Zašto ne mogu da aktiviram Windows?

Ako dobijete poruku u kojoj je navedeno da Windows ne može da se aktivira, postoji nekoliko razloga zbog kojih to možda nije uspelo, kao i nekoliko mogućih rešenja.


Prilikom popravke je korišćena druga šifra proizvoda ili verzija operativnog sistema Windows

Ako je vaš računar bio popravljan ili sastavljan, moguće je da je instalirana druga verzija operativnog sistema Windows. Takođe, ako je prilikom popravke korišćena druga šifra proizvoda za vaš računar, šifra je možda blokirana ako je korišćena na više računara nego što dozvoljavaju uslovi licenciranja za Microsoft softver.

Ako je Windows aktiviran pre nego što je računar bio popravljan ili sastavljan, onda će ponovni unos šifre proizvoda koju ste dobili uz računar ili originalni primerak operativnog sistema Windows možda rešiti problem. Takođe možete da pokušate da ponovo instalirate originalnu verziju operativnog sistema Windows.

Jedan primerak operativnog sistema Windows je bio instaliran na više računara

Ako imate jedan primerak operativnog sistema Windows i instalirali ste ga na više računara, aktivacija možda neće uspeti jer je šifra proizvoda već iskorišćena na nekom drugom računaru ili je iskorišćena na više računara nego što dozvoljavaju uslovi licenciranja za Microsoft softver.

Ako se vaša šifra proizvoda koristi na više računara nego što dozvoljavaju uslovi licenciranja za Microsoft softver, moraćete da kupite novu šifru proizvoda ili primerak operativnog sistema Windows za svaki računar kako biste ih aktivirali.

Falsifikovani softver

Ako imate falsifikovanu verziju operativnog sistema Windows koju nije izdao i licencirao Microsoft, aktivacija neće biti uspešna jer Microsoft neće moći da kreira podudaranje između hardverskog profila vašeg računara i šifre proizvoda od 25 znakova.

Veb stranica Microsoft How to Tell može vam pomoći da odredite da li je vaš primerak operativnog sistema Windows falsifikovan. Ako je falsifikovan, moraćete da kupite novi primerak operativnog sistema Windows.

Polovan računar

Ako ste kupili polovan računar na kome je operativni sistem Windows već instaliran, moguće je da se šifra proizvoda koristi na više računara nego što dozvoljavaju uslovi licenciranja za Microsoft softver.

Pitajte prodavca od koga ste kupili polovan računar za originalni Windows DVD i šifru proizvoda. Ako DVD i šifra proizvoda nisu dostupni ili ako ste probali da ih iskoristite i aktivacija nije uspela, moraćete da kupite novu šifru proizvoda ili drugi primerak operativnog sistema Windows.

Promene hardvera

Ako ste izvršili značajne hardverske promene na računaru, kao što je zamena čvrstog diska ili matične ploče, Windows možda više nije aktiviran na računaru. Za informacije o tome kako da ponovo aktivirate Windows, idite na članak o aktivaciji proizvoda.

Svojstva

ID članka: 10751 - Poslednji pregled: 14.09.2016. - Verzija: 3

Povratne informacije