvaput taster Esc.

Korišćenje filtera za pronalaženje e-poruke

 1. U prijemnom poštanskom sandučetu, pritisnite kombinaciju tastera Alt+H, L. Fokus se pomera na prvu stavku na listi opcija filtera.

 2. Pritiskajte taster sa strelicom nadole dok ne čujete željenu opciju, a zatim pritisnite taster Enter. Čućete "Nije pronađen nijedan rezultat" ili "Pronađeno", a zatim i broj e-poruka koje se podudaraju sa filterom.

 3. Da biste prešli na listu e-poruka koje odgovaraju filteru, pritiskajte taster Tab dok ne čujete prvu poruku. Da biste pregledali listu, pritisnite taster sa strelicom nadole. Da biste otvorili e-poruku, pritisnite taster Enter.

 4. Da biste obrisali listu rezultata i filter, pritisnite taster Esc.

  Da biste se vratili u Prijemno poštansko sanduče iz otvorene e-poruke i da biste obrisali rezultate pretrage, pritisnite dvaput taster Esc.

Otvaranje ili dodavanje priloga

Možete da otvorite i dodate priloge u e-poruke u programu Outlook.

Otvaranje priloga

Kada primite e-poruku, čitač ekrana najavljuje ako e-poruka ima priloge i broj priloženih datoteka.

 1. Otvorite e-poruku sa prilogom. Fokus je na telu poruke.

 2. Pritiskajte kombinaciju tastera Shift+Tab dok ne čujete detalje priloga, uključujući ime datoteke i tip.

 3. Da biste otvorili prilog, pritisnite taster Enter. Datoteka se otvara u kompatibilnoj aplikaciji.

Dodavanje priloga

Možete da pošaljete datoteke kao što su biografije, bilteni ili slike kao kopije ili kao OneDrive datoteke.

 1. U e-poruci, pritisnite kombinaciju tastera Alt+N, A, F. Otvara se kontekstualni meni.

 2. Uradite nešto od sledećeg:

  • Da biste priložili nedavno korišćenu datoteku, pritiskajte taster sa strelicom nadole dok ne čujete datoteku, a zatim pritisnite taster Enter.

  • Da biste priložili datoteku sa veb lokacije, pritisnite taster W. Čujete prvu lokaciju na mreži, na primer, „OneDrive“. Da biste je izabrali, pritisnite taster Enter. Otvara se dijalog Umetanje datoteke. Pritiskajte taster Tab i tastere sa strelicama dok ne čujete željenu datoteku, a zatim pritisnite kombinaciju tastera Alt+S.

  • Da biste priložili datoteku iz lokalnog skladišta, na primer, čvrsti disk, pritisnite taster B. Otvara se dijalog Umetanje datoteke. Pritiskajte taster Tab i tastere sa strelicama dok ne čujete željenu datoteku, a zatim pritisnite kombinaciju tastera Alt+S.

Štampanje e-pošte

E-poruku možete da odštampate na papir ili u datoteku.

 1. U e-poruci ili na e-poruci u Prijemnom poštanskom sandučetu, pritisnite kombinaciju tastera Ctrl+P. Otvara se dijalog Štampanje.

 2. Da biste štampali pomoću podrazumevanih postavki, pritisnite kombinaciju tastera Alt+P, P.

Uključivanje ili isključivanje vizuelnih ili zvučnih obaveštenja

Zvukovi ili vizuelni efekti mogu da vas obaveštavaju kada stigne nova e-poruka. Možete da isključite obaveštenja, ako morate da radite bez prekidanja.

 1. U Prijemnom poštanskom sandučetu pritisnite kombinaciju tastera Alt+F, T. Otvara se prozor Opcije programa Outlook , a fokus je na kartici Opšte .

 2. Pritisnite taster M. Otvara se kartica Pošta.

 3. Pritisnite taster Tab, a zatim taster P. Čućete "Reprodukuj zvuk, polje za potvrdu", iza čega sledi: "Potvrđeno" ili "Opozvano". Da biste potvrdili ili opozvali izbor ove opcije, pritisnite razmaknicu.

 4. Da biste prošli kroz ostale opcije obaveštenja, pritisnite taster Tab. Da biste potvrdili ili opozvali izbor opcije, pritisnite razmaknicu. Kada čujete "Čišćenje razgovora", nema više opcija obaveštenja za izbor.

 5. Da biste potvrdili izbor i napustili prozor Opcije programa Outlook, pritiskajte taster Tab dok ne čujete „Dugme ’U redu’“, a zatim pritisnite taster Enter.

Takođe pogledajte

Korišćenje čitača ekrana za oblikovanje teksta u e-poruci u programu Outlook

Osnovni zadaci korišćenja čitača ekrana sa kalendarom u programu Outlook

Tasterske prečice za Outlook

Podesite uređaj za rad sa pristupačnošću u sistemu Microsoft 365

Korišćenje čitača ekrana za istraživanje i navigaciju u Programu Outlook pošta

Koristite e-poštu u programu Office za Android sa funkcijom TalkBack, ugrađenim Android čitačem ekrana, da biste uradili osnovne zadatke. Možete da pravite i šaljete nove e-poruke, da čitate primljene e-poruke i odgovarate na njih, pretražujete i filtrirate e-poruke i da radite sa porukama i prilozima , radite sa porukama i prilozima Fokusiranog prijemnog sandučeta i još mnogo toga.

Napomene: 

 • Nove Microsoft 365 funkcije izdaju se postepeno Microsoft 365 pretplatnicima, tako da aplikacija možda još uvek nema ove funkcije. Da biste saznali kako možete brže da preuzmete nove funkcije, pridružite se programu Office Insider.

 • U ovoj temi se pretpostavlja da koristite ugrađeni Android čitač ekrana, TalkBack. Da biste saznali više o korišćenju programa TalkBack, idite na Android pristupačnost.

U ovoj temi

Čitanje i odgovaranje na e-poruku ili prosleđivanje e-poruke

Čitanje e-pošte

Najnovije e-poruke su podrazumevano navedene na prvom mestu.

 1. Brzo prevucite nalevo ili nadesno ili prevucite prstom nadole da biste slušali TalkBack kako čita e-poruku. Čujete informacije o svakoj e-poruci, uključujući:

  • Ime pošiljaoca

  • Datum ili vreme prijema poruke

  • Tema

  • Prvih nekoliko redova sadržaja e-poruke

 2. Da biste otvorili e-poruku, dodirnite dvaput ekran. TalkBack automatski počinje da čita poruku od početka.

  Isto tako, da biste slušali kako TalkBack čita e-poruku od vrha ka dnu, brzo prevucite nadole i nadesno. Otvara se Globalni kontekstualni meni. Brzo prevlačite nadesno dok ne čujete „Čitaj od vrha“, a zatim dodirnite dvaput ekran.

  Da biste ovlaš pregledali poruke, prevucite prstom nadole od vrha ekrana.

  Da biste se pomerali nadole kroz poruku, brzo prevucite nagore pomoću dva prsta. Da biste se pomerali nagore, brzo prevucite nadole pomoću dva prsta.

 3. Kada završite sa čitanjem poruke, da biste se vratili u prijemno poštansko sanduče, brzo prevlačite nalevo ili nadesno dok ne čujete "Dugme 'Zatvori'", a zatim dvaput dodirnite ekran.

Odgovaranje na e-poštu

 1. Kada je e-poruka otvorena, brzo prevlačite nadesno dok ne čujete "Opcije odgovora", dvaput dodirnite ekran i uradite nešto od sledećeg:

  • Da biste odgovorili samo originalnom pošiljaocu, brzo prevlačite nalevo ili nadesno dok ne čujete „Dugme ’Odgovori’“, a zatim dodirnite dvaput ekran.

  • Ako poruka ima više primalaca i želite da odgovorite svima, brzo prevlačite nalevo ili nadesno dok ne čujete "Dugme 'Odgovori svima'", a zatim dvaput dodirnite ekran.

 2. Otvara se nova e-poruka sa istom temom i podešena je da odgovori pošiljaocu ili svim uključenim u originalnu e-poruku. Fokus je na telu poruke. Dvaput dodirnite ekran da biste aktivirali tastaturu na ekranu i otkucajte poruku.

 3. Kada završite sa sastavljanjem poruke, brzo prevlačite nalevo dok ne čujete „Pošalji“, a zatim dodirnite dvaput ekran. Čućete: "Poslato, Outlook, tastatura skrivena".

Prosleđivanje e-pošte

Pomoću funkcije TalkBack možete lako da prosledite e-poruku.

 1. Kada je e-poruka otvorena, brzo prevlačite nadesno dok ne čujete "Opcije odgovora", a zatim dvaput dodirnite ekran.

 2. Brzo prevlačite nadesno dok ne čujete "Prosledi", a zatim dvaput dodirnite ekran. Otvara se nova e-poruka sa istom temom.

 3. Brzo prevlačite nadesno dok ne čujete "Polje 'Uredi', polje 'Za'", a zatim dvaput dodirnite ekran. Otkucajte ime svakog primaoca. Primaoci se dodaju automatski kada dovršite kucanje e-adrese ili je izaberite iz dostupnih opcija podudaranja. Možete da dodate više primalaca u polje Za.

 4. Da biste otkucali poruku, brzo prevlačite nadesno dok ne čujete "Dodirnite dvaput da biste uredili", a zatim dvaput dodirnite ekran. Otkucajte poruku.

 5. Kada završite sa sastavljanjem poruke, brzo prevlačite nalevo dok ne čujete „Pošalji“, a zatim dodirnite dvaput ekran.

Rad sa fokusiranim porukama

Fokusirajte se na e-poruke koje su vam najvažnije. Podrazumevano Outlook prijemno poštansko sanduče Fokusirano i prijemno poštansko sanduče Ostalo. Najvažnije e-poruke su u prijemnom poštanskom sandučetu Fokusirano, dok su ostale i dalje pristupačne, ali vam ne smetaju, u prijemnom poštanskom sandučetu Ostalo.

Opcija Outlook podrazumevano otvara prijemno sanduče Fokusirano . Da biste se prebacili na prijemno poštansko sanduče Ostalo:

 1. Brzo prevlačite nalevo ili nadesno dok ne čujete „Prebacivanje na drugu poštu, prekidač“, a zatim dodirnite dvaput ekran.

 2. Da biste se vratili na fokusirano prijemno sanduče, brzo prevlačite nalevo ili nadesno dok ne čujete "Prebacivanje na fokusirano prijemno sanduče, prebaci", a zatim dvaput dodirnite ekran.

Da biste premestili e-poruku iz prijemnog poštanskog sandučeta Ostalo u prijemno poštansko sanduče Fokusirano:

 1. Idite na poruku koju želite da premestite, a zatim dodirnite dvaput ekran. Čućete "Izabrano", a zatim detalje poruke.

 2. Brzo prevlačite nalevo dok ne čujete „Dugme ’Više opcija’“, a zatim dodirnite dvaput ekran.

 3. Brzo prevlačite nadesno dok ne čujete „Premestiti u fokusirano prijemno poštansko sanduče, dugme“, a zatim dodirnite dvaput ekran.

 4. Čujete upozorenje. Brzo prevlačite nadesno dok ne čujete željenu opciju, a zatim dodirnite dvaput ekran.

Da biste onemogućili prijemno poštansko sanduče Fokusirano i da biste radili sa jednom listom poruka:

 1. Brzo prevlačite nadesno dok ne čujete "Otvori fioku za navigaciju", a zatim dvaput dodirnite ekran.

 2. Brzo prevlačite nadesno dok ne čujete "Postavke", a zatim dvaput dodirnite ekran.

 3. Brzo prevlačite nalevo ili nadesno dok ne čujete "Uključi/isključi postavku fokusiranog prijemnog sandučeta", a zatim dvaput dodirnite ekran. Outlook sada predstavlja jedno prijemno sanduče.

da pravite i šaljete e-poruke

 1. U listi poruka, brzo prevlačite nadesno dok ne čujete „Dugme ’Sastavljanje’“, a zatim dodirnite dvaput ekran. Otvara se prozor Nova poruka.

 2. Brzo prevlačite nadesno dok ne čujete "Polje 'Uredi', polje 'Za'", a zatim dvaput dodirnite ekran.

 3. Otkucajte imena ili adrese e-pošte primalaca. Spisak odgovarajućih kontakata ažurira se kako kucate.

  Napomena: U zavisnosti od uređaja, možda ćete morati da brzo prevučete nadesno dok ne čujete „Pretraži imenik“, a zatim dodirnite dvaput ekran da biste potražili kontakt.

 4. Da biste izabrali kontakt, brzo prevlačite nadesno dok ne čujete željeno ime, a zatim dodirnite dvaput ekran.

 5. Da biste poslali kopiju poruke drugim primaocima, brzo prevlačite nadesno dok ne čujete „Polje Cc“, a zatim dodirnite dvaput ekran. Dodajte primaoce kao što je opisano u prethodnom koraku.

 6. Da biste poslali skrivenu kopiju drugim primaocima, brzo prevlačite nadesno dok ne čujete „Polje Bcc“, dodirnite dvaput ekran i dodajte primaoce.

 7. Da biste dodali temu e-poruke, brzo prevucite nadesno. Čujete: „Tema, okvir za uređivanje“. Dodirnite dvaput ekran i otkucajte temu.

 8. Da biste otkucali poruku, prevucite brzo nadesno. Čućete: "Dodirnite dvaput da biste uredili tekst". Dodirnite dvaput ekran i otkucajte poruku.

 9. Kada završite sa sastavljanjem poruke, brzo prevlačite nalevo dok ne čujete „Pošalji“, a zatim dodirnite dvaput ekran.

Korišćenje pretrage i filtriranja za pronalaženje e-poruke

Ne gubite vreme u prekopavanju lista ili arhiva u potrazi za tom bitnom e-porukom. Koristite pretragu i filter kako biste brzo pronašli ono što tražite.

Pretraživanje za e-porukom

 1. Na listi poruka brzo prevlačite nadesno dok ne čujete "Pretraga, kartica", a zatim dvaput dodirnite ekran. Otvara se prozor Pretraga.

 2. Brzo prevlačite nalevo dok ne čujete "Pretraga pošte, događaja, kontakata, datoteka" i dvaput dodirnite ekran. Počnite da kucate reči za pretragu. Lista rezultata pretrage se ažurira dok kucate.

 3. Da biste pregledali rezultate pretrage, brzo prevucite nadesno. TalkBack čita detalje i poruku dok se krećete kroz listu.

 4. Kada čujete e-poruku koju želite da otvorite, dodirnite dvaput ekran.

 5. Da biste napustili listu rezultata pretrage, brzo prevlačite nalevo dok ne čujete "Dugme 'Zatvori'", a zatim dvaput dodirnite ekran da biste se vratili u prozor pretrage .

Korišćenje filtera za pronalaženje e-poruke

 1. U listi poruka, brzo prevlačite nalevo ili nadesno dok ne čujete „Dugme ’Filter’“, a zatim dodirnite dvaput ekran.

 2. Brzo prevlačite nadesno dok ne čujete željenu opciju za filtriranje, a zatim dodirnite dvaput ekran.

 3. Da biste pregledali e-poštu koja odgovara filteru, brzo prevucite nadesno. TalkBack čita detalje poruke dok se krećete kroz listu.

 4. Kada čujete e-poruku koju želite da otvorite, dodirnite dvaput ekran.

 5. Da biste uklonili opciju filtriranja i pregledali sve e-poruke na listi poruka, brzo prevlačite nalevo ili nadesno dok ne čujete "Dugme 'Obriši filter poruka'", a zatim dvaput dodirnite ekran.

Otvaranje ili dodavanje priloga

Možete da otvorite i dodate priloge u vašu e-poruku u programu Office za Android.

Otvaranje priloga

TalkBack najavljuje ako primljena e-poruka ima priloge.

 1. Otvorite e-poruku sa jednim ili više priloga.

 2. Brzo prevlačite nalevo dok ne čujete tip datoteke, ime i veličinu, a zatim dodirnite dvaput ekran. Ako čujete "Otvori pomoću", brzo prevlačite nadesno dok ne čujete ime željene opcije, a zatim dvaput dodirnite ekran da biste je izabrali.

 3. Da biste otvorili prilog u izabranoj aplikaciji, dodirnite dvaput ekran.

Dodavanje priloga

Kao priloge možete da pošaljete datoteke kao što su biografije, fotografije ili pozive za sastanak.

Prilaganje datoteke

 1. Kada pišete poruku, brzo prevlačite nadesno dok ne čujete „Priloži datoteke“, a zatim dodirnite dvaput ekran. Čujete: „Odaberi iz datoteka“.

 2. Da biste dodali datoteku iz Outlook, brzo prevlačite nadesno dok ne čujete "Datoteke", a zatim dvaput dodirnite ekran. Da biste dodali datoteku sa uređaja, brzo prevlačite nadesno dok ne čujete "Uređaj", a zatim dvaput dodirnite ekran.

 3. Potražite željenu datoteku, a zatim dodirnite dvaput ekran da biste je priložili.

Prilaganje fotografije

 1. Dok sastavljate poruku, brzo prevlačite nadesno dok ne čujete: "Priloži datoteke".

Da biste snimili fotografiju za prilaganje pomoću kamere uređaja:

 1. Brzo prevucite nadesno. Čujete: „Slikaj fotografiju, dugme“.

 2. Dodirnite dvaput ekran. Kamera se aktivira.

 3. Brzo prevlačite nadesno dok ne čujete "Dugme 'Snimi'", a zatim dvaput dodirnite ekran. Fotografija je snimljena.

 4. Brzo prevlačite nadesno dok ne čujete "Dugme 'Gotovo'", a zatim dvaput dodirnite ekran.

Da biste priložili sliku iz Fotografija:

 1. Dvaput dodirnite ekran, zatim brzo prevlačite nadesno dok ne čujete "Odaberi iz biblioteke fotografija", a zatim dvaput dodirnite ekran.

 2. Potražite željenu sliku, a zatim dodirnite dvaput ekran.

  U zavisnosti od uređaja, možda ćete prvo morati da potražite lokaciju na kojoj je fotografija sačuvana.

Prilaganje poziva za sastanak

 1. Kada pišete poruku, brzo prevlačite nadesno dok ne čujete „Priloži sastanak“, a zatim dodirnite dvaput ekran.

 2. Čujete: „Pošalji dostupnost“. Da biste poslali prvi dostupan vremenski interval za sastanak, dodirnite dvaput ekran.

 3. Da biste napravili novi poziv, brzo prevlačite nadesno dok ne čujete „Napravi poziv“, a zatim dodirnite dvaput ekran. Otvara se Outlook Kalendar . Uputstva o tome kako da kreirate pozive za sastanke potražite u odeljku "Planiranje nove zakazane obaveze ili sastanka" u članku Korišćenje čitača ekrana za planiranje zakazanih obaveza ili sastanaka u programu Outlook.

 4. Kada završite planiranje sastanka, u prozoru događaja u Kalendaru brzo prevlačite nalevo ili nadesno dok ne čujete „Gotovo“, a zatim dodirnite dvaput ekran.

Reprodukuj moje e-poruke

Pomoću funkcije "Reprodukuj moje e-poruke (PME) možete da preslušate e-poruke i odgovarate na njih dok obavljate više posla. On vas obaveštava o promenama u rasporedu i vremenskim neusaglašenostima zbog promena u vremenskom rasporedu sastanka. Opcija Reprodukuj moje e-poruke podrazumevano čita e-poruke primljene u roku od 72 časa. On čita nove e-poruke sa detaljima o pošiljaocu, vremenu, imenima svih primalaca i uključenim prilozima. Možete da odgovorite na e-poruku, da je preskočite, označite zastavicom, arhivirate ili izbrišete. Druga mogućnost je da dodirnete ekran da biste označili e-poruku kao pročitanu ili da brzo prevučete da biste prešli na sledeću e-poruku.

Funkciju "Reprodukuj moje e-poruke" na uređaju možete da aktivirate pomoću Google glasovne komande "Hey Google, Play My Emails in Outlook ". Više informacija i uputstva o tome kako da koristite funkcije "Reprodukuj moje e-poruke" potražite u članku Funkcije pristupačnosti u članku Reprodukovanje mojih e-poruka.

Takođe pogledajte

Korišćenje čitača ekrana za oblikovanje teksta u e-pošti u programu Outlook

Korišćenje čitača ekrana za umetanje slike u programu Outlook

Korišćenje čitača ekrana za planiranje zakazanih obaveza ili sastanaka u programu Outlook

Podesite uređaj za rad sa pristupačnošću u sistemu Microsoft 365

Korišćenje čitača ekrana za istraživanje i navigaciju u Programu Outlook pošta

Koristite Outlook na vebu tastaturu i čitač ekrana da biste izvršili osnovne zadatke pomoću aplikacije Pošta. Testirali smo ga sa naratorom u programima Microsoft Edge i JAWS i NVDA u pregledaču Chrome, ali može da funkcioniše sa drugim čitačima ekrana sve dok prate uobičajene standarde i tehnike pristupačnosti. Možete da pravite i šaljete nove e-poruke, da čitate primljene e-poruke i odgovarate na njih, pretražujete, filtrirate i štampate e-poruke, radite sa prilozima i još mnogo toga.

Napomene: 

 • Nove Microsoft 365 funkcije izdaju se postepeno Microsoft 365 pretplatnicima, tako da aplikacija možda još uvek nema ove funkcije. Da biste saznali kako možete brže da preuzmete nove funkcije, pridružite se programu Office Insider.

 • Da biste saznali više o čitačima ekrana, idite na članak Kako čitači ekrana rade sa sistemom Microsoft 365.

 • Trenutno ažuriramo Outlook.office.com (Outlook na vebu). Neki ljudi već koriste novi Outlook, a za druge klasična verzija će biti podrazumevano iskustvo dok ne dovršimo ažuriranje. Dodatne informacije potražite ovde: Pronalaženje pomoći za Outlook na vebu. Budući da se uputstva u ovoj temi odnose na novo iskustvo, preporučujemo da se prebacite sa klasičnog iskustva na novi Outlook. Da biste se prebacili na novi Outlook, pritiskajte Ctrl + F6 dok ne čujete „Komanda, isprobajte novi Outlook“, a zatim pritisnite Enter. Ako čujete „Traka sa alatkama sa komandama“ umesto „Komanda, isprobajte novi Outlook“, već koristite novi Outlook.

 • Ova tema pretpostavlja da je Okno za čitanje isključeno.

 • Kada koristite Outlook na vebu, preporučujemo da koristite Microsoft Edge kao veb pregledač. Zbog toga što se Outlook na vebu pokreće u veb pregledaču, tasterske prečice se razlikuju od onih u programu za stone računare. Na primer, koristićete tastere Ctrl+F6 umesto tastera F6 za ulazak i izlazak iz komandi. Pored toga, uobičajene prečice kao što su F1 (Pomoć) i Ctrl+O (Otvori) važe za veb pregledač – a ne za Outlook na vebu.

U ovoj temi

Čitanje i odgovaranje na e-poštu ili njeno prosleđivanje

Koristite čitač ekrana i tasterske prečice da biste čitali i odgovarali na e-poštu. Čujete zvuk kada stigne nova e-pošta.

Savet: Ako ne koristite prikaz "Razgovor", lakše ćete se kretati kroz poruke. Da biste ga isključili, pritisnite kombinaciju tastera Alt+Q, pritiskajte taster Tab dok ne čujete "Dugme 'Postavke'", a zatim pritisnite taster Enter da biste otvorili meni Postavke . Pritiskajte taster Tab dok ne čujete "Prikaz razgovora", a zatim trenutno izabranu opciju. Ako nije "Isključeno", pritiskajte taster sa strelicom nadole dok ne čujete "Izabrano, isključeno", a zatim pritisnite taster Esc da biste zatvorili meni Postavke .

Čitanje e-pošte

Idite na e-poruku na listi poruka u Pošti i slušajte kako čitač ekrana čita e-poruku i detalje o njoj.

Napomena: Okno za čitanje mora da se isključi pre nego što pratite ova uputstva. Da biste to potvrdili, pritisnite kombinaciju tastera Alt+Q, pritiskajte taster Tab dok ne čujete "Dugme 'Postavke'", a zatim pritisnite taster Enter da biste otvorili meni Postavke . Pritiskajte taster Tab dok ne čujete "Okno za čitanje", a zatim trenutno izabranu opciju. Ako čujete "Prikaži sa desne strane" ili "Prikaži na dnu", pritiskajte taster sa strelicom nadole dok ne čujete "Sakrij", a zatim pritisnite taster Esc da biste zatvorili meni Postavke .

 1. U glavnom prikazu Pošte pritiskajte kombinaciju tastera Ctrl+F6 ili Shift+Ctrl+F6 dok ne čujete "Lista poruka, orijentiri regiona" i pritiskajte taster Tab dok ne čujete "Lista poruka", a zatim naslov e-poruke u prijemnom poštanskom sandučetu.

 2. Pritiskajte taster sa strelicom nadole ili nagore dok ne pronađete željenu e-poruku, a zatim pritisnite taster Enter da biste otvorili poruku u oknu sa sadržajem.

 3. Da biste pročitali celu e-poruku, pritisnite taster SR+R. Da biste zaustavili čitanje, pritisnite taster Ctrl. Da biste zatvorili e-poruku i vratili se na listu poruka, pritisnite taster Esc.

Odgovaranje na e-poštu

Koristite čitač ekrana da biste odmah odgovorili na e-poruke u Outlook na vebu.

 1. U e-poruci ili dok ste na e-poruci na listi poruka, pritisnite kombinaciju tastera Ctrl+R. Ako želite da odgovorite svim pošiljaocima, pritisnite kombinaciju tastera Ctrl+Shift+R. Čujete: „Telo poruke, uređivanje“.

 2. Otkucajte odgovor.

 3. Da biste poslali e-poruku, pritisnite kombinaciju tastera Ctrl+Enter.

Prosleđivanje e-pošte

Možete lako da prosledite e-poštu pomoću tasterskih prečica i čitača ekrana.

 1. U e-poruci ili dok ste na e-poruci na listi poruka, pritisnite kombinaciju tastera Ctrl+Shift+F. Čućete: "Okno sa sadržajem, uređivanje". Fokus je na polju Za e-poruke.

 2. Otkucajte ime ili adresu e-pošte primaoca. Kada počnete da pišete, Outlook na vebu vam nudi podudarne predloge. Da biste pregledali predloge, pritisnite taster sa strelicom nadole. Ako pronađete odgovarajuće osobe među predlozima, pritisnite taster Enter da biste ih dodali u polje Za .

 3. Pritiskajte taster Tab dok ne čujete "Telo poruke, uređivanje", a zatim otkucajte poruku.

 4. Da biste poslali e-poruku, pritisnite kombinaciju tastera Ctrl+Enter.

Sastavljanje i slanje e-poruke

Neka vam čitač ekrana pomogne da napravite novu poruku i da je pošaljete drugima.

 1. U glavnom prikazu Pošte, pritisnite kombinaciju tastera Ctrl+N. Čućete: "Okno sa sadržajem, uređivanje". Fokus je na polju Za nove e-poruke.

 2. Otkucajte ime ili adresu e-pošte primaoca. Kada počnete da pišete, Outlook na vebu vam nudi podudarne predloge. Da biste pregledali predloge, pritisnite taster sa strelicom nadole. Ako pronađete odgovarajuće osobe među predlogom, pritisnite taster Enter da biste ih dodali u polje Za .

 3. Ako nekome želite da pošaljete kopiju e-poruke, pritiskajte taster Tab dok ne čujete: "Kombinovani okvir koji može da se uređuje". Otkucajte adresu e-pošte primaoca kopije.

 4. Pritisnite taster Tab. Čućete: "Add a subject" (Dodaj temu). Otkucajte temu e-poruke.

 5. Pritisnite taster Tab. Čujete: „Telo poruke, uređivanje“.

 6. Otkucajte poruku.

  Savet: Da biste prešli na opcije oblikovanja poruke, pritiskajte taster Tab dok ne čujete: "Opcije oblikovanja". Da biste se premestili na meni opcija oblikovanja, pritiskajte tastere sa strelicama nalevo ili nadesno. Da biste izabrali ili da biste razvili podmenije, pritisnite razmaknicu.

 7. Da biste poslali e-poruku, pritisnite kombinaciju tastera Ctrl+Enter.

Preuzimanje ili dodavanje priloga

Možete da preuzmete i dodate priloge u e-poruke u Outlook na vebu.

Preuzimanje priloga

Kada čitač ekrana čita e-poruku u listi poruka i u oknu za čitanje, čujete obaveštenje ako e-poruka sadrži priloge.

 1. U oknu za čitanje, na e-poruci pritiskajte taster Tab dok ne čujete ime priloga.

 2. Jednom pritisnite taster Tab. Čućete: "Dugme 'Preuzmi'". Pritisnite taster Enter.

 3. Kada čitač ekrana najavi novo obaveštenje, pritisnite kombinaciju tastera Alt+N da biste premestili fokus tamo. Zatim pritisnite taster Tab ili kombinaciju tastera Shift+Tab da biste pregledali opcije i pritisnite taster Enter da biste izvršili izbor.

Dodavanje priloga

Možete da pošaljete datoteke kao što su biografije, bilteni ili slike slatkih maca kao kopije ili kao OneDrive datoteke.

Dodavanje datoteke iz usluge OneDrive

 1. Kada sastavljate novu poruku, pritiskajte taster Tab dok ne čujete "Priloži, skupljeno, stavka menija", a zatim pritisnite razmaknicu da biste otvorili meni.

 2. Pritiskajte taster sa strelicom nadole dok ne čujete "Pregledanje lokacija u oblaku", a zatim pritisnite taster Enter. Fokus je na vašoj OneDrive fascikli.

 3. Na listi datoteka, pritiskajte taster sa strelicom nagore ili nadole dok ne čujete ime datoteke koju želite da priložite. Datoteka je automatski izabrana.

 4. Pritiskajte taster Tab dok ne čujete "Dugme 'Dalje'", a zatim pritisnite taster Enter. Čućete: "Prebaci se na prikaz pločice".

 5. Da biste priložili datoteku kao kopiju ili je delili kao OneDrive vezu, pritiskajte taster Tab dok ne čujete opciju koju želite da izaberete, a zatim pritisnite taster Enter.

Dodavanje lokalne datoteke sa računara

 1. Kada sastavljate novu poruku, pritiskajte taster Tab dok ne čujete "Priloži, skupljeno, stavka menija", a zatim pritisnite razmaknicu da biste otvorili meni. Čućete: "Pregledaj ovaj računar". Pritisnite razmaknicu. Otvara se dijalog Otvaranje Windows datoteke.

 2. Koristite taster Tab i tastere sa strelicama da biste došli do datoteke koju želite da priložite i pritisnite taster Enter.

Štampanje e-pošte

E-poruku možete da odštampate na papir ili u datoteku.

 1. Na listi poruka, u e-poruci koju želite da odštampate pritisnite kombinaciju tastera Shift+F10 da biste otvorili kontekstualni meni.

 2. Pritiskajte taster sa strelicom nadole dok ne čujete „Štampanje, stavka menija“, a zatim pritisnite taster Enter. Otvara se dijalog štampanja.

 3. U dijalogu izaberite opcije štampanja. Da biste se kretali između opcija, pritiskajte taster Tab. Da biste razvili menije opcija, pritisnite razmaknicu. Da izaberete opciju, pritisnite Enter.

 4. Da biste odštampali, pritiskajte taster Tab dok ne čujete "Dugme 'Odštampaj'", a zatim pritisnite taster Enter.

Korišćenje tamnog režima

Ako gledate prikaz u Outlook na vebu tamnoj sobi, korišćenje tamnog režima vam manje napreže oči.

 1. U glavnom prikazu Pošte pritisnite kombinaciju tastera Alt+Q, pritiskajte taster Tab dok ne čujete "Dugme 'Postavke'", a zatim pritisnite taster Enter da biste otvorili meni Postavke .

 2. Pritiskajte taster Tab dok ne čujete "Isključeno, tamni režim", a zatim pritisnite taster Enter da biste uključili ili isključili režim.

 3. Da biste zatvorili meni Postavke, pritisnite Esc.

Takođe pogledajte

Korišćenje čitača ekrana za proveru pravopisa i gramatike u programu Outlook

Osnovni zadaci prilikom korišćenja čitača ekrana sa kalendarom u programu Outlook

Tasterske prečice za Outlook

Korišćenje čitača ekrana za istraživanje i navigaciju u Programu Outlook pošta

Tehnička podrška za korisnike sa umanjenim sposobnostima

Microsoft svim klijentima želi da obezbedi najbolji mogući utisak pri radu. Ako imate umanjene sposobnosti ili pitanja u vezi sa pristupačnošću, za tehničku pomoć se obratite Microsoft službi Answer Desk za osobe sa umanjenim sposobnostima. Tim za podršku službe Answer Desk za osobe sa umanjenim sposobnostima obučen je za korišćenje mnogih popularnih asistivnih tehnologija i može da pruži pomoć na engleskom, španskom, francuskom i američkom znakovnom jeziku. Idite na sajt „Microsoft Answer Desk za osobe sa umanjenim sposobnostima“ da biste saznali kontakt detalje za svoj region.

Ako ste korisnik iz državne institucije, privredne organizacije ili velikog preduzeća, obratite se službi Answer Desk za osobe sa umanjenim sposobnostima za velika preduzeća.

Da li vam je potrebna dodatna pomoć?

Želite još opcija?

Istražite pogodnosti pretplate, pregledajte kurseve za obuku, saznajte kako da obezbedite uređaj i još mnogo toga.

Zajednice vam pomažu da postavljate pitanja i odgovarate na pitanja, dajete povratne informacije i čujete mišljenje od stručnjaka sa bogatim znanjem.

Pronađite rešenja za uobičajene probleme ili potražite pomoć od agenta za podršku.

Da li su vam ove informacije koristile?

Koliko ste zadovoljni kvalitetom jezika?
Šta je uticalo na vaše iskustvo?

Hvala vam na povratnim informacijama!

×