Razlike između sistema SharePoint Server 2016 i 2019

SharePoint Server 2019 je ažuriran savremenim iskustvom uvedeno u SharePoint u sistemu Microsoft 365. Neke razlike između modernog iskustva u SharePoint Server 2019 i klasičnog iskustva SharePoint Server 2016 su detaljnije objašnjene.

Dodatne ispravke šire od upoređivanja modernog do klasičnog prikaza potražite u članku nove i poboljšane funkcije u sistemu SharePoint Server 2019.

Moderno iskustvo

Primetićete moderno iskustvo u nekoliko (ali ne i svih) funkcija SharePoint . Moderno iskustvo je dizajnirano tako da bude ubedljiv, fleksibilan, mobilnii lakši za korišćenje.

Sledeća iskustva su podrazumevano savremena:

  • Početna stranicaSharePoint

  • Liste i biblioteke

  • Nove matične stranice tima i sajta za komunikacije

  • Nove stranice

  • Sadržaj sajta

  • Upotreba sajta

  • Korpa za otpatke

Postojeće matične stranice tima i druge stranice lokacije kao što su Wiki i stranice Veb segmenta su klasiиna iskustva.

Ne postoji 1:1 mapiranje klasične moderne doћivljaje. Ovaj članak istražuje razlike između klasičnih i modernih iskustava i nudi predloge za prelazak na savremena iskustva.

Napomena: Ako ste administrator SharePoint , pronaći ćete korisne informacije i alatke u modernom prilagođavanjem iskustva i modernizovali SharePoint lokacije.

Početna stranicaSharePoint

Stranica SharePoint je moderno iskustvo u kojem možete lako da pronađete i pristupite SharePoint lokacijama unutar organizacije. Takođe ćete pronaći vesti sa sajtova koje pratite i od njih. Pored toga, možete da kreirate lokacije sa ove stranice (ako je administrator radio na kreiranju lokacije u usluzi SharePoint online da biste to uradili). Saznajte više o tome šta ćete videti i kako da koristite početni stranicu u članku Pronalaženje vesti, sajtova i portala u sistemu SharePoint.

SharePoint matična stranica

Liste i biblioteke

Podrazumevane liste i doživljaj biblioteke optimizovani su za uobičajene zadatke. Kopirajte i premestite datoteke pomoću komandne trake. Zakačite dokumente, dodajte datoteke kao veze, filtrirajte i sortirate po kolonama i primena oblikovanja na kolone.

Razlike između klasičnih i modernih lista i biblioteka

Klasična biblioteka dokumenata Savremena biblioteka dokumenata

Klasična biblioteka sa leve strane, savremena biblioteka sa desne strane

Postoje neke klasične funkcije koje se razlikuju ili nisu dostupne u modernom prikazu. To uključujete neke tipove kolona i neka prilagođavanja. Detaljnije informacije potražite u članku razlike između novih i klasičnih iskustava za liste i biblioteke.

Prebacivanje između klasičnih i modernih lista i biblioteka

Da biste se prebacili između klasičnih i modernih prikaza lista i biblioteka, pogledajte članak Prebacivanje podrazumevanog iskustva za liste ili biblioteke dokumenata iz novog ili klasičnog.

Sajtovi timova

Moderne lokacije tima imaju više saradnika nego ikad. One se unapred popunjavaju sa modernim vestima, brzim vezama i aktivnošću sajta. Kao i kod svih modernih funkcija, lokacije tima su optimizovane da dobro deluju na mobilnim uređajima. Da biste saznali više o svim velikim funkcijama, pogledajte članak Šta je to SharePoint sajt tima?

Razlike između klasičnih i modernih sajtova tima

Klasična lokacija Savremena lokacija

Klasična lokacija na levoj, modernoj sajtu sa desne strane

Evo nekoliko glavnih razlika između klasičnih i modernih sajtova tima:

  • Matična stranica  Kada kreirate klasičnu lokaciju tima iz predloška lokacije tima, Veb segmenti za objave, kalendare i veze automatski se dodaju na matičnu stranicu, dok na modernoj lokaciji dobijete odeljak za vesti, brze veze, aktivnost lokacije i biblioteku dokumenata.

  • Brendiranje  Korišćenje Brenda preduzeća na SharePoint lokacijama tima je vrlo uobičajeno i za klasične lokacije možda ste koristili teme lokacije, alternativne CSS i master stranice. Dok ovi elementi nisu podržani na modernim lokacijama, postoje novi i lakši načini za obavljanje prilagođavanja lokacije i Brenda. Kao primer možete brzo i lako da prilagodite boje SharePoint lokacije tako što ćete promeniti temu tako da odražava vaš stil i brend. Više informacija o radu sa temama potražite u članku promena pogleda na SharePoint sajt. Informacije o tome kako da kreirate prilagođene teme potražite u članku prezentacija na SharePoint lokaciji.

  • Neke od drugih razlika između klasične i savremene lokacije tima uključujete obezbeđivanje više lokacija, u prikazu "brzi Start" menija i još mnogo toga.

Kako da premestite klasičnu stranicu tima na modernu sajt tima

Ne postoji 1:1 mapiranje između svih funkcija na klasičnoj sajtu i modernog sajta tima. Ali administratori kolekcije lokacija mogu da ažuriraju matičnu stranicu u novo iskustvo matične stranice. Da biste to uradili, napravite modernu stranicu sa željeno Veb segmentima i zatim ga podesite kao matičnu stranicu za klasičnu lokaciju.

Detaljnije informacije i alatke potražite u članku modernizuje klasične lokacije.

Sajtovi za komunikaciju

Sajt za komunikacije je odlično mesto za komunikaciju drugih osoba. U vizuelno ubedljivog formata možete da delite vesti, izveštaje, statuse i druge informacije. Svrha lokacije za komunikacije je slična svrsi klasične lokacije za objavljivanje, ali postoji mnogo razlika. Generalno, lokacije za komunikaciju su jednostavnije za kreiranje i ne oslanjaju se na infrastrukturu za objavljivanje. 

Lokacija za komunikaciju

Lokacija za komunikaciju

Razlike između sajtova za komunikacije i sajtova za objavljivanje

SharePoint lokacija za objavljivanje obično se koristi za kreiranje intranet i komunikacionih portala. Lokacije za objavljivanje su najčešće strukturirane i napravljene pomoću master stranice i predloška za objavljivanje na sajtu. Pošto je portal za objavljivanje kolekcija lokacija, može da sadrži i potlokacije. Da biste kreirali sajt za objavljivanje, funkcije objavljivanja moraju da se aktiviraju. Potpuno rešenje za sajt za objavljivanje može da obuhvata dublji dizajn i rad u razvoju radi kreiranja prilagođenih master stranica i rasporeda na stranici dizajna.

Lokacija za komunikaciju se ne oslanja na aktiviranje funkcija objavljivanja; Ne koristi master stranicu; i generalno manje strukturiran. Dizajniran je da se koristi bez podsajtova. Koristi moderne stranice i Veb segmente. Dok je manje konstrukcije i primene na sajtu za komunikaciju, lako je kreirati prelepu stranicu za mobilne uređaje bez koda.  Kreira se sa jednim od tri predloška: tema (sa Veb segmentima za pokretanje informacija kao što su vesti i događaji), izlog (sa Veb segmentima za korišćenje fotografija ili slika koje pokazuju proizvod, tim ili događaj) ili prazno da biste kreirali sopstveni dizajn.

Kako da se premestite na lokacije za komunikaciju

Ne postoji 1:1 mapiranje između lokacija za objavljivanje i sajtova za komunikacije i nema automatskih načina za ažuriranje sajtova za objavljivanje na sajtovima za komunikacije. Savremena funkcija stranice podrazumevano nije omogućena na SharePoint Portal za objavljivanje. Kada budete spremni, preporučujemo da planirate i počnete da kreirate nove komunikacione lokacije po potrebi. Saznajte više o kreiranju lokacije za komunikaciju u usluzi SharePoint online.

Stranice i Veb segmenti

Savremene stranice pružaju brz i lak način za pravljenje odziva na stranicama pomoću funkcionalnosti modernih Veb segmenata. Stranice su slične klasičnim stranicama Veb segmenta i stranicama za objavljivanje, ali su manje strukturirane i lakše kreiraju. Da biste saznali više o modernim stranicama, pogledajte članak Dodavanje stranice na sajt. Ako ne možete da kreirate modernu stranicu, administrator je možda isključio mogućnost da to uradi. Administratori mogu da vide da korisnici kreiraju moderne stranice lokacija za više informacija.

Razlike između klasičnih stranica i modernih stranica

Klasična stranica sa Veb segmentima Savremena stranica

Klasična stranica sa Veb segmentima sa leve, savremene stranice sa desne strane

Veb segmente Moderne stranice koriste moderne Veb segmente. Moderni Veb segmenti su dizajnirani tako da budu lakši za korišćenje, da budu brži i da dobro deluju. Pomoću modernih Veb segmenata nema potrebe da se koristi bilo koji kôd. Važno je da primetite da, iz bezbednosnih razloga, savremeni Veb segmenti ne omogućuju umetanje koda kao što je Jskript. Važno je i znati da se klasični Veb segmenti ne mogu koristiti na modernim stranicama, a moderni Veb segmenti ne mogu da se koriste na klasičnim stranicama (osim ako Developer ne napravi prilagođeni Veb segment koji je dizajniran da se koristi na klasičnoj stranici). Pored toga, ne postoji 1:1 mapiranje klasike na savremene Veb segmente, ali postoje Veb segmenti koji imaju slične namene. Da biste saznali više o modernim Veb segmentima, pogledajte članak Korišćenje Veb segmenata na SharePoint online stranicama. Imajte na umu da nisu dostupni svi savremeni Veb segmenti u sistemu SharePoint Server 2019. Veb segmenti koji su dostupni u sistemu SharePoint Server 2019 su:

Tekst, medij i sadržaj

Asku

Komunikacija i saradnja

Preduzeća i obaveštajna služba

Bing mape (mora da se konfiguriše sa API-em)

Biblioteka dokumenata

Događaji

Brzi grafikon

Razdelnika

Juna

Novine

Aktivnost na sajtu

Ugradi

Istaknuti sadržaj

Osobe

Prikazivač datoteka

Lista

Yammer ugrađivanje (nije (Yammer razgovori)

Slika

Brze veze

Galerija slika

Razmak

Tekst

Za programere, SharePoint Framework omogućava izgradnju prilagođenih modernih Veb segmenata koji se prikazuju pravo u alatu Veb segment. SharePoint Framework omogućava i prilagođena proširenja i korišćenje Microsoft Graph API-ja.  Pored toga, Projektanti mogu da odjave SharePoint Starter komplet, gde ćete pronaći kao rešenje koje sadrži brojne Veb segmente, proširenja i druge komponente koje možete da koristite kao primer i inspiraciju za sopstvena prilagođavanja.

Mobilni je spreman  Za razliku od klasičnih stranica, moderne stranice (i u stvari sve savremene funkcije) su dizajnirane da budu odgovarajući i da deluju dobro na mobilnim uređajima. Preuzimanje SharePoint aplikacije za mobilne uređaje.

Raspored  Kada kreirate stranicu klasičnog Veb segmenta, odaberite raspored sa zonama Veb segmenata koje će se koristiti. Raspored se ne može promeniti posle činjenice. Raspored sa modernim stranicama je fleksibilan i može se promeniti u bilo kom trenutku.

Wiki stranice  Drugi tip stranice u sistemu SharePoint online je wiki stranica. Ne postoji savremena traka za Wiki stranicu.

Kako se premešta na moderne stranice

U ovom trenutku ne postoji način da se klasična stranica promeni na modernu stranicu bez korišćenja programskog dodataka sa više koraka, što može dobro FUNKCIONISATI za IT administratori i programere. Ako niste nijedno od njih, preporučujemo da postepeno počnete da planirate i kreirate moderne stranice po potrebi.

Microsoft Power automatizovanje

SharePoint tokovi posla i Microsoft Power automatizovanje su dizajnirani za automatizovanje poslovnih procesa, kao što je usmeravanje dokumenata na odobravanje. Oboje su i dalje dostupni u SharePoint Server 2019. Uz Power automatizovanje, to je lakše nego da se automatizujete procese bez velikim programerskih resursa. Da biste saznali više o Power automatskom sistemu, pogledajte Microsoft Power automatovu dokumentaciju.

Pretraga

Pored klasičnog iskustva pretrage, SharePoint Server 2019 sa modernim iskustvom pretrage. U modernom iskustvu pretrage videćete rezultate pre nego što počnete da kucate u polju za pretragu i rezultati se ažuriraju dok kucate. Stranica sa rezultatima pretrage prikazuje ubedljiv pregled rezultata pretrage, grupisanih po tipu i lako se proširiti da biste videli sve rezultate svakog tipa, na primer osobe. Saznajte više o tome šta ćete videti.

Možete da pronađete moderne okvire za pretragu na SharePoint matičnoj stranici, komunikacionim lokacijama i modernim lokacijama tima. 

Polje za pretragu Search results

 Klasična polja za pretragu u okviru levo, moderno pretraživanje sa desne strane

Određene klasične funkcije pretrage se razlikuju ili nisu dostupne u modernoj pretrazi. Saznajte više o razlikama između klasičnih i modernih iskustava pretraga u sistemu SharePoint Server.

Napomena:  Ova stranica je prevedena automatski i može da sadrži gramatičke greške ili netačnosti. Naš cilj je da ovaj sadržaj bude koristan. Možete li da nam javite da li su informacije bile korisne? Ovo je članak na engleskom jeziku za referencu.​

Potrebna vam je dodatna pomoć?

Razvijte Office veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

×