Prijavite se pomoću Microsoft naloga
Prijavite se ili kreirajte nalog.
Zdravo,
Izaberite drugi nalog.
Imate više naloga
Odaberite nalog pomoću kojeg želite da se prijavite.
Korišćenje čitača ekrana za pravljenje grafikona u programu PowerPoint

Ovaj članak je namenjen osobama koje koriste program čitača ekrana kao što su Windows Narrator, JAWS ili NVDA sa Microsoft 365 proizvodima. Ovaj članak predstavlja deo skupa sadržaja Microsoft 365 podrške čitača ekrana  u kojem možete pronaći dodatne informacije o pristupačnosti u našim aplikacijama. Za opštu pomoć posetite Microsoft podršku.

Koristite PowerPoint tastaturu i čitač ekrana da biste dodali grafikon u prezentaciju i da biste izabrali grafikon tako da možete da radite sa njim. Testirali smo ga pomoću Naratora, čitača ekrana JAWS i NVDA, ali može da funkcioniše sa drugim čitačima ekrana sve dok prate uobičajene standarde i tehnike pristupačnosti.

Napomene: 

U ovoj temi

Dodavanje osnovnog grafikona

Odaberite tip i stil grafikona, a zatim umetnite podatke u ugrađeni radni Excel da bi grafikon preuzeo oblik.

 1. U prezentaciji postavite kursor na mesto na koje želite da umetnete grafikon.

 2. Pritisnite kombinaciju tastera Alt+N, C. U funkciji "Narator" čućete: "Prozor 'Umetanje grafikona'". U čitaču ekrana JAWS i NVDA čujete: "Dijalog 'Umetanje grafikona'".

 3. Pritisnite taster Tab. U funkciji "Narator" i "NVDA" čućete "Tipovi grafikona", a zatim i trenutno izabrani tip grafikona. U funkciji JAWS, čujete: "Izabrano je dugme 'Kolona'".

 4. Da biste izabrali tip grafikona, pritisnite taster sa strelicom nagore ili nadole dok ne čujete tip koji želite.

 5. Da biste izabrali stil grafikona, pritisnite taster Tab jednom, a zatim pritiskajte taster sa strelicom nadesno ili nalevo dok ne čujete stil koji želite.

 6. Kada završite sa izborima, pritisnite taster Enter. Grafikon sa izabranim tipom i stilom se dodaje u prezentaciju.

  Ugrađeni radni Excel prikazuje čuvar mesta za podatke koji se koriste za pravljenje grafikona. Fokus je na ćeliji na Excel radnom listu.

 7. Da biste zamenili vrednosti čuvara mesta na radnom listu svojim podacima, pritisnite taster Tab, kombinaciju tastera Shift+Tab ili tastere sa strelicama dok ne čujete ćeliju koju želite da uredite, a zatim otkucajte podatke. Ponavljajte ovo dok ne zamenite sve vrednosti čuvara mesta. Da biste ažurirali vrednosti u PowerPoint, pritisnite taster Enter ili premestite kursor u drugu ćeliju.

 8. Da biste zatvorili radni list, pritisnite kombinaciju tastera Alt+F4.

Izbor i uređivanje grafikona

Da biste promenili postojeći grafikon, morate prvo da izaberete grafikon.

 1. Idite na oblast sadržaja slajda i pritiskajte taster Tab dok čitač ekrana ne najavi grafikon.

 2. Da biste pristupili kartici Dizajn grafikona na traci, pritisnite kombinaciju tastera Alt+J, C. Čućete: "Alatke za grafikone". Pritiskajte taster Tab dok ne čujete ime željene opcije menija, a zatim pritisnite taster Enter da biste je izabrali i otvorili dodatne opcije.

Takođe pogledajte

Korišćenje čitača ekrana za umetanje i uređivanje slika i tabela u programu PowerPoint

Korišćenje čitača ekrana za dodavanje i oblikovanje teksta u programu PowerPoint

Korišćenje tasterskih prečica za pravljenje PowerPoint prezentacija

Osnovni zadaci za pravljenje prezentacije u programu PowerPoint pomoću čitača ekrana

Podesite uređaj za rad sa pristupačnošću u sistemu Microsoft 365

Korišćenje čitača ekrana za istraživanje i navigaciju u programu PowerPoint

Tehnička podrška za korisnike sa umanjenim sposobnostima

Microsoft svim klijentima želi da obezbedi najbolji mogući utisak pri radu. Ako imate umanjene sposobnosti ili pitanja u vezi sa pristupačnošću, za tehničku pomoć se obratite Microsoft službi Answer Desk za osobe sa umanjenim sposobnostima. Tim za podršku službe Answer Desk za osobe sa umanjenim sposobnostima obučen je za korišćenje mnogih popularnih asistivnih tehnologija i može da pruži pomoć na engleskom, španskom, francuskom i američkom znakovnom jeziku. Idite na sajt „Microsoft Answer Desk za osobe sa umanjenim sposobnostima“ da biste saznali kontakt detalje za svoj region.

Ako ste korisnik iz državne institucije, privredne organizacije ili velikog preduzeća, obratite se službi Answer Desk za osobe sa umanjenim sposobnostima za velika preduzeća.

Da li vam je potrebna dodatna pomoć?

Želite još opcija?

Istražite pogodnosti pretplate, pregledajte kurseve za obuku, saznajte kako da obezbedite uređaj i još mnogo toga.

Zajednice vam pomažu da postavljate pitanja i odgovarate na pitanja, dajete povratne informacije i čujete mišljenje od stručnjaka sa bogatim znanjem.

Pronađite rešenja za uobičajene probleme ili potražite pomoć od agenta za podršku.

Da li su vam ove informacije koristile?

Koliko ste zadovoljni kvalitetom jezika?
Šta je uticalo na vaše iskustvo?
Kada kliknete na dugme Prosledi“, vaše povratne informacije će se koristiti za poboljšanje Microsoft proizvoda i usluga. Vaš IT administrator će moći da prikupi ove podatke. Izjava o privatnosti.

Hvala vam na povratnim informacijama!

×