Prijavite se pomoću Microsoft naloga
Prijavite se ili kreirajte nalog.
Zdravo,
Izaberite drugi nalog.
Imate više naloga
Odaberite nalog pomoću kojeg želite da se prijavite.

Nadogradnja premešta računar sa prethodne verzije operativnog sistema Windows – kao što je Windows 7 ili Windows 8.1 – na Windows 10. Nadogradnja može da se izvrši na postojećem uređaju, iako Microsoft preporučuje da koristite Windows 10 na novom računaru da biste iskoristili prednosti najnovijih funkcija i poboljšanja bezbednosti. Ova najčešća pitanja su namenjena za odgovaranje na pitanja o nadogradnji na Windows 10.

Ispravka obezbeđuje da imate najnovije funkcije i bezbednosna poboljšanja za trenutnu verziju operativnog sistema Windows. Ako želite da ažurirate uređaj i potrebne su vam dodatne informacije, pročitajte članak Windows Update: najčešća pitanja

Ako tražite informacije o nadogradnji na Windows 11, pogledajte članak Nadogradnja na Windows 11: najčešća pitanja.

Napomene: 

Za neke odgovore na pitanja koja možete imati o nadogradnji za Windows 10, izaberite bilo koji naslov ispod. Otvoriće se da bi se prikazalo više informacija. 

Za većinu korisnika operativnog sistema Windows 7 premeštanje direktno na novi uređaj sa Windows 11 je preporučena putanja unapred. Današnji računari su brži i moćniji i dobijaju se sa Windows 11 instaliranim. Da biste pronašli najbolji računar za vas, potražite kompatibilne računare Windows 11 računarima.

Windows 11

Da biste saznali više o Windows 11, pogledajte članak Priprema za Windows 11 nadogradnju. Pročitajte i članak Windows 11 specifikacije, funkcije i zahtevi računara da biste saznali više.

Besplatna Windows 10 nadogradnja putem aplikacije Preuzimanje OS Windows 10 (GWX) završena je 29. jula 2016.

Sve nadogradnje moraju biti dovršene i dostići ekran "Dobro došli" do 11:59 UTC-10 (Havaji) 29. jula 2016. Ovo je jedna tačka širom sveta po vremenu.

Da, alatka za kreiranje medijuma i Windows 10 instalacioni medijum (ISO datoteke) dostupni su klijentima da instaliraju Windows 10. Ako prvi put instalirate Windows 10, moraćete da unesete važeću šifru Windows 10 proizvoda ili da kupite punu verziju sistema Windows 10 da bi ova alatka funkcionisala. Ako ste prethodno instalirali Windows 10 na uređaju, trebalo bi da imate digitalnu licencu i Windows 10 će se automatski aktivirati bez unosa šifre proizvoda. 

Kada izvršite nadogradnju na Windows 10, možete ponovo da instalirate ili obavite čistu instalaciju na istom uređaju. Neće vam biti potrebna šifra proizvoda da biste ponovo Windows 10 na istom hardveru. Više informacija o tome kako da kreirate sopstveni instalacioni medijum Windows 10 potražite na veb lokaciji za preuzimanje Microsoft softvera.

Posvećeni smo tome da klijenti koji koriste pomoćne tehnologije mogu da izvrše nadogradnju na Windows 10. 

Dodatnu pomoć za izbor Windows 10 računara koji vam je odgovarajući potražite u članku Preuzimanje OS Windows 10 ili odaberite novi Windows 10 računaru

Ako ste i dalje u procesu nadogradnje na Windows 10, izaberite bilo koji naslov ispod. Otvoriće se da bi se prikazalo više detalja.

Vreme potrebno za nadogradnju na Windows 10 zavisi od faktora kao što su starost uređaja i način konfigurisanja. Većini uređaja biće potrebno oko sat vremena da se nadogradi čim se preuzimanje dovrši. Iako stariji uređaji mogu da potraju duže, neki novije uređaji sa visokim performansama mogu brže da se nadograde. 

Uređajima sa čvrstim diskom od 32 GB ili starijim uređajima sa punim čvrstim diskovima možda će biti potreban dodatni prostor za skladištenje da bi dovršili nadogradnju. Ako nemate dovoljno prostora, pokušajte da uklonite datoteke ili aplikacije koje vam više nisu potrebne ili koristite alatku "Čišćenje diska" da biste oslobodili prostor. Saznajte više u članku Saveti za oslobađanje prostora na disk jedinici na računaru.

Tokom nadogradnje će od vas možda biti zatraženo da oslobodite prostor na uređaju ili da priložite spoljnu disk jedinicu sa dovoljno prostora da biste nastavili sa nadogradnjom. Ako priložite spoljni disk, obavezno ga čuvajte na bezbednom mestu nakon nadogradnje u slučaju da vam je potrebna za opcije oporavka.

Neke aplikacije moraju da se deinstalirane jer mogu da izazovu probleme sa procesom nadogradnje. Moći ćete ponovo da instalirate ove aplikacije nakon nadogradnje na Windows 10 završi.

Druge aplikacije moraju da se deinstalirane jer neće raditi ispravno ili možda neće raditi sa Windows 10.

Nećete moći ponovo da instalirate ili koristite ove aplikacije kada se nadogradnja dovrši.

Da biste dobili najbolji mogući utisak pri radu, preporučujemo da uradite novu instalaciju aplikacija na novom Windows 10 računaru. Microsoft Store ima različite aplikacije nezavisnih proizvođača koje se mogu lako preuzeti i instalirati. 
Otvori Microsoft Store

Za softver koji trenutno nije dostupan u prodavnici Microsoft Store, preporučujemo da odete na zvanični veb sajt tog preduzeća i da odatle preuzmete Windows 10 verziju. U ograničenim okolnostima, neki stariji softver možda nema ažuriranu verziju koja je kompatibilna sa Windows 10.

Najlakši način da promenite jezik jeste da izvršite nadogradnju pomoću istog jezika koji trenutno imate na računaru, a zatim kasnije dodate novi jezik.

Da biste dodali nove jezike u programu Windows 10, izaberite stavku > Postavke > Vreme & Jezik > Jezik, a zatim odaberite željeni jezik.

Dodavanje novog jezika

Ne, Windows Media Center nije dostupan kao deo operativnog sistema Windows 10 i biće uklonjen tokom nadogradnje. Kada se nadogradnja dovrši, nećete moći da instalirate Windows Media Center.

Postoji nekoliko načina da se vratite sa operativnog sistema Windows 10 na prethodnu verziju operativnog sistema Windows:

  • Moći ćete da se vratite na stariju verziju tako što ćete izabrati stavku Pokreni > Postavke > Ažuriraj & Security > Recovery . Zatim izaberite stavku Prvi koraci u okviru Povratak na prethodnu verziju Windows 10.

    Povratak na prethodnu verziju programa Windows 10

    Ovo će zadržati vaše lične datoteke, ali će ukloniti aplikacije i upravljačke programe instalirane nakon nadogradnje, kao i sve promene koje ste izvršili u postavkama. Opcija za povratak na prethodnu verziju programa Windows 10 dostupna je samo tokom ograničenog vremena nakon nadogradnje.

  • Ako je proizvođač računara pružio opciju, možda ćete moći da vratite uređaj na fabričke postavke.

  • Ako opcije za povratak i vraćanje fabričkih postavki nisu dostupne, možete da koristite instalacioni medijum i šifru proizvoda da biste instalirali stariju verziju operativnog sistema Windows.

Više informacija i zahteva potražite u odeljku Povratak na prethodnu verziju operativnog sistema Windows opcija za oporavak u operativnom sistemu Windows.

Napomena: Ako je proizvođač postavio računar da radi iz komprimovane Windows datoteke slike (poznate i kao Windows pokretanje datoteke slika ili WIMBoot) i uključio opciju vraćanja fabričkih postavki, ta opcija više neće biti dostupna nakon nadogradnje na Windows 10.

Da li vam je potrebna dodatna pomoć?

Pridružite se razgovoru

Pitajte zajednicu >

Pronalaženje podrške

OBRATITE NAM SE >

Da li su vam ove informacije koristile?

Koliko ste zadovoljni kvalitetom jezika?
Šta je uticalo na vaše iskustvo?

Hvala vam na povratnim informacijama!

×