Poglavlje 1: predstavljanje naratora

Narator vam omogućava da koristite računar bez miša da biste dovršili uobičajene zadatke ako ste slepi ili imate nizak vid. On čita i komunicira sa stvarima na ekranu, kao što su tekst i dugmad. Koristite narator da biste иitali i pisali e-poštu, pregledali Internet i radili sa dokumentima.

Određene komande vam dozvoljava da se krećete kroz Windows, Veb i aplikacije. Navigacija je dostupna pomoću naslova, veza, orijentira i još toga. Možete čitati tekst (uključujući interpunkciju) po stranici, pasusu, liniji, reиenici, reči i znaku, kao i odrediti karakteristike kao što su font i boja teksta. Efikasno redigovanje tabela sa navigacijom za redove i kolone.

Narator ima i režim za navigaciju i čitanje, što ćete saznati više u poglavlju 3: korišćenje režima skeniranja. Koristite ga da biste se kretali po operativnom sistemu Windows 10 pomoću samo strelica nagore i nadole na tastaturi. Možete da koristite i Brajevo prikaz da biste se kretali na RAČUNARU i иitali tekst, što ćete saznati više u poglavlju 8: korišćenje naratora sa Braj.

Možete i da prilagodite stopu govora, zvuk i volumen glasa koji narator koristi i da instalira druge glasove za tekst i govor.

Matična stranica narator

Svaki put kada uključite Narator, otići ćete u kuću naratora, što vam daje jedno mesto gde možete da otvorite sve što vam je potrebno, da li želite da promenite postavke naratora ili naučite osnove pomoću brzog pokretanja. Veze u kući narator uključujete brzi početak, Vodič za narator (što vas vodi do ovog vodiča na mreži), šta je novo, postavke i povratne informacije. Možete i da kontrolišete da li se matična matična stranica otvara kada narator počne u postavkama naratora ili pomoću polja za potvrdu u Home narator. 

Dva načina za pokretanje i zaustavljanje naratora

  • Pritisnite taster sa Windows logotipom + Ctrl + taster ENTER da biste pokrenuli narator.  Ponovo pritisnite ove ključeve da biste zaustavili naratora. (U starijim verzijama operativnog sistema Windows, komanda je bila taster sa Windows logotipom + ENTER.) Na mnogim tastatatice, taster sa Windows logotipom se nalazi u donjem redu ključeva, nalevo ili nadesno od tastera ALT.

  • Pritisnite taster sa Windows logotipom + Ctrl + N da biste otvorili postavke naratora, a zatim uključite preklopnik u okviru Korišćenje narator.

Napomena: kada se prijavljujete ili pristupate menijima, ikona "Jednostavan pristup" pojaviće se u donjem desnom uglu ekrana. Biranjem ikone "Jednostavan pristup" otvoriće se meni sa preklopnim komutatorom koji možete da koristite za uključivanje ili isključivanje naratora. Narator će se isključiti kada se prijavite ili izađete iz ekrana.

Automatsko pokretanje naratora pre ili nakon prijavljivanja na računar

  1. Pritisnite taster sa Windows logotipom + Ctrl + N da biste otvorili postavke naratora.

  2. Da biste automatski započeli sa naratorom kada se prijavite, potvrdite izbor u polju za potvrdu pored stavke pokretanje naratora posle prijavljivanja za mene.

  3. Da biste automatski započeli sa naratorom pre prijavljivanja za sve korisnike, potvrdite izbor u polju za potvrdu pored stavke Započni narator pre prijavljivanja za svekorisnike.

Sledeće: Osnovno drugo: osnove naratora

Vraćanje na sadržaj

Potrebna vam je dodatna pomoć?

Pridružite se razgovoru
Pitajte zajednicu
Pronalaženje podrške
Obratite nam se

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Izgleda da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×