Dobićete poruku o grešci ako pokušate da priložite datoteke veće od maksimalnog ograničenja veličine. Postoji nekoliko načina da se izbegnu ovo ograničenje veličine, uključujući korišćenje usluge deljenja datoteka ili komprimovanje datoteke.

Outlook ograničava veličinu datoteka koje možete da šaljete. Ovo ograničenje sprečava da računar neprestano pokušava da otprema veoma velike priloge koji premašuju ograničenja većine dobavljača internet usluga. Za nalog internet e-pošte. kao što su Outlook.com ili Gmail, ograničenje kombinovane veličine datoteke je 20 megabajta (MB), a za Exchange naloge (poslovna e-pošta), podrazumevano ograničenje kombinovane veličine datoteke je 10 MB.

Čuvanje datoteke u usluzi u oblaku i deljenje veze

Postoji mnogo usluga za skladištenje u oblaku sa kojima možete da otpremite i delite velike datoteke. Neke popularne usluge skladišta u oblaku obuhvataju OneDrive, Dropbox, iCloud i Google Disk. Kada je datoteka uskladištena u oblaku, možete da uključite vezu do dokumenta u e-poruci.

 1. Otpremite datoteku u uslugu u oblaku, kao što OneDrive ili Dropbox.

  Napomena: Usluga koju koristite generiše vezu za pristup datoteci. Primalac može da otvori vezu za preuzimanje datoteke.

 2. Kada otpremite datoteku, kopirajte vezu i nalepite je u e-poruku.

  Savet: Detaljne informacije o otpremanju datoteka i kreiranju veze za preuzimanje u programu OneDrive potražite u temi Otpremanje fotografija i datoteka i Deljenje datoteka i fascikli i promena dozvola.

Komprimovanje datoteke

Kada komprimovanje ili zipovanje, datoteka se smanjuje njena veličina i može da se dovoljno smanji da bi se uklopio u ograničenja veličine Outlook za priloge. Sledeći članci opisuju kako se komprimuju i izdvojuju datoteke za različite Windows operativnih sistema.

Smanjivanje veličine slike

Ako šaljete datoteke velikih slika, možete automatski da im poništite veličinu da biste im smanjili veličinu datoteke.

 1. Priložite slike e-poruci.

 2. Izaberite stavke Datoteka > Informacije.

 3. U okviru odeljka Prilozi slika izaberite stavku Veličina velikih slika kada pošaljem ovu poruku.

  Ako izaberete ovu opciju, Outlook može da promeni veličinu slika prilikom njihovog slanja.
 4. Vratite se na poruku i kliknite na dugme Pošalji.

Čuvanje datoteke u biblioteci SharePoint servera

Ako koristite Outlook poslovnom okruženju i koristite SharePoint , možete da sačuvate datoteku u SharePoint biblioteci i delite vezu do datoteke. Uputstva potražite u temi Deljenje dokumenta pomoću usluge SharePoint ili usluge OneDrive.

Ako pokušate da pošaljete poruku sa prilozima koji su preveliki za Outlook 2010 i Outlook 2007, pojavljuje se poruka"Veličinapriloga premašuje dozvoljeno ograničenje".

Napomena: Za više informacija o tome kako da promenite maksimalne dozvoljene veličine priloga pogledajte greška "Veličina priloga premašuje dozvoljeno ograničenje".

Čak i ako poruka ne premaši ograničenja veličine priloga u programu Outlook ili sistemu Exchange Server, postoji šansa da dobavljač usluga e-pošte primaoca blokira poruke koje uključuju velike priloge. Da biste smanjili veličinu priloga koje šaljete u programu Outlook, pogledajte smanjivanje veličine slika i priloga.

Pored ograničenja dobavljača pošte u vezi sa ukupnom veličinom poruka, slanje velikih priloga putem e-pošte nije uvek najbolje rešenje.

 • Poruka može da izazove da poštansko sanduče primalaca premaši kvotu skladištenja    Ako poštanski sandučići primalaca premašuju kvotu skladištenja, primaocima je možda onemogućeno da primaju druge poruke.

 • Poruka može da izazove da vaše poštansko sanduče premaši kvotu skladištenja    Svaka poruka koju pošaljete čuva se u fascikli Poslate stavke. Slanje velikih priloga drugim osobama se računa i u odnosu na kvotu veličine poštanskog sandučeta. Kada premašite kvotu skladišta, može vam biti blokirano da primate dodatne poruke.

 • Bloat priloga    Kada se datoteka priloži poruci, mora da bude kodna. Proces kodacije uzrokuje da priložene datoteke postanu 1,37 puta veće nego na računaru. Na primer, ako pošaljete prilog datoteke od 5 MB, prilog se šalje kao 6,85 MB podataka.

Vrh stranice

Postoji nekoliko načina za deljenje velikih datoteka i saradnju sa drugim osobama bez slanja priloga.

 • Microsoft SharePoint Server biblioteke    Ako imate pristup SharePoint Server biblioteci, datoteke se mogu sačuvati u biblioteci. Više informacija potražite u temi Čuvanje datoteke u SharePoint biblioteci. SharePoint bibliotekama može se pristupiti direktno u programu Outlook.

Ako vaša organizacija koristi SharePoint Server i obezbedi vam lokaciju "Moja lokacija", možete da otpremite datoteke u biblioteku "Deljeni dokumenti mog portala", a zatim da uključite vezu do datoteke u poruci.

Kada otvorite SharePoint biblioteku dokumenata u koju ste otpremio datoteku, kliknite desnim tasterom miša na vezu ka dokumentu, izaberite stavku Kopiraj prečicu ,a zatim nalepite prečicu (CTRL+V) u poruku.

 • OneDrive     OneDrive besplatna Microsoft usluga koja obezbeđuje skladište datoteka na mreži zaštićeno lozinkom, što vam omogućava da čuvate i delite datoteke na mreži, kao i da ih delite sa prijateljima ili saradnicima, sa bilo kog mesta. Microsoft Office dokumente možete da sačuvate direktno u OneDrive. Dodatne informacije potražite u temi Uvod u OneDrive.

 • Deljene mrežne lokacije    Sačuvajte datoteke u fascikli kojoj takođe mogu da pristupe primaoci. Primaocima zatim možete da pošaljete poruku koja sadrži vezu ka deljenoj lokaciji. Na kartici Umetanje, u grupi Veze kliknite na dugme Hiperveza. Ako deljena putanja ili ime datoteke sadrži razmake, pogledajte dodavanje veza koje sadrže razmake u e-poruku.

 • Sajtovi za deljenje fotografija    Ako šaljete slike nekome, razmislite o veličini tih slika pre nego što ih pošaljete. Pogledajte smanjivanje veličine slika i priloga. Sa modernim digitalnim kamerama svaka slika može da bude 3 MB ili više kad ih prenosite sa kamere. Ako ne želite da poništite veličinu slika, postoji mnogo veb lokacija za deljenje fotografija na kojima možete da otpremite slike, a zatim pošaljete vezu ka slikama u poruci.

 • Sajtovi za deljenje video zapisa    Čak i kratka video datoteka može da bude veoma velika. Razmotrite deljenje video klipova pomoću jednog od metoda opisanih u ovom članku ili veb lokaciji za deljenje video zapisa.

Napomena o bezbednosti: Kada priložite datoteku poruci, određujete predviđenog primaoca. Ako otpremite datoteku na deljenu lokaciju ili uslugu, uverite se da razumete postavke privatnosti i bezbednosti te lokacije, uključujući i to ko ima pristup datoteci.

Vrh stranice

Takođe pogledajte

Smanjivanje veličine slika i priloga u Outlook e-porukama

Potrebna vam je dodatna pomoć?

Unapredite veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Microsoft insajdere

Da li su vam ove informacije koristile?

Koliko ste zadovoljni kvalitetom prevoda?

Šta je uticalo na vaše iskustvo?

Imate li dodatne povratne informacije? (Opcionalno)

Hvala vam na povratnim informacijama!

×