Uneli ste formulu, ali ona ne funkcioniše. Umesto toga, imate ovu poruku o "cirkularnoj referenci". Milioni ljudi imaju isti problem i on se dešava zato što formula pokušava da izračuna samu sebe, a funkcija koja se zove iterativno izračunavanje je isključena. Evo kako to izgleda:

Formula koja uzrokuje cirkularnu referencu

Formula =D1+D2+D3 ne radi jer je smeštena u ćeliji D3 i pokušava da izračuna samu sebe. Da biste rešili problem, možete da premestite formulu u drugu ćeliju. Pritisnite kombinaciju tastera Ctrl+X da biste isekli formulu, izaberite drugu ćeliju i pritisnite kombinaciju tastera Ctrl+V da biste je nalepeli.

Još jedna od uobičajenih grešaka jeste korišćenje funkcije koja uključuje upućivanje na samu sebe; na primer, ćelija F3 sadrži = SUM(A3:F3). Evo primera:

Pregledač ne podržava video zapis.

Možete isprobati i neku od ovih tehnika:

 • Ukoliko ste upravo uneli formulu, počnite od te ćelije i proverite da li ste uputili na samu tu ćeliju. Na primer, ćelija A3 može sadržati formulu =(A1+A2)/A3. Formule poput =A1+1 (u ćeliji A1) takođe uzrokuju greške cirkularne reference.

Dok tražite grešku, proverite indirektne reference. Ovo se dešava kada u ćeliju A1 unesete formulu koja koristi drugu formulu iz ćelije B1 koja upućuje nazad na ćeliju A1. Ako ovo zbunjuje vas, zamislite onda šta tek radi programu Excel.

 • Ako ne možete da pronađete grešku, na kartici Formule kliknite na strelicu na dugmetu Provera grešaka, postavite pokazivač na stavku Cirkularne reference, a zatim kliknite na prvu ćeliju koja je navedena u podmeniju.

  Komanda Cirkularne reference

 • Pregledajte formulu u ćeliji. Ako ne možete da utvrdite da li ta ćelija predstavlja uzrok nastanka cirkularne reference, kliknite na sledeću ćeliju u podmeniju Cirkularne reference.

 • Nastavite sa pregledanjem i ispravljanjem cirkularne reference u radnoj svesci ponavljanjem koraka od 1. do 3. sve dok statusna traka više ne prikazuje „Cirkularne reference“.

Saveti    

 • Na statusnoj traci u donjem levom uglu biće prikazane Cirkularne reference, kao i adresa ćelije jedne cirkularne reference.

  Statusna traka prikazuje samo ‚‚Cirkularne reference“ bez adresa ćelija ako imate cirkularnu referencu u ostalim radnim listovima, a ne u aktivnom radnom listu.

 • Možete da se krećete između ćelija u cirkularnoj referenci tako što ćete dvaput kliknuti na strelicu za praćenje. Strelica pokazuje na ćeliju koja utiče na vrednost izabrane aktivne ćelije. Možete prikazati strelicu za praćenje ako kliknete na Formule, a zatim na Prati prethodne ćelije ili Prati zavisne ćelije.

  Prethodne ćelije

Saznajte o poruci upozorenja cirkularne reference

Kad Excel prvi put pronađe kružnu referencu, prikazaće poruku upozorenja. Kliknite na dugme U redu ili zatvorite prozor poruke.

Kada zatvorite poruku, Excel prikazuje nulu ili poslednju izračunatu vrednost u ćeliji. Sada verovatno govorite "Sačekajte, poslednja izračunata vrednost?" Da. U nekim slučajevima formula može uspešno da se pokrene pre nego što pokuša da izračuna samu sebe. Na primer, formula koja koristi funkciju IF može da radi dok korisnik ne unese argument (deo podataka koji je potrebno da formula ispravno pokrene) što će dozvati da se formula izračuna sama. Kada se to dogodi, Excel vrednost iz poslednjeg uspešnog izračunavanja.

Pokušajte ovo ako sumnjate da imate cirkularnu referencu u ćeliji koja ne pokazuje 0:

 • Kliknite na formulu u polju za formulu, a zatim pritisnite taster Enter.

Važno    Ukoliko kreirate više formula koje sadrže cirkularne reference, u većini slučajeva Excel neće ponovo prikazivati poruku upozorenja. Sledeća lista prikazuje neke, ali ne sve, slučajeve u kojima će se pojaviti poruka upozorenja:

 • Kada kreirate prvi slučaj cirkularne reference u bilo kojoj otvorenoj radnoj svesci

 • Kada uklonite cirkularne reference iz svih otvorenih radnih svezaka, a zatim kreirate novu cirkularnu referencu

 • Kada zatvorite sve radne sveske, otvorite novu radnu svesku, a zatim unesete formulu koja sadrži cirkularnu referencu

 • Kada otvorite radnu svesku koja sadrži cirkularnu referencu

 • Kada otvorite radnu svesku i kreirate cirkularnu referencu, a da pri tom nijedna druga radna sveska nije otvorena

Saznajte više o iterativnom izračunavanju

Nekada ćete možda hteti da koristite kružne reference zato što one uzrokuju ponavljanje funkcija – sve dok se ne ispuni određeni numerički uslov. Ovo može usporiti računar i zato su iterativna izračunavanja uglavnom isključena u programu Excel.

Ako niste upoznati sa iterativnim izračunavanjima, verovatno nećete želeti da zadržite kružne reference netaknute. Ako to uradite, možete omogućiti iterativna izračunavanja, ali morate da utvrdite koliko puta formula treba ponovo da se izračuna. Kada uključite iterativna izračunavanja bez promene vrednosti za maksimalan broj iteracija ili maksimalnu promenu, Excel prestaje da izračunava nakon 100 iteracija ili kada se sve vrednosti u kružnoj referenci promene za manje od 0,001 između iteracija, šta god se prvo dešava. Međutim, moguće je kontrolisati maksimalan broj iteracija i nivo prihvatljivih izmena.

 1. Ako koristite Excel 2010 ili noviju verziju, izaberite stavku Datoteka > Opcije > Formulae. Ako koristite Excel za Mac, kliknite na meni Excel, a zatim izaberite stavke Željene postavke > Izračunavanje.

  Ako koristite Excel 2007, kliknite na dugme Microsoft kancelarija Dugme Slika dugmeta, izaberite stavku ExcelOpcije, a zatim izaberite kategoriju Formule.

 2. U odeljku Opcije računanja potvrdite izbor Omogući iterativno izračunavanje. Na Mac računaru izaberite stavku Koristi iterativno izračunavanje.

 3. U polje Maksimalan broj iteracija upišite broj da biste podesili maksimalan broj iteracija koje Excel koristi pri računanju. Što je veći broj iteracija, to je programu Excel potrebno više vremena za izračunavanje radnog lista.

 4. U polje Maksimalna promena otkucajte najmanju vrednost potrebnu za nastavak iteracije. To je najmanja promena u bilo kojoj izračunatoj vrednosti. Što je taj broj manji, to je rezultat tačniji, a vreme potrebno programu Excel za izračunavanje radnog lista raste.

Iterativno izračunavanje može imati tri ishoda:

 • Rešenje se konverguje, što znači da je postignut stabilan krajnji rezultat. Ovo je poželjni uslov.

 • Rešenje se razilazi, što znači da se od ponavljanja do ponavljanja povećava razlika između aktuelnog i prethodnog rezultata.

 • Rešenje se prebacuje između dve vrednosti. Na primer, posle prvog ponavljanja rezultat je 1, posle sledećeg ponavljanja rezultat je 10, posle narednog ponavljanja rezultat je 1 i tako dalje.

Vrh stranice

Potrebna vam je dodatna pomoć?

Možete uvek da postavite pitanje stručnjaku u Excel Tech zajednici ili da dobijete podršku u Answers zajednici.

Takođe pogledajte

Pregled formula u programu Excel

Način izbegavanja oštećenih formula

Pronalaženje i ispravljanje grešaka u formulama

Tasterske prečice i funkcijski tasteri u programu Excel

Excel funkcije (abecednim redom)

Excel funkcije (po kategoriji)

Potrebna vam je dodatna pomoć?

Unapredite veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Microsoft insajdere

Da li su vam ove informacije koristile?

Koliko ste zadovoljni kvalitetom prevoda?

Šta je uticalo na vaše iskustvo?

Imate li dodatne povratne informacije? (Opcionalno)

Hvala vam na povratnim informacijama!

×