Prijavite se pomoću Microsoft naloga
Prijavite se ili kreirajte nalog.
Zdravo,
Izaberite drugi nalog.
Imate više naloga
Odaberite nalog pomoću kojeg želite da se prijavite.

Tip SharePoint sadržaja objedinjuje stavku i informacije o stavci. Stavka može biti jedna od mnogo različitih vrsta datoteka, dokumenta, excel radne sveske ili čak indikator statusa za izveštaj o toku. To može da bude i lista ili fascikla. Tip sadržaja povezuje ovu stavku sa metapodacima ključa ili drugim informacijama kao što su predložak ili smernice za zadržavanje.

Na primer, možete da definišete tip sadržaja "Ugovor o prodaji" i dodate ga u biblioteku koju koristi tim. Zatim, svaki put kada neko želi da kreira ponudu prodaje, jednostavno odabere stavku Ugovor o prodaji iz menija Novi dokument.

Tip sadržaja dokumenta kao što je ovaj ugovor o prodaji može da ima sledeće atribute:

 • Predložak za dokument

 • Kolone povezane sa sadržajem, gde svaka kolona predstavlja stavku metapodataka. Na primer, sledeća lista prikazuje neke najčešće korišćene metapodatke dokumenta:

  • Prodavac

  • Klijentski preduzeće

  • Broj porudžbenice
   i tako dalje...

 • Zahtev za automatsko prikazivanje okna sa informacijama o dokumentu i prikupljanje potrebnih informacija svaki put kada korisnik kreira novu datoteku ovog tipa

 • Postavke upravljanja informacijama koje svode smernice za zadržavanje, da li se može nadgledati i tako dalje

Više informacija o tipovima sadržaja

Podrazumevani i prilagođeni tipovi sadržaja

Podrazumevano SharePoint obuhvata mnogo tipova sadržaja. Svaki deo sadržaja u programu SharePoint kreira se iz tipa sadržaja. Možete da koristite unapred definisane tipove sadržaja, kao što su Prazan dokument ili Objava, bez promene ili možete da kreirate prilagođene tipove sadržaja.

Da biste razumeli kako su ugrađeni tipovi sadržaja jedni sa drugima u odnosu, pogledajte članak SharePoint u microsoft 365 podrazumevanoj hijerarhiji tipa sadržaja.

Pogledajte članak Dodavanje tipa sadržaja na listu ili u biblioteku

Evo kratke liste samo nekih podrazumevanih tipova sadržaja u programu SharePoint . Postoji još mnogo toga, koje možete da vidite tako što ćete pogledati stranicu "Postavke lokacije" SharePoint lokaciji.

 • Tipovi sadržaja digitalnih resursa   : Audio, Video i Slika

 • Tipovi sadržaja dokumenta   : Osnovna stranica, Dokument, Obrazac, Veza i Wiki stranica

 • Tipovi sadržaja liste   : "Objava", "Kontakt", "Zadatak"

Ovo je samo uzorak širokog opsega dostupnih tipova sadržaja. Da biste videli podrazumevane tipove koji su dostupni na lokaciji, pratite ove korake:

Pogledajte sve podrazumevane tipove sadržaja

 1. Izaberite listu sa kojoj želite da radite na traci za brzo pokretanje ili izaberite stavku Postavke Dugme „Postavke“ u obliku zupčanika a zatim izaberite stavku Postavke lokacije.

 2. Izaberite stavku Tipovi sadržaja lokacije u okviru veb Designer galerije.

 3. Na stranici Tipovi sadržaja lokacije videćete tipove sadržaja (kao što su izveštaj, slika ili dokument), nadređeni (kao što je dokument, stavka ili resurs obogaćenih medija) i izvor (obično trenutna lokacija).

Prilagođeni tipovi sadržaja mogu korisnicima da olakšaju doslednost. Iako postoji mnogo ugrađenih tipova sadržaja, možda ćete želeti da kreirate prilagođene tipove sadržaja za organizaciju. Svaka organizacija ima jedinstvene zahteve i različite vrste sadržaja. Na primer, mogu da postoje formalni ugovori, izveštaji, predlozi prodaje, specifikacije dizajna, procedure preduzeća i tako dalje. Možete da kreirate zasebne tipove sadržaja da biste upravljali ovom vrstom sadržaja.

Da biste kreirali prilagođeni tip sadržaja lokacije, uvek počinjete od postojećeg tipa sadržaja. Možete da odaberete neku od velikih kolekcija unapred definisanih tipova sadržaja lokacije u veb Designer galeriji. Novi tip sadržaja lokacije nasleđuje sve atribute nadređenog tipa sadržaja, kao što su predložak dokumenta, postavka samo za čitanje ili kolone. Kada ga kreirate, možete da promenite bilo koji od ovih atributa. Na primer, možda ćete želeti da koristite drugačiji predložak od navedenog u nadređenom predlošku.

Tipovi sadržaja mogu da se definišu za skoro svaku stavku u programu SharePoint . To obuhvata dokumente i druge datoteke, stavke liste, medijske datoteke i fascikle. Možete da navedete sledeće atribute za svaki tip sadržaja. Ti atributi se automatski povezuju svaki put kada neko kreira novi dokument ili drugu datoteku određenog tipa sadržaja.

 • The document template, if it is a document

 • Smernice za upravljanje informacijama koje navode smernice za zadržavanje i nadzor

 • Kolone (metapodaci) koje su povezane sa sadržajem

 • Tokovi posla koje stavke ovog tipa sadržaja mogu da koriste

 • Prilagođene funkcije

Da biste kreirali prilagođeni tip sadržaja, pratite ove korake:

Kreiranje prilagođenih tipova sadržaja

 1. Izaberite listu sa kojoj želite da radite na traci za brzo pokretanje ili izaberite stavku Postavke Dugme „Postavke“ u obliku zupčanika a zatim izaberite stavku Postavke lokacije.

 2. Izaberite stavku Tipovi sadržaja lokacije u okviru veb Designer galerije.

 3. Na stranici Tipovi sadržaja lokacije kliknite na dugme Kreiraj.

 4. Na stranici Novi tip sadržaja lokacije popunite stavke Ime iOpis za prilagođeni tip sadržaja.

 5. U okviru Nadređeni tip sadržaja izaberite nadređeni objekat, kao što su tipovi sadržaja digitalnih resursa ili tipovi sadržaja dokumenta. U okviru nadređenog tipa sadržaja, padajući okvir će se promeniti. Izaberite određeniji nadređeni tip sadržaja. Na primer, ako ste izabrali tipove sadržaja digitalnog resursa, možete da ih suzite na video ili audio u ovom polju.

 6. Na kraju navedite grupu u koju treba staviti tip sadržaja, kao što su prilagođeni tipovi sadržaja ili tipovi sadržaja fascikle.

Objavljivanje tipa sadržaja

Tipovi sadržaja su definisani za lokaciju i primenjuju se na toj lokaciji i njenim podlokacijama. Ali ponekad želite da koristite određeni tip sadržaja na više lokacija ili u svim kolekcijama lokacija. Na primer, vaša organizacija može da koristi standardni predložak za dokumente koji zahtevaju standardizovane metapodatke. Pošto želite da svi korisnici u preduzeću koriste ovaj tip sadržaja za dokumente, dobar je kandidat za objavljivanje u svim kolekcijama lokacija. Ili možda inženjerski sektor kreira tip sadržaja za specifikacije dizajna i želi da ga objavi samo u kolekcijama lokacija inženjera.

Pošto tipovi sadržaja uključuju metapodatke, tipovi sadržaja i metapodaci su veoma blisko povezani. Usluga kontrolisanih metapodataka u SharePoint omogućava objavljivanje tipa sadržaja na lokacijama na kojima se koristi. Lokacije i kolekcije lokacija koje su deo usluge kontrolisanih metapodataka nazivaju se "pretplatničkim lokacijama".

Usluga kontrolisanih metapodataka mora biti izričito kreirana i konfigurisana. Da bi uključio objavljivanje tipa sadržaja, administrator navodi određenu kolekciju lokacija kao čvorište. Povezane aplikacije i kolekcije lokacija mogu da se pretplate na tipove sadržaja u čvorištu. Konfigurisanje usluga kontrolisanih metapodataka omogućava centralno upravljanje tipovima sadržaja. Tipovi sadržaja se kreiraju na lokaciji čvorišta i sva ažuriranja mogu automatski da se distribuiraju na pretplatničke lokacije.

Više informacija o objavljivanju tipova sadržaja potražite u članku Objavljivanje tipa sadržaja iz čvorišta za objavljivanje sadržaja.

Vrh stranice

Takođe pogledajte

Dodavanje kolona sa metapodacima tipu sadržaja

Da li vam je potrebna dodatna pomoć?

Želite još opcija?

Istražite pogodnosti pretplate, pregledajte kurseve za obuku, saznajte kako da obezbedite uređaj i još mnogo toga.

Zajednice vam pomažu da postavljate pitanja i odgovarate na pitanja, dajete povratne informacije i čujete mišljenje od stručnjaka sa bogatim znanjem.

Da li su vam ove informacije koristile?

Koliko ste zadovoljni kvalitetom jezika?
Šta je uticalo na vaše iskustvo?
Kada kliknete na dugme Prosledi“, vaše povratne informacije će se koristiti za poboljšanje Microsoft proizvoda i usluga. Vaš IT administrator će moći da prikupi ove podatke. Izjava o privatnosti.

Hvala vam na povratnim informacijama!

×