Kako se ispravlja #REF! greška

Kako se ispravlja #REF! greška

Greška #REF! se prikazuje kada se formula odnosi na ćeliju koja nije važeća. To se najčešće događa kada se ćelije na koje formule upućuju izbrisane ili je preko njih nešto nalepljeno.

Primer – Greška #REF! izazvana brisanjem kolone

Sledeći primer koristi formulu =SUM(B2,C2,D2) u koloni E.

Formula koja koristi eksplicitne reference ćelija kao što je =SUM(B2,C2,D2) može da izazove grešku #REF! ako se kolona izbriše.

Ako izbrišete kolonu B, C ili D, to bi izazvalo #REF! grešku. U ovom slučaju izbrisaćemo kolonu C (2007 prodaja), a formula sada čita = SUM (B2, #REF!, C2). Kada koristite jasne reference na ćelije kao što je ovo (gde referencirate svaku ćeliju pojedinačno, razdvojen tačkom i zarezom) i izbrišete referentni red ili kolonu, Excel ne može da je reši, tako da vraća #REF! grešku. Ovo je primarni razlog što se ne preporučuje korišćenje eksplicitnih referenci ćelija u funkcijama.

Primer greške #REF! izazvane brisanjem kolone.

Rešenje

  • Ako ste slučajno izbrisali redove ili kolone, možete odmah da kliknite na dugme „Opozovi radnju“ na priručnoj traci (ili pritisnite kombinaciju tastera CTRL+Z) da biste ih vratili.

  • Prilagodite formulu tako da koristi reference za opseg umesto pojedinačne ćelije, kao što je =SUM(B2:D2). Sada može da izbrišete neku kolonu u okviru opsega zbira, a Excel će automatski podesiti formulu. Možete da koristite =SUM(B2:B5) za zbir redova.

Primer – VLOOKUP sa neispravnim referencama opsega

U sledećem primeru, =VLOOKUP(A8,A2:D5,5,FALSE) vratiće grešku #REF! zato što traži vrednost za vraćanje iz kolone 5, ali je opseg referenci A:D, što je samo 4 kolone.

Primer formule za VANPRONALAŽENJE sa neispravnim opsegom.  Formula je = VILOOKU (a8, a2: D5, 5 FALSE).  Ne postoji Peta kolona u opsegu polja, tako da 5 izaziva #REF! grešku.

Rešenje

Prilagodite opseg tako da bude veći ili smanjite vrednost za pronalaženje kolone tako da odgovara opsegu reference. =VLOOKUP(A8,A2:E5,5,FALSE) bi bio važeći opseg referenci, kao i = VLOOKUP(A8,A2:D5,4,FALSE).

Primer – INDEX sa netačnom referencom reda ili kolone

U ovom primeru, formula = INDEX (B2: E5, 5, 5) vraća #REF! Greška zato što je opseg INDEKSA 4 reda po četiri kolone, ali formula traži da vrati ono što se nalazi u 5.

Primer formule INDEX sa nevažećom referencom opsega.  Formula je =INDEX(B2:E5,5,5), ali opseg je samo 4 reda sa 4 kolone.

Rešenje

Prilagodite reference reda ili kolone tako da su unutar INDEX opsega za pretraživanje. Funkcija =INDEX(B2:E5,4,4) bi vratila važeći rezultat.

Primer – Upućivanje na zatvorenu radnu svesku pomoću funkcije INDIRECT

U sledećem primeru, INDIREKTNA funkcija pokušava da upućuje na zatvorenu radnu svesku, prouzrokovajući #REF! grešku.

Primer greške #REF! izazvane indirektnim upućivanjem na zatvorenu radnu svesku.

Rešenje

Otvorite referentnu radnu svesku. Nailazite na istu grešku ako pozivnete na zatvorenu radnu svesku pomoću funkcije niza.

STARI problemi

Ako ste koristili vezu povezivanja i ugrađivanja objekata (OLE) koja vraća #REF! greška, pokrenite program koji poziva povezivanje.

Napomena: OLE je tehnologija koju možete da koristite za deljenje informacija između programa.

DDE problemi

Ako ste koristili temu Dynamic Data Exchange (DDE) koja vraća #REF! greška, prvo proverite da li se obavezno upućuje na odgovarajuću temu. Ako i dalje dobijate #REF! greška, potvrdite Postavke centra za pouzdanost za spoljni sadržaj kao što je navedeno u bloku ili deblokiranje spoljnog sadržaja u Office dokumentima.

Napomena: Dinamička razmena podataka (DDE)je osnovan protokol za razmenu podataka između Microsoft Windows programa.

Problemi sa makroima

Ako makro unosi funkciju na radnom listu koja upućuje na ćeliju iznad funkcije, a ćelija koja sadrži funkciju je u istom nizu, funkcija će se vratiti #REF! Zato što nema ćelija iznad prvog prvog polja. Pogledajte funkciju da biste videli da li se argument upućuje na ćeliju ili opseg ćelija koje nisu važeće. To može zahtevati uređivanje makroa u programu Visual Basic Editor (VANBE) da biste preuzeli tu situaciju u obzir.

Potrebna vam je dodatna pomoć?

Možete uvek da postavite pitanje stručnjaku u zajednici Excel Tech Community, dobijete podršku u zajednici Answers community ili predložite novu funkciju ili poboljšanje na sajtu Excel User Voice.

Takođe pogledajte

Pregled formula u programu Excel

Način izbegavanja oštećenih formula

Otkrivanje grešaka u formulama

Excel funkcije (abecednim redom)

Excel funkcije (po kategoriji)

Potrebna vam je dodatna pomoć?

Razvijte Office veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

×