Prijavite se pomoću Microsoft naloga
Prijavite se ili kreirajte nalog.
Zdravo,
Izaberite drugi nalog.
Imate više naloga
Odaberite nalog pomoću kojeg želite da se prijavite.
Promenite ručno napisane zapise perom u tekst ili jednačinu u programu OneNote za Windows 10

OneNote za Windows 10 ima ugrađeno prepoznavanje rukopisa koje može da konvertuje rukom pisane beleške u otkucani tekst. Ovu funkciju možete da koristite i za konvertovanje rukom pisanih zapisa perom u beleškama u matematičke jednačine – za rešavanje matematičkih problema ili za ravnojednako oblikovanje jednačina pre deljenja sa drugima.

Napomena:  Ova funkcija je dostupna samo ako imate pretplatu na Microsoft 365. Ako ste Microsoft 365 pretplatnik, proverite da li imate najnoviju verziju sistema Office.

Zapis perom u tekst

Konvertovanje rukom napisanih beležaka u otkucani tekst može biti korisno kada odlučite da delite izabrane beleške sa drugim osobama ili kada želite da uključite te beleške u formalniji dokument ili u prezentaciju.

 1. Na bilo kojoj stranici koja sadrži rukom pisane beleške izaberite ili dodirnite karticu Crtanje .

 2. Na kartici Crtanje izaberite alatku Izbor lasom .

  Dugme "Izbor lasom" na kartici "Crtanje"

 3. Prstom, olovkom ili mišem pritisnite nadole na ekranu i prevucite selekciju oko rukopisa koji želite da konvertujete. Kada pustite, trebalo bi da budu izabrani potezi mastilom u rukopisu.

  Savet: Ako potezi mastilom nisu u potpunosti izabrani, dodirnite ili kliknite izvan izbora, a zatim ponovo nacrtate veći izbor oko rukopisa. Ili, da biste opozvali izbor, pritisnite kombinaciju tastera Ctrl+Z ili kliknite na dugme Opozovi radnju u gornjem desnom uglu prozora aplikacije ili ga dodirnite.

 4. Izaberite ili dodirnite stavku Zapis perom u tekst da biste konvertovali izbor rukopisa u otkucani tekst.

Ako su originalni potezi mastilom u rukopisu napisani određenom bojom olovke, OneNote će automatski oblikovati konvertovana teksta u istoj boji.

Kada se rukopis konvertuje, možete da izaberete, uredite i oblikujete tekst na željeni način.

Napomena: Uspeh prepoznavanja rukopisa programa OneNote zavisi od čitljivosti rukom napisanih beležaka koje izaberete. Greške u konverziji možete lako da ispravite jednostavnim uređivanjem konvertovanog teksta.

Zapis perom u matematički izraz

Konvertovanje rukom napisanih matematičkih jednačina može uštedeti vreme kada ne želite da ručno oblikujete dugački ili složeni tekst jednačine u eksponentnom, indeksnom i drugom oblikovanju jednačina i to je sjajan način za čišćenje rukom napisanih beležaka pre deljenja sa drugima.

 1. Na bilo kojoj stranici kliknite na karticu Crtanje ili je dodirnite .

 2. Izaberite olovku i boju olovke, a zatim napišite matematičke jednačine na stranici.

  Pisanje matematičke jednačine u programu OneNote za Windows 10

 3. Na kartici Crtanje izaberite alatku Izbor lasom .

  Dugme "Izbor lasom" na kartici "Crtanje"

 4. Prstom, olovkom ili mišem pritisnite nadole na ekranu i prevucite izbor oko jednačine. Kada pustite, trebalo bi da budu izabrani svi potezi mastilom u jednačini.

  Izbor lasom matematičke jednačine napisane rukom

  Savet: Ako potezi mastilom nisu u potpunosti izabrani, dodirnite ili kliknite izvan izbora, a zatim ponovo nacrtate veći izbor oko rukopisa. Ili, da biste opozvali izbor, pritisnite kombinaciju tastera Ctrl+Z ili kliknite na dugme Opozovi radnju u gornjem desnom uglu prozora aplikacije ili ga dodirnite.

 5. Na kartici Crtanje kliknite na dugme Matematika ili ga dodirnite .

 6. U oknu Matematika koje se otvori potvrdite da je OneNote ispravno prepoznao jednačinu.

  Napomena: Ako je potrebno, izaberite ili dodirnite stavku Popravi u oknu Matematika da biste ispravili pojedinačne poteze mastilom. Dok ste u režimu Popravka, možete da koristite alatku Izbor lasom da biste izabrali neispravno prepoznat simbol ili određeni deo jednačine, a OneNote nudi alternative koje možete da odaberete. Odaberite alternativu, a zatim izaberite stavku Gotovo.

 7. Kada se pregled jednačina u oknu "Matematika" podudara sa pisanjem koje ste izabrali, kliknite na dugme Zapis perom u matematički izraz ili ga dodirnite da biste promenili rukom napisanu jednačinu u tekst.

  Saznajte više o rešavanju složenih matematičkih jednačina pomoću programa OneNote.

 8. Da biste dodali drugu jednačinu dok je okno matematike otvoreno, kliknite ili dodirnite na drugom mestu na stranici, a zatim ponovo kliknite na dugme Matematika .

 9. Zatvorite okno Matematika tako što ćete kliknuti na dugme X u gornjem desnom uglu okna ili ga dodirnuti.

Važno: Matematičke funkcije u programu OneNote za Windows 10 dostupne su samo uz aktivnu Office 365 pretplatu. Ako ne vidite dugme Matematika na kartici Crtanje, uverite se da ste prijavljeni u OneNote pomoću istog naloga koji je registrovan na pretplatu.

Kliknite na dugme Postavke i dodatne Dugme „Postavke i dodatne opcije“ u gornjem desnom uglu, izaberite stavku Postavke, a zatim izaberite stavku Nalozi. Ako nalog Microsoft 365 pretplate nije naveden, kliknite na dugme + Dodaj nalog, pratite korake da biste se prijavili, a zatim ponovo pokrenite OneNote za Windows 10.

Ako i dalje ne vidite dugme Matematika nakon prijavljivanja i ponovnog pokretanja aplikacije, proverite status obnove Office 365 pretplate da biste se uverili da je pretplata i dalje aktivna.

Takođe pogledajte

Konvertovanje i rešavanje matematičkih jednačina u programu OneNote za Windows 10

Crtanje grafikona iz matematičkih jednačina u programu OneNote za Windows 10

Da li vam je potrebna dodatna pomoć?

Želite još opcija?

Istražite pogodnosti pretplate, pregledajte kurseve za obuku, saznajte kako da obezbedite uređaj i još mnogo toga.

Zajednice vam pomažu da postavljate pitanja i odgovarate na pitanja, dajete povratne informacije i čujete mišljenje od stručnjaka sa bogatim znanjem.

Da li su vam ove informacije koristile?

Koliko ste zadovoljni kvalitetom jezika?
Šta je uticalo na vaše iskustvo?
Kada kliknete na dugme Prosledi“, vaše povratne informacije će se koristiti za poboljšanje Microsoft proizvoda i usluga. Vaš IT administrator će moći da prikupi ove podatke. Izjava o privatnosti.

Hvala vam na povratnim informacijama!

×