Prijavite se pomoću Microsoft naloga
Prijavite se ili kreirajte nalog.
Zdravo,
Izaberite drugi nalog.
Imate više naloga
Odaberite nalog pomoću kojeg želite da se prijavite.
Kako se ispravlja #REF! greška

Greška #REF! prikazuje kada formula upućuje na ćeliju koja nije važeća. To se najčešće događa kada se ćelije na koje formule upućuju izbrisane ili je preko njih nešto nalepljeno.

Sledeći primer koristi formulu =SUM(B2,C2,D2) u koloni E.

Formula koja koristi eksplicitne reference ćelija kao što je =SUM(B2,C2,D2) može da izazove grešku #REF! ako se kolona izbriše.

Ako izbrišete kolonu B, C ili D, to bi dovelo do #REF! grešku. U ovom slučaju izbrisaćemo kolonu C (2007 Prodaja), a formula sada čita =SUM(B2,#REF!,C2). Kada koristite eksplicitne reference ćelija kao što je ova (gde pojedinačno upućujete na svaku ćeliju, razdvojene zarezom) i izbrišete red ili kolonu na koju se upućuje, Excel ne može da ih razreši, tako da daje #REF! grešku. Ovo je glavni razlog zašto se ne preporučuje korišćenje eksplicitnih referenci ćelija u funkcijama.

Primer greške #REF! izazvane brisanjem kolone.

Rešenje

  • Ako ste slučajno izbrisali redove ili kolone, možete odmah da kliknete na dugme Opozovi radnju na priručnoj traci (ili pritisnete kombinaciju tastera CTRL+Z) da biste ih vratili.

  • Prilagodite formulu tako da koristi reference za opseg umesto pojedinačne ćelije, kao što je =SUM(B2:D2). Sada može da izbrišete neku kolonu u okviru opsega zbira, a Excel će automatski podesiti formulu. Možete da koristite =SUM(B2:B5) za zbir redova.

U sledećem primeru, =VLOOKUP(A8,A2:D5,5,FALSE) vratiće grešku #REF! zato što traži vrednost za vraćanje iz kolone 5, ali je opseg referenci A:D, što je samo 4 kolone.

Primer VLOOKUP formule sa netačnim opsegom.  Formula je =VLOOKU(A8,A2:D5,5,FALSE).  Ne postoji peta kolona u opsegu VLOOKUP, tako da 5 izaziva #REF! grešku.

Rešenje

Prilagodite opseg tako da bude veći ili smanjite vrednost za pronalaženje kolone tako da se podudara sa opsegom referenci. =VLOOKUP(A8,A2:E5,5,FALSE) bi bio važeći opseg referenci, kao i = VLOOKUP(A8,A2:D5,4,FALSE).

U ovom primeru formula =INDEX(B2:E5,5,5) vraća #REF! zato što je opseg INDEX 4 reda sa 4 kolone, ali formula traži da vrati ono što se nalazi u 5. redu i 5. koloni.

Primer formule INDEX sa nevažećom referencom opsega.  Formula je =INDEX(B2:E5,5,5), ali opseg je samo 4 reda sa 4 kolone.

Rešenje

Prilagodite reference reda ili kolone tako da su unutar INDEX opsega za pretraživanje. Funkcija =INDEX(B2:E5,4,4) bi vratila važeći rezultat.

U sledećem primeru, funkcija INDIRECT pokušava da upućuje na radnu svesku koja je zatvorena i dovodi do #REF! grešku.

Primer greške #REF! izazvane indirektnim upućivanjem na zatvorenu radnu svesku.

Rešenje

Otvorite radnu svesku na koju se upućuje. Naići ćete na istu grešku ako ukažete na zatvorenu radnu svesku sa dinamičkom funkcijom niza.

Strukturirane reference na imena tabela i kolona u povezanim radnim svescima nisu podržane.

Izračunate reference za povezane radne sveske nisu podržane.

Premeštanje ili brisanje ćelija prouzrokovalo je nevažeću referencu ćelije ili funkcija vraća grešku reference.

Ako ste koristili vezu za povezivanje i ugrađivanje objekata (OLE) koja vraća #REF! , a zatim pokrenite program koji veza poziva.

Napomena: OLE je tehnologija koju možete da koristite za deljenje informacija između programa.

Ako ste koristili Tynamic Data Exchange (DDE) temu koja vraća #REF! grešku, prvo proverite da biste se uverili da se odnosite na ispravnu temu. Ako i dalje dobijate #REF! greška, proverite da li u postavkama centra za pouzdanost postoji spoljni sadržaj kao što je navedeno u članku Blokiranje ili deblokiranje spoljnog sadržaja u Microsoft 365 dokumentima.

Napomena: Dynamic Data Exchange (DDE)je uspostavljeni protokol za razmenu podataka između Microsoft Windows programa.

Problemi sa makroima

Ako makro unese funkciju na radnom listu koja upućuje na ćeliju iznad funkcije, a ćelija koja sadrži funkciju nalazi se u 1. redu, funkcija će vratiti #REF! zato što nema ćelija iznad reda 1. Proverite funkciju da biste videli da li argument upućuje na ćeliju ili opseg ćelija koji nisu važeći. Ovo može zahtevati uređivanje makroa u Visual Basic Uređivač (VBE) da biste tu situaciju preuzeli u red.

Potrebna vam je dodatna pomoć?

Možete uvek da postavite pitanje stručnjaku u Excel Tech zajednici ili da potražite pomoć u Zajednicama.

Takođe pogledajte

Pregled formula u programu Excel

Način izbegavanja oštećenih formula

Otkrivanje grešaka u formulama

Excel funkcije (abecednim redom)

Excel funkcije (po kategoriji)

Da li vam je potrebna dodatna pomoć?

Želite još opcija?

Istražite pogodnosti pretplate, pregledajte kurseve za obuku, saznajte kako da obezbedite uređaj i još mnogo toga.

Zajednice vam pomažu da postavljate pitanja i odgovarate na pitanja, dajete povratne informacije i čujete mišljenje od stručnjaka sa bogatim znanjem.

Da li su vam ove informacije koristile?

Koliko ste zadovoljni kvalitetom jezika?
Šta je uticalo na vaše iskustvo?
Kada kliknete na dugme Prosledi“, vaše povratne informacije će se koristiti za poboljšanje Microsoft proizvoda i usluga. Vaš IT administrator će moći da prikupi ove podatke. Izjava o privatnosti.

Hvala vam na povratnim informacijama!

×