Prijavite se pomoću Microsoft naloga
Prijavite se ili kreirajte nalog.
Zdravo,
Izaberite drugi nalog.
Imate više naloga
Odaberite nalog pomoću kojeg želite da se prijavite.

U programu Clipchamp možete da snimite ekran ili da zajedno snimite ekran i veb kameru kako biste napravili video zapise za obuku, reagovali video zapise, prezentacije, strimovanje igara i još mnogo toga. 

Kada snimate ekran i kameru zajedno, snimci se snimaju istovremeno, ali mogu da se prilagode zasebno na vremenskoj osi uređivanja. To znači da se svakom video zapisu može promeniti veličina i postaviti kako god želite.

Za idealan ishod, snimci će se poravnati ako ih postavite jedan na drugi na vremenskoj osi. Snimak veb kamere zatim može da se izmeni pomoću uređivanja slobodnomhaninom da bi se postavio preko snimka ekrana da bi se slika slika pojavila.

Da biste snimili snimak, u video uređivaču clipchamp-a za lične naloge idite na karticu Snimanje & kreiranje na levoj traci sa alatkama.

Zatim izaberite opciju ekranaili ekrana & kameru . Zvuk će se takođe snimiti putem mikrofona računara, na primer, ako želite da govorite dok prikazujete ekran (osim ako ne isključite snimanje zvuka).

Napomena: Snimci ekrana u ovom članku prikazuju opciju snimača ekrana. Isti koraci se primenjuju na & kameru kada odaberete ovu opciju u početnom koraku.

Da biste počeli, otvorite karticu "Snimanje & kreiranje"

U ovom meniju ćete videti opcije Ekranske & kameru, Kameru, Ekran i Tekst u govor. Izaberite opciju Ekran.

Slika korisnika koji klikće na dugme za ekran i zapis kamere.

Dozvolite pristup & mikrofona, pokrenite snimanje ekrana

Iskačući prozor će se pojaviti na vrhu ekrana.

Dozvolite aplikaciji Clipchamp pristup da koristi kameru & mikrofon. Ako ste ranije dali dozvolu za pristup jednom ili oba uređaja, poruka u iskačućem prozoru može izgledati drugačije u našem primeru snimka ekrana. 

Slika korisnika koji klikće na karticu ležišta da bi snimao.

Zatim počnite da snimate ekran tako što ćete kliknuti na veliko crveno dugme u donjem levom uglu.

Pojaviće se drugi iskačući prozor sa opcijama snimanja ekrana. Snimite ceo ekran, prozor aplikacije ili karticu pregledača. Odlučili smo da snimimo ekran karticu Chrome za ovo uputstvo. Izaberite karticu po izboru, a zatim izaberite stavku Deli.

Važno: U aplikaciji Clipchamp Windows moći ćete da izaberete kartice pregledača iz pregledača Microsoft Edge zbog načina na koji radi Windows aplikacija. Da biste snimili karticu Chrome, otvorite Clipchamp u pregledaču Chrome i tamo započnite snimanje ekrana.

Slika korisnika koji bira prozor za snimanje.

Bićete preneti na karticu Chrome koju ste izabrali u zapis ekrana. Ekran se sada aktivno snima. Zvuk će automatski početi da snima kada izaberete stavku Deli. Ugrađeni mikrofon će se pojaviti na glasu, računaru ili kliku mišem, kao i bukom oko vas. Da biste zaustavili snimanje ekrana, izaberite stavku Zaustavi deljenje.

Slika korisnika koji klikne na dugme "Zaustavi deljenje".

SAVET: Ako želite da snimate duže od maksimalnog vremena (prikazanog sa desne strane proteklog vremena), pokušajte da snimite nekoliko kraćih snimaka i da ih kasnije kombinujete u uređivaču. 

Preuzmite neodređeni snimak, dodajte ga na vremensku osu uređivanja

Kada izaberete stavku Zaustavi deljenje, vratite se u uređivač. Sada možete da pregledate snimak ekrana pomoću zvuka. Ako niste zadovoljni video zapisom koji je snimljen na ekranu, izaberite stavku Ponovo snimi snimak. Ako želite da koristite video zapis, izaberite stavku Sačuvaj i uredi

Slika korisnika koji klikće na dugme "Sačuvaj i uredi".

Kopija snimka (u formatu WebM) preuzeće se na računar, u zavisnosti od podrazumevanih postavki na licu mesta, možete da izaberete fasciklu u kojoj ćete je sačuvati ili će se automatski uskladištiti u fascikli Preuzimanja.

Klip će se učitati i u projekat uređivanja i automatski će biti dodat na vremensku osu. Da biste dodali više kopija na vremensku osu, izaberite karticu Vaši mediji da biste pronašli datoteku snimka ekrana. Imajte na umu da je audio zapis snimka deo video zapisa.

Slika korisnika koji klikće na karticu medija.

Uređivanje zvuka na ekranu

Možete privremeno isključiti zvuk na ekranu tako što ćete kliknuti na ikonu mikrofona na klipu na vremenskoj osi. Takođe možete da odvojite audio zapis da biste ga zasebno uredili.

Slika korisnika koji privremeno isključe snimak ekrana.

Pored toga, možete dodatno da uredite video zapis, na primer skraćivanjem neželjenih delova sa početka ili kraja ili razdvajanja da biste isekli segmente.

Ako snimak ne odgovara dimenzijama projekta (npr. vidite crne trake sa obe strane) možete da ga izrežete da bi se uklopio u odnos širina/visina projekta.

Više informacija o alatkama za uređivanje u programu Clipchamp potražite u članku Kako da uredite video.

Izvoz video zapisa

Ako ste završili sa uređivanjem i želite da sačuvate snimak ekrana, uključujući uređivanja kao MP4 video na računaru, kliknite na dugme Izvezi u gornjem desnom uglu i pratite odzive.

Slika korisnika koji klikne na dugme "Izvezi".

Da biste napravili snimak ekrana u video uređivaču aplikacije Clipchamp za poslovne naloge, idite na karticu Snimanje & kreiranje na levoj traci sa alatkama uređivača. Zatim izaberite opciju Ekran i kamera

Zvuk će se takođe snimiti putem mikrofona računara. Na primer, možete da razgovarate dok prikazujete ekran (osim ako isključite snimanje zvuka).

Da biste počeli, otvorite karticu "Snimanje & kreiranje" 

Izaberite stavku Snimi & napravite na traci sa alatkama, a zatim izaberite stavku Ekran i kamera.

Snimite ekran ili ekran i kameru zajedno u Clipchamp video uređivaču radi rada

Dozvolite pristup kameri & mikrofona, započnite snimanje

Važno: Kada koristite Clipchamp u pregledaču Edge, možete da izaberete kartice pregledača iz pregledača Microsoft Edge da biste snimali. Da biste snimili karticu Chrome, otvorite Clipchamp u pregledaču Chrome i tamo započnite snimanje ekrana.

Kada prvi put započnete snimanje, videćete iskačući prozor pored trake adresa pregledača u kom se traži dozvola za pristup kameri i mikrofonu.

Dozvolite pristup, u suprotnom snimak ekrana i kamere neće funkcionisati.

Dozvolite aplikaciji Clipchamp da pristupi kameri i mikrofonu kako bi napravio snimak ekrana

Da biste proverili dozvole koje ste dali aplikaciji Clipchamp, kliknite na ikonu Zaključaj i uverite se da ste dozvolili aplikaciji Clipchamp pristup da koristi veb kameru i mikrofon.

Dozvolite aplikaciji Clipchamp da pristupi kameri i mikrofonu kako bi napravio snimak ekrana

U iskačućem prozoru uključite ili isključite veb kameru da biste uključili ili isključili kameru iz sesije snimanja, a zatim izaberite stavku Izaberi ekran za snimanje.

Izaberite karticu ekrana ili pregledača i omogućite ili onemogućite kameru da biste pokrenuli snimanje ekrana u radnoj verziji aplikacije Clipchamp

Izaberite ekran, prozor ili karticu pregledača, takođe odlučite da li želite da uključite sistemski zvuk, a zatim izaberite stavku Deli.

Izaberite odeljak ekrana koji želite da snimite u radnoj verziji programa Clipchamp

Bićete preneti na ekran, prozor ili karticu pregledača koje ste izabrali da snimite. Nakon odbrojavanja signala, ekran počinje aktivno da snima. Mikrofon računara će se pojaviti na glasu, zvukovi računara ili klik mišem, kao i buka oko vas.

Da biste zaustavili snimanje ekrana, izaberite stavku Zaustavi deljenje na horizontalnoj traci sa alatkama koja se pojavila kada je snimanje započelo.

SAVET: Ako želite da snimate duže od maksimalnog vremena, pokušajte da snimite nekoliko kraćih snimaka i kombinujte ih kasnije u uređivaču.

Čuvanje snimka ekrana 

Kada izaberete stavku Zaustavi deljenje, vratite se u uređivač. Sada možete da pregledate snimak ekrana pomoću zvuka. Ako niste zadovoljni video zapisom koji je snimljen na ekranu, izaberite stavku Ponovo snimi snimak. Ako želite da koristite video zapis, izaberite stavku Sačuvaj i uredi.

Napomena: Ako ste snimili i ekran i kameru, biće dostupne 2 datoteke, jedna za snimanje ekrana i jedna za snimanje veb kamere. Ako ste snimili samo ekran, biće jedna datoteka.

Kopija snimka (u formatu WebM) preuzeće se na računar, u zavisnosti od podrazumevanih postavki na licu mesta, možete da izaberete fasciklu u kojoj ćete je sačuvati ili će se automatski uskladištiti u fascikli Preuzimanja.

Klipovi će se takođe učitati u projekat uređivanja i automatski će biti dodati na vremensku osu. Audio zapis snimka je deo video zapisa.

Ako postoji snimak ekrana i snimanje kamere, 2 datoteke se dodaju na vremensku osu kao grupa. Možete da ih razgrupišete tako što ćete kliknuti desnim tasterom miša na medijum na vremenskoj osi, a zatim izabrati stavku razgrupiši.

Uređivanje snimka i zvuka 

Možete privremeno isključiti zvuk na ekranu tako što ćete kliknuti na ikonu mikrofona na klipu na vremenskoj osi. Takođe možete da odvojite audio zapis da biste ga zasebno uredili.

Pored toga, možete dodatno da uredite video zapis, na primer skraćivanjem neželjenih delova sa početka ili kraja ili razdvajanja da biste isekli segmente.

Ako snimak ne odgovara dimenzijama projekta (npr. vidite crne trake sa obe strane) možete da ga izrežete da bi se uklopio u odnos širina/visina projekta. Možete i da dodate tekst i naslove.

Više informacija o alatkama za uređivanje u programu Clipchamp potražite u članku Kako da uredite video.

Prilagođavanje rasporeda

Ako snimak uključuje klip sa veb kamerom koji se pojavljuje kao zasebna stavka na vremenskoj osi, možete da uredite raspored video zapisa tako što ćete slobodno pomerati snimanje veb kamere po ekranu. Da biste to uradili, prevucite i otpustite klip kamere oko prozora za pregled u uređivaču. 

Takođe možete da koristite funkcije uređivanja na tabli sa svojstvima medija. One uključuju uklapanje, izrezivanje, sliku u slici, rotiranje, preokretanje horizontalno i preokretanje vertikalno.

Izvoz video zapisa 

Ako ste završili sa uređivanjem i želite da sačuvate uređeni projekat na računaru kao MP4 video, kliknite na dugme Izvezi u gornjem desnom uglu i pratite odzive.

Da li vam je potrebna dodatna pomoć?

Želite još opcija?

Istražite pogodnosti pretplate, pregledajte kurseve za obuku, saznajte kako da obezbedite uređaj i još mnogo toga.

Zajednice vam pomažu da postavljate pitanja i odgovarate na pitanja, dajete povratne informacije i čujete mišljenje od stručnjaka sa bogatim znanjem.

Da li su vam ove informacije koristile?

Koliko ste zadovoljni kvalitetom jezika?
Šta je uticalo na vaše iskustvo?

Hvala vam na povratnim informacijama!

×