Uz tip podataka "Valute" možete lako da dobijete i uporedite devizni kurs iz sveta. U ovom članku ćete saznati kako da unesete parove valuta, konvertujete ih u tip podataka i izdvojite više informacija za robusne podatke. 

Image showing a converted Currency table with exchange rates.

Napomena: Parovi valuta su dostupni samo Microsoft 365 nalozima (Worldwide klijenti sa više zakupca.)

Korišćenje tipa podataka "Valute" za izračunavanje kursa razmene

 1. Unesite par valute u ćeliju koristeći ovaj format: Iz valute/U valutu sa ISO kodovima valuta.

  Na primer, unesite "USD/EUR" da biste dobijali devizni kurs od jednog američkog dolara do evre.

 2. Izaberite ćelije, a zatim izaberite stavku Umetni > tabelu. Iako kreiranje tabele nije neophodno, olakšaće umetanje podataka iz tipa podataka kasnije.

 3. Dok su ćelije još izabrane, idite na karticu Podaci i izaberite tip podataka "Valute".

  Ako Excel pronađe podudaranje između para valute i naših dobavljača podataka, tekst će se konvertovati u tip podataka i u ćeliji ćete Ikona "Povezani zapisi" za akcije "Valute".

  Napomena: Ako u ćeliji Question mark icon umesto ikone Valute, to znači da Excel teškoća u podudaranju teksta sa podacima. Ispravite sve greške i pritisnite taster Enter da biste pokušali ponovo. Možete i da izaberete ikonu da biste otvorili selector podataka gde možete da potražite par valute ili da navedete podatke koji su vam potrebni. 

 4. Da biste izdvojili više informacija iz tipa podataka "Valute", izaberite neke konvertovane ćelije i kliknite na dugme Umetni podatke Add Column button koji se pojavljuje ili pritisnite kombinaciju tastera Ctrl/Cmd+Shift+F5.

 5. Videćete listu svih dostupnih polja sa koje možete da odaberete. Izaberite polja da biste dodali novu kolonu sa podacima.

  Na primer, Cena predstavlja devizni kurs za par valute, Vreme poslednje transakcije predstavlja vreme kada je kurs navoda.

 6. Kada imate sve podatke o valutama koje želite, možete da ih koristite u formulamaili izračunavanjima. Da biste se uverili da su podaci ažurirani, možete da odete na lokaciju Podaci > Osveži sve da biste dobijali ažurirani citat.

  Oprez: Informacije o valutama su pružene "viđene" i mogu da budu odložene. Stoga ove podatke ne treba koristiti u svrhe trgovine ili saveta. Više informacija potražite u temi O izvorimapodataka. 

Takođe pogledajte

Tipovi podataka "Deonice" i "Geografija" 

Kako da pišete formule koje se upućuju na tipove podataka

Funkcija FIELDVALUE 

#FIELD! greška 

Potrebna vam je dodatna pomoć?

Unapredite veštine
Istražite obuku

Da li su vam ove informacije koristile?

Koliko ste zadovoljni kvalitetom prevoda?
Šta je uticalo na vaše iskustvo?

Hvala vam na povratnim informacijama!

×