Oslobodite Access izveštaje i distribuirajte ih daleko i široko. Na primer, pošaljite im e-poštu na neke korisnike, izvezete ih u SharePoint biblioteke dokumenata i arhivirate ih u mrežnim fasciklama. Kada distribuirate Access izveštaj, kreirate statični izveštaj podataka u određenom trenutku u vremenu, na primer dnevno, sedmično ili mesečno. Ako to uradite, imate jedan bod istine koji zaposleni sa informacijama mogu da koriste za donoљenje dobrih poslovnih odluka, odgovaranje na pitanja, pronalaženje alternativa, utvrđivanje najboljih planova, procenu rizika i poboljšanje kvaliteta.

Distribuiranje izveštaja

Savet    Kada kreirate izveštaj, dodajte datum publikacije. To korisnicima pomaže da potvrde pravo vreme kreiranja izveštaja. Više informacija potražite u članku Umetanje datuma i vremena u izveštaj ili obrazac.

Šta želite da uradite?

Slanje izveštaja pomoću komande e-pošte

Jedan od najbržih načina za distribuciju izveštaja je Korišćenje komande e-pošte. Sa samo nekoliko klikova mišem, Access izvozi izveštaj, a zatim kreira novu e-poruku sa datotekom priloženom sa njom.

 1. U oknu za navigaciju izaberite izveštaj koji želite da pošaljete.

 2. Izaberite stavku Spoljni podaci > e-poruku.

 3. U dijalogu Slanje objekta kao izaberite izlazni format koji želite da koristite, na primer PDF, a zatim kliknite na dugme u redu.

  Napomena    Iako postoji mnoštvo oblikovanja koje možete da izaberete, razmotrite korišćenje prenosivog formata dokumenta (PDF) koji je postao defaktno standard, čuva raspored i oblikovanje originalnog Access izveštaja i ima ugrađene načine za prilagođavanje stranica za prikaz i štampanje. Više informacija potražite u članku Instaliranje programa Adobe Reader i Štampanje PDFdatoteke.

  Access otvara novu e-poruku u programu Outlook sa priloženom datotekom.

 4. Otkucajte e-adrese primalaca u poljima " za " i " Cc ", opisu u okviru Tema i porukom u oblasti za poruke.

  Savet    Datoteka koju šaljete pomoću ovog metoda podrazumevano se ne čuva na računaru. Ako želite da sačuvate kopiju datoteke na računaru, kliknite desnim tasterom miša na prilog u okviru priloženo , a zatim izaberite stavku Sačuvaj kao.

 5. Izaberite stavku Pošalji.

Napomena    Da biste automatizovali proces, možete da koristite radnju makroa "Emaildatabaseobject". Na primer, možete da kreirate makro sa sekvencu ovih radnji da biste e-poštom napravili razne izveštaje za druge korisnike.

Vrh stranice

Izvoz izveštaja u fasciklu ili SharePoint biblioteku dokumenata

 1. U oknu za navigaciju izaberite izveštaj koji želite da izvezete.

 2. Izaberite stavke Spoljni podaci > PDF ili XPS da biste otvorili dijalog Objavljivanje kao PDF ili XPS .

 3. Uradite nešto od sledećeg:

  • Pronađite fasciklu pomoću okna za navigaciju.

  • Pronađite SharePoint lokaciju tako što ćete kliknuti na dugme SharePoint u oknu za navigaciju ili tako što ćete uneti URL adresu u polje Adresa na vrhu. Na primer:

   https://contoso.sharepoint.com/ReportCenterSite/Shared%20Documents

   Više informacija potražite u članku otkrivanje sadržaja sa SharePoint početnom stranicom.

 4. U polju Sačuvaj kao tip proverite da li je izabrana vrsta PDF datoteke.

 5. Da biste promenili podrazumevano ime izveštaja, otkucajte novo ime datoteke u polju ime datoteke .

 6. Da biste otvorili izveštaj neposredno nakon izvoza, potvrdite izbor u polju za potvrdu Otvori datoteku posle objavljivanja .

 7. U okviru Optimizacijauradite nešto od sledećeg:

  • Da biste optimizovali izveštaj za veću, veću rezoluciju datoteku (preporučuje se za štampanje), izaberite stavku standard.

  • Da biste optimizovali izveštaj za manju datoteku niže rezolucije (preporučuje se za objavljivanje na mreži), izaberite stavku minimalna veličina.

 8. Izaberite stavku Objavi. Access kreira datoteku. Ako ste odabrali da Access otvori datoteku nakon objavljivanja, Adobe Reader će prikazati datoteku.

 9. Da biste sačuvali korake operacije tako da možete da pokrećete i planirate istu operaciju, kliknite na dugme Sačuvaj korake za izvoz :

  • Unesite ime i opis za korake.

  • Da biste kreirali Outlook zadatak koji planira operaciju izvoza u budućem datumu, potvrdite izbor u polju za potvrdu Kreiraj Outlook zadatak .

  Za više informacija pogledajte Čuvanje detalja operacije uvoza ili izvoza u vidu specifikacije.

  Napomena    Drugi način za Automatizovanje procesa je korišćenje radnje makroa "Ekportwithda". Na primer, možete da kreirate smisleno ime datoteke zasnovano na naslovu izveštaja i datumu izvoza. To korisnicima pomaže da pronađu odgovarajući izveštaj u SharePoint biblioteci ili u fascikli mnogo izveštaja. Da biste to uradili, navedite sledeći izraz u argumentu izlazne datoteke:

  =[Reports]![RptQC5]![Auto_Header0].[Caption] & "-" & Format(Date(),"yyyy-mm-dd") & ".PDF"

  Gde je RptQC5 ime objekta izveštaja, Auto_Header0 je odeljak zaglavlja izveštaja, a svojstvo natpisa je naslov izveštaja.

Vrh stranice

Saznajte više o kreiranju centra za izveštavanje u sistemu SharePoint

Razmotrite kreiranje namenskog centra za izveštavanje u SharePoint biblioteci dokumenata kako bi korisnici lakše pronašli i prikazali izveštaje koji su im potrebni. Dodavanjem kolona, povezivanjem sa bibliotekom iz programa Access i prilagođavanjem biblioteke dokumenata sa prikazima, možete da obezbedite iskustvo prve klase za korisnike. Sledi osnovne korake koje možete da uradite.

Kreiranje biblioteke dokumenata    Biblioteka dokumenata je bezbedna lokacija datoteke koja pojednostavljuje saradnju. Možete da dodate kolone u biblioteku, na primer kategorije, osobe ili grupe i izračunate kolone koje možete da koristite za kreiranje prikaza i filtera.

Prikaz sličice biblioteke dokumenata bez ničeg izabranog.

Više informacija potražite u članku Šta je to biblioteka dokumenata?

Ažuriranje kolona biblioteke iz programa Access    Povezivanjem biblioteke sa pristupom možete da ažurirate kolone u biblioteci dokumenata iz programa Access da biste pomogli korisnicima da pronađu željene izveštaje i da obezbede dodatne informacije.

Više informacija potražite u članku Uvoz, povezivanje ili premeštanje podataka u SharePoint.

Kreiranje sortiranih i filtriranih prikaza    Umesto slanja izveštaja iz programa Access putem e-pošte, pošaljite vezu ka odgovarajućem prikazu biblioteke dokumenata. Na primer:

 • Sortirajte prikaz u rastućem redosledu pomoću izmenjene kolone tako da se prvi prikazuje najnoviji izveštaj. Više informacija potražite u članku Korišćenje sortiranja za izmenu SharePoint prikaza.

 • Ako imate kolonu sa izabranim izborom u biblioteci pod nazivom Džobfunkcija sa tri vrednosti: linac, Foreman i supervizor, kreirajte odvojene prikaze na osnovu izraza filtera za svaku ulogu posla:

  JobFunction is equal to Lineworker
  JobFunction is equal to Foreman
  JobFunction is equal to Supervisor
  

  Kada pošaljete veze ka prikazu supervizora, a korisnik klikne na njega, prikaz će prikazati određene izveštaje za nadzornike. Da biste nabavili veze ka prikazu biblioteke, prikažite prikaz, a zatim kopirajte URL sa trake adresa.

 • Ako u biblioteci imate kolonu osoba koja se zove OurEmployees, kreirajte prikaz zasnovan na izrazu filtera koji koristi funkciju me samo da bi prikazao izveštaje za trenutnog korisnika:

  OurEmployees is equal to [Me]

  Kada pošaljete povezanost ka prikazu, a korisnik klikne na nju, prikaz će prikazati specifične izveštaje za tog korisnika.

Više informacija potražite u članku Korišćenje filtriranja za izmenu SharePoint prikaza i Uređivanje prikaza liste u sistemu SharePoint.

Povezivanje Veb segmenata na modernoj stranici   Možete i da kreirate modernu stranicu da biste prikazali datoteku na osnovu toga šta korisnik izabere u biblioteci dokumenata povezivanjem Veb segmenta za prikaz datoteka u Veb segment biblioteke dokumenata. Korisnici mogu da pregledaju izveštaje i pronađu željeni.

Primer liste povezane sa Veb segmentom svojstava liste

Više informacija potražite u članku Korišćenje Veb segmenata na SharePoint stranicama i Povezivanje Veb segmenata u usluzi SharePoint online.

Prednost Microsoft toka    Možete da automatizujete korišćenje i upravljanje bibliotekom pomoću Microsoft toka. Na primer, možete da pritisnete obaveštenja, šaljete dnevne opomene, kreirate zadatak planera i arhivirate istekle datoteke u fasciklu.

Za izabranu stavku u sistemu SharePoint, kreirajte zadatak planera sa vezom ka SharePoint stavci.

Microsoft Template predložak za SharePoint i planer

Više informacija potražite u članku Kreiranje toka za listu ili biblioteku u sistemu SharePoint Online ili OneDrive for Business.

Vrh stranice

Uvod u izveštaje u Access

uputstvu za dizajniranje izveštaja

Potrebna vam je dodatna pomoć?

Unapredite veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Microsoft insajdere

Da li su vam ove informacije koristile?

Koliko ste zadovoljni kvalitetom prevoda?
Šta je uticalo na vaše iskustvo?

Hvala vam na povratnim informacijama!

×