Većina aplikacija (i drugih programa, kao što su igre ili uličite usluge) koje su kreirane za starije verzije programa Windows radiće u najnovijoj verziji programa Windows 10, ali neke starije verzije mogu da se pokreću loše ili da se uopšte ne pokreću. Evo nekih načina za rešavanje uobičajenih problema sa starijim programima.

Napomene: 

 • Da biste proverili koju verziju i verziju programa Windows pokrenuti, u polje za pretragu na traci zadataka unesite winver i izaberite stavku Unesite.

 • Ako imate problema sa štampačem ili skenerom nakon nadogradnje ili Windows 10 ažuriranja, pogledajte otklonite probleme sa štampačem nakon ažuriranja ili nadogradnje na Windows 10.

 • Ako imate problema Bluetooth nakon nadogradnje Windows 10 ili ažuriranja usluge, pogledajte Bluetooth problema u programu Windows 10.

Prvo pokušajte da pokrenute alatku za rešavanje problema sa kompatibilnošću:

 1. U polje za pretragu na traci zadataka ukucajte ime programa ili aplikacije koju želite da rešite.

 2. Izaberite je i držite (ili kliknite desnim tasterom miša na njega), a zatim izaberite Otvori lokaciju datoteke.

 3. Izaberite i držite (ili kliknite desnim tasterom miša na) datoteku programa, izaberite stavku Svojstva, a zatim izaberite karticu Kompatibilnost.

 4. Izaberite stavku Pokreni alatku za rešavanje problema sa kompatibilnošću.

Ako to ne uspe, možete da pokušate da prilagodite karticu Kompatibilnost postavki. Evo šta treba da potraže i šta svaka postavka radi kada je izabrana.

Postavke kompatibilnosti

Postavka

Opis

Režim kompatibilnosti

Pokreće program pomoću postavki iz starije verzije programa Windows. Isprobajte ovu postavku ako znate da je program dizajniran za (ili da radi sa) određenom verzijom sistema Windows.

Smanjeni režim boje

Koristi ograničeni skup boja u programu. Neki stariji programi su dizajnirani da koriste manje boja.

Pokreni u 640 × 480 rezolucija ekrana

Isprobajte ovu postavku ako grafika za program izgleda kao da je neispravno prikazana ili ako su neispravno prikazane.

Promena postavki visokog DPI-a

Ako program nije ispravno prikazan na računaru sa visokim TPI ekranom (njegove funkcije su mutne ili su prevelike ili premalene), izaberite stavku Promena postavki visokog TPI-a, a zatim isprobajte jednu od ovih opcija u dijalogu Svojstva:

Odaberite koji DPI da koristite

 1. U odeljku DPI programa izaberite stavku Koristi ovu postavku da biste rešili probleme sa podešavanjem skale za ovaj program, a ne onu u programu Postavke da biste koristili DPI postavke koje želite da koristite za ovaj program.

  Napomena: Ovo menja DPI samo za aplikaciju koju prilagođavate. Ako želite da prilagodite ovo za sve aplikacije, izaberite start> Postavke> Postavke naprednog podešavanja podešavanja skale i pratite uputstva.  
  Više informacija o promeni postavke za sve aplikacije potražite u članku Popravljanje aplikacija koje izgledaju mutno.


  Za opciju Koristi DPI koji je podešen zaglavni prikaz kada , izaberite nešto od sledećeg:

  • Prijavio sam se u Windows Koristite DPI koji je postavljen za glavni prikaz kada ste se prijavili na Windows. Ovo je podrazumevana postavka.

  • Otvaram ovaj program – koristite DPI koji je podešen za glavni prikaz u vreme otvaranja određenog programa.

Promena režima skale visokih DPI-a aplikacije

U oblasti Zamena visoke skale DPI skale izaberite stavku Zamena ponašanja visoke skale DPI-a, a zatim isprobajte jednu od sledećih opcija:

 • Aplikacija – Onemogućite sve Windows podešavanja razmere i koristite samo postavke projektanta aplikacije. Ova opcija se zove Onemogući podešavanje skale prikaza na visokim TPI postavkama u prethodnim verzijama Windows.

 • Sistem – Zamenjuje TPI postavke programa i pokreće se kao na niskom TPI ekranu. Na ekranu visoke vrednost TPI-ja, ovaj program će izgledati mutno.

 • Sistem (poboljšano) – Windows će pokušati da koristi poboljšano DPI pojašnjavanje za ovaj program. Zbog toga će neki programi biti prikazani sa jasnim tekstom na visokoj DPI ekranima. Ovo neće raditi za sve programe.

Pokrenite ovaj program kao administrator

Neki programi zahtevaju administratorske dozvole da bi se ispravno pokrenuti. Prijavite se na računar kao administrator da biste koristili ovu opciju.

Promena postavki za sve korisnike

Primenite postavke za taj program na sve naloge na računaru i izaberite stavku Potrebna je administratorska dozvolaPromeni postavke za sve korisnike. Možda će vam biti zatražena lozinka ili da potvrdite svoj izbor.

Srodne teme

Windows Alatka za rešavanje problema sa ažuriranjima

Otklonite Windows ažuriranja

Nadogradite na Windows 10: faq

Potrebna vam je dodatna pomoć?

Pridružite se razgovoru
Pitajte zajednicu
Pronalaženje podrške
Obratite nam se

Da li su vam ove informacije koristile?

Koliko ste zadovoljni kvalitetom prevoda?
Šta je uticalo na vaše iskustvo?

Hvala vam na povratnim informacijama!

×