Pronalaženja u formulama dodatka Power Pivot

Jedna od najmoćnijih funkcija u Power Pivot jeste sposobnost da kreirate relacije između tabela, a zatim da koristite srodne tabele da biste pronašli ili filtrirali srodne podatke. Srodne vrednosti možete da preuzmete iz tabela korišćenjem jezika formule koji se pruža saPower Pivot, izrazi za analizu podataka (DAX). DAX koristi Relacioni model i samim tim može lako i tačno da preuzme srodne ili odgovarajuće vrednosti u drugoj tabeli ili koloni. Ako ste upoznati sa programom VANLOOKUP u programu Excel, ova funkcionalnost u Power Pivot slična je, ali je mnogo lakša za primenu.

Možete da kreirate formule koje koriste kao deo izračunate kolone ili kao deo mere za upotrebu u izvedenoj tabeli ili izvedenom grafikonu. Dodatne informacije potražite u sledećim temama:

Izračunata polja u programskom dodatku Power Pivot

Izračunate kolone u programskom dodatku Power Pivot

Ovaj odeljak opisuje DAX funkcije koje su obezbeđene za pronalaženje, zajedno sa primerima kako da koristite funkcije.

Napomena: U zavisnosti od tipa operacije traženja ili formule za pronalaženje koju želite da koristite, možda ćete prvo morati da kreirate relaciju između tabela.

Razumevanje funkcija traženja

Mogućnost uklapanja ili srodnih podataka iz druge tabele naročito je korisna u situacijama u kojima je trenutna tabela ima samo identifikator neke vrste, ali su vam potrebni podaci (kao što su cena proizvoda, ime ili druge detaljne vrednosti) uskladišteni u povezanoj tabeli. Takođe je korisna kada postoji više redova u drugoj tabeli koja je povezana sa trenutnim redom ili trenutnom vrednošću. Na primer, možete lako da preuzmete sve prodaje vezane za određenu oblast, prodavnicu skladišta ili prodavca.

Za razliku od funkcija pronalaženja Excel kao što je VLOOKUP, koja je zasnovana na nidrumima ili pronalaženju, koja dobija prvu od više podudarnih vrednosti, DAX prati da se postojeće relacije između tabela podudaraju sa kljuиevima da bi se dobila jedinstvena povezana vrednost koja se tačno podudara. DAX takođe može da preuzme tabelu zapisa koji su povezani sa trenutnim zapisom.

Napomena: Ako ste upoznati sa relacionim bazama podataka, možete da mislite na Power Pivot pronalaženja u vidu slične ugnežđenoj izjavi "potselect" u Transact-SQL.

Preuzimanje pojedinačne srodne vrednosti

SRODNA funkcija vraća jednu vrednost iz druge tabele koja je povezana sa trenutnom vrednošću u trenutnoj tabeli. Navodite kolonu koja sadrži željene podatke i funkcija prati postojeće relacije između tabela da bi donela vrednost iz navedene kolone u povezanoj tabeli. U neke slučajeve, funkcija mora da sledi lanac relacija radi preuzimanja podataka.

Na primer, pretpostavimo da imate listu današnjih isporuka u programu Excel. Međutim, lista sadrži samo ID identifikacioni broj zaposlenog, broj ID porudžbine i IDENTIFIKACIONI broj špeditera, čime se izveštaj teško čita. Da biste dobili dodatne informacije koje želite, možete da konvertujete tu listu u povezanu Power Pivot tabelu, a zatim da kreirate relacije prema tabelama zaposlenog i prodavcu, da bude podudaran sa zaposlenima u polju "Zaposlenekey", kao i u programu Rajsellerkey u polju Presellerkey.

Da biste prikazane informacije o pronalaženju u povezanoj tabeli, dodajte dve nove izračunate kolone sa sledećim formulama:

= Srodne (' zaposleni ')
= Srodne (' lokalni prodavci * [CompanyName])

Danaљnje isporuke pre traženja

ID porudžbine

ID zaposlenog

ID Preseleka

100314

230

445

100315

15

445

100316

76

108

Tabela „Zaposleni“

ID zaposlenog

Osoblje

Prodavca

230

Kupipa Vamsi

Modularni ciklus sistema

15

Pilar Ackeman

Modularni ciklus sistema

76

Kim Ralls

Povezani motori

Danaљnje poљiljke sa pomoću

ID porudžbine

ID zaposlenog

ID Preseleka

Osoblje

Prodavca

100314

230

445

Kupipa Vamsi

Modularni ciklus sistema

100315

15

445

Pilar Ackeman

Modularni ciklus sistema

100316

76

108

Kim Ralls

Povezani motori

Funkcija koristi relacije između povezane tabele i zaposlenih u tabeli sa prodavcima da bi dobila ispravno ime za svaki redove u izveštaju. Možete da koristite i srodne vrednosti za izračunavanje. Više informacija i primera potražite u članku srodna funkcija.

Preuzimanje liste srodnih vrednosti

Funkcija RELATEDTABLE prati postojeću relaciju i vraća tabelu koja sadrži sve redove sa navedenom tabelom. Na primer, pretpostavimo da želite da saznate koliko porudžbina prodaje svaki prodavac ove godine. Možete da kreirate novu izračunatu kolonu u tabeli "prodavatice" koja uključuje sledeću formulu, koja traži zapise za svakog prodavca u tabeli "ResellerSales_USD" i broji broj pojedinačnih porudžbina koje su postavili svaki prodavac. 

= COUNTROWS (RALATEDTABELA (ResellerSales_USD))

U ovoj formuli, funkcija RELATEDTABLE prva dobija vrednost ResellerKey za svaki prodavac u trenutnoj tabeli. (Nije potrebno da navedete ID kolonu bilo gde u formuli, zato što Power Pivot koristi postojeću relaciju između tabela.) Funkcija RELATEDTABLE zatim dobija sve redove iz ResellerSales_USD tabele povezane sa svakim prodavcu i broji redove. Ako ne postoji relacija (direktna ili indirektna) između dve tabele, onda ćete dobiti sve redove iz tabele ResellerSales_USD.

Za sisteme ciklusa trgovackog Modularnika u uzorku baze podataka postoje četiri porudžbine u tabeli prodaja tako da funkcija vraća 4. Za povezane bicikle prodavac nema prodaju, tako da funkcija vraća praznu.

Prodavca

Zapisi u tabeli "Prodaja" za ovog prodavca

Modularni ciklus sistema

ID prodavca

Broj ulazne porudžbine

445

SO53494

445

SO71872

445

SO65233

445

SO59000

ID prodavca

Broj ulazne porudžbine

Povezani motori

Napomena: Pošto funkcija RELATEDTABLE vraća tabelu, ne jednu vrednost, ona mora da se koristi kao argument za funkciju koja izvršava operacije na tabelama. Više informacija potražite u članku funkcija Relatedtable.

Vrh stranice

Napomena:  Ova stranica je prevedena automatski i može da sadrži gramatičke greške ili netačnosti. Naš cilj je da ovaj sadržaj bude koristan. Možete li da nam javite da li su informacije bile korisne? Ovo je članak na engleskom jeziku za referencu.​

Razvijte Office veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Izgleda da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×