Deljenje obrasca ili testa za saradnju

Savet:  Saznajte više o funkciji Microsoft Forms ili počnite sa radom odmah i kreirajte anketu, test ili upitnik. Želite naprednije brendiranje, tipove pitanja i analizu podataka? Isprobajte Dynamics 365 korisnički glas.

Napomena: Funkcija "Deli radi saradnje" dostupna je samo za korisnike sistema Office 365 Education i Microsoft 365 aplikacije za preduzeća. Da biste pristupili deli radi saradnje, prijavite se sa školskim ili poslovnim nalogom.

Kada pozovete druge osobe da sarađuju na vašem obrascu ili testu, koautori mogu da vam pomognu da dodajete sadržaj, analizirate odgovore i delite obrazac sa drugima.

Deljenje obrasca ili testa za saradnju

 1. U Microsoft Forms otvorite obrazac ili test koji želite da delite da biste sarađivali.

 2. Izaberite dugme Sarađuj ili Dupliraj Ikona Microsoft Forms za saradnju ili dupliranje obrasca.

  Napomena: Polako ulažemo ulaznu tačku kako da pristupimo opciji deljenja obrasca za saradnju. Ako ne vidite dugme Sarađuj ili Dupliraj Ikona Microsoft Forms za saradnju ili dupliranje obrasca, kliknite na dugme Deli i pređite na sledeći korak.

 3. U okviru Deli za saradnjuizaberite Dugme „Dodaj“Stavku Nabavi vezu za prikaz i uređivanje.

 4. Izaberite jednu od sledećih opcija dozvola za saradnju:

  • Korisnicima sa Office 365 poslovnim ili školskim nalogom mogu da prikazuju i uređuju – Svakome sa Office 365 poslovnim ili školskim nalogom, unutar ili izvan vaše organizacije, dodeljene su dozvole za koautors i može da prikaže i uredi obrazac.

   Napomene: 

   • Ako ste prijavljeni sa GCC nalogom, možete da koautorate samo sa drugim korisnicima u okviru zakupu. Ako je vaš adminposte omogućio spoljno deljenje,možete da koautorate obrazac sa korisnicima izvan zakucka, ali i dalje samo unutar GCC okruženja. Saznajte više o Office 365 Government US okruženjima.

   • Spoljno deljenje nije dostupno za GCC High i DoD okruženja. Saznajte višeMicrosoft Forms razlike u funkcijama između opštih ponuda Microsoft 365 aplikacija za preduzeća i onih dostupnih za oblak zajednice SAD (GCC), GCC High i DoD okruženja.

  • Osobe u mojoj organizaciji mogu da prikazuju i uređuju – Svakom u vašoj organizaciji su dodeljene dozvole koautorskog koautora i mogu da prikaže i urede obrazac.

  • Određene osobe u organizaciji mogu da vide i uređuju – Samo osobama ili grupama u vašoj organizaciji koje navedete dodeljene su dozvole za koautors i mogu da prikaže i urede obrazac.

  Napomene: 

  • Da biste sarađivali na obrascu sa određenim osobama u organizaciji, može da bude izabrano samo korisnici sa važećim Office 365 poštanskim sandučetom. Korisnici sa drugim poštanskim sandučićima, kao što su oni hostovi na namenskim Microsoft Exchange serverima i kojima se pristupa putem REST AČI-ja, nisu podržani. Saznajte više.

  • Određene osobe u mojoj organizaciji mogu da prikaže i urede opciju se primenjuju na pojedince i grupe samo u vašoj organizaciji. Možete da odete ukupno do 100 pojedinačnih imena ili imena grupa. Od 100 grupa možete da odete do 20 grupa (a svaka grupa može da sadrži do 1000 pojedinaca). Na primer, možete da prikupite odgovore od 80 pojedinaca i 20 grupa, što je ukupno 100.

 5. Izaberite stavku Kopiraj. Sada možete da nalepite ovu vezu gde god koautori mogu da je pristupe, na primer u e-poruci, beležnici ili teams.

  Napomene: 

  • Svako ko ste naveli za koautora koji ima pristup vezi za saradnju obrasca moći će da prikaže i uredi pitanja i podatke o odgovorima.

  • Svako koga niste naveli kao koautor neće moći da koristi vezu za saradnju za pristup testu ili obrascu.

Kada delite obrazac ili test za saradnju, vi i dalje ostajete vlasnik i on ostaje na portalu Forms, ali vaši koautori mogu da ga prikaže i urede putem veze koju delite sa njima. Na vrhu obrasca ili testa koji ste podelili možete da vidite inicijale svake osobe koja trenutno pravi uređivanja.

Videćete i ikone za prikaz sa inicijalima osoba ili grupa pored svakog odeljka koji se trenutno uređuje.

Prikazani saradnici koji se prikazuju pored pitanja "kviz"

Napomena: Koautori ne mogu da menjaju nivoe dozvola saradnje. Na primer, ako ste vi, kao vlasnik obrasca, postavili dozvole za,osobe u mojoj organizaciji mogu da prikazuju i uređuju , vaši koautori neće moći da promene taj nivo dozvole na drugi (npr. Korisnici sa Office 365poslovnim ili školskim nalogom mogu da prikazuju i uređuju). Kao vlasnik obrasca, vi ste jedina osoba koja može da izabere drugu postavku dozvole.

Zaustavljanje deljenja obrasca ili testa

 1. U Microsoft Forms otvorite obrazac ili test koji ima vezu za saradnju.

 2. Izaberite dugme Sarađuj ili Dupliraj Ikona Microsoft Forms za saradnju ili dupliranje obrasca.

  Napomena: Polako ulažemo ulaznu tačku kako da pristupimo opciji deljenja obrasca za saradnju. Ako ne vidite dugme Sarađuj ili Dupliraj Ikona Microsoft Forms za saradnju ili dupliranje obrasca, kliknite na dugme Pošalji i pređite na sledeći korak.

 3. Izaberite dugme korpe za otpatke pored okvira za tekst koji prikazuje vezu obrasca.

 4. Izaberite stavku Ukloni vezu da biste trajno uklonili vezu za saradnju. (Izaberite stavku Otkaži ako se predomislite i ne želite da uklonite vezu za saradnju.)

  Kada uklonite vezu za saradnju, ona nije od koristi za sve koji pokušavaju da kliknu na vezu ili je dodirnu. Ne možete ponovo da dobijete istu vezu za saradnju i biće potrebno da nabavite novu, jedinstvenu vezu za deljenje sa drugima.

Deljenje scenarija dozvola

Možda ćete u bilo kom trenutku morati da revidite dozvole koautorskog koautora tokom procesa saradnje obrasca ili testa. Ovo su neki uobičajeni scenariji na koje možete da naiđete i važne informacije za svaku od njih.

Ako ste nastavnik koji koristi Microsoft Teams za dodeljivanje kviza studentima,drugi nastavnici u okviru vašeg kanala Teams automatski će biti dodati kao koautori na svim obrascima grupe napravljenim za taj tim. Ako ste originalni autor na obrascu napravljenom u okviru Teams kanala i odlučite da uklonite vezu za saradnju (putem stavke Brisanje – ikona korpe za otpatke), nastavnici na teams kanalu će i dalje ostati koautori i moći će da pristupe obrascu pomoću te veze za saradnju.

Ako koristite veb segment Microsoft Forms da biste ugronio obrazac na SharePoint stranicu i odabrali da prikažete rezultate obrasca na stranici, SharePoint automatski generiše vezu ka tom obrascu i svako ko ga ima može da prikaže rezime odgovora. Ako sarađujete na obrascu sa određenim osobama u organizaciji, one neće moći da ugrađuju taj obrazac na SharePoint stranicu ako veza rezimea do njega već nije aktivna. Ako ste već kreirali vezu rezimea do obrasca, koautori će moći da ugrone taj obrazac na SharePoint stranicu i dele rezime odgovora sa bilo kim.

Koautori mogu prikazivati obrazac i praviti uređivanja na svojim mobilnim uređajima. Kao vlasnik obrasca, nećete moći da dodajete ili uklanjate osobe ili grupe sa liste koautora pomoću mobilnog uređaja.

Napomena: Postepeno ulažemo novo iskustvo za Obrasce na mobilnim uređajima. Ova funkcija će uskoro biti dostupna.

Ako sarađujete na obrascu sa određenim osobama u organizaciji, samo vi, kao vlasnik obrasca, možete da kreirate vezu rezimea za obrazac ako još uvek ne postoji. Koautori i dalje mogu da kopiraju i dele vezu rezimea, ali ne mogu sami da je kreiraju. U drugim režimima saradnje koji nisu postavljeni za određene osobe u vašoj organizaciji, koautori mogu da kreiraju nove veze rezimea.

Takođe imajte u vidu da ako delite odgovore iz obrasca sa bilo kim u organizaciji, a zatim odlučite da delite samo sa određenim osobama u organizaciji, svim vezama za deljenje rezimea koja već postoji i dalje može da pristupi bilo ko unutar organizacije ili izvan organizacije. Možete izbrisati postojeću vezu rezimea da biste je onemogućili, što će smanjiti pristup podacima odgovora. To možete da uradite tako što ćete na kartici Odgovori ići na karticu Odgovori > Više opcija Dugme „Još opcija“ > Nabavi vezu rezimea > Ukloni vezu (ikona korpe za otpatke).

Napomena: Možete da kreirate novu vezu rezimea ako želite da je delite sa novom publikom, ali ovoj novoj vezi za rezime i dalje će moći da pristupe svi koji je imaju.

Recimo da prvi put delite test ili obrazac da biste sarađivali sa svima u organizaciji i da generišete vezu za saradnju ka njim. Zatim odlučujete da sarađujete samo sa određenim osobama u školi ili organizaciji. Veza za saradnju će nastaviti da funkcioniše za određene osobe, ali ne i za druge osobe koje su izgubile dozvole za obrazac.

 • Ako test ili obrazac delite sa određenim osobama, a zatim, na primer, odlučite da obezbedite dozvole koautorskog koautora u celoj školi ili organizaciji, izgubićete tu listu osoba koje ste prvobitno naveli. Ako se vratite na deljenje sa određenim osobama, morate ponovo da prođete kroz proces određivanja osoba koje želite da dodate kao koautore.

 • Ako odlučite da delite dozvole koautorskog rada sa celom školom ili organizacijom, ali ste prethodno kreirali vezu za saradnju za deljenje samo sa određenim osobama, ta veza će i dalje raditi za te određene osobe jer pripadaju vašoj školi ili organizaciji.

Sadržaj u javnoj grupi mogu da vide svi u organizaciji i svi iz organizacije mogu da se pridruže grupi. Ako imate obrazac grupe u okviru javne grupe, svako u organizaciji može da prikaže i uredi taj obrazac, bez obzira na to da li delite obrazac samo sa određenim osobama.

Ako otkačite obrazac koji se deli sa vama na kartici "Deljeno sa mnom" u https://office.com,nećete izgubiti dozvole za taj obrazac sve dok imate udubljenje veze.

Ako neko na vašoj listi dozvola koautora izgubi vezu sa vašim obrascem, nema potrebe da je ponovo dodajete na listu. Pratite korake pomenute u ovom članku da biste ponovo nabavili vezu za saradnju, a zatim je podelite sa koautorom.

Povratne informacije za Microsoft Forms

Želimo da čujemo vaše mišljenje! Da biste poslali povratne informacije o usluzi Microsoft Forms, idite u gornji desni ugao obrasca i izaberite stavke Dodatne postavke obrasca Dugme „Još opcija“ > Povratne informacije.

Takođe pogledajte

Slanje i prikupljanje odgovora za obrazac

Provera i deljenje rezultata testa

Provera i deljenje rezultata obrasca

Kopiranje obrasca

Deljenje obrasca kao predloška

Potrebna vam je dodatna pomoć?

Unapredite veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Microsoft insajdere

Da li su vam ove informacije koristile?

Koliko ste zadovoljni kvalitetom prevoda?

Šta je uticalo na vaše iskustvo?

Imate li dodatne povratne informacije? (Opcionalno)

Hvala vam na povratnim informacijama!

×