Srodne teme
×
Prijavite se pomoću Microsoft naloga
Prijavite se ili kreirajte nalog.
Zdravo,
Izaberite drugi nalog.
Imate više naloga
Odaberite nalog pomoću kojeg želite da se prijavite.

Ako imate problema sa programom Windows 11 na računaru ili želite novi primerak programa Windows 11 bez pretrpanosti starih datoteka ili aplikacija, možete ponovo da instalirate Windows 11 da biste pokušali da rešite probleme i vratili računar u čistije stanje.

Proverite prostor na disku

Ako računar ne radi kao što je očekivano ili ako imate problema sa Windows 11, to je možda zbog slabog prostora na disku. Pre nego što ponovo Windows 11, pokušajte da oslobodite prostor na disku da biste videli da li to pomaže. Više informacija potražite u članku Oslobađanje prostora na disk jedinici u operativnom sistemu Windows.

Pre nego što počnete

Ako imate lične podatke i datoteke koje želite da sačuvate, napravite rezervnu kopiju na spoljnom čvrstom disku, USB fleš disku, SD kartici ili lokaciji u oblaku (kao što je OneDrive) pre nego što počnete ponovo da Windows 11.

Windows 11 aktivirati nakon ponovnog instaliranja. To se obično događa automatski kada se na mreži. Više informacija potražite u članku "Aktiviranje nakon ponovnog instaliranja operativnog sistema Windows" u odeljku Aktiviranje operativnog sistema Windows.

U Windows 11 morate da povežete Microsoft nalog sa digitalnom licencom Windows 11 na računaru da biste mogli ponovo da aktivirate Windows. Više informacija potražite u odeljku "Povezivanje Windows licence sa Microsoft nalogom" u članku Ponovna aktivacija operativnog sistema Windows nakon promene hardvera.

Ako ponovo instalirate Windows 11 nakon što napravite značajnu promenu hardvera na računaru (kao što je zamena maternje table), on se možda više neće aktivirati. Možete da koristite alatku za rešavanje problema sa aktivacijom da biste ponovo aktivirali Windows. Više informacija potražite u članku Korišćenje alatke za rešavanje problema sa aktivacijom.

Kada ponovo instalirate Windows 11, moraćete da izaberete izdanje operativnog sistema Windows koje se podudara sa vašom digitalnom licencom. Na primer, ako koristite Windows 11 Home, moraćete ponovo da instalirate Windows 11 Home program.

Da biste videli koje izdanje operativnog sistema Windows koristite, idite na Start > Postavke > System > Osnovni podaci o . Vaše izdanje je navedeno u okviru specifikacija operativnog sistema Windows.

Tipovi ponovnih instalacija za Windows 11

Sledeći grafikon pruža informacije o različitim opcijama koje možete da odaberete za svaki tip ponovne instalacije, uključujući šta se dešava sa aplikacijama, datotekama, ličnim podacima i koliko prostora na disku je potrebno za ponovno instaliranje. Koristite ovaj grafikon da biste lakše odlučili koju opciju da koristite za ponovnu instalaciju Windows 11.

Preporučujemo da prvo pokušate da "Resetujte Windows 11", a zatim, ako je potrebno, "Ponovo instalirajte Windows 11  pošteni medijum", a zatim, ako je potrebno, isprobajte "Čistu instalaciju programa Windows 11 koristeći instalacioni medijum".

Napomene: 

 • Ponovna instalacija Windows 11 instalacionom medijumu prilikom izbora opcije "Zadrži ništa" (čista instalacija) automatski će omogućiti rezervisano skladište ako je particija na koju ponovo instalirate Windows 20 GB ili veća. Rezervisano skladište izdvaja prostor na disku koji će se koristiti u ispravkama, aplikacijama, privremenim datotekama i sistemskim kešovima, što poboljšava svakodnevnu funkciju računara tako što osigurava da kritične OS funkcije uvek imaju pristup prostoru na disku.

 • Za uređaje sa rezervisanim skladištem, uspostavljanje početnih vrednosti ili ponovna instalacija će prvo koristiti rezervisani prostor za skladištenje pre korišćenja drugog prostora na disku. Više informacija potražite u članku Kako rezervisano skladište funkcioniše u operativnom sistemu Windows.

Tip ponovnog instaliranja

Opcije ponovnog instaliranja koje možete odabrati

Šta se dešava sa aplikacijama

Šta se dešava sa vašim ličnim podacima uskladištenim u okviru \Korisnici

Šta se dešava sa podacima uskladištenim u drugim fasciklama ili disk jedinicama

Potreban je prostor na disku

Uspostavi početne vrednosti Windows 11

Zadrži moje datoteke 

Aplikacije koje niste dobijali uz računar su uklonjene.

Očuvana

Očuvana

Srednje

Uspostavi početne vrednosti Windows 11

Ukloni sve 

Aplikacije koje niste dobijali uz računar su uklonjene.

Izbrisane

Izbrisane

Nisko

Ponovo instalirajte Windows 11 koristeći instalacioni medijum

Zadrži sve (podrazumevano)

Čuvaju se sve aplikacije i postavke.

Očuvana

Očuvana

Visoko

Ponovo instalirajte Windows 11 koristeći instalacioni medijum

Zadrži lične podatke

Sve aplikacije su uklonjene.

Očuvana

Očuvana

Srednje

Ponovo instalirajte Windows 11 koristeći instalacioni medijum

Zadrži ništa

Sve aplikacije su uklonjene.

Izbrisane

Izbrisane

Nisko

Čista instalacija Windows 11 pomoću instalacionog medijuma

N/a

(Ova opcija ponovnog instaliranja briše i ponovo kreira sve particije diska.)

Izbrisane

Izbrisane

Izbrisane

Veoma nizak

Uspostavi početne vrednosti Windows 11

Ova opcija će vratiti uređaj u stanje sličnom kada ste ga prvi put uključili, uklanjajući programe koje ste instalirali i uklanjajući lične datoteke, u zavisnosti od toga koju opciju izaberete. Windows će automatski rukovati sve i nećete morati da koristite spoljni uređaj za skladištenje. Uspostavljanje početnih vrednosti uređaja manje je uticajno od opcije čiste instalacije, iako će zahtevati dovoljno prostora na disku.

Računar možete da resetujete iz postavki ili Windows okruženja za oporavak (WinRE), kojem se može pristupiti putem ekrana za prijavljivanje. Korake za uspostavljanje početnih Windows 11 potražite u članku Uspostavljanje početnih vrednosti ili ponovna instalacija operativnog sistema Windows.

Ako računar nema dovoljno dostupnog prostora za uspostavljanje početnih Windows 11, primićete obaveštenje. U ovom scenariju oslobodite dodatni prostor ili koristite korake u sledećem odeljku da biste ponovo instalirali Windows 11.

Ponovo instalirajte Windows 11 koristeći instalacioni medijum

Ova opcija koristi alatku za kreiranje instalacionog medijuma koji možete koristiti za potpuno brisanje diska i instaliranje nove kopije Windows 11. Ova opcija zahteva da koristite spoljni uređaj za skladištenje kao što je USB disk i daće vam opciju da odaberete šta ćete zadržati tokom instalacije.  

Pre nego što počnete, uverite se da imate sledeće:

 • Internet veza

 • Spoljni uređaj za skladištenje kao što je USB disk, SD kartica ili spoljni čvrsti disk sa najmanje 8 GB dostupnog prostora.

Kreiranje instalacionog medijuma

Prvo kreirajte instalacioni medijum koji ćete koristiti za ponovno instaliranje Windows 11. 

 1. Proverite da li ste napravili rezervnu kopiju datoteka na uređaju koje želite da sačuvate na spoljnom uređaju za skladištenje kao što je USB disk, SD kartica ili spoljni čvrsti disk ili otpremite datoteke u OneDrive.

  Napomena: Ako koristite spoljni uređaj za skladištenje da biste pravili rezervne kopije datoteka, uverite se da se ona razlikuje od uređaja koji ćete koristiti za preuzimanje Windows 10 instalacionog medijuma.

 2. Preuzmite Windows 11 instalacioni medijum na zaseban spoljni uređaj za skladištenje koji ima najmanje 8 GB dostupnog prostora. Sve na ovoj disk jedinici će biti izbrisano da bi se dovršilo preuzimanje, pa se uverite da je prazno pre nego što nastavite. Evo kako:

  1. Na radnom računaru idite na veb lokaciju za preuzimanje Microsoft softvera i izaberite stavku Odmah preuzmi alatku.

  2. Kada se preuzimanje dovrši, otvorite alatku sa radne površine, a zatim kliknite na dugme Da kada budete upitani da li želite da dozvolite aplikaciji da unosi promene na uređaju.

  3. Kada se pojavi Windows 11 podešavanje, prihvatite uslove licenciranja i ugovore.

  4. Izaberite stavku Kreiraj instalacioni medijum (USB fleš disk, DVD ili ISO datoteka) za drugi računar, a zatim kliknite na dugme Dalje.

  5. Odaberite jezik, izdanje i arhitekturu (64-bitni ili 32-bitni), a zatim kliknite na dugme Dalje.

  6. Izaberite USB fleš disk, a zatim kliknite na dugme Dalje.

  7. Pratite korake da biste kreirali instalacioni medijum, a zatim izaberite stavku Završi.

Koristite instalacioni medijum da biste ponovo instalirali Windows 11

Povežite instalacioni medijum koji ste kreirali sa računarom i ponovo Windows 11. 

 1. Otvorite Istraživač datoteka i izaberite disk jedinicu sa instalacionim medijumom.

 2. U osnovnom direktorijumu disk jedinice kliknite dvaput na dugme setup.exe zatim izaberite stavku Da kada budete upitani da li želite da dozvolite aplikaciji da unosi promene na uređaju.

 3. Izaberite stavku Promeni da biste odredili šta ćete zadržati: Izaberite neku od sledećih opcija, a zatim kliknite na dugme Dalje:

  • Zadržite lične datoteke i aplikacije – ovo će očuvati vaše lične podatke, aplikacije i postavke.

  • Zadrži samo lične datoteke – Ovo će sačuvati vaše lične podatke i postavke, ali će sve aplikacije biti uklonjene.

  • Ne zadržavaj ništa – ovo će ukloniti sve lične podatke, postavke i aplikacije.

  Upozorenje: Ne možete da opozovete ponovnu instalaciju Windows 10. Obavezno prvo napravite rezervne kopije datoteka ako odaberete opciju Zadrži ništa

 4. Da biste završili, izaberite stavku Instaliraj da biste započeli ponovnu instalaciju Windows 11 na računaru.

Računar će se ponovo pokrenuti nekoliko puta tokom ponovne instalacije.

Čista instalacija Windows 11 pomoću instalacionog medijuma

Upozorenje: 

 • Čista instalacija je napredna opcija koja vam pomaže da počnete iz početka na uređaju. Preporučujemo da pratite dolenavedene korake samo ako ste uvereni u unos ovih promena. Obratite se podršci da biste dobili dodatnu pomoć.

 • Ovo će ukloniti sve lične datoteke, aplikacije i upravljačke programe koje ste instalirali, aplikacije i prilagođavanja proizvođača računara i promene koje ste izvršili u postavkama.

Ova opcija koristi alatku za kreiranje instalacionog medijuma koji možete koristiti za potpuno brisanje diska i instaliranje nove kopije Windows 11. Ova opcija zahteva da koristite spoljni uređaj za skladištenje kao što je USB disk i može da preduzme nekoliko dodatnih koraka, iako će izbrisati sve za najčisću instalaciju. Ovaj tip čiste instalacije briše i ponovo kreira sistemske particije. Ona će izbrisati sve lične datoteke na uređaju i particiju na čvrstom disku koja se trenutno koristi za disk jedinicu za oporavak.

Pre nego što počnete, uverite se da imate sledeće:

 • Internet veza

 • Spoljni uređaj za skladištenje kao što je USB disk, SD kartica ili spoljni čvrsti disk sa najmanje 8 GB dostupnog prostora

Kreiranje instalacionog medijuma

Prvo kreirajte instalacioni medijum koji ćete koristiti za čistu instalaciju Windows 11. 

 1. Proverite da li ste napravili rezervnu kopiju datoteka na uređaju koje želite da sačuvate na spoljnom uređaju za skladištenje kao što je USB disk, SD kartica ili spoljni čvrsti disk ili otpremite datoteke u OneDrive.

  Napomena: Ako koristite spoljni uređaj za skladištenje da biste pravili rezervne kopije datoteka, uverite se da se ona razlikuje od uređaja koji ćete koristiti za preuzimanje Windows 11 instalacionog medijuma.

 2. Preuzmite instalacioni Windows 11 na zasebni spoljni uređaj za skladištenje veličine 8 GB. Sve na ovoj disk jedinici će biti izbrisano da bi se dovršilo preuzimanje, pa se uverite da je prazno pre nego što nastavite. Evo kako:

  1. Na radnom računaru idite na veb lokaciju za preuzimanje Microsoft softvera i izaberite stavku Odmah preuzmi alatku.

  2. Kada se preuzimanje dovrši, otvorite alatku sa radne površine, a zatim kliknite na dugme Da kada budete upitani da li želite da dozvolite alatki da izvrši promene na uređaju.

  3. Kada se pojavi Windows 11 podešavanje, prihvatite uslove licenciranja i ugovore.

  4. Izaberite stavku Kreiraj instalacioni medijum (USB fleš disk, DVD ili ISO datoteka) sa drugog računara, a zatim kliknite na dugme Dalje.

  5. Odaberite jezik, izdanje i arhitekturu (64-bitni ili 32-bitni).

  6. Pratite korake da biste kreirali instalacioni medijum, a zatim izaberite stavku Završi.

Korišćenje instalacionog medijuma za izvršavanje čiste instalacije

Povežite instalacioni medijum koji ste kreirali sa računarom i obavite čistu instalaciju Windows 11. 

 1. Izaberite stavku > Postavke > Oporavak >.

  Otvorite postavke za oporavak

 2. Pored stavke Napredno pokretanje izaberite stavku Ponovo pokreni odmah.

 3. Izaberite stavku Koristi uređaj, a zatim odaberite uređaj koji odgovara spoljnom uređaju za skladištenje koji koristite.

  Napomena: Ako opcija Koristi uređaj nije dostupna, posetite veb lokaciju proizvođača uređaja da biste dobili detalje o tome kako da se pokrenete sa USB fleš diska.

 4. Kada se pojavi prvi Windows ekran, odaberite opcije koje najviše odgovaraju vašim potrebama, a zatim kliknite na dugme Dalje.

 5. Izaberite stavku Instaliraj odmah, a zatim potvrdite izbor u polju za potvrdu Prihvatam. Kliknite na dugme Dalje, a zatim izaberite stavku Prilagođeno: Instalirajte samo Windows (više opcija). Uređaj će sada prikazati listu disk jedinica i particija. Ako je prikazano više diskova, moraćete da izbrišete samo sve particije sa diska na kojem želite da instalirate Windows.

 6. Istaknite svaku disk jedinicu/particiju na listi i izaberite stavku Izbriši. Kada se pojavi obaveštenje o instalaciji operativnog sistema Windows, kliknite na dugme U redu.

 7. Dovršite 5. korak za svaku disk jedinicu na listi osim one na kojoj piše Nezaduzećeni prostor. Kada završite, trebalo bi da ostane samo disk jedinica 0 Nezaduzećeni prostor.

 8. Kliknite na dugme Dalje.

 9. Ekran za instalaciju operativnog sistema Windows će sada prikazati instalaciju operativnog sistema Windows. Kada se instalacija dovrši, uređaj će se ponovo pokrenuti. Kada se to dogodi, može pokušati da se ponovo pokrene sa spoljnog uređaja za skladištenje. Ako početni ekran za podešavanje operativnog sistema Windows zahteva da odaberete jezik/raspored tastera na tastaturi, uklonite spoljnu disk jedinicu za skladištenje sa uređaja i kliknite na dugme U redu. Ovo će ponovo pokrenuti uređaj.

 10. Kada se instalacija dovrši i uređaj ponovo pokrene, izaberite željene postavke i postavke koje želite za uređaj.

Ako imate problema sa programom Windows 10 na računaru ili želite novu kopiju sistema Windows 10 bez pretrpanosti starih datoteka ili aplikacija, možete ponovo da instalirate Windows 10 da biste pokušali da rešite probleme i vratili računar u čistije stanje.

Proverite prostor na disku

Ako računar ne radi kao što je očekivano ili ako imate problema sa Windows 10, to može biti zbog slabog prostora na disku. Pre nego što ponovo Windows 10, pokušajte da oslobodite prostor na disku da biste videli da li to pomaže. Više informacija potražite u članku Oslobađanje prostora na disk jedinici u operativnom sistemu Windows.

Pre nego što počnete

Ako imate lične podatke i datoteke koje želite da sačuvate, napravite rezervnu kopiju na spoljnom čvrstom disku, USB fleš disku, SD kartici ili lokaciji u oblaku (kao što je OneDrive) pre nego što počnete da ih ponovo Windows 10.

Windows 10 aktivirati nakon ponovnog instaliranja. To se obično događa automatski kada se na mreži. Više informacija potražite u članku "Aktiviranje nakon ponovnog instaliranja Windows 10" u odeljku Aktiviranje operativnog sistema Windows.

Napomena: Ako Windows 10 aktiviran na uređaju nakon nadogradnje sa operativnog sistema Windows 7 ili Windows 8.1, imate digitalnu licencu za Windows 10 koja može automatski da se Windows 10 nakon što ga ponovo instalirate. Više informacija potražite u članku "Aktiviranje nakon ponovnog instaliranja Windows 10" u odeljku Aktiviranje operativnog sistema Windows.

U Windows 10 (verzija 1607 ili novija) morate da povežete Microsoft nalog sa Windows 10 digitalnom licencom na računaru da biste mogli ponovo da aktivirate Windows. Više informacija potražite u odeljku "Povezivanje licence Windows 10 sa Microsoft nalogom" u članku Ponovna aktivacija operativnog sistema Windows nakon promene hardvera.

Ako ponovo instalirate Windows 10 pošto napravite značajnu promenu hardvera na računaru (kao što je zamena glavne table), on možda više nije aktiviran. Ako ste Windows 10 (verzija 1607) pre promene hardvera, možete da koristite alatku za rešavanje problema sa aktivacijom da biste ponovo aktivirali Windows. Više informacija potražite u članku Korišćenje alatke za rešavanje problema sa aktivacijom.

Napomena: Ako niste Windows 10 promene hardvera ili ako alatka za rešavanje problema ne može ponovo da aktivira Windows, obratite se podršci.

Kada ponovo instalirate Windows 10, moraćete da izaberete izdanje operativnog sistema Windows koje se podudara sa vašom digitalnom licencom. Na primer, ako koristite Windows 10 Home, moraćete ponovo da instalirate Windows 10 Home program.

Tipovi ponovnih instalacija za Windows 10

Sledeći grafikon pruža informacije o različitim opcijama koje možete da odaberete za svaki tip ponovne instalacije, uključujući šta se dešava sa aplikacijama, datotekama, ličnim podacima i koliko prostora na disku je potrebno za ponovno instaliranje. Koristite ovaj grafikon da biste lakše odlučili koju opciju da koristite za ponovnu instalaciju Windows 10.

Preporučujemo da prvo pokušate da "Resetujte Windows 10", a zatim, ako je potrebno, "Ponovo instalirajte Windows 10  instalacioni medijum", a zatim, ako je potrebno, isprobajte "Čistu instalaciju programa Windows 10 koristeći instalacioni medijum".

Napomene: 

 • Počevši od Ispravka za Windows 10 iz maja 2019. (verzija 1903), ponovna instalacija programa Windows 10 koristeći instalacioni medijum dok birate opciju "Zadrži ništa" (čista instalacija) automatski će omogućiti rezervisani prostor za skladištenje ako je particija na koju ponovo instalirate Windows 20 GB ili veća. Rezervisano skladište izdvaja prostor na disku koji će se koristiti u ispravkama, aplikacijama, privremenim datotekama i sistemskim kešovima, što poboljšava svakodnevnu funkciju računara tako što osigurava da kritične OS funkcije uvek imaju pristup prostoru na disku.

 • Za uređaje sa rezervisanim skladištem, uspostavljanje početnih vrednosti ili ponovna instalacija će prvo koristiti rezervisani prostor za skladištenje pre korišćenja drugog prostora na disku. Više informacija potražite u članku Kako rezervisani prostor za skladištenje funkcioniše Windows 10.

Tip ponovnog instaliranja

Opcije ponovnog instaliranja koje možete odabrati

Šta se dešava sa aplikacijama

Šta se dešava sa vašim ličnim podacima uskladištenim u okviru \Korisnici

Šta se dešava sa podacima uskladištenim u drugim fasciklama ili disk jedinicama

Potreban je prostor na disku

Uspostavi početne Windows 10

Zadrži moje datoteke 

Aplikacije koje niste dobijali uz računar su uklonjene.

Očuvana

Očuvana

Srednje

Uspostavi početne Windows 10

Ukloni sve 

Aplikacije koje niste dobijali uz računar su uklonjene.

Izbrisane

Izbrisane

Nisko

Ponovo instalirajte Windows 10 koristeći instalacioni medijum

Zadrži sve (podrazumevano)

Čuvaju se sve aplikacije i postavke.

Očuvana

Očuvana

Visoko

Ponovo instalirajte Windows 10 koristeći instalacioni medijum

Zadrži lične podatke

Sve aplikacije su uklonjene.

Očuvana

Očuvana

Srednje

Ponovo instalirajte Windows 10 koristeći instalacioni medijum

Zadrži ništa

Sve aplikacije su uklonjene.

Izbrisane

Izbrisane

Nisko

Čista instalacija Windows 10 koristeći instalacioni medijum

N/a

(Ova opcija ponovnog instaliranja briše i ponovo kreira sve particije diska.)

Izbrisane

Izbrisane

Izbrisane

Veoma nizak

Uspostavi početne Windows 10

Ova opcija će vratiti uređaj u stanje sličnom kada ste ga prvi put uključili, uklanjajući programe koje ste instalirali i uklanjajući lične datoteke, u zavisnosti od toga koju opciju izaberete. Windows će automatski rukovati sve i nećete morati da koristite spoljni uređaj za skladištenje. Uspostavljanje početnih vrednosti uređaja manje je uticajno od opcije čiste instalacije, iako će zahtevati dovoljno prostora na disku.

Računar možete da resetujete iz postavki ili Windows okruženja za oporavak (WinRE), kojem se može pristupiti putem ekrana za prijavljivanje. Korake za uspostavljanje početnih vrednosti Windows 10 potražite u članku Uspostavljanje početnih vrednosti ili ponovna instalacija operativnog sistema Windows.

Ako računar nema dovoljno dostupnog prostora za uspostavljanje početnih Windows 10, primićete obaveštenje. U ovom scenariju oslobodite dodatni prostor ili koristite korake iz sledećeg odeljka da biste ponovo instalirali Windows 10.

Ponovo instalirajte Windows 10 koristeći instalacioni medijum

Ova opcija koristi alatku za kreiranje instalacionog medijuma koji možete koristiti za potpuno brisanje diska i instaliranje nove kopije Windows 10. Ova opcija zahteva da koristite spoljni uređaj za skladištenje kao što je USB disk i daće vam opciju da odaberete šta ćete zadržati tokom instalacije.  

Pre nego što počnete, uverite se da imate sledeće:

 • Internet veza

 • Spoljni uređaj za skladištenje kao što je USB disk, SD kartica ili spoljni čvrsti disk sa najmanje 8 GB dostupnog prostora.

Kreiranje instalacionog medijuma

Prvo kreirajte instalacioni medijum koji ćete koristiti za ponovno instaliranje Windows 10. 

 1. Proverite da li ste napravili rezervnu kopiju datoteka na uređaju koje želite da sačuvate na spoljnom uređaju za skladištenje kao što je USB disk, SD kartica ili spoljni čvrsti disk ili otpremite datoteke u OneDrive.

  Napomena: Ako koristite spoljni uređaj za skladištenje da biste pravili rezervne kopije datoteka, uverite se da se ona razlikuje od uređaja koji ćete koristiti za preuzimanje Windows 10 instalacionog medijuma.

 2. Preuzmite Windows 10 instalacioni medijum na zaseban spoljni uređaj za skladištenje koji ima najmanje 8 GB dostupnog prostora. Sve na ovoj disk jedinici će biti izbrisano da bi se dovršilo preuzimanje, pa se uverite da je prazno pre nego što nastavite. Evo kako:

  1. Na radnom računaru idite na veb lokaciju za preuzimanje Microsoft softvera i izaberite stavku Odmah preuzmi alatku.

  2. Kada se preuzimanje dovrši, otvorite alatku sa radne površine, a zatim kliknite na dugme Da kada budete upitani da li želite da dozvolite aplikaciji da unosi promene na uređaju.

  3. Kada se pojavi Windows 10 podešavanje, prihvatite uslove licenciranja i ugovore.

  4. Izaberite stavku Kreiraj instalacioni medijum (USB fleš disk, DVD ili ISO datoteka) za drugi računar, a zatim kliknite na dugme Dalje.

  5. Odaberite jezik, izdanje i arhitekturu (64-bitni ili 32-bitni), a zatim kliknite na dugme Dalje.

  6. Izaberite USB fleš disk, a zatim kliknite na dugme Dalje.

  7. Pratite korake da biste kreirali instalacioni medijum, a zatim izaberite stavku Završi.

Koristite instalacioni medijum da biste ponovo instalirali Windows 10

Povežite instalacioni medijum koji ste kreirali sa računarom i ponovo Windows 10. 

 1. Otvorite Istraživač datoteka i izaberite disk jedinicu sa instalacionim medijumom.

 2. U osnovnom direktorijumu disk jedinice kliknite dvaput na dugme setup.exe zatim izaberite stavku Da kada budete upitani da li želite da dozvolite aplikaciji da unosi promene na uređaju.

 3. Izaberite stavku Promeni da biste odredili šta ćete zadržati: Izaberite neku od sledećih opcija, a zatim kliknite na dugme Dalje:

  • Zadržite lične datoteke i aplikacije – ovo će očuvati vaše lične podatke, aplikacije i postavke.

  • Zadrži samo lične datoteke – Ovo će sačuvati vaše lične podatke i postavke, ali će sve aplikacije biti uklonjene.

  • Ne zadržavaj ništa – ovo će ukloniti sve lične podatke, postavke i aplikacije.

  Upozorenje: Ne možete da opozovete ponovnu instalaciju Windows 10. Obavezno prvo napravite rezervne kopije datoteka ako odaberete opciju Zadrži ništa .

 4. Da biste završili, izaberite stavku Instaliraj da biste pokrenuli ponovnu instalaciju Windows 10 na računaru.

Računar će se ponovo pokrenuti nekoliko puta tokom ponovne instalacije.

Čista instalacija Windows 10 koristeći instalacioni medijum

Upozorenje: 

 • Čista instalacija je napredna opcija koja vam pomaže da počnete iz početka na uređaju. Preporučujemo da pratite dolenavedene korake samo ako ste uvereni u unos ovih promena. Obratite se podršci da biste dobili dodatnu pomoć.

 • Ovo će ukloniti sve lične datoteke, aplikacije i upravljačke programe koje ste instalirali, aplikacije i prilagođavanja proizvođača računara i promene koje ste izvršili u postavkama.

Ova opcija koristi alatku za kreiranje instalacionog medijuma koji možete koristiti za potpuno brisanje diska i instaliranje nove kopije Windows 10. Ova opcija zahteva da koristite spoljni uređaj za skladištenje kao što je USB disk i može da preduzme nekoliko dodatnih koraka, iako će izbrisati sve za najčisću instalaciju. Ovaj tip čiste instalacije briše i ponovo kreira sistemske particije. Ona će izbrisati sve lične datoteke na uređaju i particiju na čvrstom disku koja se trenutno koristi za disk jedinicu za oporavak.

Pre nego što počnete, uverite se da imate sledeće:

 • Internet veza

 • Spoljni uređaj za skladištenje kao što je USB disk, SD kartica ili spoljni čvrsti disk sa najmanje 8 GB dostupnog prostora

Kreiranje instalacionog medijuma

Prvo kreirajte instalacioni medijum koji ćete koristiti za čistu instalaciju Windows 10. 

 1. Proverite da li ste napravili rezervnu kopiju datoteka na uređaju koje želite da sačuvate na spoljnom uređaju za skladištenje kao što je USB disk, SD kartica ili spoljni čvrsti disk ili otpremite datoteke u OneDrive.

  Napomena: Ako koristite spoljni uređaj za skladištenje da biste pravili rezervne kopije datoteka, uverite se da se ona razlikuje od uređaja koji ćete koristiti za preuzimanje Windows 10 instalacionog medijuma.

 2. Preuzmite Windows 10 instalacioni medijum na zaseban spoljni uređaj za skladištenje veličine 8 GB. Sve na ovoj disk jedinici će biti izbrisano da bi se dovršilo preuzimanje, pa se uverite da je prazno pre nego što nastavite. Evo kako:

  1. Na radnom računaru idite na veb lokaciju za preuzimanje Microsoft softvera i izaberite stavku Odmah preuzmi alatku.

  2. Kada se preuzimanje dovrši, otvorite alatku sa radne površine, a zatim kliknite na dugme Da kada budete upitani da li želite da dozvolite alatki da izvrši promene na uređaju.

  3. Kada se pojavi Windows 10 podešavanje, prihvatite uslove licenciranja i ugovore.

  4. Izaberite stavku Kreiraj instalacioni medijum (USB fleš disk, DVD ili ISO datoteka) sa drugog računara, a zatim kliknite na dugme Dalje.

  5. Odaberite jezik, izdanje i arhitekturu (64-bitni ili 32-bitni).

  6. Pratite korake da biste kreirali instalacioni medijum, a zatim izaberite stavku Završi.

Korišćenje instalacionog medijuma za izvršavanje čiste instalacije

Povežite instalacioni medijum koji ste kreirali sa računarom i obavite čistu instalaciju Windows 10. 

 1. Kliknite na dugme Start , a zatim izaberite Postavke > Ažuriraj & Bezbednost > Oporavak .

  Otvorite postavke za oporavak

 2. U okviru Napredno pokretanje izaberite stavku Ponovo pokreni odmah.

 3. Izaberite stavku Koristi uređaj, a zatim odaberite uređaj koji odgovara spoljnom uređaju za skladištenje koji koristite.

  Napomena: Ako opcija Koristi uređaj nije dostupna, posetite veb lokaciju proizvođača uređaja da biste dobili detalje o tome kako da se pokrenete sa USB fleš diska.

 4. Kada se pojavi prvi Windows ekran, odaberite opcije koje najviše odgovaraju vašim potrebama, a zatim kliknite na dugme Dalje.

 5. Izaberite stavku Instaliraj odmah, a zatim potvrdite izbor u polju za potvrdu Prihvatam. Kliknite na dugme Dalje, a zatim izaberite stavku Prilagođeno: Instalirajte samo Windows (više opcija). Uređaj će sada prikazati listu disk jedinica i particija. Ako je prikazano više diskova, moraćete da izbrišete samo sve particije sa diska na kojem želite da instalirate Windows.

 6. Istaknite svaku disk jedinicu/particiju na listi i izaberite stavku Izbriši. Kada se pojavi obaveštenje o instalaciji operativnog sistema Windows, kliknite na dugme U redu.

 7. Dovršite 5. korak za svaku disk jedinicu na listi osim one na kojoj piše Nezaduzećeni prostor. Kada završite, trebalo bi da ostane samo disk jedinica 0 Nezaduzećeni prostor.

 8. Kliknite na dugme Dalje.

 9. Ekran za instalaciju operativnog sistema Windows će sada prikazati instalaciju operativnog sistema Windows. Kada se instalacija dovrši, uređaj će se ponovo pokrenuti. Kada se to dogodi, može pokušati da se ponovo pokrene sa spoljnog uređaja za skladištenje. Ako početni ekran za podešavanje operativnog sistema Windows zahteva da odaberete jezik/raspored tastera na tastaturi, uklonite spoljnu disk jedinicu za skladištenje sa uređaja i kliknite na dugme U redu. Ovo će ponovo pokrenuti uređaj.

 10. Kada se instalacija dovrši i uređaj ponovo pokrene, izaberite željene postavke i postavke koje želite za uređaj.

Da li vam je potrebna dodatna pomoć?

Želite još opcija?

Istražite pogodnosti pretplate, pregledajte kurseve za obuku, saznajte kako da obezbedite uređaj i još mnogo toga.

Zajednice vam pomažu da postavljate pitanja i odgovarate na pitanja, dajete povratne informacije i čujete mišljenje od stručnjaka sa bogatim znanjem.

Pronađite rešenja za uobičajene probleme ili potražite pomoć od agenta za podršku.

Da li su vam ove informacije koristile?

Koliko ste zadovoljni kvalitetom jezika?
Šta je uticalo na vaše iskustvo?
Kada kliknete na dugme Prosledi“, vaše povratne informacije će se koristiti za poboljšanje Microsoft proizvoda i usluga. Vaš IT administrator će moći da prikupi ove podatke. Izjava o privatnosti.

Hvala vam na povratnim informacijama!

×