Prijavite se pomoću Microsoft naloga
Prijavite se ili kreirajte nalog.
Zdravo,
Izaberite drugi nalog.
Imate više naloga
Odaberite nalog pomoću kojeg želite da se prijavite.

U septembru 2018. objavili smo dinamičke formule niza za Excel za Microsoft 365. U nastavku se raspravlja o razlikama između dinamičkih nizova i zastarelih Ctrl+Shift+Enter (CSE) formula.

Dinamičke formule niza:

  • Može da se "preliva" izvan granica ćelija u koje je uneta formula. Sledeći primer prikazuje funkciju RANDARRAY u ćeliji D1 koja se preliva u D1:F5 ili 5 redova po 3 kolone. Dinamička formula niza tehnički postoji samo u ćeliji D1, dok sa zastarelu CSE formulom formula treba da se unese u celom opsegu.

    Funkcija RANDARRAY uneta u ćeliju D1 i preliva se iz ćelije D1 u F5.

  • Automatski će se menjati veličina kada se podaci dodaju ili uklone iz izvornog opsega. CSE formule niza će skraćiti oblast vraćanja ako je premala ili #N/A ako je prevelika.

  • Izračunavanje u kontekstu 1x1. Na primer, funkcija RAND će vratiti jedan rezultat, tako da ako želite da se više nasumičnih brojeva vrati koordinatnoj mreži, možete da koristite funkciju RANDARRAY. Funkcije ROWi COLUMN daju red i kolonu izvorne ćelije. SEQUENCE(ROW()) može da se koristi za repliciranje starog ponašanja funkcije ROW u zastareloj formuli niza.

  • Sve nove formule koje daju više od 1 rezultata automatski će se preliti. Nema potrebe da pritiskate kombinaciju tastera Ctrl+Shift+Enter.

  • CSE formule niza se zadržavaju iz razloga kompatibilnosti. Ubuduće bi trebalo da koristite formule dinamičkih nizova.

  • Kada ćelije u zastareloj CSE formuli niza zavise jedna od druge, Excel će pokušati da izračuna svaku pojedinačno umesto kao niz. Ovo ponašanje se nazivalo "CSE prekid" i, pod određenim okolnostima, formule izračunate na ovaj način mogu dati nedosledne rezultate. Da biste izbegli potencijal nedoslednih rezultata, preporučujemo da koristite posebne formule umesto da se oslanjate na CSE prekid. Dinamičke formule niza se neće raskidati. Umesto toga, oni će prijaviti kružnu referencu kako biste mogli da je rešite.

  • Može se lako izmeniti promenom izvorne ćelije, dok CSE formule niza zahtevaju da se ceo opseg uređuje istovremeno.

  • Umetanje/brisanje kolona i reda je zabranjeno u aktivnom CSE opsegu formula niza. Prvo morate da izbrišete sve postojeće formule niza koje vam ne trebaju.

Potrebna vam je dodatna pomoć?

Možete uvek da postavite pitanje stručnjaku u Excel Tech zajednici ili da potražite pomoć u Zajednicama.

Takođe pogledajte

Funkcija FILTER

Funkcija RANDARRAY

Funkcija SEQUENCE

Funkcija SORT

Funkcija SORTBY

Funkcija UNIQUE

#SPILL! greške u programu Excel

Dinamički nizovi i ponašanje prelivenog niza

Implicitni operator preseka: @

Da li vam je potrebna dodatna pomoć?

Želite još opcija?

Istražite pogodnosti pretplate, pregledajte kurseve za obuku, saznajte kako da obezbedite uređaj i još mnogo toga.

Zajednice vam pomažu da postavljate pitanja i odgovarate na pitanja, dajete povratne informacije i čujete mišljenje od stručnjaka sa bogatim znanjem.

Da li su vam ove informacije koristile?

Koliko ste zadovoljni kvalitetom jezika?
Šta je uticalo na vaše iskustvo?
Kada kliknete na dugme Prosledi“, vaše povratne informacije će se koristiti za poboljšanje Microsoft proizvoda i usluga. Vaš IT administrator će moći da prikupi ove podatke. Izjava o privatnosti.

Hvala vam na povratnim informacijama!

×