Uvod u tipove sadržaja i objavljivanje tipova sadržaja

SharePoint tip sadržaja sabavi stavku i informacije o stavci. Stavka može biti jedna od mnogo raznih vrsta datoteka, dokument, Excel radna sveska ili čak indikator statusa za izveštaj o napretku. To može biti i lista ili fascikla. Tip sadržaja povezuje ovu stavku sa ključnim metapodacima ili drugim informacijama kao što su predložak ili smernice za zadržavanje.

Na primer, možete da definišete tip sadržaja ugovora o prodaji i da ga dodate u biblioteku koju koristi vaš tim. Zatim, svaki put kada neko želi da kreira predlog prodaje, oni samo biraju ugovor o prodaji iz menija novi dokument .

Tip sadržaja dokumenta kao što je ovaj ugovor o prodaji može imati ove atribute:

 • Predložak za dokument

 • Kolone povezane sa sadržajem, gde svaka kolona predstavlja stavku metapodataka. Na primer, Sledeća lista prikazuje neke metapodatke koji se često koriste:

  • Prodavac

  • Preduzeće za klijente

  • Broj
   izlazne porudžbine i tako dalje...

 • Uslov za automatsko prikaz okna sa informacijama o dokumentu i Prikupljanje potrebnih informacija svaki put kada korisnik kreira novu datoteku ovog tipa

 • Postavke za upravljanje informacijama koje izgovaravaju smernice za zadržavanje, bilo da se mogu nadgledati, itd.

Više informacija o tipovima sadržaja

Podrazumevani i Prilagođeni tipovi sadržaja

Podrazumevani tipovi sadržaja

Prilagođeni tipovi sadržaja

Objavljivanje tipova sadržaja

Podrazumevani i Prilagođeni tipovi sadržaja

SharePoint uključuje mnogo tipova sadržaja. Svaki deo sadržaja u SharePoint se kreira iz tipa sadržaja. Možete da koristite unapred definisane tipove sadržaja, kao što su prazan dokument ili najava, bez ikakvih promena ili možete da kreirate prilagođene tipove sadržaja.

Da biste razumeli kako ugrađeni tipovi sadržaja imaju veze prema drugima, pogledajte članak SharePoint u Microsoft 365 podrazumevanom hijerarhijom tipa sadržaja.

Pogledajte članak Dodavanje tipa sadržaja na listu ili u biblioteku

Evo kratke liste samo nekih podrazumevanih tipova sadržaja u SharePoint. Postoji još mnogo toga što možete da vidite tako što ćete pogledati na stranici postavke sajta na SharePoint lokaciji.

 • Tipovi sadržaja "digitalni   resursi": audio, video i slika

 • Tipovi sadržaja dokumenata   : osnovna stranica, dokument, obrazac, karika i wiki stranica

 • Tipovi sadržaja liste   : najava, kontakt, zadatak

Ovo je samo uzorak niza dostupnih tipova sadržaja. Da biste videli podrazumevane tipove koji su dostupni na vašoj sajtu, slijedite ove korake:

Pogledajte sve podrazumevane tipove sadržaja

 1. Izaberite listu sa kojom želite da radite na traci za brzo pokretanje ili kliknite na dugme postavke Dugme „Postavke“ u obliku zupčanika , a zatim izaberite stavku Postavke sajta.

 2. Izaberite stavku tipovi sadržaja lokacije u galerijama Veb dizajnera.

 3. Na stranici "tipovi sadržaja lokacije" videćete tipove sadržaja (na primer, izveštaj, sliku ili dokument), nadređeni (na primer, dokument, stavku ili obogaćeni medij za medije) i izvor (obično je to trenutna lokacija).

Prilagođeni tipovi sadržaja mogu olakšati usaglašene korisnike. Iako postoji mnogo ugrađenih tipova sadržaja, možda ćete želeti da kreirate prilagođene tipove sadržaja za vašu organizaciju. Svaka organizacija ima jedinstvene zahteve i razne vrste sadržaja. Na primer, možda postoje formalni ugovori, izveštaji, predlozi za prodaju, specifikacije dizajna, procedure preduzeća i tako dalje. Možete da kreirate odvojene tipove sadržaja koji će vam pomoći da upravljate ovom varijantom.

Da biste kreirali prilagođeni tip sadržaja lokacije, uvek počnite od postojećeg tipa sadržaja. Možete da odaberete veliku kolekciju unapred definisanih tipova sadržaja lokacije u galeriji Web dizajnera. Novi tip sadržaja lokacije nasleđuje sve atribute nadređenog tipa sadržaja, kao što je predložak dokumenta, postavke samo za čitanje ili kolone. Kada je kreirate, možete da promenite bilo koji od ovih atributa. Na primer, možda ćete želeti da koristite drugačiji predložak od navedenog u nadređenom.

Tipovi sadržaja se mogu definisati za gotovo bilo koju stavku u SharePoint. To obuhvata dokumente i druge datoteke, liste stavki, medijske datoteke i fascikle. Možete navesti sledeće atribute za svaki tip sadržaja. Ovi atributi se automatski povezuju svaki put kada neko kreira novi dokument ili drugu datoteku određenog tipa sadržaja,

 • Predložak dokumenta, ako je to dokument

 • Smernice za upravljanje informacijama koje su smernice za zadržavanje i nadgledanje

 • Kolone (metapodaci) koje su povezane sa sadržajem

 • Tokovi posla koji mogu da koriste stavke ovog tipa sadržaja

 • Prilagođene funkcije

Da biste kreirali prilagođeni tip sadržaja, slijedite ove korake:

Kreiranje prilagođenih tipova sadržaja

 1. Izaberite listu sa kojom želite da radite na traci za brzo pokretanje ili kliknite na dugme postavke Dugme „Postavke“ u obliku zupčanika , a zatim izaberite stavku Postavke sajta.

 2. Izaberite stavku tipovi sadržaja lokacije u galerijama Veb dizajnera.

 3. Na stranici "tipovi sadržaja lokacija" kliknite na dugme Kreiraj.

 4. Na stranici novi tip sadržaja sajta unesite ime i Opis za prilagođeni tip sadržaja.

 5. U okviru nadređeni tip sadržajaizaberite nadređenog, kao što je tip sadržaja digitalnog sredstva ili tipovi sadržaja dokumenata. U okviru nadređeni tip sadržaja, polje padajućeg menija će se promeniti. Izaberite određeni nadređeni tip sadržaja. Na primer, ako ste izabrali stavku tip sadržaja za digitalni resurs, možete da ga suzite na video ili zvuk u ovom polju.

 6. Na kraju, navedite grupu u koju ćete staviti tip sadržaja, kao što su prilagođeni tipovi sadržaja ili tipovi sadržaja fascikle.

Objavljivanje tipova sadržaja

Tipovi sadržaja se definišu za sajt i primenjuju se na toj lokaciji i na njene podlokacije. Ali ponekad želite da koristite određeni tip sadržaja na više lokacija ili na svim kolekcijama lokacija. Na primer, vaša organizacija može da koristi standardni predložak za dokumente koji zahtevaju standardizovane metapodatke. Pošto želite da svi korisnici u preduzeću koriste ovaj tip sadržaja za dokumente, dobar je kandidat za objavljivanje u svim kolekcijama lokacija. Odnosno, možda odeljenje za inženjering kreira tip sadržaja za specifikacije dizajna i želi da ga objavi samo u kolekcijama lokacija za inženjering.

Pošto tipovi sadržaja uključujući metapodatke, tipovi sadržaja i metapodaci su vrlo blisko povezani. Usluga kontrolisane metapodatke na SharePoint omogućava objavljivanje tipa sadržaja na lokacijama na kojima se koristi. Lokacije i kolekcije lokacija koje su deo usluge kontrolisane metapodataka nazivaju se "pretplatničke lokacije".

Usluga kontrolisane metapodatke mora da bude izričito kreirana i konfigurisana. Da biste dodali objavljivanje tipa sadržaja, administrator određuje određenu kolekciju lokacija kao čvorište. Povezane aplikacije i kolekcije lokacija mogu da se pretplate na tipove sadržaja u čvorištu. Konfigurisanjem usluga metapodataka sa upravljanjem možete da podesite da centralno upravlja tipovima sadržaja. Tipovi sadržaja se kreiraju na lokaciji čvorišta i sve ispravke mogu da se automatski distribuiraju na lokacije pretplatnika.

Više informacija o objavljivanju tipova sadržaja potražite u članku objavljivanje tipa sadržaja iz čvorišta za objavljivanje sadržaja .

Vrh stranice

Takođe pogledajte

Dodavanje kolona sa metapodacima tipu sadržaja

Napomena:  Ova stranica je prevedena automatski i može da sadrži gramatičke greške ili netačnosti. Naš cilj je da ovaj sadržaj bude koristan. Možete li da nam javite da li su informacije bile korisne? Ovo je članak na engleskom jeziku za referencu.​

Razvijte Office veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Izgleda da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×